loader
Foto

Istoria marilor poveşti de iubire, la TVR 2

Din 1 august, TVR 2 a readus seria documentară „Dincolo de moarte...IUBIREA!”, dedicată marilor poveşti de iubire şi spiritualitate din istorie, de la Mihai Viteazu şi Brâncoveanu, până la Haşdeu. De la ora 19:10,  de luni până duminică.

 

Seria „Dincolo de moarte... IUBIREA!” este un ciclu de 8 filme documentare, cu o durată de 52 minute fiecare. Documentarele sunt construite pe „subiecte” şi „povești” inspirate din istoria și spiritualitatea noastră, cu abordări programatic mai ispititoarea. Conceptul de iubire va dobândi valori profunde şi perene prin întrupări şi semnificaţii, prin tele-viziunea dezvoltărilor cinematografice și structurarea expresiei mediatic-dramaturgice.

***

Luni, 1 august, ora 19:10: Neodihna (Mihai Viteazul şi mama lui, Teodora)

După tragica moarte a lui Mihai Viteazul, mama voievodului, Tudora, s-a călugărit, găsindu-şi liniştea şi împăcarea sufletească la Mănăstirea Cozia...

Un document de o rară frumuseţe, o „diată” cu inflexiuni de bocet, în care îşi „plânge păcatele şi pătimirile fiului ei Mihai”, va deveni coloana vertebrală a construcţiei dramaturgice, împreună cu evocarea aventurii aducerii capului lui Mihai Viteazul, de la Turda la Mănăstirea Dealu şi a „odiseei”, prin secole, a acestei „relicve sacre”, până în anul 1922.

Documentarul, realizat de Vasile Alecu,  se bucură de participarea actriţei Olga Delia Mateescu; narator este istoricul Constantin Rezachevici, iar lectura textelor este făcută de Alexandru Georgescu. În dramaturgia documentarului sunt inserate şi imagini de arhivă din spectacolul „Capul” de Mihnea Gheorghiu.

„E neîndoielnic deci că Mihai Viteazul a fost fiul de greşeală, şi nu de cununie, al Tudorei, şi călugăriţa cucernică va fi văzut în moartea înainte de vreme a copilului ei o pedeapsă...”, Nicolae Iorga

***

Marţi-miercuri, 2-3 august, ora 19:10: Candela (Constantin Brâncoveanu şi soţia lui, Maria)

O tragedie cu amplitudine antică şi dramatism shakespearian a îndoliat, dar și înnobilat istoria şi fiinţa românească : jertfa de martir a voievodului Constantin Brâncoveanu împreună cu cei patru băieţi ai săi şi cu unul dintre ginerii lui, sfetnicul Ianache Văcărescu, prin asasinatul politic săvârșit de turci.

Era 15 august 1714, ziua de Sf. Mărie Mare, când domnitorul împlinea 60 de ani, iar soţia lui, Maria Brâncoveanu, ar fi trebuit să-şi sărbătorească, după datină, onomastica.

Filmul va dezvolta dimensiunile politice și spirituale ale acestei tragedii, cu accente dramaturgice reliefante și pe calvarul, încercările dramatice, strădaniile fără odihnă ale Mariei pentru răscumpărarea și aducerea în ţară (din păcate, ori slavă Domnului!, în iulie 1720) a rămăşiţelor pământești ale soţului şi îngroparea lor, în mare taină, în Biserica Sf. Gheorghe cel Nou, din Bucureşti.  Şi totuşi la Mănăstirea Hurezi, mormântul hărăzit cândva odihnei veşnice pentru voievod veghează încă, şi în zilele noastre, chiar dacă gol, la memoria martirului.

Participă: Acad. Răzvan Theodorescu; Doina Mândru, istoric de artă, Director artistic Centrul de Cultură „Palatele Brâncoveneşti”; dr. Silvana Rachieru, istoric, Director ICR Istanbul; pr.dr. Emil Nedelea Cărămizaru, paroh al Bisericii Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti; Pr. Sergiu-Marcel Vlad, Biserica românească din Istanbul.

În dramaturgia documentarului sunt inserate şi imagini de arhivă din spectacolul TVR cu drama „Constantin Brâncoveanu” de Nicolae Iorga, în rolul titular fiind Ştefan Iordache, adaptarea şi regia George Teodorescu.

Lectura textelor îi aparţine lui Alexandru Georgescu, iar realizatorul documentarului este Vasile Alecu.

***

Joi, 4 august, ora 19:10:  Troița (Avram Iancu în viziunea lui Lucian Blaga)

Acest documentar explorează destinul tragic al lui Avram Iancu în viziunea lui Lucian Blaga, crucificat între istorie și mit de marele poet, filosof și dramaturg.

Participă: Doina Modola, teatrolog şi critic de teatru; Mircea Popa, istoric si critic literar; Nicolae Zeriu, ţăran din Ţebea, născut 1919. În dramaturgia documentarului sunt inserate şi imagini de arhivă din spectacolul TVR cu drama „Avram Iancu” de Lucian Blaga, regia Domniţa Munteanu şi din serialul artistic „Anul 1848", regizat de Mircea Moldovan.

Lectura textelor este făcută de  Alexandru Georgescu şi George Petcu, iar realizatorul documentarului este Vasile Alecu.

***

Vineri, 5 august, ora 19:10:  Castelul (B. P. Haşdeu şi fiica sa, Iulia)

„După moartea fiicei mele, eu trebuia să mă împuşc sau să înnebunesc-una din două (...) De ce n-am înnebunit? (...) De ce nu m-am împuşcat?...” , se întreba sfâșietor savantul B.P. Haşdeu. Documentar-artistic merge pe urmele cutremurătoarei drame a lui Bogdan Petriceicu Hasdeu, petrecută în septembrie 1888; atunci a murit singura lui fiică, Iulia, o „genială copilă” în vârstă de numai 19 ani.

Lectura textelor este asigurată de Constantin Dinulescu, Claudiu Stănescu, Elvira Deatcu şi Alexandru Georgescu, iar realizator este Vasile Alecu.

***

Sâmbătă, 6 august, ora 14:00: Mausoleul (Octavian Goga şi Veturia, a doua soție)

O fiinţă aprigă şi misterioasă, cu o tulburătoare, captivantă şi răvăşitoare existenţă ce şi-a aflat sfârşitul la 96 de ani: Veturia Goga, a doua soţie a lui Octavian Goga (şi verişoară de-a doua a lui Lucian Blaga).

Şi totuşi, această femeie, diabolizată de una din rudele marelui poet şi controversat om politic, a ctitorit la Ciucea, în arealul înnobilat de un Castel-Muzeu, o biserică de lemn şi un Mausoleu:, „Mausoleul Iubirii”, unde şi-au găsit împreună odihna de veci.

Participă: prof. Aurel But, director Muzeul Memorial „Octavian Goga", Ciucea Mircea Popa, istoric şi critic literar.

Lectura textelor este asiguratp de Ilinca Tomoroveanu, Traian Stănescu şi Alexandru Georgescu, iar realizatorul documentarului este Vasile Alecu.

***

Duminică, 7 august, ora 14:00: Jurnal-ul (Alice şi Stello Voinescu, soțul ei)

Odată cu stingerea din viaţă a soţului ei, relativ tânăr, profesoara de estetică și istoria teatrului universal Alice Voinescu, de la Conservatorul Regal de Muzică și Artă Dramatică din București, este copleşită de o necuprinsă şi nestăvilită stare emoţională, închinându-i nu numai un monumental „Jurnal”, ci chiar întreaga existenţă.

Alice Voinescu a fost nu numai dascăl pentru vestiți actori și regizori de teatru, ci și prima femeie doctor în filosofie din România. După o conferință rostită la microfonul postului național de radio, în 1929, anul cînd a început să scrie la „Jurnal”, Tudor Arghezi o considera chiar „cea mai inteligentă femeie din București”.

„Era cea mai veche şi mai bună prietenă a tatălui meu, o cunoşteam de când mă ştiu, iar relaţia cu ea era ca şi de cea mai apropiată rudenie; rolul ei în educţia mea timpurie şi apoi în formaţia mea intelectuală şi sufletească a fost tot atât de hotărâtor ca şi al tatălui meu”, scria Alexandru Paleologu.

Participă: actriţa Ilinca Tomoroveanu pentru lectura unor fragmente din „Jurnal”, Doina Mândru, istoric de artă; Stelian Tănase, scriitor; ţărani din Costeşti, judeţul Iaşi.

Lectura textelor este asigurată de Alexandru Georgescu, iar realizatorul documentarului este Vasile Alecu.

16:00 Educatia la putere (R)

Realizator si moderator: Monica Ghiurco

Producător: Aimée D'Albon

Regizor artistic: Vitalie Lupascu

Jurnalisti: Antoanela De Cecco si Monica Colceriu.

(Reluare)

17:30 România…în bucate

Sezon Nou

TVR Târgu Mureş

* Cooking Show

*

Realizator: Bogdan Moraru

Producător: Costin Miron

Jurnalist: Cătălin Blebea

Producător: Cristina Murgu

Producător delegat: Alexandra Tiniche

 
Întâlnire cu Păcală pentru un râs sănătos, duminică la TVR2

Comedia  „ Păcală", regizată de Geo Saizescu la începutul anilor '70, poate fi urmărită la TVR2 duminică, 12 mai, de la ora 20.00. În rolul ...

Concert extraordinar „Drag de România noastră

Duminică, 5 mai, la TVR 2 ați putut urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana Tudor şi susţinut de Paul ...

Cap Compas: Devotio | VIDEO

Cap Compas: Devotio | VIDEO

publicat: duminică, 05 mai 2024

Orașul care i-a fascinat pe călătorii de orice religie este încă o surpriză ori de câte ori te întorci aici. Iar dacă ar fi să răscolești cărți ...

 

#tvr2