loader

Izmir: „un loc pentru suflet”

Duminică, 13 decembrie, echipa „Cap compas” ajunge în fermecătorul Izmir. De la forfota și agitația din Kemeraltı și eleganța magazinelor din Alsancak, vom descoperi un oraş al contrastelor şi plin de viaţă. De la ora 12:00, la TVR 2, TVR HD şi TVR+.

 

Cap Compas

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Metropola care se pregătește să fie gazdă a expoziției World Expo 2020, centru cultural de excepție și oraş al contrastelor, Izmirul poate fi definit drept un loc făcut înadins pentru suflet. Ţărmurile egeene a Turciei  au fost cântate din vremuri de demult de poeții îndrăgostiți de caracterul unic al acestor locuri, iar orașul  acesta te face să vrei  să ți-l ții doar pentru tine, într-o frumoasă iluzie că pot exista în lumea asta locuri pe care am putea să le păstrăm, în mod exclusiv, pentru un singur om.

Cu o viață care pendulează între forfota și agitația din Kemeraltı și eleganța magazinelor din Alsancak, oraşului i se mai spune şi necredinciosul Izmir, un apelativ dat cu multă vreme în urmă, pe când a fost dăruit Turciei, devenind o a treia metropolă a acestei țări.

Smyrna, căci acesta este numele original al  orașului, a fost pe timpul otomanilor un soi de creuzet în care se întâlneau grecii, armenii, evreii, italienii și francezii. Astăzi însă  Izmirul este un oraș eminamente turcesc. Cu un ritm alert, de la primul până la ultimul pas, ca un vârtej amețitor, oraşul parcă te poartă fără voia ta prin ungherele sale de taine.

***

Piața Turnului cu ceas, așa cum este cunoscută atât de localnici, cât și de turiști, este un microcosmos în care în fiecare clipă se zămisleşte parcă o lume nouă.

Asansör a fost construit în 1907 cu banii unui comerciant evreu foarte bogat pentru a facilita urcarea de la zona îngustă de coastă la promontoriul de pe colină. După un timp, strada pe care se află această clădire a devenit strada Asansör. Astăzi ea poartă numele artistului Dario Moreno, compozitor, chitarist și cântăreț, devenit faimos după ce în anul 1961 a creat un cântec pentru Brigitte Bardot. În partea de sus a Asansörului se află astăzi unul dintre cele mai renumite restaurante din Izmir.

„Ziua de mâine, aici, în Izmir, sau oriunde ai fi făcut popasul nocturn în călătoria ta, este o ușă care așteaptă s-o deschizi cu inima plină, o ușă care transformă imaginarul în realitate. Un celebru scriitor francez spunea că o adevărată călătorie nu constă în a căuta neapărat peisaje noi, ci a privi cu alți ochi lumea vazuta de altii. Izmirul e o ocazie să privești cu alți ochi trecutul și prezentul unui oraș în care bucuria nu este o întâmplare, ci un mod de viață”, spune Elena Dinu, producătoarea TVR a emisiunii.

22:05 Puternici, impreuna

*Emisiunea PUTERNICI, IMPREUNA este un program care aduce fata in fata o familie din randul oamenilor simpli (sau un reprezentant al familiei, de la caz la caz ) si o vedeta, o personalitate din lumea artistica, sportiva sau politica. Acestia isi expun in fata telespectatorilor problemele lor, probleme cu care se confrunta orice om indiferent de clasa sociala, pregatire profesionala sau sex. Emisiunea PUTERNICI, IMPREUNA poate deveni una dintre optiunile preferate ale telespectatorilor TVR2, care se regăsesc in tematica sa, dar si un bun prilej de a întâlni vedetele lor preferate cu problemele lor ascunse.Emisiunea, zilnica, de luni pana joi, va pune in discutie si va cauta solutii pentru aspecte ale vietii de familie ale românilor de rând, începand cu relatia in cuplu, cresterea șsi educarea copiilor, alegerea partenerului de viată, gestionarea situatiilor delicate in cuplu, etc.

*Tema: Provocarile imigrantilor
*Invitati: Andreea Gheorghe-consultant emigrare, Catalina Mali-Cms.sef MAI, Ionut Cardei-cms.sef MAI

Prezentator Liana Stanciu

Producator Liana Daman

23:05 Grădini de vis: geometrie, artă, viaţă

(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016)

Regia: Emmanuel Descombes, Aurélia Michon, Jean-Michel Vennemani

*Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.

Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.

*Ep.6: Courances

Pe uriaşul domeniu apa este omniprezentă şi structurează peisajul, iar arborii îi dau atmosfera romantică.

Courances se întinde pe 75 hectare de grădini şi 500 de hectare de terenuri agricole. În secolul al XVI-lea, Come Clausse, proprietarul, a instalat un sistem hidraulic revoluţionar.

În timp ce numeroase alte grădini au rămas “îngheţate” la imaginea lor din trecut, domeniul Courances, locuit şi deschis către modernitate, nu încetează să se reinventeze.

 
Ziua Limbii Turce, o sărbătoare despre identitate, apartenență și dialog intercultural

Ziua Limbii Turce este celebrată anual pe 5 iunie printr-o serie de evenimente dedicate tradițiilor ce definesc identitatea turcă. Urmărim o ...

Transformarea pomiculturii românești:

Familia Scutaru, cu o tradiție bine înrădăcinată în sectorul agricol, a reușit tranziția de la practicile tradiționale la o abordare modernă și ...

Cultura idiș, celebrată la TVR 2 – Festivalul Internațional de Teatru Idiș (TES FEST), la „Mozaika”

Vă invităm să urmăriți la "Mozaika" două ediții speciale dedicate unui eveniment cultural de anvergură internațională: Festivalul Internațional ...

 

#tvr2