loader

Jurnalismul - o profesie între viaţă şi moarte?

Răspunsul l-a ţi aflat din emisiunea Jurnal de front care s-a difuzat duminică, 12 octombrie, de la ora 12:30, pe canalele TVR 2 şi TVR HD, dar şi online pe TVR+. Invitatul ediţiei a fost jurnalistul Luca Niculescu.

 

Daniela Zeca-Buzura
Jurnal de front

Interviul este disponibil online pe TVR+

Se estimează că, în prezent, mai mult de 10 la sută din populaţia lumii trăieşte în zone de conflict. Însă puţine trusturi de presă îşi permit să aibă corespondenţi permanenţi pe teren.

Astfel că majoritatea reporterilor de front sunt jurnalişti independenţi, în permanentă căutare a imaginilor şi fotografiilor în exclusivitate pe care le râvneşte orice canal de ştiri. În plus, povestea lor devine subiect de ştiri şi „hrană”pentru jurnaliştii rămaşi acasă.

Potrivit rapoartelor Institutului Internaţional de Presă, 101 jurnalişti au fost ucişi în anul 2010, 102 în 2011, 133 în 2012, 120 în 2013. Comparativ, în anul 1997 bilanţul a fost de „numai” 28 de jurnalişti.

Moartea jurnaliştilor James Foley şi Steven Sotloff, executaţi recent în Siria de către membrii grupării jihadiste Statul Islamic, a readus în prim-plan pericolele la care se expun jurnaliştii care călătoresc în zonele de conflict de pe glob, pentru a reuşi să arate oamenilor adevărata faţă a războiului, ce se întâmplă în lumea „reală”.  O lume de care unii dintre noi avem norocul să fim departe. Însă pentru aceasta e nevoie să pui meseria mai presus decât orice. Iar meseria de jurnalist este de multe ori...„pe viaţă şi pe moarte”.

Invitatul emisiunii a fost jurnalistul Luca Niculescu, redactor-sef la RFI România.

„Pentru mine jurnalismul este o profesie în care cel care o practică difuzează informaţii, nu zvonuri. Lumea jurnalismului s-a schimbat foarte mult.”

(w882) Jurnal de

Luca Niculescu a urmat cursurile Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, la Universitatea din Bucureşti (promoţia 1995). Are diplomă de master în Jurnalism European, la Centrul Universitar pentru Jurnalism, Strasbourg (1996).

A fost corespondent pentru France Info, France Inter, France Culture, TV 5 şi „Liberation". Realizează emisiunea „Imparţial” la postul Digi24.

În 2007 a obţinut Premiul Comisiei Europene pentru cel mai bun talk-show de radio, în 2008 i-a fost acordat Premiul APTR pentru cel mai bun talk-show de televiziune, iar emisiunea sa, "Fără Frontiere", a obţinut în 2010 premiul APTR pentru cea mai bună emisiune-magazin.

O emisiune de Daniela Zeca Buzura şi Cristina Dănilă

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!


4:50 Educatia la putere

Producator Aimee d`Albon.

(Reluare)

6:10 E vremea ta!

E vremea ta să primesti date despre timpul probabil, climă, ecologie și domenii conexe! 7 zile din 7 vei afla ştiri de pe glob, informaţii de la specialisti, sfaturi utile, previziuni astrologice, noutăţi din ştiinţă şi curiozităţi de pe glob, dar şi cum îti este influentată viata de starea vremii, problemele de mediu şi schimbările cllimatice.

Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu

Producători: Cristina Dănilă, Alina Pagu

(Reluare)
 
TVR - programe In memoriam MIHAI LEU

TVR - programe In memoriam MIHAI LEU

publicat: miercuri, 02 iulie 2025

România a pierdut o legendă a sportului: Mihai Leu, primul campion mondial la box profesionist al țării. Televiziunea Română regretă dispariţia ...

O poveste despre dragoste şi exil, în filmul „Om Câine”, la TVR 2

Vineri, 4 iulie, de la ora 22.00, TVR 2 le propune telespectatorilor să urmărească drama „Om Câine” (co-producție România, Bulgaria, Suedia și ...

Prieteni și provocări de suflet la

Sâmbătă, 05 iulie, de la ora 20.00 și duminică, 06 iulie, de la ora 15.00, vă invităm să revedeţi la TVR 2 o nouă gală a sezonului 14 al ...

 

#tvr2