loader
Foto

Lecţii de Limba semnelor române pentru hipoacuzici în noul sezon „Teleşcoala”

Cel de-al şaselea sezon a revenit cu o premieră. Din 26 septembrie, TVR 2 a ridicat barierele dintre cei care aud și cei care au nevoie de alt tip de comunicare şi oferă cursuri de Limba semnelor române.

 

Teleșcoala

Emisiunea produsă integral de Televiziunea Română, în colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării, debutează într-un decor nou şi cu lecţii interactive, adaptate cerinţelor actuale.

Aşa cum ne-a obişnuit, „Telescoala” oferă celor aflaţi în pragul susţinerii examenelor de Evaluare Naţională posibilitatea de a păstra contactul cu materiile de învăţământ la care vor susţine examen, dar şi noutăţi, unele dintre cursuri fiind abordate pentru prima dată în istoria televiziunii. Astfel, o dată la două săptămâni în cadrul programului „Teleşcoala” se vor preda lecții de limbaj mimico-gestual - „Limba semnelor române”. Denumit generic „limbajul semnelor”, limbajul mimico-gestual românesc are o structură, un lexic şi reguli gramaticale specifice.

(w882)

„TVR 2 este singurul canal de televiziune care va facilita comunicarea între persoanele care aud și persoanele cu deficiențe de auz din România. Pentru prima data în istoria televiziunii, TVR 2 va oferi cursuri de Limba semnelor române, recunoscută din 2020 ca limba maternă, oficială a persoanelor cu deficiențe de auz. Oferim un curs practic, un ghid de conversație, care sa ridice barierele dintre cei care aud și cei care au nevoie de alt tip de comunicare.Mulți dintre noi am simțit lipsa de instrumente lingvistice în situații comune și, dacă o persoana surdă nu poate învăța să audă, noi avem șansa să învațam sa „vorbim” cu mâinile. Cursul nostru de Limba semnelor române va demonta limitele impuse de comunicarea verbală dintre cei care aud și comunitatea surzilor, una cu o cultură și limbă diferite de limba română”, a spus profesoara Lena Dermengiu.

În noul sezon „Teleşcoala” vor continua lecţiile de limba și literatura română și de matematică pentru elevii claselor a VIII-a. La acestea se vor adaugă cursurile de limbi străine: engleză, franceză, germană, spaniolă, italiană și, în premieră, japoneză. Din acest sezon, în platoul emisiunii vor păşi şi elevii, cu ajutorul platformelor de comunicare video.

Din 26 septembrie, lecțiile de limba și literatura română vor alterna cu cele de matematică, de luni până joi, de la ora 15.30. De la ora 16.00, vor fi programate cursurile de limbi străine. „Teleşcoala” va include în fiecare vineri lecții de limba română pentru refugiații ucraineni.

DESPRE TELEŞCOALĂ

Emisiune de tradiţie, „Teleşcoala” a debutat în grila TVR 2 la începutul anilor '70 şi, timp de un deceniu, a fost urmărită de generaţii de elevi.

„Teleşcoala” a revenit, la TVR 2, în 16 martie 2020, odată cu instituirea stării de urgență cauzată de pandemie, care a închis școlile. Timp de cinci sezoane, au fost programate cursuri care le-au oferit elevilor aflaţi în pragul susţinerii examenelor de Evaluare Naţională şi Bacalaureat posibilitatea de a păstra contactul cu materiile la care susţin examen.

De la declanșarea războiului din Ucraina, gândul de a ajuta țara vecină s-a regăsit și la "Teleșcoala". Proiectul consacrat elevilor s-a extins şi, în fiecare zi de vineri, spațiul alocat emisiunii “Teleșcoala” a fost dedicat lecțiilor de limba română pentru refugiații ucraineni aflaţi pe teritoriul ţării noastre.

16:00 Educatia la putere (R)

*Ne-am pierdut încrederea în educatie? Educatia a ajuns un domeniu al extremelor? Ne confruntăm cu lipsa de educatie sau cu negarea ei? Aceste întrebări vor fi puse în dezbatere, de marti până vineri de la ora 16:00. Monica Ghiurco va media, cea mai curajoasă dezbatere a momentului. Profesori, elevi, părinti, psihologi, specialisti si strategi sunt invitati să îsi spună părerea șsi să vă propună solutii pentru cele mai grele probleme din sfera educatiei. Vom crea împreună o platformă de susţinere a discuţiilor constructive, cu profesionalim si maturitate.

Realizator șsi moderator: Monica Ghiurco

Producător: Aimée D'Albon

Regizor artistic: Vitalie Lupascu

Jurnalisti: Antoanela De Cecco șsi Monica Colceriu.

(Reluare)

17:30 România…în bucate

Sezon Nou

TVR Cluj

* Pui pe sticlă , paine naan si creier cu ciuperci

Prezinta: Dan Pavaloiu

Producatori: Dan Pavaloiu, Radu Puscas

Jurnalist: Cătălin Blebea

Producător: Cristina Murgu

Producător delegat: Alexandra Tiniche

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Plecăm iarăși la drum pentru noi aventuri în natură. Duminică, 31 martie, de la ora 10:30, la TVR 2.  

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...

 

#tvr2