loader
Foto

Galerie foto

Întâlnire cu „Rembrandt de Romania", la "Povestea vinde"

Miercuri, de la ora 22:30, reportajele marca „Povestea vinde” a lansat telespectatorilor TVR 2 o invitaţie pe cât de directă, pe atât de profundă: să redescoperim viaţa şi poveştile ei.

 

Povestea vinde

„Rembrandt de Romania", subiectul ediţiei de miercuri, 2 noiembrie, este încă o dovadă că spectacolul vieţii se desfăşoară aproape de noi şi este suficient să-l privim cu atenţie pentru a descoperi oameni extraordinari. Laurențiu Popa, un artist gălăţean supranumit Rembrandt, i-a cucerit pe italieni prin viteza și talentul de a picta în stilul marelui pictor olandez. Măiestria cu care stăpâneşte tehnica clar-obscurului, i-a adus porecla după celebrul maestru flamand. Pictează de 30 ani, dintre care 15 i-a petrecut în Italia. Unii l-au suspectat de fals. A demonstrat, însă, că pictura lui este autentică şi că a dus tehnica clar-obscurului la un alt nivel. A creat o tehnică proprie, care se numeşte strat în strat, şi care i-a adus renumele la nivel naţional, dar mai ales internaţional.

(w882)

Laurenţiu Popa (45 de ani) pictează din adolescenţă, fiind îndrăgostit de stilul pictorului flamand Rembrandt. Laurenţiu Popa a mărturisit că nu a început să picteze din pasiune, ci din necesitate, în copilărie suferind mari lipsuri.

Pictura i-a schimbat viaţa şi l-a motivat să îşi urmeze talentul. Mama sa l-a înscris la Şcoala de Arte din Galaţi, iar copilul de atunci l-a cunoscut pentru prima dată pe Rembrandt după ce a primit un album de pictură cu lucrări ale marelui artist. Aşa a început să picteze în culorile şi tehnica celebrului pictor. Astăzi, unul dintre portretele sale, intitulat „Bărbat cu pană“, este folosit ca subiect de examen la Şcoala de Arte din Galaţi, pentru copiii care urmează cursurile instituţiei.

"Dacă ai spune că Papa Lorenzo în Italia e genial, ar sări în sus supărat, aici, la noi, Laurenţiu Popa! Ar zâmbi uşor şi ar spune că în Romania, Genial e să nu fii Genial", spune realizatoarea Irina Szasz în primul text din acest reportaj spectaculos.

Dacă Papa Lorenzo, în Italia, în Padova, în boema ei, e cunoscut ca un extraordinar român, cu abilităţi ieşite din comun, Laurenţiu Popa din România ar fi de acord şi ar adauga iute: "E vorba de 30 de ani de muncă!".

Vorbim de una şi aceeaşi persoană. Iar dacă îl întrebi pe Laurenţiu Popa de ce a plecat din România, îţi va spune că nu a plecat, doar a călătorit..., şi totdeauna, dar totdeauna s-a întors acasă. Din acel moment, a început povestea acestui om conştient de talentul lui, un talent muncit, din care trăieşte, îi învaţă şi pe alţii, după principiul nu se ştie cine dă şi cine primeşte.

(w882)

Laurenţiu se minunează în fiecare zi de propria lui rezistenţă şi pofta lui de a rezista! Realizatoarea Irina Szasz spune că atunci când i-a văzut lucrările şi rapiditatea cu care pictează a hotărât să închirieze un atelier generos, în care a refăcut jocul de lumini şi umbre al marelui maestru olandez. În lumina din atelier spectaculoasă, atmosfera creata cu zeci si zeci de lumânări, picturile lui Laurenţiu Popa păreau că vin din alte timpuri. Cu un scenariu, un decupaj ca la carte, şi un montaj de Cristina Anton, reportajul-portret nu poate fi semnat decât de un specialist în acest gen. Irina Szasz si povestea ei care… vinde emoţie, experienţe, talent!

Daca ai spune ca Papa Lorenzo in Italia e genial, ar sari in sus suparat, aici la noi Laurentiu Popa! Ar zambi usor si ar spune ca  in Romania, Genial e sa nu fii Genial, spune Irina Szasz in primul text din acest reportaj spectaculos.

Daca Papa Lorenzo in Italia, in Padova, in boema ei, e cunoscut ca un extraordinar roman cu abilitati iesite din comun, Laurentiu Popa din Romania ar fi deacord si ar adauga iute: e vorba de 30 de ani de munca!

Vorbim de una si aceeasi persoana! Iar daca  il intrebi pe Laurentiu Popa de ce a plecat din Romania, iti va spune ca nu a plecat, doar a calatorit,.. si totdeauna, dar totdeauna s-a intors acasa. Din acel moment, a inceput povestea acestui om constient de talentul lui, un talent muncit, din care traieste, ii invata si pe altii, dupa principiul nu se stie cine da si cine primeste.

Laurentiu, se minuneaza in fiecare zi de propria lui rezistenta si pofta lui de a rezista! Irina Szasz spune ca atunci cand i-a vazut lucrarile si rapiditatea cu care picteaza, a hotarat sa inchirieze un atelier generos in care a refacut jocul de lumini şi umbre al marelui maestru olandez. Lumina din atelier spectaculoasa, atmosfera creata cu zeci si zeci de lumanari, picturile lui Laurentiu Popa pareau ca vin din alte timpuri! Un scenariu si un decupaj ca la carte, cu un montaj de Cristina Anton, reportajul-portret nu poate fi semnat decat de un specialist in acest gen. Irina Szasz si povestea  ei care… vinde  emotie, experiente, talent!

7:00 Generaţia Fit

Redifuzare

Emisiunea" Generaţia Fit" oferă cea mai bună reţetă de stil de viaţă sănătos-antrenamente pe care le poţi face în sala de fitness, nutriţie corectă şi alimentaţie sănătoasă, antrenamente atractive de grup, reţete delicioase şi rapide, exerciţii pe care le poti face acasă, dar şi secretele stilului de viaţă sănătos ale vedetelor, persoanelor publice şi sportivilor de performanţă.

Emisiunea "Generaţia Fit" promovează un stil de viaţă sănătos, care include sportul, mişcarea, dar şi alimentaţia sănătoasă, şi educă publicul, oferind astfel noţiuni esenţiale privind practicarea corectă a activităţii sportive şi alimentaţia corectă.

Producător: Iulia Popescu

Coproducţie TVR şi Federaţia Română de Culturism şi Fitness

7:30 România…în bucate (R)

TVR Iaşi

* Descriptio Moldaviae

Emisiune realizată de TVR Iaşi

Prezentator si realizator: Raluca Chirilă Aftene

Producător: Vasile Arhire

Jurnalist: Cătălin Blebea

Producător: Cristina Murgu

Producător delegat: Alexandra Tiniche

(Reluare)
 
Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...

Emisiuni speciale, In memoriam George Nicolescu, la TVR 2 şi TVR 3 | VIDEO

Televiziunea Română își exprimă regretul profund față de pierderea iubitului artist și îi aduce un sincer omagiu prin difuzarea unor programe ce ...

O comedie despre calvarul vieții de soldat, în ecranizarea romanului satiric „Buffalo Soldiers

Sâmbătă, 30 martie, de la ora 22.50, pe TVR2 și TVR+ puteți urmări filmul „Bişniţari în uniformă" (Buffalo soldiers – Marea Britanie, Germania, ...

 

#tvr2