loader
Foto

Galerie foto

„Interviurile Festivalului Enescu”: cele mai puternice voci de pe scena mondială

În această săptămână, Marius Constantinescu vă aduce o serie de interviuri realizate cu ocazia Festivalului „George Enescu” din 2011. Aveţi ocazia să revedeţi mărturisile tenorului sud-african Johan Botha sau ale a mezzo-sopranei Angelika Kirchschlager.

 

Marius Constantinescu
Interviurile Festivalului Enescu

Au urcat pe scena Festivalului „George Enescu” şi au încântat şi bucurat zeci de mii de spectatori. Prezenţa lor la ediţiile Festivalului a fost o dovadă în plus că Bucureştiul a devenit  centrul de greutate al muzicii clasice şi al culturii.

Luni, 29 septembrie

Săptămâna începe cu un interviu realizat cu dirijorul Antonio Pappano, la ediţia din 2011. La doar 26 de ani Antonio Pappano era deja asistentul lui Daniel Barenboim la Beirut, la 42 de ani a devenit cel mai tânăr director al Operei Regale din Covent Garden din ultima jumătate de secol.

Pappano s-a născut la Londra din părinţi italieni şi se mândreşte cu strania combinaţie între umorul englezesc şi înflăcărarea latină. Muzica l-a însoţit din copilărie şi foarte repede s-a făcut remarcat pe marile scene ale lumii. La 30 de ani ajungea directorul muzical al Operei din Norvegia, iar de atunci cariera sa a urmat un drum ascendent.

UPDATE: Interviul cu Antonio Pappano este disponibil pe TVR+

Marţi, 30 septembrie

Tenorul Johan Botha şi-a făcut debutul pe scena muzicală în 1989, cu rolul lui Max din Der Freischütz al lui Carl Maria von Weber. De atunci, cariera lui a cunoscut o dezvoltare continuă, în 1993 îl interpreta pe Pinkerton din Madame Butterfly (Puccini) pe scena pariziană şi a continuat cu La Scala, Opera de Stat din Viena, Opera Australia sau Metropolitan Opera din New York.  El este considerat drept artistul sud-african de operă cu cele mai multe înregistrări din istorie.

Austriacă la orgine, mezzo-soprana Angelika Kirchschlager la Mozarteum în Salzburg, unde a studiat percuţia şi pianul. În 1993, a devenit membru al operei din Stat din Viena, unde a debutat în rolul lui Cherubino din Nunta lui Figaro.

UPDATE: Interviurile sunt disponibile pe TVR+

Miercuri, 1 octombrie

Soprana Tamar Iveri a debutat în 2011 pe scena La Scala din Milano, cu rolul Donnei Anna din Don Giovanni. A avut numeroase colaborări cu Opera de Stat din Viena,  Opera Metropolitană din Viena, Royal Opera House Covent Garden sau Opéra Bastille din Paris.

Tot miercuri, revedem primul interviu pe care Marius Constantinescu i l-a luat violonistului Vadim Repin.  Născut în 1971, Vadim Repin este un violonist belgian, de origine rusă, care a fost descris de faimosul Yehudi Menuhin drept „cel mai bun şi cel mai perfect violonist pe care l-am auzit vreodată”.

UPDATE:Interviurile sunt disponibile online pe TVR+

Joi, 2 octombrie

Dacă în urmă cu două săptămâni aţi avut ocazia să urmăriţi interviul din 2013 cu dirijorul Lawrence Foster, în această săptămână, pe TVR 2 avem interviul din 2011. „Îi port o amintire caldă încă de la prima întâlnire când, prin entuziasmul său nedisimulat şi felul lui de a fi deloc firoscos, i-a oferit unui tânăr jurnalist, aproape strivit de personalitatea sa, lucrul de care avea cea mai mare nevoie: încrederea în el însuşi şi certitudinea că face bine ceea ce face”, mărturisea jurnalistul Marius Constantinescu.

UPDATE: Interviul cu Lawrence Foster este disponibil online pe TVR+.

Vineri, 3 octombrie

Despre violonistul Nikolai Znaider, ziarul Chicago Tribune din SUA scria „probabil că de la tânărul Gidon Kremer încoace, un violonist a mai provocat o asemenea agitaţie”. Născut în Copenhaga, la vârsta de 16 ani el câştiga primul său premiu – locul IV – la competiţia internaţională Carl Nielsen Violin Competition, iar în 1997 a câştigat una dintre cele mai prestigioase premii: Queen Elizabeth Competition din Bruxelles, Belgia.

UPDATE: Interviul cu nikolai Znaider este disponibil online pe TVR+

20:00 Curajul unei mame

Film* Curajul unei mame (Model citizen-SUA, 2020)

Regia: Mark Gantt

Cu: Cassie Howarth, Shawn Pyfrom, Kevin Fonteyne

*Thriller. Amanda Archer, fotomodel şi mamă a unei fetiţe pe care o creşte singură, este răpită de doi indivizi implicaţi într-o reţea de trafic uman. Ţinută ostatică într-o cabină izolată, ea trebuie să-şi adune forţele şi curajul, pentru a încerca să se elibereze.

Redactor: Corina Feleagă

21:47 Drag de România mea! (R)

Drag de România mea!

​Prezintă: Paul Surugiu-Fuego

Producător Codruţa Prunariu

Jurnaliști: Adina Toderașcu, Andreea Baciu

(Reluare)
 
Festivalul „Teatru sub lună” debutează cu... lună plină, în 20 iulie, în București

La acest sfârşit de săptămână, festivalul de artă „Teatru sub lună” îi aşteaptă cu surprize plăcute pe cei dornici să aleagă alternativa ...

De la Paris, cu dragoste... de sport

De la Paris, cu dragoste... de sport

publicat: vineri, 19 iulie 2024

De vineri, 19 iulie, o echipă de profesionişti ai Televiziunii Române se află la Paris, pentru a relata de la Jocurile Olimpice. În această vară, ...

Altina Voinea și obiceiul de a face bine

Altina Voinea și obiceiul de a face bine

publicat: luni, 15 iulie 2024

Marți, 16 iulie, ora 20.00, vă invităm să revedeți ediția emisiunii "Destine ca-n filme" dedicată unui om iubitor de bine, Altina Voinea, cea ...

 

#tvr2