loader
Foto

Galerie foto

La TVR 2 vin cele mai bune orchestre din Elveţia

În această săptămână, seria „Concertele Festivalului Enescu” ne  aduce interpretările Orchestrei de Cameră din Laussane şi Orchestra Simfonică din Lucerne, ambele stabilite în Elveţia.

 

Marius Constantinescu

Luni, 20 ianuarie,  Orchestra de Cameră din Lausanne interpretează trei lucrări de Mozart (Simfonia nr. 40 în sol minor, Serenada nr. 9 în Re Major şi Marş în Re Major). La pupitrul dirijorului se află Christian Zacharias, dirijor principal al orchestrei şi director artistic al Festivalului Mozart.

Zacharias s-a lansat în cariera de dirijat în 1992, când a debutat cu Orchestra Suisse Romande, iar de atunci a colaborat cu cele mai prestigioase orchestre din lume. Pe continentul american a debutat în 2000, alături de Orchestra Filarmonicii din Los Angeles, având reprezentanții în același an cu Seattle Symphony Orchestra și National Symphony Orchestra.

Urmăriţi pe site-ul enescu.tvr.ro un interviu cu dirijorul Christian Zacharias.

Marţi, 21 ianuarie, ansamblul din Lausanne continuă călătoria în universul fascinant al lui Mozart şi interpretează Serenada nr. 9 în Re Major "Cornul Poştalionului", iar miercuri, din sala Atenului Român, ascultăm Fantezia nr. 3 pentru pian în re minor, Rondo pentru pian în Re Major sau celebra Uvertură a operei „Figaro”.

Joi, 23 ianuarie, pupitrul este ocupat de James Gaffigan (foto), dirijorul Orchestrei Simfonice din Lucerna. De la ora 13:00, pe TVR 2, vom asculta Concertul pentru violoncel şi orchestră în si minor op. 104, operă compusă de Antonin Dvořák şi Song of the bird, de Pablo Casals.

Cu peste 200 de ani vechime, Orchestra Simfonică din Lucerna (LSO) a reuşit să combine tradiţia celui mai vechi ansamblu simfonic cu noile curente, atrăgând reputaţia întregii scene muzicale internaţionale.

LSO este orchestra rezidentă a Kultur-und Kongresszentrum Luzern (Centrul Cultural şi de Congrese din Lucerna), iar, începând cu stagiunea 2011-2012, dirijorul principal este americanul James Gaffigan.

Printre dirijorii invitaţi, îi amintim pe Michael Gielen, Neeme Järvi, Sir Neville Marriner, Leonard Slatkin, Matthias Bamert, Andrey Boreyko, Kristjan Järvi, Peter Eötvös, Andris Nelsons, Vasily Petrenko şi Tugan.

LSO parcurge cu o curiozitate dinamică repertoriul clasic-romantic; se concentrează asupra fiecărui compozitor, începe cicluri creative cu lucrările acestora şi prezintă în faţa publicului lucrările mai puţin cunoscute ale acestora.

Vineri, 24 ianuarie, acelaşi ansamblu parcurge mai departe compoziţiile lui Dvořák şi încheie săptămâna cu Simfonia nr. 6 în Re Major op. 60 şi Suita americana op. 98b– partea a 4-a.

9:00 Puternici, impreuna (R)

Prezentator Liana Stanciu

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

(Reluare)

10:00 Teleshopping

 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2