Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea de sâmbătă, 16 noiembrie, de la ora 10:00, la TVR 2, a fost Jacques Askenasy – medic neurolog, cercetător în domeniul neuroştiinţei, un pionier al studiului terapiilor somnului şi al bolilor degenerative grave, format la şcoala românească de neurologie a savantului Gheorghe Marinescu, scriitor, membru de onoare al Academiei Române.
Jean-Jacques Askenasy s-a născut în 1929 în Bulgaria – patria nativă, a studiat şi s-a afirmat în România – patria profundă şi a emigrat în Israel – patria mamă.
Cercetător şi medic, un pionier al studiului terapiilor somnului format la şcoala românească de neurologie a savantului Gheorghe Marinescu, Jean-Jacques Askenasy este astăzi o somitate mondială a domeniului medical.
Jean-Jacques Askenasy a urmat cursurile Facultăţii de medicină din Cluj, lucrând în paralel şi ca preparator la catedra de neurologie. Studiile le finalizează în 1954 cu onorantul titlu de ’’Doctor în Medicină’’. Iar după stagiatură se specializează în dificilul şi complexul domeniu al neurologiei lucrând în institutul de specialitate al Academiei Române. Aprecierea de care s-a bucurat l-a promovat ca şef al serviciului de neurologie al spitalului CFR II din Bucureşti obţinând în 1972 şi titlul de ’’Doctor în Ştiinţe’’ din partea Universităţii Bucureşti. Cu toate acestea, 1972 este momentul în care se hotărăşte să emigreze în Israel. În 2016 este primit ca membru de onoare al Academiei Române.
"Vorbesc în limba română şi apoi, traduc în ebraică, de unde dovada că România este patria mea profundă", spunea cu cinci ani în urmă acad. Jean-Jacques Askenasy invitatul special care ne-a onorat cu prezenţa sâmbătă, 16 noiembrie, la "Mic Dejun".
Cinci ani în care lumea s-a modificat pentru totdeauna. Şi atunci, când împlinea 90 de ani, şi acum, la cea de-a 95-a aniversare, Jean-Jacques Askenasy nu s-a schimbat. Este acelaşi interlocutor seducător şi ponderat care ne-a dat o rază de speranţă pentru umanitate. Cercetările medicale au progresat uluitor în acest răstimp şi suntem, potrivit spuselor sale, foarte aproape de descoperiri epocale ce pot eradica boli foarte grave care ne marchează existenţa. Dar, aşa cum medicina progresează, cercetările tuturor savanţilor lumii aduc noi şi noi descoperiri în toate domeniile, dorinţa celor mai mulţi pentru vremuri calme şi armonioase, de înţelegere şi colaborare par tot mai îndepărtate.
Apariţia volumului "Algoritmul Holocaustului" semnat de Jean-Jacques Askenasy, apărut la Editura Rao în 2023 - o analiză lucidă şi cu implicaţii majore şi presante -, ca şi celebrarea sa la vârsta de 95 de ani de Academia Română a cărui membru este, au fost prilejul cu care, domnia sa a răspuns afirmativ şi invitaţiei în platoul emisiunii de la Librăriile Cărtureşti.
De data aceasta însă, sub auspiciile unei situaţii tensionate, cu grave consecinţe internaţionale: războiul din Ucraina din proximitatea României şi cel din Israel în care s-a implicat fără reţineri, ca medic militar ori de câte ori a fost solicitat. "Nu te poţi considera un bun israelian decât dacă faci armata. Sunt locotenent. Am făcut stagiul militar şi în România".
Conversaţia acad. Jean-Jacques Askenasy cu Daniela Zeca Buzura pune în prim plan adevăruri ce trebuie să ne dea de gândit, chiar dacă enunţarea lor poate părea multora apocaliptică. Dar, cifrele şi statisticile nu mint şi nici evenimentele şi fenomenele la care suntem martori nemijlociţi. Invitatul nostru nu este deloc obtimist în ceea ce priveşte viitorul Europei, leagănul civilizaţiei şi al democraţiei aşa cum suntem obişnuiţi să credem. Acest viitor incert, susţine Jean-Jacques Askenasy, depinde în totalitate de "uterul femeilor arabe islamice". Un enunţ pe cât de dur, pe atât de provocator. Şi, în susţinerea acestei teorii, nu putem să ignorăm discuţiile şi mutaţiile care se precipită la ora actuală în ceea ce priveşte politica de imigraţie în toate statele Europei. Un alt argument este cel legat de evoluţia ratei natalităţii la nivel european. Statisticile arată că indicele natalităţii în rândul populaţiei musulmane din Europa este de 3,6, în timp ce cel al populaţiilor autohtone este de sub 2,1, iar în România este de 1,7. "Acest 2,1, arată că nu există matematic nicio şansă de revigorare iar studiile arată că procesul devine ireversibil în maxim 3 – 5 ani. Natalitatea musulmanilor este mai mult decât dublă faţă de cea a europenilor, incluzând şi ţările din est. Sunt aspecte ce s-au discutat în vara lui 2024, la Conferinţa de la Paris’’.
Martor lucid al evenimentelor dar şi fin analist şi scriitor, acad. Jean-Jacques Askenasy conferenţiază, participă la conferinţe, scrie articole şi cărţi documentate, este invitat în platourile de televiziune unde îşi expune cu curaj şi demnitate opinii ce pot deranja pe unii, ia atitudine şi se implică direct în calitatea sa de medic în îngrijirea celor care au nevoie de competenţa şi experienţa sa profesională.
Multe sunt punctele de interes pe care împreună cu Daniela Zeca Buzura le-a discutat deschis, fără nicio reţinere. Un capitol aparte s-a referit la savantul Moses Gaster cercetătorul limbii şi folclorului românesc, o personalitate încă prea puţin cunoscută cu o poveste de viaţă extraordinară care reflectă condiţionările, intoleranţa şi restricţiile guvernului şi societăţii româneşti de la sfârşitul secolului XIX, până în preajma celui de-al doilea război mondial.
Lansarea cărţii "Algoritmul Holocaustului. Reversibilitatea om - bestie" în 2023 când încă nu era stare de răboi, înseamnă, în viziunea lui Jean-Jacques Askenasy, regresia omului la statutul de bestie. Iar autorul face o paralelă între Holocaustul perioadei naziste cu posibilul Holocaust la aproape 80 de ani de la terminarea celei mai monstruoase conflagraţii mondiale. "Naţiunea germană a produs giganţi culturali precum Goethe, Kant, Bach, Schiller şi Beethoven. Cu toate acestea, între 1933 şi 1945, a permis unor criminali monstruoşi precum Hitler, Goebbels, Himmler, Heydrich, Mengele şi Eichmann să iniţieze cel mai tragic eveniment din istoria umanităţii, exterminarea aproape ’pe cale industrială’ a evreilor" (Sursa: Editura Rao).
La întrebarea Danielei Zeca Buzura dacă o astfel de catastrofă de mai poate repeta, Jean-Jacques Askenasy răspunde prompt: "Da, în orice moment. Ce s-a întâmplat pe 7 octombrie, şi viitoarea mea carte, ’’7.X. Terorismul extremist islamic’’, care se află deja la tipar, explică cum această luptă a teroriştilor, îndelung pregătită de zeci de ani, nu urmăreşte decât un singur ţel: un Califat Mondial condus de un singur lider sub steagul lui Mahomed. De la patru ani, copiii lor sunt îndoctrinaţi şi antrenaţi. Există cuiburi ale acestor fanatici în toate statele unde emigrează".
DZB: - Dar situaţia din Israel? Există soluţii?
JJA: - La ONU, în discursul său, Benjamin Netanyahu a declarat: Vom învinge! Dar acasă situaţia stă cam aşa: 50% sunt pentru Netanyahu, 50 % împotriva lui. Totul este colorat în alb şi negru. Suntem divizaţi. Asta este o vulnerabilitate. Dar vom lupta.
Privindu-l, ascultându-l cu mare atenţie nu se poate să nu-i observi îngrijorarea, dar şi simţul realităţii ce stă la baza analizei şi cărţilor sale. Vorbeşte clar şi răspicat. Nu se ascunde de adevărurile incomode. Le enunţă şi ia atitudine. Acum, la cei 95 de ani, Jean-Jacques Askenasy nu se sustrage serviciului militar ca medic de front. Nici fiul, nici nepotul său care îi urmează cariera de doctor.
La vârsta sa venerabilă a rămas la fel de stenic, activ, cu un simţ de observaţie şi cu o acuitate a minţii ce îi pot umbri pe mulţi dintre noi care suntem cu cel puţin trei decenii mai tineri. Este dovada unei vieţi active, pasionate, cu spirit şi sens de sacrificiu pentru semeni, armonie, echilibru şi prieteni statornici.
În acestă dimineaţă, prin intermediul unei atât de interesante conversaţii în compania Danielei Zeca Buzura, pe care o preţuieşte nespus, avem prilejul de a ne mai bucura încă o dată de prezenţa sa senină şi încurajatoare, cu atât mai mult cu cât au trecut peste noi în aceşti ultimi cinci ani, atâtea evenimente pe care le-am vrea date uitării cât mai curând.
*** Emisiunea poate fi urmărită la TVR2, sâmbătă, 16 noiembrie 2024, de la ora 10:00 (reluare luni, 18 noiembrie 2024, ora 13:30); la TVRInternaţional, sâmbătă, 16 noiembrie 2024, de la ora 10:00; la TVRCultural, duminică, 17 noiembrie 2024, ora 10:00 şi la TVR+.
Un articol de Ileana Ploscaru Panait