loader

La „Reţeaua de idoli”, un artist unic pentru români: TUDOR GHEORGHE

De Ziua Naţională, Irina Păcurariu a avut un invitat special: Tudor Gheorghe, actorul și interpretul a cărui muzică înseamnă "acasă" pentru mii de români din toată lumea.

 

Irina Păcurariu
Rețeaua de idoli

Cu o carieră formidabilă de peste 50 de ani, maestru Tudor Gheorghe are o personalitate copleşitoare.

Cântăreţ, dar şi actor, artistul este înzestrat atât cu un mare talent de povestitor, cât şi cu un farmec aparte când mânuieşte cu măestrie cuvintele.

La întâlnirea sa cu gazda emisiunii „Reţeaua de idoli”, Irina Păcurariu, Tudor Gheorghe a făcut o radiografie a românilor, cu nuanţele lor greu de ratat, păstrate de zona de unde vin şi de obiceiurile cu care au crescut.

"A fost cea mai bună alegere să ai de 1 Decembrie un interlocutor ale cărui cântece sunt decărcate de zeci de mii de români zilnic de pe internet . Așa că am plecat spre Craiova, să-l descopăr pe cel despre care mulți au scris că este olteanul absolut. Prin culisele Teatrului Național Marin Sorescu, unde a și fost actor o viață, l-am găsit într-o zi în care tocmai își pitrocise varza și se pregătea de marile lui concerte de final de an. Cum e Tudor Gheorghe la 74 de ani? Nu știu, dar de vorbă cu mine a fost vesel, hâtru, ne-am amuzat cu ceva ironie povestind despre moldoveni, ardeleni, olteni sau sudiști, am povestit despre cum suntem, ce ne desparte și ce ne face la fel... exact cum se și potrivește de Ziua Națională.", a declarat Irina Păcurariu.

(oar_w460)

Artistul a dezvăluit cu această ocazie că nu are niciun fel de relaţie personală cu computerul sau internetul - "instrumentele" folosite de fanii de pe toate meridianele care îi descarcă muzica, dar despre fenomenul indispensabil pentru tânăra generaţie este de părere că:

"Luat ca instrument de informare, internetul este fabulos, este extraordinar, este cea mai mare invenţie pusă în slujba omenirii, dar acest instrument se poate întoarce împotriva omului când e folosit de oameni incapabili, oameni care nu au discernământul necesar, de oameni care nu caută ce trebuie pe internet, nu informaţia. Un puşti din clasa a VII-a e mai informat decât mine când eram student, el ştie tot, acum e important ce selectează", a spus Tudor Gheorghe.

Emisiunea „Reţeaua de idoli” este disponibilă online pe TVR+.

23:05 Grădini de vis: geometrie, artă, viaţă

(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016)

Regia: Emmanuel Descombes, Aurélia Michon, Jean-Michel Vennemani

*Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.

Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.

*Ep.6: Courances

Pe uriaşul domeniu apa este omniprezentă şi structurează peisajul, iar arborii îi dau atmosfera romantică.

Courances se întinde pe 75 hectare de grădini şi 500 de hectare de terenuri agricole. În secolul al XVI-lea, Come Clausse, proprietarul, a instalat un sistem hidraulic revoluţionar.

În timp ce numeroase alte grădini au rămas “îngheţate” la imaginea lor din trecut, domeniul Courances, locuit şi deschis către modernitate, nu încetează să se reinventeze.

23:35 Toate pânzele sus!

Serial *( România, 1976)

*Ecranizare a romanului de aventuri „Toate pânzele sus !”, de Radu Tudoran.

* Episodul 5: Cantecul sirenei

Regia Mircea Mureşan.

Scenariul: Alexandru Struţeanu şi Mircea Mureşan

Cu: Ion Besoiu, Ilarion Ciobanu, Sebastian Papaiani, Jean Constantin, George Paul Avram, Cristian Şofron, Julieta Szönyi, Ion Dichiseanu,Colea Răutu, Jean Lorin Florescu, Gheorghe Visu

(Reluare)
 
Ziua Limbii Turce, o sărbătoare despre identitate, apartenență și dialog intercultural

Ziua Limbii Turce este celebrată anual pe 5 iunie printr-o serie de evenimente dedicate tradițiilor ce definesc identitatea turcă. Urmărim o ...

Transformarea pomiculturii românești:

Familia Scutaru, cu o tradiție bine înrădăcinată în sectorul agricol, a reușit tranziția de la practicile tradiționale la o abordare modernă și ...

Cultura idiș, celebrată la TVR 2 – Festivalul Internațional de Teatru Idiș (TES FEST), la „Mozaika”

Vă invităm să urmăriți la "Mozaika" două ediții speciale dedicate unui eveniment cultural de anvergură internațională: Festivalul Internațional ...

 

#tvr2