Istoria marilor poveşti de iubire, la TVR 2
luni, 01 august 2016
Din 1 august, TVR 2 a readus seria documentară „Dincolo de moarte...IUBIREA!”, dedicată marilor poveşti de iubire şi spiritualitate din istorie, de la Mihai Viteazu şi Brâncoveanu, până la Haşdeu. De la ora 19:10,  de luni până duminică.
Avram iancu
Maria Brancoveanu
Mihai Viteazu
Mihai Viteazu
BP Hasdeu
Alice Voinescu
Alice Voinescu
Constantin Brancoveanu
Octavian Veturia Goga
Octavian Veturia Goga
BP Hasdeu Iulia hasdeu
Avram iancu
Maria Brancoveanu
Mihai Viteazu
Mihai Viteazu
BP Hasdeu
Alice Voinescu
Alice Voinescu
Constantin Brancoveanu
Octavian Veturia Goga
Octavian Veturia Goga
BP Hasdeu Iulia hasdeu

Seria „Dincolo de moarte... IUBIREA!” este un ciclu de 8 filme documentare, cu o durată de 52 minute fiecare. Documentarele sunt construite pe „subiecte” şi „povești” inspirate din istoria și spiritualitatea noastră, cu abordări programatic mai ispititoarea. Conceptul de iubire va dobândi valori profunde şi perene prin întrupări şi semnificaţii, prin tele-viziunea dezvoltărilor cinematografice și structurarea expresiei mediatic-dramaturgice.

***

Luni, 1 august, ora 19:10: Neodihna (Mihai Viteazul şi mama lui, Teodora)

După tragica moarte a lui Mihai Viteazul, mama voievodului, Tudora, s-a călugărit, găsindu-şi liniştea şi împăcarea sufletească la Mănăstirea Cozia...

Un document de o rară frumuseţe, o „diată” cu inflexiuni de bocet, în care îşi „plânge păcatele şi pătimirile fiului ei Mihai”, va deveni coloana vertebrală a construcţiei dramaturgice, împreună cu evocarea aventurii aducerii capului lui Mihai Viteazul, de la Turda la Mănăstirea Dealu şi a „odiseei”, prin secole, a acestei „relicve sacre”, până în anul 1922.

Documentarul, realizat de Vasile Alecu,  se bucură de participarea actriţei Olga Delia Mateescu; narator este istoricul Constantin Rezachevici, iar lectura textelor este făcută de Alexandru Georgescu. În dramaturgia documentarului sunt inserate şi imagini de arhivă din spectacolul „Capul” de Mihnea Gheorghiu.

„E neîndoielnic deci că Mihai Viteazul a fost fiul de greşeală, şi nu de cununie, al Tudorei, şi călugăriţa cucernică va fi văzut în moartea înainte de vreme a copilului ei o pedeapsă...”, Nicolae Iorga

***

Marţi-miercuri, 2-3 august, ora 19:10: Candela (Constantin Brâncoveanu şi soţia lui, Maria)

O tragedie cu amplitudine antică şi dramatism shakespearian a îndoliat, dar și înnobilat istoria şi fiinţa românească : jertfa de martir a voievodului Constantin Brâncoveanu împreună cu cei patru băieţi ai săi şi cu unul dintre ginerii lui, sfetnicul Ianache Văcărescu, prin asasinatul politic săvârșit de turci.

Era 15 august 1714, ziua de Sf. Mărie Mare, când domnitorul împlinea 60 de ani, iar soţia lui, Maria Brâncoveanu, ar fi trebuit să-şi sărbătorească, după datină, onomastica.

Filmul va dezvolta dimensiunile politice și spirituale ale acestei tragedii, cu accente dramaturgice reliefante și pe calvarul, încercările dramatice, strădaniile fără odihnă ale Mariei pentru răscumpărarea și aducerea în ţară (din păcate, ori slavă Domnului!, în iulie 1720) a rămăşiţelor pământești ale soţului şi îngroparea lor, în mare taină, în Biserica Sf. Gheorghe cel Nou, din Bucureşti.  Şi totuşi la Mănăstirea Hurezi, mormântul hărăzit cândva odihnei veşnice pentru voievod veghează încă, şi în zilele noastre, chiar dacă gol, la memoria martirului.

Participă: Acad. Răzvan Theodorescu; Doina Mândru, istoric de artă, Director artistic Centrul de Cultură „Palatele Brâncoveneşti”; dr. Silvana Rachieru, istoric, Director ICR Istanbul; pr.dr. Emil Nedelea Cărămizaru, paroh al Bisericii Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti; Pr. Sergiu-Marcel Vlad, Biserica românească din Istanbul.

În dramaturgia documentarului sunt inserate şi imagini de arhivă din spectacolul TVR cu drama „Constantin Brâncoveanu” de Nicolae Iorga, în rolul titular fiind Ştefan Iordache, adaptarea şi regia George Teodorescu.

Lectura textelor îi aparţine lui Alexandru Georgescu, iar realizatorul documentarului este Vasile Alecu.

***

Joi, 4 august, ora 19:10:  Troița (Avram Iancu în viziunea lui Lucian Blaga)

Acest documentar explorează destinul tragic al lui Avram Iancu în viziunea lui Lucian Blaga, crucificat între istorie și mit de marele poet, filosof și dramaturg.

Participă: Doina Modola, teatrolog şi critic de teatru; Mircea Popa, istoric si critic literar; Nicolae Zeriu, ţăran din Ţebea, născut 1919. În dramaturgia documentarului sunt inserate şi imagini de arhivă din spectacolul TVR cu drama „Avram Iancu” de Lucian Blaga, regia Domniţa Munteanu şi din serialul artistic „Anul 1848", regizat de Mircea Moldovan.

Lectura textelor este făcută de  Alexandru Georgescu şi George Petcu, iar realizatorul documentarului este Vasile Alecu.

***

Vineri, 5 august, ora 19:10:  Castelul (B. P. Haşdeu şi fiica sa, Iulia)

„După moartea fiicei mele, eu trebuia să mă împuşc sau să înnebunesc-una din două (...) De ce n-am înnebunit? (...) De ce nu m-am împuşcat?...” , se întreba sfâșietor savantul B.P. Haşdeu. Documentar-artistic merge pe urmele cutremurătoarei drame a lui Bogdan Petriceicu Hasdeu, petrecută în septembrie 1888; atunci a murit singura lui fiică, Iulia, o „genială copilă” în vârstă de numai 19 ani.

Lectura textelor este asigurată de Constantin Dinulescu, Claudiu Stănescu, Elvira Deatcu şi Alexandru Georgescu, iar realizator este Vasile Alecu.

***

Sâmbătă, 6 august, ora 14:00: Mausoleul (Octavian Goga şi Veturia, a doua soție)

O fiinţă aprigă şi misterioasă, cu o tulburătoare, captivantă şi răvăşitoare existenţă ce şi-a aflat sfârşitul la 96 de ani: Veturia Goga, a doua soţie a lui Octavian Goga (şi verişoară de-a doua a lui Lucian Blaga).

Şi totuşi, această femeie, diabolizată de una din rudele marelui poet şi controversat om politic, a ctitorit la Ciucea, în arealul înnobilat de un Castel-Muzeu, o biserică de lemn şi un Mausoleu:, „Mausoleul Iubirii”, unde şi-au găsit împreună odihna de veci.

Participă: prof. Aurel But, director Muzeul Memorial „Octavian Goga", Ciucea Mircea Popa, istoric şi critic literar.

Lectura textelor este asiguratp de Ilinca Tomoroveanu, Traian Stănescu şi Alexandru Georgescu, iar realizatorul documentarului este Vasile Alecu.

***

Duminică, 7 august, ora 14:00: Jurnal-ul (Alice şi Stello Voinescu, soțul ei)

Odată cu stingerea din viaţă a soţului ei, relativ tânăr, profesoara de estetică și istoria teatrului universal Alice Voinescu, de la Conservatorul Regal de Muzică și Artă Dramatică din București, este copleşită de o necuprinsă şi nestăvilită stare emoţională, închinându-i nu numai un monumental „Jurnal”, ci chiar întreaga existenţă.

Alice Voinescu a fost nu numai dascăl pentru vestiți actori și regizori de teatru, ci și prima femeie doctor în filosofie din România. După o conferință rostită la microfonul postului național de radio, în 1929, anul cînd a început să scrie la „Jurnal”, Tudor Arghezi o considera chiar „cea mai inteligentă femeie din București”.

„Era cea mai veche şi mai bună prietenă a tatălui meu, o cunoşteam de când mă ştiu, iar relaţia cu ea era ca şi de cea mai apropiată rudenie; rolul ei în educţia mea timpurie şi apoi în formaţia mea intelectuală şi sufletească a fost tot atât de hotărâtor ca şi al tatălui meu”, scria Alexandru Paleologu.

Participă: actriţa Ilinca Tomoroveanu pentru lectura unor fragmente din „Jurnal”, Doina Mândru, istoric de artă; Stelian Tănase, scriitor; ţărani din Costeşti, judeţul Iaşi.

Lectura textelor este asigurată de Alexandru Georgescu, iar realizatorul documentarului este Vasile Alecu.

 • 04:05
  Pescar hoinar
  Prezintă: Eugen Roibu şi Ştefan Stoica Producător: Ligia Baboş
 • 04:35
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori: Laurenţiu Mandu, Călin Petrescu, Adrian Bănuţă, Mirela Goldic, Cristi Popescu, Miruna Moraru şi Cristina Dănilă. Producători: Camelia Boştină şi Raluca Brumariu
 • 05:05
  Documentar360°-GEO
  * Alpiniştii-apărătorii uriaşilor Sequoia din California (En Californie, la mission des grimpeurs d’arbres geants, Franţa-Germania, 2014) Realizator: Gordian Arneth. Redactor: Delia Clonaru
 • 06:00
  Cap compas
  Producator: Elena Dinu
 • 06:25
  Teleshopping
 • 06:55
  Imnul României
 • 07:00
  Teleshopping
 • 07:30
  România…în bucate
  TVR Iaşi * Descriptio Moldaviae Emisiune realizată de TVR Iaşi Prezentator si realizator Raluca Chirila Aftene Producator Vasile Arhire Jurnalist Catalin Blebea Producator Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 08:00
  Generaţia Fit
  Sezon Nou *În cadrul programului, antrenori experimentaţi din Federaţia Română de Culturism şi Fitness vă oferă antrenamente de specialitate, atât pentru pentru începători, cât şi pentru avansaţi, precum şi sfaturi ale unor medici nutriţionişti sau reţete sănătoase nu doar pentru pentru sportivi, ci şi pentru publicul larg. Producător: Iulia Popescu Coproducție TVR-FRCF
 • 08:30
  Euromaxx
  (Euromaxx-Lifestyle Europe, Germania, 2021) PREMIERA *Magazin săptămânal ce prezintă cele mai diverse şi mai fascinante evenimente culturale şi sociale europene. *Ep.15 Redactor: Delia Clonaru
 • 09:00
  MotorVlog
  Sezon Nou Prezentatori: Mihai Alexandrescu, Andrei Barbu, Marius Băcilă *Mihai și Andrei testează două mașini de la branduri rivale cu propulsii rivale : Audi Q4 e-tron se pregătește de viitor cu al său motor electric, în timp ce BMW M550i privește în trecut cu al său V8 pe benzină. În plus, se discută despre piața transporturilor, despre autostrăzi, construcții și camioanele viitorului cu CEFIN Ford Trucks. Redactor: Bernard Tatomir O producţie RL Global Activ Services S.R.L
 • 09:30
  Fara prejudecati
  PREMIERA * Fără prejudecăti! Raluca Avram, Mihai Arsenie si Andrea Nagy dovedesc că dincolo de orice dizabilitate există sperantă, încredere, putere interioară. Fără prejudecăti este o emisiune TV făcută DE CĂTRE șsi PENTRU persoane cu nevoi speciale. Este singura emisiune TV din Europa pentru care lucrează trei reporteri cu dizabilităti. Realizator si moderator: Psiholog Ovidiu Damian Producator: Ovidiu Pop Emisiune realizata de TVR Cluj ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ
 • 10:00
  Mic dejun cu un campion
  Sezon Nou Amfitrion: Daniela Zeca Buzura * Georges Banu -critic de teatru, profesor universitar şi scriitor Am apelat la gândurile unui confrate care îl caracterizează atât de bine pe invitatul acestei ediţii de la Mic Dejun cu un Campion: ’’Etern divizat, măcinat între ceea ce Georges Banu însuşi a numit iubire şi neiubire de teatru, o neiubire niciodată nici categorică, nici definitivă, de aici şi evadările sale în pictură, evadări care, nu ştiu cum se face, dar s-au întors la teatru, căruia i-a analizat şi grandorile, şi miniaturile. George Banu a fost, este un mare călător’’ spune criticul literar Mircea Morariu despre prietenul său. Confesiuni spumoase, istoria unei vieţi, traiectoria unei cariere, întâlniri cu destinul, un puzzle care se joacă şi acum-aceasta a fost întâlnirea de astăzi de la Mic Dejun cu un Campion alături de Daniela Zeca Buzura în aşteptarea lansării ultimului volum semnat de Georges Banu. Producător: Ileana Ploscaru Panait
 • 11:00
  D’ale lu’ Mitică
  Prezintă: Mitică Popescu Scenariu: Cristian Vlad Reporter: Marian Marin Producător: Liliana Vlad
 • 12:00
  Descălecaţi în Carpaţi
  Redifuzare *Colţ de rai cu natura şi cai * Producător Răzvan Petrişor
 • 12:30
  Cap compas
  *La un pas de paradis-Kastoria (Grecia) Sezon Nou Insula peninsulă munte șea de văi şi istm …toate în alchimia tainică dintre natură şi zidiri a unei aşezări despre care primul lucru care se poate afirma este legat de frumuseţe. Aceasta este Kastoria. Kastoria este un ghem de lume despre care se poate afirma fără riscul hiperbolei gratuite că este o poartă către paradis.Un univers pe un petic de pământ din regiunea grecească Macedonia de Vest. Producator: Elena Dinu
 • 13:00
  Gala umorului
  *Prima parte Prezintă: Corina Dănilă şi Dragoş Huluba Producător: Cosmin Dumitru
 • 14:00
  Gala umorului
  * Partea a doua Prezintă: Corina Dănilă şi Dragoş Huluba Producător: Cosmin Dumitru
 • 15:00
  Femei de 10, bărbați de 10
  Sezon Nou * Prima parte Prezintă: Marina Almășan Co-prezentator: Costin Teodorescu *Emisiune înregistrată în studioul Pangrati Invitatii : Inventatorul Dan Sobol -A studiat, inventat şi înregistrat la OSIM tot felul de soluţii tehnice. Vine în platoul nostru cu cea mai uşoara bicicletă ecologică din lemn, 2924g. Elena Moşuc desemnată recent ca fiind CEA MAI BUNĂ SOPRANĂ A LUMII! O vom asculta într-un duet alături de FUEGO. Paul Georgescu -în platoul românilor de 10, vom avea un sportiv inedit : românul care a stabilit un nou record mondial omologat de reprezentanţii Guinness după ce, pe 10 februarie 2021, a înotat 3.5km în lacul Snagov timp de aproape o oră la numai 4 grade Celsius. Producator: Marina Almășan Jurnalişti: Elena Cristescu, Liana Damian, Laura Demeter Coproducție TVR-SC CONTERA MEDIA SRL
 • 16:00
  Femei de 10, bărbați de 10
  Sezon Nou * Partea a doua Prezintă: Marina Almășan Co-prezentator: Costin Teodorescu *Emisiune înregistrată în studioul Pangrati Invitatii Mihaela Lupu -Director Executiv Asociaţia pentru Copii cu Dizabilităţi 'Mă Bucur de Viaţă' Mircea Vintilă cu povestea unui cântec de 10, melodia Hanul lui Manuc. Producator: Marina Almășan Jurnalişti: Elena Cristescu, Liana Damian, Laura Demeter Coproducție TVR-SC CONTERA MEDIA SRL
 • 17:00
  Fraţi de viţă
  Sezon Nou Producător Cătălin Heson O coproductie TVR-Asociatia Vinarium
 • 17:30
  Distracţiile lui Cazacu
  Sezon Nou Jurnalist : Bernard Tatomir O productie SC Raul International
 • 18:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport ) Transmisiune directă
 • 18:50
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori: Laurenţiu Mandu, Călin Petrescu, Adrian Bănuţă, Mirela Goldic, Cristi Popescu, Miruna Moraru şi Cristina Dănilă. Producători: Camelia Boştină şi Raluca Brumariu
 • 19:10
  Glasul inimii
  Serial*(When calls the heart-SUA, 2014-2019) *sezon2*episodul 1 Cu: Erin Krakow, Daniel Lissing, Lori Loughlin, Jack Wagner *Dramă , serial bazat pe un roman de Janette Oke. În 1910, tânăra învăţătoare Elizabeth Thatcher primeşte un post în vestul Canadei, în orăşelul minier Coal Valley, în inima unui ţinut încă sălbatic. Pentru Elizabeth, născută şi crescută în înalta societate, adaptarea la noua viaţă aspră nu va fi uşoară. Cu puţin timp înainte de sosirea ei, o explozie în mină provocase moartea multor bărbaţi din Coal Valley, lăsând femeile văduve şi sărace, iar copiii orfani de tată. Elizabeth îşi ia în serios noul rol de călăuză a celor mici prin lumea cărţilor şi, în curând, reuşeşte să câştige afecţiunea localnicilor, mai ales a lui Abigail Stanton, care şi-a pierdut soţul şi fiul în accidentul din mină. Singurul obstacol în calea armoniei complete pare a fi tânărul şi chipeşul poliţist Jack Thornton, şi el nou-venit în Coal Valley, care nu-i acordă pic de încredere şi căruia Elizabeth vrea să-i demonstreze că se înşală. Redactori: Adriana Vulpe, Laura Bălan
 • 20:10
  Ocolul Pământului în 80 de zile
  Film*(Around the world in 80 days-Italia, Germania, SUA, 1989) Partea a doua (din trei) Regia: Buzz Kulik Cu: Pierce Brosnan, Eric Idle, Julia Nickson, Peter Ustinov *Film de aventuri . Ecranizare a romanului omonim de Jules Verne. Phileas Fogg, un gentleman din Anglia victoriană, îşi pune în joc întreaga avere, afirmând că poate face ocolul pământului în 80 de zile. Întâmplarea face ca, tocmai în momentul plecării sale în călătorie, să fie spartă Banca Angliei, aşa încât pe urmele lui porneşte un detectiv care-l consideră vinovat de comiterea jafului. În drumul lor în jurul lumii, Phileas Fogg şi majordomul său Passepartout vor străbate multe ţări, vor face cunoştinţă cu diverse culturi şi vor avea parte de aventuri extraordinare. Redactor: Adriana Vulpe
 • 22:10
  Viaţa visată
  Serial*(La vita promessa-Italia, 2018) *Sezon 2*Episodul 6 din 6 Regia: Ricky Tognazzi Cu: Luisa Ranieri, Francesco Arca, Emilio Fallarino, Thomas Trabacchi * Dramă . Sicilia, 1921. Carmela Carrizzo, soţie şi mamă a cinci copii, devine ţinta obsesiei lui Vincenzo Spano, un vătaf fără scrupule, care, neputând s-o seducă, o persecută până la a-i ucide soţul şi a-i lăsa unul dintre fii neputincios. Ca o leoaică în stare de orice ca să-şi salveze puii, Carmela îşi adună toate forţele şi porneşte împreună cu copiii ei într-o călătorie lungă şi primejdioasă peste ocean, către America. Familia se instalează într-un apartament din cartierul newyorkez Mica Italie, unde curajoasa siciliancă îndrăzneşte să viseze la o viaţă mai bună decât cea de care fugise. Dar „pământul făgăduinţei” este, în realitate, o ţară dominată de criza economică şi de prohibiţie, iar necazurile nu vor întârzia să reapară. Redactor: Adriana Vulpe
 • 23:15
  Distracţiile lui Cazacu
  Jurnalist : Bernard Tatomir O productie SC Raul International
 • 23:45
  Drag de România mea!
  *Prima parte Prezintă: Paul Surugiu-Fuego Producător Codruţa Prunariu Jurnaliști: Adina Toderașcu, Andreea Baciu
 • 00:45
  Drag de România mea!
  *A doua parte Prezintă: Paul Surugiu-Fuego Producător Codruţa Prunariu Jurnaliști: Adina Toderașcu, Andreea Baciu
 • 01:45
  Ora de Stiri
  (+ Sport )
 • 02:35
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori: Laurenţiu Mandu, Călin Petrescu, Adrian Bănuţă, Mirela Goldic, Cristi Popescu, Miruna Moraru şi Cristina Dănilă. Producători: Camelia Boştină şi Raluca Brumariu
 • 03:00
  Ocolul Pământului în 80 de zile
  Film *(Around the world in 80 days-Italia, Germania, SUA, 1989) Partea a doua (din trei) Regia: Buzz Kulik Cu: Pierce Brosnan, Eric Idle, Julia Nickson, Peter Ustinov *Film de aventuri . Redactor: Adriana Vulpe
 • 04:40
  Viaţa visată
  Serial *(La vita promessa-Italia, 2018) *Sezon 2*Episodul 6 din 6 Regia: Ricky Tognazzi Cu: Luisa Ranieri, Francesco Arca, Emilio Fallarino, Thomas Trabacchi * Dramă . Redactor: Adriana Vulpe