loader
Foto

Interviurile IERI-AZI-MÂINE continuă la TVR 2 și TVR HD

De luni până vineri, de la ora 16:00, Corina Dănilă vă aduce noi interviuri de colecție cu personalitățile muzicii și teatrului. În această săptămână, ne întâlnim cu Emy Drăgoi, Florin Piersic Jr, Maria Nagy sau Irina Loghin.

 

Corina Dănilă
IERI-AZI-MÂINE

De luni până vineri, Corina Dănilă ne aduce „amintiri pentru viitor”. Timp de 60 de minute, avem cele mai bune materiale din Arhiva de Aur a TVR, cele mai îndrăgite personalităţi şi cele mai frumoase poveşti. „Nostalgicii vor zâmbi, tinerii vor ridica din sprâncene, iar visătorii vor aplauda”, astea sunt emoţiile pe care le vor stârni cele 60 de minute ale emisiunii. Carmen Movileanu, producătorul emisiunii, crede că „o poveste pe zi ar face bine fiecăruia dintre noi”, aşa că fiecare zi a săptămânii va veni cu câte una diferită.

Săptămâna începe cu o zi specială, dedicată jazzului. Alături de Corina Dănilă, în platoul emisiunii este invitat Emy Drăgoi, „regele jazzului la acordeon”, așa cum a fost numit de francezi. Din Poiana Vărbilău, Prahova, Emy a studiat la Liceul de Artă din Ploieşti, apoi a mers în Franţa unde a absolvit Academia de Jazz „Bill Evans” din Paris. A ales să revină în ţară, unde a înfiinţat o şcoală de muzică pentru copiii expaţilor în Bucureşti, un centru cultural în Ploieşti care îi poartă numele şi a organizat unicul festival internaţional “Nopţi albe la acordeon” - unde performează instrumentişti de nivel mondial în muzica pentru acordeon, cu teme din folclorul românesc, internaţional, muzică clasică, contemporană şi jazz.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Mergem pe scena teatrului și ne întâlnim, marți 7 iunie, cu Florin Piersic Junior. Actorul, care a reușit de mult timp să iasă din umbra numelui pe care-l poartă, s-a remarcat prin talentul său regizoral, de scenarist, de actor, dar și scriitoricesc. A început în 1977, cu un rol în „Marele singuratic” al lui Iulian Mihu, pentru ca în 2002 să apară în „Callas Forever” al lui Franco Zefirelli. „Școala mea adevărată a început pe la 32-33 de ani. Am irosit mult timp căutându-mi un drum", povestea el într-un interviu. Cum arată acum cariera profesională a lui? Care-s noile planuri de viitor, dar și care au fost proiectele care au avut un impact puternic asupra sa, aflăm marți, de la ora 16:00.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Mijlocul săptămânii a venit cu o nostalgie a muzicii ușoare, când ne-am întâlnit cu Maria Nagy, cântăreaţa-cameleon a muzicii românești. Debutând cu un grup folk din Miercurea Ciuc, Maria Nagy ajunge să fie cunoscută prin Cenaclul Flacara în 1978. Marele succes survine când preia hituri pop-rock internaţionale şi este filmată la sugestia lui Tudor Vornicu. Repertoriul şi faima sa cresc exponenţial, vin şi compoziţiile scrise special pentru solistă… până la mijlocul anilor ’80, când cântăreaţa pop-rock-folk semnează contracte în străinătate. Artista care – în anii ’70 – era asemuită cu Mireille Mathieu şi avea o voce puternică precum Bonnie Tyler, ne va cânta și ne va povesti care-s noile ei planuri pe scena muzicală.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Am revenit în spatele cortinelor, joi, 9 iunie, iar în platoul IERI-AZI-MÂINE i-am avut invitați pe Adrian și Adriana Titieni, un cuplu de aur al scenei teatrelor românești. Adrian a debutat pe marele ecran cu „Pas în doi”, realizat de Dan Pița, iar de-a lungul carierei sale a jucat pe scenele marilor teatre din țară; de la Odeon, până la Radu Stanca din Sibiu. Adriana Titieni s-a remarcat nu doar pe scenele teatrelor și platourilor de filmare, ci și la radio și TV; ea este realizator de emisiuni la Radio România Actualități și a prezentat numeroase emisiuni la TVR 1, TVR 2, TVR Cultural, dar și Național TV. Cu un doctorat în pedagogia artei actorului, ea este și profesor de artă dramatică în cadrul Masterului de Pedagogii alternative.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Încheiem săptămâna cu ziua dedicată muzicii ușoare. Vineri, 10 iunie, ne întâlnim cu  Adrian Daminescu, Adrian Romcescu şi Daniela Nane. Membru-fondator al formaţiilor Basorelief şi Blitz, Adrian Daminescu cel care a compus şi cântat celebra piesă „România”. Recunoscut pentru timbrul său vocal, la festivalul Primavara baladelor din 1975, un compozitor spunea despre Adrian „cum este anatomic posibil ca o persoană sa scoata sunetele acelea”.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

 

9:30 Fără prejudecăţi

Sezon Nou

*Emisiunea Fără prejudecăți este singura producție media din Europa pentru care lucrează reporteri TV cu dizabilități și a fost premiată în anul 2016 de către Organizația Națiunilor Unite ca model de incluziune și autoreprezentare. Producția este interpretată în limbajul semnelor române iar o variantă accesibilizată pentru nevăzători de regăsește pe platforma Mixcloud. Reporterii Raluca Avram și Mihai Arsenie împreună cu moderatorul Ovidiu Damian se vor întâlni cu telespectatorii în fiecare sâmbătă de la ora 9:30 și vă vor prezenta poveștile unor oameni excepționali care schimbă lumea.

* Kulcsár Evelin este invitata colegului nostru Mihai Arsenie în interviul care deschide această editie a emisiunii Fără prejudecăti. Evelin ne vorbeste despre Fundatia Febe si despre serviciile pe care le-a dezvoltat la Cluj. Discutăm apoi cu Finta Orsolya, coordonatoarea Centrului Estuar Cluj despre proiectele dezvoltate de asociatie în sprijinul persoanelor cu probleme psiho-sociale.

Reporteri: Mihai Arsenie, Raluca Avram

Interpret mimico-gestual: Simona Damian

Moderator si realizator: Ovidiu Damian

Producator: Ovidiu Pop

Emisiune realizata de TVR Cluj

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

10:00 Mic dejun cu un campion

Sezon Nou

* Invitat: acad. Maya Simionescu-biolog, cercetător șstiintific, co-fondator si director al Institutului de Biologie si Patologie Celulară ’’Nicolae Simionescu’’ din Bucuresti, fondator şi preşedinte al Societătii Române de Biologie Celulară, membru titular şi vicepreședinte al Academiei Române.

’’Mai mult învăţăm din eşecuri decât din succese. Nu trebuie să fim dezamăgiţi. Trebuie să mergem mereu pe drumul nostru’’ afirmă cu convingere doamna academician Maya Simionescu. După şaizeci de ani de carieră, conform clasamentului Standford din 2023, doamna academician Maya Simionescu se înscrie în acel procent subţire, de doar 2% dintre cercetătorii modiali cei mai citaţi la ora actuală pentru rezultatele ştiinţifice referitoare la biologia celulară. Miile de lucrări publicate în presa de specialitate cea mai bine cotată în lume, lucrările ştiinţifice de referinţă, participările la seminariile şi simpozioanele interne şi internaţionale, activitatea din cadrul Academiei Române, descoperirile esenţiale în domeniul medicinei regenerative, a celulelor stem, a patologiei celulare, a sistemului imunitar-toate, contureză profilul unei personalităţi excepţionale, dublate de forţa, eleganţa, frumuseţea şi inteligenţa unei femei care este, cu siguranţă un model de urmat.

Moderator: Daniela Zeca Buzura

Producător: Ileana Ploscaru Panait

 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2