loader
Foto

Galerie foto

Izmir: „un loc pentru suflet”

Duminică, 13 decembrie, echipa „Cap compas” ajunge în fermecătorul Izmir. De la forfota și agitația din Kemeraltı și eleganța magazinelor din Alsancak, vom descoperi un oraş al contrastelor şi plin de viaţă. De la ora 12:00, la TVR 2, TVR HD şi TVR+.

 

Cap Compas

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Metropola care se pregătește să fie gazdă a expoziției World Expo 2020, centru cultural de excepție și oraş al contrastelor, Izmirul poate fi definit drept un loc făcut înadins pentru suflet. Ţărmurile egeene a Turciei  au fost cântate din vremuri de demult de poeții îndrăgostiți de caracterul unic al acestor locuri, iar orașul  acesta te face să vrei  să ți-l ții doar pentru tine, într-o frumoasă iluzie că pot exista în lumea asta locuri pe care am putea să le păstrăm, în mod exclusiv, pentru un singur om.

Cu o viață care pendulează între forfota și agitația din Kemeraltı și eleganța magazinelor din Alsancak, oraşului i se mai spune şi necredinciosul Izmir, un apelativ dat cu multă vreme în urmă, pe când a fost dăruit Turciei, devenind o a treia metropolă a acestei țări.

Smyrna, căci acesta este numele original al  orașului, a fost pe timpul otomanilor un soi de creuzet în care se întâlneau grecii, armenii, evreii, italienii și francezii. Astăzi însă  Izmirul este un oraș eminamente turcesc. Cu un ritm alert, de la primul până la ultimul pas, ca un vârtej amețitor, oraşul parcă te poartă fără voia ta prin ungherele sale de taine.

***

Piața Turnului cu ceas, așa cum este cunoscută atât de localnici, cât și de turiști, este un microcosmos în care în fiecare clipă se zămisleşte parcă o lume nouă.

Asansör a fost construit în 1907 cu banii unui comerciant evreu foarte bogat pentru a facilita urcarea de la zona îngustă de coastă la promontoriul de pe colină. După un timp, strada pe care se află această clădire a devenit strada Asansör. Astăzi ea poartă numele artistului Dario Moreno, compozitor, chitarist și cântăreț, devenit faimos după ce în anul 1961 a creat un cântec pentru Brigitte Bardot. În partea de sus a Asansörului se află astăzi unul dintre cele mai renumite restaurante din Izmir.

„Ziua de mâine, aici, în Izmir, sau oriunde ai fi făcut popasul nocturn în călătoria ta, este o ușă care așteaptă s-o deschizi cu inima plină, o ușă care transformă imaginarul în realitate. Un celebru scriitor francez spunea că o adevărată călătorie nu constă în a căuta neapărat peisaje noi, ci a privi cu alți ochi lumea vazuta de altii. Izmirul e o ocazie să privești cu alți ochi trecutul și prezentul unui oraș în care bucuria nu este o întâmplare, ci un mod de viață”, spune Elena Dinu, producătoarea TVR a emisiunii.

21:45 Drag de România mea! (R)

Drag de România mea!

​Prezintă: Paul Surugiu-Fuego

Producător Codruţa Prunariu

Jurnaliști: Adina Toderașcu, Andreea Baciu

(Reluare)

23:45 Grădini de vis: geometrie, artă, viaţă (R)

(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016)

Regia: Lelio Moehr

*Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.

Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.

(Reluare)
 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2