loader
Foto

Galerie foto

La un exerciţiu de stil, cafea şi o rundă de vorbe de duh cu Răzvan Theodorescu

Sâmbătă, 23 ianuarie, ați avut parte de o nouă întâlnire cu Daniela Zeca Buzura la „Mic dejun cu un campion”. Invitatul săptămânii este academicianul Răzvan Theodorescu. De la 9:30, la TVR 2 şi TVR+.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Răsfăţul la o cafea bună, cu arome de mentă şi alte delicii intelectuale, în compania scriitoarei şi jurnalistei Daniela Zeca Buzura continuă, în fiecare sâmbătă, de la ora 9:30, la TVR 2. Pentru friguroasa dimineaţă de 23 ianuarie, vă aşteptăm cu un dialog cald şi onest cu Răzvan Theodorescu.

La 9 februarie 1990, academicianul era numit preşedinte-director general al RadioTeleviziunii Române Libere, devenind astfel, primul conducător al celor mai importante instituţii de media audiovizuală dintr-o Românie recent ieşită din comunism. Pentru 900 de zile, „şoarecele de bibliotecă”, aşa cum singur se definea, a trebuit să facă faţă numeroaselor tentative de manipulare rezultate din evenimentele tulburi ale începutului de democraţie, chiar dacă tentaţia puterii recent instalate de a dirija politic nu s-a făcut simţită la fel de pregnant ca în mandatele celor care l-au urmat la cârma instituţiei.

În perioada scurtului său mandat, Răzvan Theodorescu a supervizat prima grilă de programe a unei televiziuni libere de constrângerile care o dirijau acerb până în 1989, a afiliat TVR la EBU (European Broadcasting Union) şi a recuperat tragedia distrugerilor de la TVR din 13 iunie 1990. El a tras un semnal de alarmă, la vremea respectivă, privind strategia pe termen lung care trebuia să eficientizeze o instituţie care se bucura de o încredere publică şi de un beneficiu de imagine care o clasau ca un adevărat brand de ţară.

După demnităţile publice ale ultimilor ani şi mai mult de cinsprezece tomuri publicate, s-ar putea spune că profesorul şi academicianul Răzvan Theodorescu şi-a împlinit toate profeţiile politice”, spune Daniela Zeca Buzura, gazda emisiunii Mic dejun cu un campion.

Intelectual de marcă al unei generaţii care s-a bucurat de o solidă pregătire universitară şi culturală, sub îndrumarea unor mari profesori ai Universităţii din Bucureşti, Răzvan Theodorescu este un om pe care nu l-au ocolit câtuşi de puţin situaţiile absurde ale anilor de început ai dictaturii comuniste. Întâmplările care puteau schimba destine erau la ordinea zilei şi nu este singurul intelectual care s-a confruntat cu greutăţi majore datorate conjuncturii politice ale acelei perioade.

Însă spiritul critic, formaţia intelectuală, simţul ironiei, dar şi plăcerea studiului, a scrisului, vocaţia de cercetător, călătoriile de documentare au compensat, cumva, avalanşa de piedici de care „s-a bucurat” din plin în situaţia dată. Alături de alte nume relevante ale culturii române, Răzvan Theodorescu a luat atitudine faţă de demolarea patrimoniului de arhitectură – Mânăstrea Văcăreşti şi alte biserici importante - a cartierului Uranus, a distrugerii celor mai valoroase situri istorice ale Bucureştiului după cutremurul din 1977, a desfiinţării instituţiilor care asigurau cercetarea şi administrarea de specialitate a patrimoniului cultural românesc. Acţiunile sale legitime nu au oprit, fireşte, acţiunile samavolnice ale dictaturii bunului plac dar măcar, au „spălat ceva din onoarea intelectualităţii româneşti”, după cum ne mărturisea chiar el.

„De câte ori l-am sunat cu propunerea de a participa la vreo emisiune pe care o făceam sau pentru care aveam nevoie de informaţii, Răzvan Theodorescu nu mi-a spus niciodată ’’Nu!’’. Găsea întotdeauna timp chiar dacă era între două cursuri cu studenţii de la arte, între două conferinţe sau între două avioane”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătoarea emisiunii.

Răzvan Theodorescu este istoric  şi un cunoscut specialist al artei epocii medievale care, de-a lungul carierei sale ştiinţifice, a scris importante lucrări dedicate patrimoniului cultural naţional. A fost, cu siguranţă, un argument solid pentru ocuparea demnităţii de ministru al culturii în timpul mandatului de prim ministru a lui Adrian Năstase, între 2000-2004. O lege a muzeelor, o alta a patrimoniului, înfiinţarea a 11 muzee, numeroase iniţiative legislative menite să acorde un suport consistent manifestărilor culturale, toate poartă semnătura academicianului.

„L-am cunoscut ca profesor, l-am prins ca ministru al culturii pe vremea când lucram la Oficiul Naţional pentru Documentare şi Expoziţii de Artă. La foarte scurt timp, tot în timpul mandatului său de ministru, când am venit în televiziune, la înfiinţarea TVRCultural, l-am apelat pentru un interviu. Tocmai se lansase un proiect editorial destinat patrimoniului medieval românesc. Era printre primele mele interviuri în calitate de redactor al TVR. Nu ştiu ce să apreciez mai mult la dânsul, competenţa, notorietatea, familiaritatea, simţul umorului, ironia fină, autorironia de multe ori, personalitatea sa enciclopedică, plăcerea conversaţiei... sau poate că toate la un loc. Cu siguranţă că nu este comod să lucrezi cu Răzvan Theodorescu. Notorietatea sa impune. Miroase de la o poştă impostura de orice fel. În orice caz, este cu om cu care-ţi face plăcere să te întâlneşti la un exerciţiu de stil, la o cafea şi o rundă de vorbe de duh”, povesteşte Ileana Ploscaru Panait.

Contextul Revoluţiei, l-a propulsat la conducerea instituţiei, pe cel care este unul dintre cei mai vechi colaboratori ai Televiziunii Române în calitate de consultant ştiinţific al emisiunii Teleenciclopedia, cel mai longeviv program difuzat la TVR, un format unic în Europa şi nu este singura emisiune la care şi-a adus aportul.

A colaborat la campanii ale TVR, la programe de relevanţă culturală deosebită. Toate acestea l-au făcut pe Răzvan Theodorescu să se simtă foarte aproape de profesioniştii din TVR, de redactori, operatori, maeştri de sunet şi de montaj. Aşa cum singur recunoaşte, a fost un mandat scurt, cu lumini şi umbre, „am făcut cu siguranţă şi multe greşeli, dar, eu sunt cel care am greşit, nu colegii mei. Profesioniştii din televiziune m-au ajutat să înţeleg cum funcţionează tehnic, această instituţie. Nu regret nimic. Este o instituţie pe care o iubesc şi pe care o respect”. În prezent este profesor la Universitatea de Arte Bucureşti şi preşedinte al Secţiei de Artă, Arhitectură şi Audiovizual a Academiei Române.

***

Emisiunea este difuzată şi pe TVR HD (sâmbătă, 23 ianuarie, ora 13:00), TVR Internaţional (marţi, 26 ianuarie,  ora 15:00) şi TVR Moldova (sâmbătă, 6 februarie, ora 9:00)

***

Noul sezon Mic dejun cu un campion:

Răsfăţul la o cafea bună, cu arome de mentă şi alte delicii intelectuale, în compania scriitoarei şi jurnalistei Daniela Zeca Buzura începe în sezonul de toamnă din 17 octombrie, în fiecare sâmbătă, de la ora 09:30.

Vă promitem 13 noi ediţii de colecţie de 24 de carate. Şi tot atâtea poveşti de viaţă, subiecte tari, bucurii şi conuri de umbră ale unor oameni pe care îi îndrăgim şi a căror întâlnire este de fiecare dată o plăcere împărtăşită. Daniela Zeca Buzura, cu acelaşi farmec şi incisivitate iscoditoare va scoate la lumină aspectele mai puţin cunoscute, reuşitele şi risipirile interlocutorilor care ne-au făcut onoarea de a răspunde invitaţiei noastre.

„Dorim să mulţumim încă o dată partenerilor noştri, Librăriile Cărtureşti, unde, săptămână de săptămână, datorită filmărilor pe care le realizăm în Grădina Verona, le dăm peste cap programul de prânz. Şi nu se supără, ba, dimpotrivă, mai dau şi o mână de ajutor pentru a ne servi cu promptitudine o cafea aromată sau cele mai noi reţete de limonade. Un loc cu autentică tradiţie culturală unde oaspeţii emisiunii Mic Dejun se simt atât de bine”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătorul TVR al emisiunii

 

5:15 Teleşcoala (R)

*Clasa a VIII-a

* Limba semnelor romane

Producator: Sinziana Milosoiu

(Reluare)

5:40 Teleşcoala (R)

* Limbi străine

* Limba japoneza

Producator: Sinziana Milosoiu

(Reluare)
 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2