A început un nou sezon al emisiunii MIC DEJUN CU UN CAMPION
vineri, 11 septembrie 2020
Academicianul Nicolae Zamfir a deschis al doisprezecelea sezon al emisiunii ’’Mic Dejun cu un Campion’’ sâmbătă, 12 septembrie, ora 10.00, la TVR 2.
Nicolae Zamfir

Vom avea o toamnă lungă, cu un sezon ce numără nu mai puţin de 16 invitaţi, cel mai lung de când ne-am dat întâlnire pentru prima oară.

Copiind parcă ritmul fracturat al naturii şi al vremurilor, şi viaţa noastră este în extreme. Pandemia din primăvara acestui an, ce se dorea atât de promiţător, ne-a tăiat aripile. Rezultatul? Cel mai scurt sezon de la Mic Dejun, doar patru episoade, filmate repede, ca de pe marginea prăpastiei. Am suferit pentru asta, pentru că, toţi invitaţii care fuseseră de acord să ne întâlnim au trebuit să fie contramandaţi. Tot răul spre bine, am zice. Şi aşa, plonjăm în cealaltă extremă, aceea a unui sezon de toamnă prelungit, cu o ultimă ediţie specială, în decembrie, pentru Sărbătorile de Crăciun.

Ca de fiecare dată, dorim să aducem în faţa publicului oameni remarcabili, împliniţi în plan personal şi profesional, care să ne inspire şi să ne motiveze. Nu căutăm detaliul controversat ci, excelenţa şi performanţa sub toate formele lor. Oameni frumoşi, care au ceva de spus cu adevărat, iar timpul petrecut alături de ei să fie cu folos.
În acest sezon reluăm o idee mai veche, aceea de a crea la Cafeneaua Verona de la Librăriile Cărtureşti un HUB cultural care acum, mai mult ca altădată, este cu atât mai necesar.

Pandemia a lovit puternic în prezenţa artiştilor în faţa publicului care-i urmărea şi îi căuta în sălile de spectacole, expoziţii sau concerte. Cartea a fost un partener de nădejde, aşa că, la ceas de mare nevoie, suntem din nou alături, propunându-vă mai multe întâlniri cu creatorii români.

Inaugurăm, aşa cum am mai făcut-o, un scurt portret de artist al fiecărei ediţii şi o campanie de lectură constituită din câteva recomandări ale celor mai noi editări ale scriitorilor contemporani, la finalul fiecărui episod.
Dorim să formăm o comunitate a frumosului, a artei şi culturii în deplinătatea sensului acestora în devenirea noastră ca oameni educaţi ai cetăţii. O opţiune care reprezintă un bun prilej pentru a vă trimite să vizitaţi o expoziţie, să audiaţi un concert, să fiţi alături de actorii preferaţi sau de scriitorii ale căror volume le puteţi găsi pe rafturile Librăriilor Cărtureşti şi nu numai.

(w640) Nicolae Za

Iar pe noi – scriitorul şi jurnalistul Daniela Zeca Buzura şi artistul vizual şi producătorul de televiziune, Ileana Ploscaru Panait - ne găsiţi tot aici, în grădina secretă din centrul Bucureştiului, în fiecare sâmbătă dimineaţa de la ora 10:00, să depănăm amintiri şi poveşti care să ne încânte şi să ne mişte sufletele. Avem nevoie!
Urmăriți-ne, din 12 septembrie, la TVR2, TVR3, TVR Internaţional, TVR Moldova şi TVR+.

(w640) Nicolae Za

***
Prima ediție din noul sezon este dedicată lui NICOLAE ZAMFIR, prin excelenţă, savant.

’’Uneori, realitatea o ia înaintea ficțiunii.’’ – acad. Nicolae Zamfir

Moderator: Daniela Zeca Buzura

Invitat: acad. Nicolae Zamfir - profesor cercetător în fizică nucleară, 2004 - 2020, director general al Institutului de Cercetare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei“, coordonatorul  unuia dintre cele mai importante proiecte ştiinţifice din România: ELI-NP; din 2015 - membru titular al Academiei Române.

O performanţă tehnologică de talia celei de la institutul ce deţine unul dintre cele mai puternice lasere din lume, ca şi implementarea unor soluţii şi infrastructuri de proporţii şi de o precizie fără precedent, nu-i putea face faţă decât o personalitate ştiinţifică, un savant şi un lider cu o reputaţie indiscutabilă. Acesta este academicianul Nicolae Zamfir.

O pasiune – fizica nucleară, transformată într-o meserie pe viaţă, curiozitatea, forţarea graniţelor cunoaşterii şi ale experimentării, rezultatele obţinute, l-au propulsat pe profesorul Nicolae Zamfir în elita mondială.

Membru al Academiei Române, dar şi al Academiei Europene, savantul român a dobândit o experienţă de peste 40 de ani în cercetarea ştiinţifică la cel mai înalt nivel. A lucrat în străinătate, în Germania, la Universitatea din Köln, şi în Statele Unite, la Brookhaven National Laboratory şi Wright Nuclear Structure Laboratory – Yale University.

(w640) Nicolae Za

În 2004 a fost numit director general al Institutului Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară fiind unul dintre principalii responsabili pentru dezvoltarea, în România, a proiectului ELI-NP - centrul de cercetare ştiinţifică - ce urmează să devină operaţional începând cu anul acesta, un centru în care vor lucra peste 200 de oameni de ştiinţă din peste 30 de ţări. Sistemul Laser de Mare Putere (două lasere de câte 10 PW fiecare) şi Fasciculul Gamma de energie variabilă sunt două instalaţii unice în lume prin parametrii lor.

În cadrul Laserului de la Măgurele vor putea fi efectuate cercetări din domeniul ştiinţei fundamentale şi aplicative cu un spectru extins, de la studiul materialelor, la medicină.
Un motiv de mândrie şi de testare a capacităţilor României de implemetare a unor proiecte de anvergură. Şi cum aceste performanţe nu pot fi atinse fără ca omul potrivit să nu fie la locul potrivit, acad. Nicolae Zamfir s-a implicat total în ceea ce poate fi considerat proiectul vieţii sale.

"Nu există un manual al cercetării … rigoarea ştiinţifică şi metoda se deprind, în mare parte, în practică" - susţine Domnia Sa.

(w640) Nicolae Za

"CV-ul său este impresionant şi cred că este inutil a repune în discuţie meritele sale atât de amplu prezentate în presă până acum. Orice om de bună credinţă nu are cum să nu se încline în faţa competenţei şi probităţii profesionale ale unui compatriot recunoscut la nivel mondial ca făcând parte dintr-o elită ştiinţifică atât de prestigioasă.

Cu toate acestea, în 14 august 2020, acad. Nicolae Zamfir a fost revocat din funcţie. Am avut privilegiul de a fi cunoscut un om special, parcă încurcat de importanţa care i se acordă de către cei din jur. O modestie, o normalitate a discursului, o bucurie a reuşitei, o mândrie interiorizată cu grijă, poate şi un orgoliu justificat de parcursul profesional atât de invidiat de mulţi. Cu toate acestea, acad. Nicolae Zamfir rămâne un om cu simţul umorului care arată încă o dată că, înţelepciunea se măsoară nu numai în ani, ci şi la felul în care te raportezi la cei din jur."Ileana Ploscaru Panait (producătorul emisiunii)

***

Portret de artist: VALERIU ŞUŞNEA

Reprezentant valoros al generației ’80, pictor de șevalet, grafician, restaurator și iconar, Valeriu Șușnea se revendică, după părerea criticului de artă Virgil Mocanu, din “efectele culturale ale modelului bizantin reformulat și actualizat”.

Atât grafica de șevalet cât mai ales pictura sa reiterează, în egală măsură, şi influențe expresioniste în gest și culoare care aduc în prim plan angoasele societății actuale desacralizate și golite de conţinutul său umanist.

(w640) Valeriu Su

Valeriu Șuşnea contracarează realitatea prin seria de “Călătorii imaginare“ şi “Vămile văzduhului“ atât de dificil de abordat de sensibilitatea pervertită de tehnologie a omului contemporan.
“Nu-mi plac oamenii care trec indiferenţi pe lângă o lucrare de artă. Nu-mi place în general prostia şi nu suport ignoranţa. Acestea sunt principalele cauze ale faptului că oamenii se mulţumesc cu puţin, şi nu mai încearcă să-şi îmbunănătăţească modul de viaţă” – mărturisește artistul.

Pictorul Valeriu Șușnea a fost onorat în 2002 cu Premiul UAP pentru pictură şi cu Distincţia Naţională “Profesorul anului 2005” la secţiunea Arte.

***

Recomandare de lectură din raftul Librăriei Cărtureşti: ’’Enescu - Caiete de repetiţii’’ de Dan Coman, apărută în Colecţia ’’Biografii romanţate’’ la Editura Polirom/Iaşi, 2019
Dan Coman a debutat în 2003 cu o culegere de poezii, ’’Anul cârtiţei galbene’’, urmată de alte trei apariţii de succes dar scrie cu la fel de mare pasiune şi proză, cel mai recent volum, "Aceste lucruri care nu se vor schimba niciodată" sau biografia romanţată a lui Enescu, ambele apărute în 2019.

(w640) Enescu - c

Este un scriitor care se bucură de popularitate şi premii: Premiul Radio România Cul¬tural (2010), Premiul ’’Observator cultural’’, Premiul ’’Cartea de poezie’’ a anului 2017 la Gala tinerilor scrii¬tori,  Premiul Naţional de Poezie ’’Mihai Eminescu“, Opera Prima (2004) şi Premiul de Debut al Uniunii Scriitorilor din România; Vilenica Crystal Prize/Slovenia (2011).

***
PROGRAM DE DIFUZARE:

Difuzare TVR2: sâmbătă, 12 septembrie 2020, ora 10:00

Reluare TVR2: marţi, 15 septembrie 2020, ora 5:00

Difuzare TVR3: luni, 14 septembrie 2020, ora 10:00

Difuzare TVRI: luni, 14 septembrie 2020, ora 15:00

Reluare TVRI: sâmbătă, 19 septembrie 2020, ora 9:00

 • 09:00
  Mic dejun cu un campion
  Redifuzare Amfitrion: Daniela Zeca Buzura ’’Mic Dejun cu un Campion’’-un format de televiziune original, semnat de doi realizatori şi producători ai Televiziunii Române-Daniela Zeca Buzura şi Ileana Ploscaru Panait a câştigat anul acesta Premiul TVMania pentru ce mai bună emisiune de interviu-portret. O mare onoare şi o provocare pentru sezoanele următoare pentru a menţine acelaşi nivel de excelenţă. Şi, pentru ca sărbătorea să fie deplină vă propunem spre revedere o ediţie de colecţie, o întâlnire cu unul dintre cei mai apreciaţi invitaţi de la Mic Dejun, domnul Andrei Pleşu . Domnia sa este în prezent un fervent blogger, editorialist, profesor, scriitor de succes-publică în ţară şi în străinătate, editează audio.book-uri într-o lectură care descifrează sensurile ascunse ale ideilor-şi, pe cât posibil, ocoleşte studiourile de televiziune chiar dacă mai acceptă să apară din când în când. Carismatic, cu o prezenţă bonomă şi sclipitoare, cu replică savantă şi plină de umor, cu alăturări surprinzătoare de tonuri şi idei, Andrei Pleşu este o prezenţă ce nu poate trece neobservată. Şi, pentru că totul în lume se face şi se desface mai ales prin vorbe, azi, la micul dejun, Daniela Zeca Buzura şi Andrei Pleşu vor discuta relaxat şi substanţial despre comunicarea fără comunicare. Producător: Ileana Ploscaru Panait
 • 10:00
  Documentar360°-GEO
  *Suceviţa-frumuseţea sfântă a mânăstirilor pictate (Roumanie, la beaute sacree des monasteres peints, Franţa-Germania, 2019) Redifuzare *Lucrările de înălţare a ansamblului monahal de la Suceviţa s-au desfăşurat în perioada anilor 1582-1586 şi reprezintă rezultatul unei sume de ctitori, toţi membri ai familiei Movileştilor. Mânăstirea Suceviţei este împrejmuită cu ziduri groase de circa 3 metri şi cu o înălţime de peste 6 metri, dându-i aspectul de fortificaţie. Pictura bisericii este atât tradiţională cât şi inovatoare, distingându-se prin prospeţimea paletei cromatice, deosebit de variată. Ea este cea mai bine conservată dintre toate ansamblurile picturale ale artei medievale din nordul Moldovei. De departe comoara cea mai de preţ a mânăstirii-pictura-se prezintă parcă sub aspectul unei “cărţi ilustrate”, impresie dată de multitudinea scenelor care acoperă aproape în întregime pereţii bisericii, atât în interior cât şi la exterior. Pictura a fost realizată la începutul domniei lui Ieremia Movilă, în perioada septembrie 1595-iulie 1596, de către o echipă de zugravi condusă de fraţii Ion şi Sofronie, exponenţi ai şcolii moldoveneşti. Realizator: Vincent Froehly Redactor: Ştefan Asavei
 • 11:00
  Câştigă România!
  Prezintă: Virgil Ianţu Regia artistică: Larry Maronesse Producător: Diana Pascal O producţie TVR2 şi Zucchero Media
 • 12:00
  Telejurnal TVR2
  *Sport*Meteo Translator mimico-gestual Lena Dermengiu ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ Transmisiune directa
 • 12:40
  Teleshopping
 • 13:00
  Cultura minorităţilor
  *Kalimera Realizator: Roxana Amzăr Gheorghe​
 • 13:35
  Angela merge mai departe -România, 1981
  Film* Angela merge mai departe -România, 1981 Regia: Lucian Bratu Cu: Dorina Lazăr, Vasile Miske, Valentin Urâtescu, Dorina Păunescu *Dramă . Angela este o șoferiță de taxi care trăiește singură după divorțul de un soț alcoolic. Existența ei se împarte între cursele zilnice, vizitele la mama ei bătrână și serile petrecute în singurătate în fața televizorului. Lucrurile par să se schimbe când face cunoștință cu un client, Gyuri, un muncitor petrolist venit în capitală pentru specializare. Cei doi se căsătoresc, deşi bărbatul urmează să plece pentru trei ani în India, la lucru, iar Angela nu-l poate urma. Redactor: Gabriela Onea
 • 15:00
  Iarna amintirilor
  *Divertisment (Arhiva TVR) *Toamna amintirilor readuce în atenţia publicului marile valori din Arhiva de Aur a divertismentului creat de prima televiziune din viaţa românilor. Un program de varietăţi, muzică uşoară şi umor, susţinut cu măiestrie de cântăreţi şi actori consacraţi, care au încântat ani la rând generaţii de telespectatori. Jurnalişti: Adina Toderaşcu,Sorina Soare
 • 16:05
  Iubirea unei doamne
  Serial * Iubirea unei doamne (La senora-Spania 2008-2010) PREMIERA *episodul 30 Cu: Adriana Ugarte, Rodolfo Sancho, Roberto Enriquez, Lucia Jimenez * Dramă romantică. În Spania anilor 1920, familia Marquez deţine una dintre cele mai mari averi din nordul ţării, într-o lume marcată de inegalitate socială şi de dictatură politică. Victoria, moştenitoarea clanului Marquez, şi Angel Gonzales, băiatul unei familii foarte sărace, se îndrăgostesc în adolescenţă, dar, inevitabil, îi despart diferenţele sociale şi aşteptările pe care părinţii le au de la fiecare dintre ei. Câţiva ani mai târziu, când cei doi se reîntâlnesc, totul s-a schimbat. Victoria a preluat afacerile familiei, după moartea tatălui ei, devenind o femeie puternică şi independentă financiar, situaţie foarte rară în epocă. Îndeplinind dorinţa mamei sale, Angel şi-a urmat vocaţia şi a devenit preot. Aşadar, totul pare să-i despartă, mai ales după ce Victoria cedează presiunilor şi se mărită cu marchizul Gonzalo de Castro, fostul asociat al tatălui ei. Dar, în ciuda piedicilor, iubirea lor pătimaşă, care nu poate fi ignorată, va continua să le conducă vieţile. Redactor: Maria Barandiaran
 • 17:30
  România…în bucate
  TVR Timişoara * Sarea în bucate * Răchie obrejană cu miere de albine la căzănărie si raţă cu varză la ceaun. Emisiune realizată de TVR Timişoara Jurnalist: Cătălin Blebea Producător: Cristina Petrina Murgu Producător delegat: Cristina Moiseiu Radulescu
 • 17:58
  #NuExistaNuSePoate!
  PREMIERĂ cu Andreea Marin *O oră de motivaţie şi inspiraţie în compania oamenilor care reuşesc în viaţă fiindcă pentru ei nu există nu se poate Director de imagine Vlad Tanase Regia artistica Aurel Badea Producator tv Diana Pascal O coproductie TVR-A&C Partners Inregistrare
 • 18:53
  Sport
  Transmisiune directă
 • 19:00
  Telejurnal TVR2
  Transmisiune directă
 • 19:35
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori: Laurenţiu Mandu, Călin Petrescu, Adrian Bănuţă, Mirela Goldic, Cristi Popescu, Miruna Moraru şi Cristina Dănilă. Producători: Camelia Boştină şi Raluca Brumariu
 • 20:00
  Câştigă România!
  Prezintă: Virgil Ianţu Regia artistică: Larry Maronesse Producător: Diana Pascal O producţie TVR2 şi Zucchero Media
 • 21:00
  Reteaua de idoli
  *sezon nou * Marcel Iures Realizator Irina Pacurariu
 • 21:58
  FILLER
  01 decembrie *O amintire despre România şi un mesaj de la personalităţi din diasporă. * Ekaterina Szabo Producător: Marina Almăşan Jurnalişti: Elena Cristescu, Liana Damian, Laura Demeter
 • 22:00
  Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală
  O istorie care nu se învaţă la șşcoală Ciclul: figuri legendare ale rezistenţei * Iani-Ionel Cotan din Cail Dere Între trădare şi fuga în pădure, la numai 20 de ani, Ionel Cotan a ales să rămână demn. I-a însoţit pe fraţii Fudulea şi a luptat până la capăt alături de ei. Ura securităţii l-a urmărit în închisoarea de la Gherla unde a murit în urma torturilor la care a fost supus. Redactor Doina Teodoru Producător Alexandru Munteanu Realizator Lucia Hossu Longin O coproductie TVR-APTR
 • 22:58
  FILLER
  01 decembrie *O amintire despre România şi un mesaj de la personalităţi din diasporă. * Marcel Răducanu Producător: Marina Almăşan Jurnalişti: Elena Cristescu, Liana Damian, Laura Demeter
 • 23:00
  #NuExistaNuSePoate!
  #NuExistaNuSePoate! cu Andreea Marin *O oră de motivaţie şi inspiraţie în compania oamenilor care reuşesc în viaţă fiindcă pentru ei nu există nu se poate Director de imagine Vlad Tanase Regia artistica Aurel Badea Producator tv Diana Pascal O coproductie TVR-A&C Partners
 • 23:58
  FILLER
  01 decembrie *O amintire despre România şi un mesaj de la personalităţi din diasporă. * Josef Kappel Producător: Marina Almăşan Jurnalişti: Elena Cristescu, Liana Damian, Laura Demeter
 • 00:00
  Câştigă România!
  Prezintă: Virgil Ianţu Regia artistică: Larry Maronesse Producător: Diana Pascal O producţie TVR2 şi Zucchero Media
 • 01:10
  Angela merge mai departe -România, 198
  Film * Angela merge mai departe -România, 198 1 Regia: Lucian Bratu Cu: Dorina Lazăr, Vasile Miske, Valentin Urâtescu, Dorina Păunescu *Dramă . Redactor: Gabriela Onea
 • 02:30
  România…în bucate
  TVR Timişoara * Sarea în bucate Emisiune realizată de TVR Timişoara Jurnalist: Cătălin Blebea Producător: Cristina Petrina Murgu Producător delegat: Cristina Moiseiu Radulescu
 • 03:00
  Sport
 • 03:07
  Telejurnal TVR2
 • 03:40
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori: Laurenţiu Mandu, Călin Petrescu, Adrian Bănuţă, Mirela Goldic, Cristi Popescu, Miruna Moraru şi Cristina Dănilă. Producători: Camelia Boştină şi Raluca Brumariu
 • 04:00
  Documentar360°-GEO
  Sri Lanka văzută din trenul albastru (Sri Lanka-avec rodrigo a bord du train bleu, Franţa-Germania, 2017) *Construită de ingineri britanici în secolul al XIX-lea, cu scopul de a transporta scorţişoară, piper, ceai şi cafea, principala linie de cale ferată din Sri Lanka este una dintre cele mai frumoase din lume şi leagă capitala de munţii din centrul ţării. Pe anumite tronsoane este deosebit de periculoasă şi, implicit, spectaculoasă. De pildă, de la Nawalapitiya la Badulla, traseul parcurge nenumărate poduri, traversează nu mai puţin de 40 de tuneluri şi ajunge până la 1.900 de metri altitudine. Realizator: Sabine Eckhard. Redactor: Delia Clonaru
 • 05:00
  Natură şi aventură
  Realizatori: Dan Păvăloiu, Dan Curean, Radu Puşcaş (TVR Cluj-Napoca)
 • 05:30
  Sănătate cu de toate
  Sănătate cu de toate Prezintă: Bogdan Ghiţulescu Jurnalist TV: Ana Maria Mindu Producatori: Larisa Avram, Bogdan Ghiţulescu