loader
Foto

Întâlnire cu maestrul Victor Rebengiuc la Duminica Filmului Românesc

Artist inegalabil de teatru, film, radio şi televiziune, Victor Rebengiuc a aniversat în această săptămână 92 de ani. Din cariera sa impresionantă, de peste 60 de ani, TVR 2 va difuza spectacolul „O scrisoare pierdută” şi filmul „Pădurea Spânzuraţilor”, ambele în regia lui Liviu Ciulei.

 

Victor George Rebengiuc s-a născut la 10 februarie 1933. Când avea doar trei ani, părinţii săi s-au despărţit, el şi fratele său mai mic cu un an fiind crescuţi, pe mai departe, de bunicii materni. Victor Rebengiuc a parcurs studiile secundare la Liceul Militar din Predeal, o școală care l-a învăţat ce înseamnă disciplina, ordinea şi punctualitatea, apoi a frecventat şcoala medie electrotehnică, perioadă în care a început să colaboreze cu o trupă de amatori din cartierul Vitan. Ar fi dorit să dea admitere la Politehnică, însă a fost respins pentru că „nu avea origine socială sănătoasă“. A intrat apoi, în anul 1952, fără ştirea familiei, la Institutul de Teatru – din comisie făcând parte nume precum Nicolae Bălţăţeanu, Gheorghe Storin, Aura Buzescu, Silvia Timică, Ion Finteşteanu, Costache Antoniu, Alexandru Finţi, sau Irina Răchiţeanu.

În anul 1956 absolvea Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Capitală, la clasa profesorilor Aura Buzescu şi Beate Fredanov, fiind coleg de generaţie cu viitori mari artişti: Silvia Popovici, Sanda Toma, Amza Pellea, Gheorghe Cozorici, Constantin Rauţchi sau Dumitru Rucăreanu.

Debutul în teatru a avut loc la Craiova, pe scena Teatrului Naţional, unde a jucat în anii 1956 şi 1957, timp de şase luni, fiind prezent pe afişul piesei „Ce înseamnă să fii onest” de Oscar Wilde, regia Vlad Mugur, 1956, în rolul lui Jack Worthing. În anul 1956 a debutat în film, în producţia „Mândrie”, regizată de Marius Teodorescu, iar un an mai târziu în Capitală, pe scena Teatrului Bulandra (Teatrul Municipal pe atunci). A mai jucat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti şi a colaborat cu Teatrul Arca, cu Teatrul Naţional din Cluj, Teatrul Odeon din Bucureşti şi cu Teatrul Naţional din Craiova, pentru rolurile Apollo şi Pelasgos.

De-a lungul carierei sale, Victor Rebengiuc avut colaborări de excepţie cu numeroşi regizori de teatru, de la Liviu Ciulei, Dinu Negreanu, Silviu Purcărete şi Alexandru Dabija – la Yuriy Kordonskiy sau Felix Alexa.

„O scrisoare pierdută”, spectacol filmat de Televiziunea Română pe ascuns şi într-o singură noapte

Duminică, 16 februarie, de la ora 12:30, telespectatorii TVR 2 sunt invitaţi la un spectacol de teatru, „O scrisoare pierdută”, preluare de la teatrul Lucia Sturdza Bulandra Bucuresti. Regia artistică a spectacolului a fost realizată de Liviu Ciulei pe baza piesei de teatru omonime scrise de 1884 de Ion Luca Caragiale, iar regia TV îi aparţine lui Alexandru Căpușneac.

(w882)

Spectacolul de teatru a fost preluat de TVR în 1982. Maestrul Liviu Ciulei părăsise deja ţara şi trăia în SUA, iar munca sa nu mai putea fi cu uşurinţă popularizată. Pentru a evita cenzura, spectacolul a fost filmat pe ascuns, într-o singură noapte. Preluarea nu a fost trecută în scriptele sau la avizierele TVR, totul fiind făcut cu mare discreţie, pe răspunderea lui Tudor Vornicu, red-şef al Direcţiei programe.

(w882)

SINOPSIS

La finalul secolului XIX, într-o localitate dintr-un județ de munte, Zoe pierde o scrisoare de amor de la un admirator, care devine obiect de șantaj al disputei politice dintre reprezentanții a două partide care doresc să cucerească puterea locală. Distribuție: Victor Rebengiuc-Ştefan Tipătescu Mariana Mihuț-Zoe Trahanache Fory Etterle-Agamiță Dandanache Petrică Gheorghiu-Zaharia Trahanache Dem Rădulescu-Tache Farfuridi Mircea Diaconu-Iordache Brânzovenescu Octavian Cotescu-Nae Cațavencu Ștefan Bănică-Ghiță Pristanda Aurel Cioranu-Cetățeanul Turmentat Jean Reder-Ionescu Simion Hetea-Popescu

Filmul serii, de la ora 20:00, „Pădurea Spânzuraţilor”, producţie care a primit premiul pentru regie la Festivalul de Film de la Cannes în 1965

Despre întânirea cu actriţa Mariana Mihuţ, cea care avea să-i devină parteneră de viaţă şi de scenă, actorul mărturisea într-un interviu: ”Ne-am întâlnit în 1964, când filmam „Pădurea spânzuraților”. Ea juca rolul logodnicei mele. Era tânără, încă studentă, în ultimul an la institut, drăguță, frumușică. (…) Am avut o tresărire, un fior, un zvâc. A fost un coup de foudre. Mi-a plăcut când am cunoscut-o, am început s-o curtez chiar în timpul filmărilor.(…) Întâmplător am aflat ca eram vecini de bloc. Ne-am propus să ne întâlnim mai des și din chestia asta a ieșit ce-a ieșit”.

(w882)

Victor Rebengiuc interpretat magistral personajul Apostol Bologa din „Pădurea spânzuraţilor”, în regia Liviu Ciulei, adaptare după romanul omonim a lui Liviu Rebreanu, în anul 1964. Producţia a primit premiul pentru „Cel mai bun regizor” la Festivalul de Film de la Cannes, care a stârnit ovații în picioare la Festivalul de Film de la Acapulco din Mexic şi a consemnat consacrarea definitivă a actorului Victor Rebengiuc.

(w882)

SINOPSIS

În timpul Primului Război Mondial, tânărul Apostol Bologa (Victor Rebengiuc), pleacă voluntar pe front, pentru a-i dovedi dragostea logodnicei sale, Marta (Mariana Mihuț). Pe frontul din Galisia, el se comportă exemplar, fiind decorat şi avansat la gradul de locotenent. Este cooptat apoi de Curtea Marțială, unde îl condamnă cu convingere la moarte pe sublocotenentul ceh Svoboda. Aflând mai târziu motivele pentru care Svoboda încercase să dezerteze, Bologa începe să aibă mustrări de conştiinţă, iar obsesia vinovăţiei devine chinuitoare. Aflând apoi că regimentul său va fi trimis pe frontul românesc, se hotărăște să dezerteze, este rănit și internat în spital. Îndrăgostit de unguroaica Ilona (Ana Szeles), fiica groparului în casa căruia este încartiruit, Bologa rupe logodna cu Marta. La scurt timp după reîntoarcerea la unitate, este chemat din nou la Curtea Marțială, unde urmau să fie judecaţi nişte ţărani, consideraţi spioni fiindcă mergeau să-şi lucreze ogoarele peste liniile interzise convenţional de armata austro-ungară. Bologa nu mai poate suporta gândul de a fi complice la condamnarea unor oameni nevinovaţi şi...

 

22:00 Afaceri necurate

Film* Afaceri necurate (Knock off-Hong Kong, SUA, 1998)

Regia: Hark Tsui

Cu: Jean-Claude Van Damme, Rob Schneider, Lela Rochon

*Film de acţiune, comedie. Marcus Ray (Jean-Claude Van Damme), agent de vânzări la o companie producătoare de jeanşi din Hong Kong, descoperă o conspiraţie imensă a mafiei ruseşti de a livra pe piaţa neagră un lot de micro-bombe ultrasofisticate destinate terorismului internaţional. Ajutat de prietenul său Tommy Hendricks (Rob Schneider), agent CIA sub acoperire, Ray îşi dă seama că bombele sunt ascunse în jeanşii contrafăcuţi şi se angajează într-o luptă acerbă pentru a încerca să împiedice o eventuală catastrofă globală.

23:50 Comisarul Rex (R)

Serial * Comisarul Rex (REX-Italia, Austria, 2008-2014)

*Episodul 58

Cu: Kaspar Capparoni, Fabio Ferri, Pilar Abella

*Serial poliţist.

.

(Reluare)
 
Chef Luca Montersino ne dezvăluie ”Secrete din rețete”, în premieră la TVR 2

Radioteleviziunea publică din San Marino a realizat această serie de zece episoade, în care gazda – cunoscutul chef italian Luca Montersino – ...

Întâlnire cu maestrul Victor Rebengiuc la Duminica Filmului Românesc

Artist inegalabil de teatru, film, radio şi televiziune, Victor Rebengiuc a aniversat în această săptămână 92 de ani. Din cariera sa ...

”Reţeaua de idoli” cu Radu Afrim, la TVR 2

”Reţeaua de idoli” cu Radu Afrim, la TVR 2

publicat: joi, 13 februarie 2025

Este considerat unul dintre cei mai talentați regizori de teatru din Europa. Spectacolele sale au câștigat zeci de premii și distincții, iar ...

 

#tvr2