loader
Foto

Galerie foto

Kristjan Järvi, invitatul Interviurilor Festivalului Enescu

Joi, 31 martie, ne-am întâlnit cu „unul dintre cei mai  raţionali şi inovatori programatori ai scenei muzicale clasice”: dirijorul estonian Kristjan Järvi.  Interviul, realizat de Marius Constantinescu, a fost difuzat de la 23:30, la TVR 2, TVR HD şi TVR+.

 

Marius Constantinescu
Interviurile Festivalului Enescu

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Kristjan Järvi provine dintr-o familie muzicală recunoscută pe scena internaţională. Tatăl său – Neeme Järvi – a dirijat Residentie Orchestra din Haga şi Orchestra Simfonică din Detroit; fratele său – Paavo Järvi – este dirijorul Orchestrei din Paris (a fost prezent la ediţia din 2012 a Festivalului Enescu), iar sora sa, Maarika Järvi, este flautistă.

Modul său original de-a dirija şi proiectele sale de îmbinare a diferitelor genuri muzicale i-au făcut pe jurnaliştii de la Reuters să-l descrie drept „unul dintre cei mai chibzuiţi, raţionali şi inovatori programatori ai scenei muzicale clasice”.

Pentru jurnalistul Marius Constantinescu, realizatorul interviului, Järvi „dă pe-afară. De drag de muzică, de universalitatea ei, de foamea de a experimenta”. „Asta înseamnă o seară cu Goran Bregovic azi, un concert Beethoven mâine şi o sesiune de înregistrări Strauss-Ellington între. Asta dacă nu va fi partitura pentru cel mai recent film al lui Tom Hanks. «Câteodată mai şi dorm», glumeşte şi nu prea un dirijor care debordează la propriu şi la figurat, inclusiv în admiraţia pentru redutabila Orchestră Română de Tineret”, adaugă realizatorul interviului.

În prezent, Järvi colaborează cu patru orchestre: din postura de director muzical al Orchestrei Simfonice Radio MDR Leipzig şi al Orhestrei Festivalului Gstaad; cu Absolute Ensemble (unde este co-fondator)- un amsablu din New York care îmbină muzica clasică, hip hop şi jazzul, şi ca fondator şi director muzical al Filarmonicii de Tineret al Mării Baltice. Astfel, el dirijează atât cea mai veche orchestră radio din lume, cât şi cea mai nouă orchestră de tineret.

De-a lungul carierei sale, el a colaborat cu ansambluri precum London Symphony Orchestra, Orchestre National de France, Orchestre de Paris, Accademia Nazionale di Santa Cecilia Rome, National Symphony Orchestra (Washington D.C), Minnesota Orchestra, iar în 2012 şi-a făcut debutul cu Orchestra Filarmonicii din Berlin.

Festivalului Enescu din 2015 a fost deschis chiar de Kristjan Järvi şi Orchestra Română de Tineret cu Rapsodia I de George Enescu. Programul a continuat cu Jean Sibelius şi Concertul pentru vioară şi orchestră în Re minor (solista Sarah Chang) şi Carmina Burana  de Carl Orff  - alături de Corul Filarmonicii George Enescu (dirijor Ion Iosif Prunner), soprana Jennifer O’Loughlin, contratenorul Max Emanuel Cencic şi baritonul Daniel Schmutzhard.

„Carmina Burana a creat un vibe în Sala Palatului cum de mult nu am mai simţit. A fost apoteoza lui Kristjan Järvi, locuit de o hoardă de mici demoni care i s-au strecurat prin degete şi prin ochi şi au scăpărat artificii”, povesteşte Marius Constantinescu.

***

Despre Interviurile Festivalului Enescu:

Valentina Băinţan, Claudia Spătărescu, Claudia Robu şi Marius Constantinescu încep o nouă serie de interviuri esenţiale cu cei mai importanţi muzicieni invitaţi ai ediţiei 2015 a Festivalului Internaţional George Enescu. Dirijori, instrumentişti, solisti vocali, de la Ion Marin la Vasily Petrenko, de la Anja Harteros la Elisabeth Leonskaya, de la Kristjan Jarvi la Valentina Naforniţă, în fiecare joi, de la 23:30, vin la întâlnirea cu telespectatorii TVR 2, TVR HD si TVR+.

 

20:00 Curajul unei mame

Film* Curajul unei mame (Model citizen-SUA, 2020)

Regia: Mark Gantt

Cu: Cassie Howarth, Shawn Pyfrom, Kevin Fonteyne

*Thriller. Amanda Archer, fotomodel şi mamă a unei fetiţe pe care o creşte singură, este răpită de doi indivizi implicaţi într-o reţea de trafic uman. Ţinută ostatică într-o cabină izolată, ea trebuie să-şi adune forţele şi curajul, pentru a încerca să se elibereze.

Redactor: Corina Feleagă

21:47 Drag de România mea! (R)

Drag de România mea!

​Prezintă: Paul Surugiu-Fuego

Producător Codruţa Prunariu

Jurnaliști: Adina Toderașcu, Andreea Baciu

(Reluare)
 
Festivalul „Teatru sub lună” debutează cu... lună plină, în 20 iulie, în București

La acest sfârşit de săptămână, festivalul de artă „Teatru sub lună” îi aşteaptă cu surprize plăcute pe cei dornici să aleagă alternativa ...

De la Paris, cu dragoste... de sport

De la Paris, cu dragoste... de sport

publicat: vineri, 19 iulie 2024

De vineri, 19 iulie, o echipă de profesionişti ai Televiziunii Române se află la Paris, pentru a relata de la Jocurile Olimpice. În această vară, ...

Altina Voinea și obiceiul de a face bine

Altina Voinea și obiceiul de a face bine

publicat: luni, 15 iulie 2024

Marți, 16 iulie, ora 20.00, vă invităm să revedeți ediția emisiunii "Destine ca-n filme" dedicată unui om iubitor de bine, Altina Voinea, cea ...

 

#tvr2