loader
Foto

Inventatorul din închisoare vine la „Femei de 10, Bărbați de 10”

Despre Valentin Boanţă, oaspetele Marinei Almăşan în emisiunea „Femei de 10, bărbaţi de 10” de sâmbătă, 11 decembrie, de la ora 15:00, la TVR 2 se poate spune fără a greşi că este o „minte sclipitoare”.

 

Marina Almășan
Femei de 10, bărbaţi de 10

Condamnat în 2012 la închisoare pentru că vindea dispozitive de clonat carduri bancare, Valentin Boanţă şi-a luat revanşa iar invenţia sa a devenit un antidot pentru dispozitivele care i-au adus condamnarea: „Metodă şi sistem de securizare a utilizării cartelelor cu bandă magnetică” sau „anti-skimmer”. Noul tip de bancomat, imposibil de fraudat de hackeri, a devenit una dintre cele mai apreciate invenţii din lume.

Valentin Boanţă s-a îndreptat sută la sută. A reuşit, când era încă la închisoare, să înregistreze invenţia la OSIM, sub numele „Metodă şi sistem de securizare a utilizării cartelelor cu bandă magnetică” sau „anti-skimmer”. Dispozitivul a avut un mare succes la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, din anul 2013, primind Premiul Presei Internaţionale. Apoi, mai multe bănci din lume s-au arătat interesate de cum funcţionează noua tehnologie şi cum poate fi achiziţionată.

(w882)

Artist plastic specializat în design industrial, la vârsta de 11 ani Valentin Boanţă a câştigat concursul UNICEF de la New York, desenul său fiind timp de un an emblema organizaţiei. A absolvit Liceul de artă „Nicolae Tonitza” din Bucureşti şi apoi şi-a continuat studiile.

„Celebrul Henry Ford, fondatorul industriei americane de automobile, afirma: Uneori, o greșeală poate fi tot ce e necesar pentru o realizare valoroasă. Haideți să privim în jurul nostru - de câte ori nu s-a întâmplat ca un lucru strâmb pe care l-a făcut cineva, să fie, de fapt, kilometrul zero al unei importante realizari ulterioare? Asta s-a întâmplat şi cu Valentin Boanţă, ineditul nostru invitat de sâmbătă. Am stat mult pe gânduri dacă nota 10 i se potriveşte sau nu? Ce-or să zică destuii cârcotași? S-a apucat Almășanca să dea 10 unor infractori!. După ce-l veți asculta însă pe Valentin, veți înțelege! Personajul este fascinant, iar povestea sa - impresionantă”, a spus Marina Almășan despre invitatul său de sâmbătă, 11 decembrie, de la ora 15:00, la TVR 2.

Mulţi tineri talentaţi printre invitaţii Marinei Almăşan de sâmbătă, 11 decembrie, de la ora 15:00, la TVR 2. O vom cunoaşte pe Sara Comişan, o artistă adolescentă de nota 10, pe Radu Ionuţ Stoleriu, elev la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” din Iaşi, care a participat până acum la peste 30 de competiții, la 22 din ele clasându-se pe primul loc, dar şi pe Angela Ioana Gheorghiu, o elevă și o artistă de nota 10. Tot în emisiunea „Femei de 10, bărbaţi de 10”,doctorul Adrian Stănescu, un medic care şi-a petrecut cea mai mare parte din viaţă rezolvând problemele celor vârstinci, ne vorbeşte despre cum a reuşit, în premieră în România, lucruri care înseninează viaţa familiilor în care există vârstinci. Apreciata artistă Sofia Vicoveanca ne va încânta cu melodii din zona Bucovinei, iar sportivul Nicolae Negumereanu, primul român care a castigat la Las Vegas un meci în cea mai importantă divizie din MMA, vine în emisiune împreună cu antrenorul Ninel Ianculescu.

9:30 Fără prejudecăţi

Redifuzare

*Emisiunea Fără prejudecăți este singura producție media din Europa pentru care lucrează reporteri TV cu dizabilități și a fost premiată în anul 2016 de către Organizația Națiunilor Unite ca model de incluziune și autoreprezentare. Producția este interpretată în limbajul semnelor române iar o variantă accesibilizată pentru nevăzători de regăsește pe platforma Mixcloud. Reporterii Raluca Avram și Mihai Arsenie împreună cu moderatorul Ovidiu Damian se vor întâlni cu telespectatorii în fiecare sâmbătă de la ora 9:30 și vă vor prezenta poveștile unor oameni excepționali care schimbă lumea.

* Colegul nostru Mihai Arsenie deschide editia de astazi cu un interviu cu Elena Nicolae despre proiectul "Terapie pentru viitor. Intensiva!". Discutam apoi cu doamna Csilla Balogh, fondatoarea Asociației de călărie terapeutică Hip-Tep din Leorinț, judetul Alba

Reporteri: Mihai Arsenie, Raluca Avram

Interpret mimico-gestual: Simona Damian

Moderator si realizator: Ovidiu Damian

Producator: Ovidiu Pop

Emisiune realizata de TVR Cluj

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

10:00 Mic dejun cu un campion

Redifuzare

* Invitat: Cassian Maria Spiridon -poet, eseist, critic literar, jurnalist de presă scrisă şi televiziune şi, de 30 de ani, director al revistei ’’Convorbiri literare’’ Filiala Iaşi, membru al Uniunii Scriitorilor din România (din 2009 este şi preşedinte al Filialei Iaşi) ’’Poezia este emoţie pură. Este singura noastră şansă de a ne vedea sufletul’’. Cassian Maria Spiridon a ales să fie un om onest, discret, eficient, dedicat vocaţiei sale de intelectual. Anul viitor se împlinesc 30 de ani de când a fost ales în unanimitate ca director al revistei ’’Convorbiri literare’’ de la Iaşi. O publicaţie de renume care poate intimida prin notorietate, la care au publicat cei mai importanţi scriitori şi critici literari din istoria României. Tocmai de aceea, asumatea acestui rol, nu l-a speriat pe Cassian Maria Spiridon (din latinescul cassios, însemnând ’’neînfricatul’’) ci, dimpotrivă, i-a insuflat nu doar un cult al responsabilităţii dar şi al continuităţii. Volumele de poezie scrise de Cassian Maria Spiridon sunt traduse în peste 20 de limbi. În cariera sa a primit peste 25 de premii, diplome, distincţii şi brevete relevante printre care amintim doar Premiul ’’Mihai Eminescu’’ acordat de Academia Română, două premii ale Uniunii Scriitorilor pentru Eseu, Premiul Internaţional de Poezie acordat în 2018 în cadrul Festivalului de Poezie Li Bai-Du Fu de la Tianshui/China şi Ordinul ’’Meritul Cultural’’ în grad de ofiţer, acordat în 2004 de preşedinţia României. Petrecem împreună o dimineaţă sub semnul celei mai elevate forme de frumuseţe: Poezia. Rostiri, mărturisiri, recitări şi... bucuria împărtăşită de Cassian Maria Spiridon în compania Danielei Zeca Buzura, cu toţi prietenii noştri fideli care, suntem convinşi, nu vor fi dezamăgiţi. Ca de obicei, sâmbătă dimineaţă la 10:00, la TVR2 şi duminică, de la aceeaşi oră, la TVRCultural.

Producător: Ileana Ploscaru Panait

Moderator: Daniela Zeca Buzura

 
Sportivii români, în direct la TVR, de la Jocurile Olimpice. David Popovici, Simona Radiş, Ancuţa Bodnar şi Eliza Samara concurează din primul weekend

Jocurile Olimpice Paris 2024 sunt în plină desfăşurare, iar în weekend-ul 26-28 iulie, telespectatorii îi pot vedea, în direct la TVR 1 şi TVR ...

Confruntări pline de emoţii, umor şi voie bună, la ”Drag de România mea!”

Duminică, 28 iulie, de la ora 15:00, la TVR 2, vă invităm să revedeţi o ediţie ”Drag de România mea!” cu provocări îndrăzneţe.​

Încep Jocurile Olimpice. TVR, “official broadcaster” Paris 2024

În perioada 26 iulie – 11 august, Televiziunea Română transmite în direct 280 de ore de la cel mai aşteptat eveniment sportiv al anului, ...

 

#tvr2