loader
Foto

Galerie foto

Interviurile Enescu: patru noi discuţii seducătoare cu artiştii scenei internaţionale

Continuăm seria Interviurilor Enescu, iar în această săptămână Marius Constantinescu ni-i aduce pe cunoscuţii Pinchas Zukerman, Gautier Capuçon sau Petra Lang. Puteţi urmări aceste dialoguri de luni până vineri, la ora 13:00, pe TVR 2 şi TVR+.

 

Marius Constantinescu
Interviurile Festivalului Enescu

Au urcat pe scena Festivalului Enescu şi au încântat şi bucurat zeci de mii de spectatori. Prezenţa lor la ediţia din 2013 a fost o dovadă în plus că Bucureştiul a devenit – vreme de-o lună – centrul de greutate al muzicii clasice şi al culturii. Începând din această toamnă, jurnalistul Marius Constantinescu vă aduce o suită de interviuri fascinante realizate de el cu artiştii prezenţi la Festival.

În fiecare săptămână, pe site-ul TVR2 jurnalistul va împărtăşi câteva din detaliile de culise şi din spatele camerei, pentru a cunoaşte mai bine artiştii pe care i-a intervievat şi pe care ni-i aduce, de luni până vineri, la TVR 2.

 

Luni, 8 septembrie

Amanda Forsyth și Pinchas Zukerman au fost una dintre cele mai plăcute surprize de la această ediție a Festivalului. „Sunt dificili!”, „sunt ifosaţi”, așa mi se șușotea din stânga și din dreapta înainte să se adune la cadru. Dificili? Poate dificili în a se păstra serioși timp de mai multe minute la rând și a nu se tachină, a nu glumi, a nu face jocuri de cuvinte care îți schimbă instantaneu concentrarea în relaxare.

Ifosaţi? Nici pomeneală, ba dimpotrivă, unii dintre cei mai simpli, plăcuți și amuzanți interlocutori pe care i-am avut vreodată. Am râs cu toții, ne-am luat vorbele din gură, de parcă nu m-aș fi aflat în față unuia dintre cei mai importanți violoniști ai lumii (Zukerman) și a unei violonceliste pasionate, dedicate, riguroase (Forsyth).

UPDATE: Interviul cu Amanda Forsyth și Pinchas Zukerman este disponibil pe TVR+.

Marţi, 9 septembrie

Ekaterina Semenchuk a venit la întâlnirea cu mine parcă dând pe afară de bucuria de a stă de vorbă cu un jurnalist dintr-o țară la care ține mult. Mi-a vorbit despre cât de mult îl apreciază pe Enescu fără că eu să o fi întrebat ceva și mi-a mărturisit că visează să cânte Sfinxul din „Oedipe”.

Până una, alta, face toate marile roluri de mezzo-soprană La Scala, Festivalul de la Salzburg, Verona, Metropolitan sau Barcelona. O zi mai târziu, am avut revelația unei autentice voci de mezzo-soprană, caldă, sonoră și amplă, dublate de o artistă sensibilă, căreia sufletul îi rezonează la unison cu muzica.

UPDATE: Interviul cu Ekaterina Semenchuk este disponibil pe TVR+.

Miercuri, 10 septembrie

Violoncelistul Gautier Capuçon este ambasador Ermenegildo Zegna, iar eleganța simplă şi studiată a ținutei este primul lucru pe care îl remarc el. Cu o distincție tipic franceză (care nu exclude un zâmbet pișicher din când în când) răspunde întrebărilor mele nonșalant, sigur pe el, exact așa cum a cântat și Simfonia pentru orchestră și violoncel de George Enescu.

Capuçon, alături de fratele sau, Renaud, reprezintă un vârf de lance al solisticii instrumentiste franceze, iar renumele mondial îi este confirmat și susținut de excelenţa pe care o dovedește în aproape toate aparițiile sale publice.

UPDATE: Interviul cu Gautier Capuçon este disponibil pe TVR+.

Joi, 11 septembrie

Soprana Petra Lang e o forță a naturii. M-am convins de acest lucru în 2011, când am văzut-o în Ortrud din „Lohengrin”, mi-am reconfirmat ideea anul trecut, ascultând-o în două din cele patru concerte din tetralogia „Inelul nibelungului" de Wagner.

O persoană veselă, comunicativă, cu un umor iute de prins, devine, pe scenă, când înfricoșătoare, când aprigă,  când seducătoare, în funcție de fațetele personajului căruia își împrumută vocea de aramă sclipitoare și coama roșcată, de walkyrie.

UPDATE: Interviul cu Petra Lang este disponibil pe TVR+.

 

9:00 Puternici, impreuna (R)

Prezentator Liana Stanciu

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

(Reluare)

10:00 Teleshopping

 
CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

Folclor vs. music-hall, la „Drag de România mea!”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 15.00 la TVR 2 vă oferim în dar o ediție savuroasă „Drag de România mea!”, cu genuri variate, de la folclor, până ...

 

#tvr2