loader
Foto

Istorii de bun gust: Marile familii

În ultimele sute de ani, câteva familii au condus România. Au fost elita aristocratică a țării. Strămoșii lor bogați, culți, rafinați, școliți în Europa au făcut averi uriașe, au stăpânit moșii, păduri și conace sau au ridicat din temelii palate, străzi, chiar și cartiere întregi în București.

 

Despina Shuller este descendenta familiei Gancevici, din Iași. Boierul Corneliu Gancevici a fost doctor în ştiinţe medicale, specialist în fiziologie şi bacteriologie. A condus Sanatoriul TBC Bârnova, transformat acum în Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași. Prieten cu Flemming, descoperitorul penicilinei, Corneliu Gancevici a fost preocupat nu doar de tratarea tuberculozei, ci și de cercetarea a ceea ce atunci părea un vis: antibioticele.

Boieri pământeni sau industriași au înfăptuit România modernă. O Românie care pe unii dintre ei, deși a încercat să ii transforme din boieri în tovarăși, comuniști cu sila, nu a reușit.  Este destinul fascinant al românilor care se trag din marile familii boierești ale țării. Oameni care poartă nume ca Rosetti, Sturdza sau Cantacuzino au iubit atât de mult această țară, încât au vrut să-i lase moștenire lucruri mărețe. Republica Socialistă România nu i-a iubit însă, întotdeauna, și a încercat să scape de ei, sărăcindu-i, persecutându-i și alungându-i în toate cele patru zări.  Atunci când n-au ajuns în gropi comune.

O nouă ediție a emisiunii ”Istorii de bun gust” se difuzează la TVR 2 joi, 28 noiembrie, de la ora 21.

***

Realizator: Camelia Moise

Producător: Dana Ștefănescu

***

Foto și text: emisiunea Istorii de bun gust/TVR

 

 

10:30 Forta ideilor

*Invitată: lector univ. Daniela Popescu

*Tema: România postbelică: stalinism, national-comunism șsi disidentă anticomunistă

*Participă: elevi de la Colegiului National “Scoala Centrală” Bucureşti, de la Liceul Tehnologic Special nr 3 din Bucureşti şi Alina Dinu, traducător în limba semnelor române.
*Pentru că educatia este forta care schimbă lumea, noul sezon propune o serie inedită în care se întâlnesc, sub genericul „Idei șsi trucuri pentru BAC”, profesori, studenţi şi elevi pasionaţi într-un cadru relaxant. Emisiunea este realizată în parteneriat cu universităţi de prestigiu din ţară. Lecţiile sunt accesibile publicului larg, metodele de predare sunt inovatoare, se folosesc tehnici creative precum storytelling-ul în matematică sau reconstituiri istorice.
Producător: Sînziana Miloşoiu

Prezintă: Mihaela Crăciun

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

(Reluare)

11:30 Teleshopping

 
Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

publicat: vineri, 25 aprilie 2025

Un nou documentar "Cap Compas" este difuzat sâmbătă, 26 aprile, ora 17:30, la TVR 2 și TVR+.

Declin periculos în sistemul educațional românesc | VIDEO

Vineri, 25 aprilie, de la ora 16:00,  la TVR 2 și TVR+, Monica Ghiurco vă propune un interviu cu Marian Staş despre declinul educațional românesc.

Portretul Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu, într-un film documentar la TVR 2

Sâmbătă, 26 aprilie, TVR 2 ne invită să urmărim un documentar excepțional - producţie TVR - dedicat personalității Voievodului Constantin ...

 

#tvr2