loader

Începem luna mai cu interviurile „IERI-AZI-MÂINE”

Din a treia zi de Paște, la TVR 2 vă aducem noi interviuri realizate de Corina Dănilă. De marți până vineri, de la ora 16:00, vă aducem „amintiri pentru viitor” cu Nelu Ploieșteanu, Cristina Deleanu, Natalia Guberna și Manuela Ciucur.

 

Corina Dănilă
IERI-AZI-MÂINE

De luni până vineri, Corina Dănilă ne aduce „amintiri pentru viitor”. Timp de 60 de minute, avem cele mai bune materiale din Arhiva de Aur a TVR, cele mai îndrăgite personalităţi şi cele mai frumoase poveşti. „Nostalgicii vor zâmbi, tinerii vor ridica din sprâncene, iar visătorii vor aplauda”, astea sunt emoţiile pe care le vor stârni cele 60 de minute ale emisiunii. Carmen Movileanu, producătorul emisiunii, crede că „o poveste pe zi ar face bine fiecăruia dintre noi”, aşa că fiecare zi a săptămânii va vine cu câte una diferită.

Prima ediție din luna mai este dedicată muzicii populare și de petrecere, iar în platoul emisiunii a fost invitat Nelu Ploieșteanu. Unul dintre cei mai cunoscuți interpreți de muzică lăutărească din țară, Nelu Ploieșteanu s-a apropiat de instrumentele muzicale încă de la șase ani, când a îânvățat să cânte la acordeon. După ce-a făcut stagiul militar, artistul – originar din localitatea prahoveană Ciorani – s-a mutat la București, unde a cântat mai întâi la Teatrul de Revistă Ion Vasilescu, iar apoi a început să cânte în restaurantele bucureșetene celebre ca Bulevard, Caraiman, Doina, Crama Domnească, Caru' cu Bere. Cunoscut pentru cravata sa roșie – „mergi la mine acasă, dintr-o sută de cravate, 95 sunt roşii”, spunea într-un interviu – numele său real este Ion Dumitrache, iar pseudonimul i l-a pus verișorul său, când s-a mutat la București.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

În ziua de miercuri, 4 mai, sărbătorim actorii scenei românești, în ziua dedicată teatrului, iar invitata emisiunii a fost Cristina Deleanu. Actrița Teatrului Național din București, Cristina Deleanu și-a început cariera la Teatrul din Iași, unde a jucat timp de cinci ani, pentru ca în 1967, să se transfere în București la Teatrul de Revistă Ion Vasilescu. În anii ’80 își face debutul și pe micul ecran, cu rolul din La musica, o piesă a Teatrului TV, lucru care va duce la o strânsă și îndelungată colaborare cu echipa de teatru a Televiziunii Române. În Arhiva TVR s-au păstrat numeroase interpertări oferită de actriță, iar miercuri, de la ora 16:00, am avut ocazia să revedem câteva din acestea.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Muzica ușoară a fost sărbătorită joi, la IERI-AZI-MÂINE, alături de invitata Natalia Guberna, vocea care a interpretat cunoscutele piese românești din anii 80: „Valuri albe”, „Crede-mă iubite”, „Să visez” ori „Iubirea mi-a bătut în geam”. Membră a Trio Express, Natalia Guberna a renunțat, după anii 90, la cariera muzicală, dedicându-se scenei Teatrului Excelsior, dar în ediția de joi vom avea prilejul să reauzim acele piese fredonate de milioane de români.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Încheiem săptămâna tot în zodia teatrului, iar Corina Dănilă stă de vorbă cu Manuela Ciucur, actrița teatrului Bulandra, al cărei nume a devenit cunoscut românilor după rolurile pe care le-a jucat în „Ziua Z”, „Secretul lui Nemesis”, „Pas în doi”, „Balanța”, „O vară de neuitat”. Actrița și-a început cariera în 1987, când a început să joace pentru Teatrul „Al. Davila" din Piteşti, iar începând din 1990 a rămas alături de Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra”. În prezent, ea joacă în piesa „Voiajul domnului Perrichon” de Eugene Labiche, iar de-a lungul anului a interpretat roluri ca:  Armandine din „Mamouret” , regia Dinu Cernescu; Orfeu şi Euridice regia Alexandru Darie; Clienta din „Scent of a woman”, regia Daniela Popa; Zinaida Savişna din „Ivanov” de A.P. Cehov, regia Andrei Şerban.

10:30 Natură şi aventură

*Observatie de animale salbatice (vidra) in Parcul Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina

Prezinta: Dan Pavaloiu

Realizatori: Dan Pavaloiu, Radu Puscas, Dan Curean

11:00 Destine ca-n filme

* Carmen Okabe-"În căutarea echilibrului"

La 19 ani a plecat la studii la Beijing si de atunci a continuat să călătorească si să îsi dezvolte calitatea de cetătean al lumii. A călătorit din China la Moscova cu trenul, traversând Siberia si învătând limba rusă în o săptămână. Vorbeste 8 limbi. A vizitat 68 de tări. Se reinventează permanent. Este expertă si couch în atât de multe domenii încat ne-ar lua zeci de minute pentru a le enumera. Carmen Okabe-când visul devine realitate.

*Cătălin Vrabie-"Pierdut în lume"

S-a pierdut prima dată în copilărie si se pare că i-a plăcut atât de mult senzatia, că anual se pierde pentru câteva săptămâni prin zone cât mai neobisnuite ale lumii. De curând, inspirat de Jules Verne si mânat de dorinta de autodepăsire si de nevoia de adrenalină, convins că va câstiga pariul cu el însusi, a făcut ocolul pământului în... cincizeci si două de zile.

Pierdut regulat, dar mereu regăsit în echilibrul dintre pasiune, familie si profesie-Cătălin Vrabie.

Prezintă Iuliana Marciuc

Producător Iuliana Marciuc

(Reluare)
 
Ziua Limbii Turce, o sărbătoare despre identitate, apartenență și dialog intercultural

Ziua Limbii Turce este celebrată anual pe 5 iunie printr-o serie de evenimente dedicate tradițiilor ce definesc identitatea turcă. Urmărim o ...

Transformarea pomiculturii românești:

Familia Scutaru, cu o tradiție bine înrădăcinată în sectorul agricol, a reușit tranziția de la practicile tradiționale la o abordare modernă și ...

Cultura idiș, celebrată la TVR 2 – Festivalul Internațional de Teatru Idiș (TES FEST), la „Mozaika”

Vă invităm să urmăriți la "Mozaika" două ediții speciale dedicate unui eveniment cultural de anvergură internațională: Festivalul Internațional ...

 

#tvr2