A început un nou sezon al emisiunii MIC DEJUN CU UN CAMPION
vineri, 11 septembrie 2020
Academicianul Nicolae Zamfir a deschis al doisprezecelea sezon al emisiunii ’’Mic Dejun cu un Campion’’ sâmbătă, 12 septembrie, ora 10.00, la TVR 2.
Nicolae Zamfir

Vom avea o toamnă lungă, cu un sezon ce numără nu mai puţin de 16 invitaţi, cel mai lung de când ne-am dat întâlnire pentru prima oară.

Copiind parcă ritmul fracturat al naturii şi al vremurilor, şi viaţa noastră este în extreme. Pandemia din primăvara acestui an, ce se dorea atât de promiţător, ne-a tăiat aripile. Rezultatul? Cel mai scurt sezon de la Mic Dejun, doar patru episoade, filmate repede, ca de pe marginea prăpastiei. Am suferit pentru asta, pentru că, toţi invitaţii care fuseseră de acord să ne întâlnim au trebuit să fie contramandaţi. Tot răul spre bine, am zice. Şi aşa, plonjăm în cealaltă extremă, aceea a unui sezon de toamnă prelungit, cu o ultimă ediţie specială, în decembrie, pentru Sărbătorile de Crăciun.

Ca de fiecare dată, dorim să aducem în faţa publicului oameni remarcabili, împliniţi în plan personal şi profesional, care să ne inspire şi să ne motiveze. Nu căutăm detaliul controversat ci, excelenţa şi performanţa sub toate formele lor. Oameni frumoşi, care au ceva de spus cu adevărat, iar timpul petrecut alături de ei să fie cu folos.
În acest sezon reluăm o idee mai veche, aceea de a crea la Cafeneaua Verona de la Librăriile Cărtureşti un HUB cultural care acum, mai mult ca altădată, este cu atât mai necesar.

Pandemia a lovit puternic în prezenţa artiştilor în faţa publicului care-i urmărea şi îi căuta în sălile de spectacole, expoziţii sau concerte. Cartea a fost un partener de nădejde, aşa că, la ceas de mare nevoie, suntem din nou alături, propunându-vă mai multe întâlniri cu creatorii români.

Inaugurăm, aşa cum am mai făcut-o, un scurt portret de artist al fiecărei ediţii şi o campanie de lectură constituită din câteva recomandări ale celor mai noi editări ale scriitorilor contemporani, la finalul fiecărui episod.
Dorim să formăm o comunitate a frumosului, a artei şi culturii în deplinătatea sensului acestora în devenirea noastră ca oameni educaţi ai cetăţii. O opţiune care reprezintă un bun prilej pentru a vă trimite să vizitaţi o expoziţie, să audiaţi un concert, să fiţi alături de actorii preferaţi sau de scriitorii ale căror volume le puteţi găsi pe rafturile Librăriilor Cărtureşti şi nu numai.

(w640) Nicolae Za

Iar pe noi – scriitorul şi jurnalistul Daniela Zeca Buzura şi artistul vizual şi producătorul de televiziune, Ileana Ploscaru Panait - ne găsiţi tot aici, în grădina secretă din centrul Bucureştiului, în fiecare sâmbătă dimineaţa de la ora 10:00, să depănăm amintiri şi poveşti care să ne încânte şi să ne mişte sufletele. Avem nevoie!
Urmăriți-ne, din 12 septembrie, la TVR2, TVR3, TVR Internaţional, TVR Moldova şi TVR+.

(w640) Nicolae Za

***
Prima ediție din noul sezon este dedicată lui NICOLAE ZAMFIR, prin excelenţă, savant.

’’Uneori, realitatea o ia înaintea ficțiunii.’’ – acad. Nicolae Zamfir

Moderator: Daniela Zeca Buzura

Invitat: acad. Nicolae Zamfir - profesor cercetător în fizică nucleară, 2004 - 2020, director general al Institutului de Cercetare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei“, coordonatorul  unuia dintre cele mai importante proiecte ştiinţifice din România: ELI-NP; din 2015 - membru titular al Academiei Române.

O performanţă tehnologică de talia celei de la institutul ce deţine unul dintre cele mai puternice lasere din lume, ca şi implementarea unor soluţii şi infrastructuri de proporţii şi de o precizie fără precedent, nu-i putea face faţă decât o personalitate ştiinţifică, un savant şi un lider cu o reputaţie indiscutabilă. Acesta este academicianul Nicolae Zamfir.

O pasiune – fizica nucleară, transformată într-o meserie pe viaţă, curiozitatea, forţarea graniţelor cunoaşterii şi ale experimentării, rezultatele obţinute, l-au propulsat pe profesorul Nicolae Zamfir în elita mondială.

Membru al Academiei Române, dar şi al Academiei Europene, savantul român a dobândit o experienţă de peste 40 de ani în cercetarea ştiinţifică la cel mai înalt nivel. A lucrat în străinătate, în Germania, la Universitatea din Köln, şi în Statele Unite, la Brookhaven National Laboratory şi Wright Nuclear Structure Laboratory – Yale University.

(w640) Nicolae Za

În 2004 a fost numit director general al Institutului Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară fiind unul dintre principalii responsabili pentru dezvoltarea, în România, a proiectului ELI-NP - centrul de cercetare ştiinţifică - ce urmează să devină operaţional începând cu anul acesta, un centru în care vor lucra peste 200 de oameni de ştiinţă din peste 30 de ţări. Sistemul Laser de Mare Putere (două lasere de câte 10 PW fiecare) şi Fasciculul Gamma de energie variabilă sunt două instalaţii unice în lume prin parametrii lor.

În cadrul Laserului de la Măgurele vor putea fi efectuate cercetări din domeniul ştiinţei fundamentale şi aplicative cu un spectru extins, de la studiul materialelor, la medicină.
Un motiv de mândrie şi de testare a capacităţilor României de implemetare a unor proiecte de anvergură. Şi cum aceste performanţe nu pot fi atinse fără ca omul potrivit să nu fie la locul potrivit, acad. Nicolae Zamfir s-a implicat total în ceea ce poate fi considerat proiectul vieţii sale.

"Nu există un manual al cercetării … rigoarea ştiinţifică şi metoda se deprind, în mare parte, în practică" - susţine Domnia Sa.

(w640) Nicolae Za

"CV-ul său este impresionant şi cred că este inutil a repune în discuţie meritele sale atât de amplu prezentate în presă până acum. Orice om de bună credinţă nu are cum să nu se încline în faţa competenţei şi probităţii profesionale ale unui compatriot recunoscut la nivel mondial ca făcând parte dintr-o elită ştiinţifică atât de prestigioasă.

Cu toate acestea, în 14 august 2020, acad. Nicolae Zamfir a fost revocat din funcţie. Am avut privilegiul de a fi cunoscut un om special, parcă încurcat de importanţa care i se acordă de către cei din jur. O modestie, o normalitate a discursului, o bucurie a reuşitei, o mândrie interiorizată cu grijă, poate şi un orgoliu justificat de parcursul profesional atât de invidiat de mulţi. Cu toate acestea, acad. Nicolae Zamfir rămâne un om cu simţul umorului care arată încă o dată că, înţelepciunea se măsoară nu numai în ani, ci şi la felul în care te raportezi la cei din jur."Ileana Ploscaru Panait (producătorul emisiunii)

***

Portret de artist: VALERIU ŞUŞNEA

Reprezentant valoros al generației ’80, pictor de șevalet, grafician, restaurator și iconar, Valeriu Șușnea se revendică, după părerea criticului de artă Virgil Mocanu, din “efectele culturale ale modelului bizantin reformulat și actualizat”.

Atât grafica de șevalet cât mai ales pictura sa reiterează, în egală măsură, şi influențe expresioniste în gest și culoare care aduc în prim plan angoasele societății actuale desacralizate și golite de conţinutul său umanist.

(w640) Valeriu Su

Valeriu Șuşnea contracarează realitatea prin seria de “Călătorii imaginare“ şi “Vămile văzduhului“ atât de dificil de abordat de sensibilitatea pervertită de tehnologie a omului contemporan.
“Nu-mi plac oamenii care trec indiferenţi pe lângă o lucrare de artă. Nu-mi place în general prostia şi nu suport ignoranţa. Acestea sunt principalele cauze ale faptului că oamenii se mulţumesc cu puţin, şi nu mai încearcă să-şi îmbunănătăţească modul de viaţă” – mărturisește artistul.

Pictorul Valeriu Șușnea a fost onorat în 2002 cu Premiul UAP pentru pictură şi cu Distincţia Naţională “Profesorul anului 2005” la secţiunea Arte.

***

Recomandare de lectură din raftul Librăriei Cărtureşti: ’’Enescu - Caiete de repetiţii’’ de Dan Coman, apărută în Colecţia ’’Biografii romanţate’’ la Editura Polirom/Iaşi, 2019
Dan Coman a debutat în 2003 cu o culegere de poezii, ’’Anul cârtiţei galbene’’, urmată de alte trei apariţii de succes dar scrie cu la fel de mare pasiune şi proză, cel mai recent volum, "Aceste lucruri care nu se vor schimba niciodată" sau biografia romanţată a lui Enescu, ambele apărute în 2019.

(w640) Enescu - c

Este un scriitor care se bucură de popularitate şi premii: Premiul Radio România Cul¬tural (2010), Premiul ’’Observator cultural’’, Premiul ’’Cartea de poezie’’ a anului 2017 la Gala tinerilor scrii¬tori,  Premiul Naţional de Poezie ’’Mihai Eminescu“, Opera Prima (2004) şi Premiul de Debut al Uniunii Scriitorilor din România; Vilenica Crystal Prize/Slovenia (2011).

***
PROGRAM DE DIFUZARE:

Difuzare TVR2: sâmbătă, 12 septembrie 2020, ora 10:00

Reluare TVR2: marţi, 15 septembrie 2020, ora 5:00

Difuzare TVR3: luni, 14 septembrie 2020, ora 10:00

Difuzare TVRI: luni, 14 septembrie 2020, ora 15:00

Reluare TVRI: sâmbătă, 19 septembrie 2020, ora 9:00

 • 20:52
  Live stadion
  Transmisiune directă
 • 21:00
  Campionatul Mondial de Fotbal Qatar 2022
  Fotbal * * Serbia-Elveţia Transmisiune directă-Stadion Ras Abu Aboud Comentator: Emil Hossu Producător : Daniel Chican /Horatiu Rusu
 • 23:10
  Ora de Stiri
  (+ Sport ) Transmisiune directă
 • 23:50
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori: Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători : Raluca Brumariu
 • 00:00
  Ora Unirii
  Producător: Diana Pascal Redactor: Nicolae Cozma
 • 00:05
  Reţeaua de idoli
  redifuzare *Gheorghe Hagi Producător: Irina Păcurariu
 • 01:00
  Campionatul Mondial de Fotbal Qatar 2022
  * Ghana-Uruguay Comentator: Cristian Mândru Producător :Daniel Chican /Horatiu Rusu TVR 1 ora 17.00
 • 02:50
  Nemuritorii-România, 1974
  Film * Regia: Sergiu Nicolaescu Cu: Amza Pellea, Ion Besoiu, Ilarion Ciobanu, Sergiu Nicolaescu Dramă istorică . Redactor: Gabriela Onea
 • 04:35
  Campionatul Mondial de Fotbal Qatar 2022
  * Camerun-Brazilia Comentator: Dragos Bocanaciu Producător :Daniel Chican /Horatiu Rusu TVR 1 ora 21.00
 • 06:25
  Teleshopping
 • 06:55
  Imnul României
 • 07:00
  Teleshopping
 • 07:30
  România…în bucate
  TVR Moldova Emisiune realizată de TVR Moldova Jurnalist: Cătălin Blebea Producător: Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 08:00
  Opera comică pentru copii
  Premieră *Opera copiilor Producător: Valentina Băinţan
 • 09:00
  Generaţia Fit
  Emisiunea" Generaţia Fit" oferă cea mai bună reţetă de stil de viaţă sănătos-antrenamente pe care le poţi face în sala de fitness, nutriţie corectă şi alimentaţie sănătoasă, antrenamente atractive de grup, reţete delicioase şi rapide, exerciţii pe care le poti face acasă, dar şi secretele stilului de viaţă sănătos ale vedetelor, persoanelor publice şi sportivilor de performanţă. În fiecare sâmbătă dimineaţa, de la ora 9.00, la TVR 2, Daniel Oprea, Ana Ionita, Horaţiu Dumitrescu, Anisa Sandulache, Andreea Arsine, Cristina Georgescu şi Gabriel Toncean te provoacă să fii fit cu Generaţia Fit. Emisiunea "Generaţia Fit" promovează un stil de viaţă sănătos, care include sportul, mişcarea, dar şi alimentaţia sănătoasă, şi educă publicul, oferind astfel noţiuni esenţiale privind practicarea corectă a activităţii sportive şi alimentaţia corectă. Producător: Iulia Popescu Coproducţie TVR şi Federaţia Română de Culturism şi Fitness
 • 09:30
  Fără prejudecăţi
  * Emisiunea Fără prejudecăți este singura producție media din Europa pentru care lucrează reporteri TV cu dizabilități și a fost premiată în anul 2016 de către Organizația Națiunilor Unite ca model de incluziune și autoreprezentare. Producția este interpretată în limbajul semnelor române iar o variantă accesibilizată pentru nevăzători de regăsește pe platforma Mixcloud. Reporterii Raluca Avram și Mihai Arsenie împreună cu moderatorul Ovidiu Damian se vor întâlni cu telespectatorii în fiecare sâmbătă de la ora 9:30 și vă vor prezenta poveștile unor oameni excepționali care schimbă lumea. Reporter: Mihai Arsenie Realizator şi moderator: Ovidiu Damian Producător: Ovidiu Pop Interpret mimico-gestual: Adelina Ciocotisan Emisiune realizata de TVR Cluj ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ
 • 09:55
  Ora Unirii
  Producător: Diana Pascal Redactor: Nicolae Cozma
 • 10:00
  Mic dejun cu un campion
  * Producător: Ileana Ploscaru Panait
 • 11:00
  D’ale lu’ Mitică
  Prezintă: Mitică Popescu Scenariu: Cristian Vlad Reporter: Marian Marin Producător: Liliana Vlad
 • 12:00
  Cum vă merge ?
  Premieră * Producător: Cătălin Heson
 • 12:30
  Cap compas
  * Lumina oamenilor De la ruine si pana la plajele superbe, Ohrid impresioneaza printr-o multitudine de lucruri care te atrag, îți stârnesc interesul de a le vedea, insa bogăția acestui loc nu sta numai in prezent, ci mai ales in mostenirile din trecut. Producător: Elena Dinu
 • 13:00
  Gala umorului
  Emisiunea "Gala umorului" continuă seria momentelor comice și în grila de toamnă a canalului TVR2, avându-i ca gazde pe Corina Dănilă și Dragoș Huluba, în fiecare vineri seara, de la ora 20:00. În noul sezon, cel de-al 18-lea, pe lângă fabuloasele secvențe selectate din Arhiva de Aur a Televiziunii Române, vă propunem și scenete comice în premieră, din a căror distribuție fac parte: Rodica Popescu Bitănescu (invitat special) și mai tinerii actori de comedie Mirela Zeța, Marius Rizea, Adrian Ciobanu și Silviu Debu. "Copiii spun lucruri trăznite!" Prezintă: Corina Dănilă şi Dragoş Huluba Producător: Cosmin Dumitru
 • 15:00
  RIVALII…cu Marina Almăşan
  Premieră *Emisiune inregistrata in studioul Pangrati * Emisiunea RIVALII…cu Marina Almășan, îsi propune să aducă față-n față cele două tabere : tinerii și vârstnicii, primii-cu forța și entuziasmul și celelalte “instrumente” și caracteristici specifice vârstei, ceilalți-cu înțelepciunea, experiența și cumpatarea, pe care le-o oferă anii din buletin. O editie speciala in asteptarea lui Mos Nicolae în colaborare cu Mihai Alexandru și copiii din Al Mike Pepiniera. Un juriu de personalități îndrăgite ( din diferite domenii de activitate) care va amesteca tinerii cu vârstnicii, va evalua prestația celor doi competitori, decizând în final care dintre ei a întrunit criteriile competiției : charisma, nivelul de pregătire, adaptabilitatea la vremurile pe care le traversăm, capacitatea de a se descurca în anumite situații limită, precum și aceea de a se face plăcut de cei din jur, format din: -actrita Emilia Popescu -artistul Dan Helciug -psihologul Eduard Puiu Invitaţii: -compozitorul Mihai Alexandru şi copiii din Al Mike Pepiniera -Călin Geambașu şi fiul David -Daniela Gorfy şi fiica Maria -Marcel Pavel şi fiica Juvenalia Prezintă: Marina Almășan Comoderator: Costin Teodorescu Producator: Marina Almășan Jurnalişti: Elena Cristescu, Liana Damianşi Daniela Guţu
 • 16:55
  Ora Unirii
  Producător: Diana Pascal Redactor: Nicolae Cozma
 • 17:00
  Levintza prezintă
  În cel de-al doilea sezon al emisiunii LEVINTZA PREZINTĂ , de la TVR2, doamna Doina Levintza, creatoare şi realizatoare celebră de costume, prezintă o emisiune dedicată celor mai creativi designeri, tendintelor, istoriei şi meseriilor modei. Emisiunea este o incursiune în culisele modei, cu colecţii pline de creativitate, portrete de designer şi manechine, tendinte şi istoria modei. Levintza prezintă este singura emisiune de modă din România, un spaţiu video dedicat celor mai importante şi creative colecţii, săptămânilor modei de la Paris, Londra, New York sau Milano. Vizionare plăcută! Prezentator: Doina Levintza Realizator: Doina Levintza Producător: Claudia Nicolau Coproducție TVR-SC Levintza costume designer SRL
 • 17:30
  Documentar
  * Case şi idei (Of Houses and Ideas, Faites comme chez eux-Franţa, 2014) Producători executivi: Jean Moncaut şi Severin Delpon Realizator: Frederic Planchenault Suntem musafirii unor pasionaţi de decoraţiuni interioare, care ne deschid larg uşile caselor lor şi ne dau o mulţime de idei ca să le punem în practică la noi acasă. De data aceasta, suntem invitaţi să facem ca ei ! Episodul 15 Azi facem o primă vizită la Bordeaux, ca să descoperim o veche casă cu o ambianţă boemă şi elegantă. Continuăm la Neuilly, unde admirăm un duplex decorat în stil contemporan, şi la Marsilia, unde proprietara şi-a decorat casa cu propriile creaţii şi cu amintiri din călătorii. Redactor: Ştefan Asavei
 • 18:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport ) Transmisiune directă
 • 18:55
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori: Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători: Raluca Brumariu
 • 19:05
  Doctor Quinn
  Serial*(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 44 Dramă. În 1867, Michaela Quinn, tânără doctoriţă şi moştenitoarea unei familii bogate din Boston, lasă în urmă confortul în care a trăit până atunci şi se mută într-un orăşel din Vestul American încă sălbatic: Colorado Springs. Entuziastă, plină de bune intenţii şi dornică să se afirme într-o meserie dominată de bărbaţi, Michaela-poreclită "Dr. Mike"-e primită cu suspiciune de localnici, dar reuşeşte să-şi facă doi prieteni buni: Byron Sully, susţinătorul cauzei indienilor cheyenne, şi Charlotte Cooper, moaşa satului. Şi, de parcă adaptarea nu i-ar fi fost suficient de dificilă, un incident tragic schimbă şi mai mult viaţa Michaelei: muşcată de o viperă, Charlotte i-i încredinţează pe patul de moarte pe cei trei copii ai ei, Matthew, Colleen şi Brian. Devenită brusc şi mamă, şi medicul unei comunităţi care nu prea are încredere în capacităţile ei, Dr. Mike se înarmează cu curaj şi optimism pentru a schimba în bine vieţile celor din jur. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 20:00
  Lungul drum al dragostei
  Film* Lungul drum al dragostei (LOVE'S LONG JOURNEY-SUA, 2005) Premieră Regia: Michael Landon Jr. Cu: Erin Cottrell, Logan Bartholomew, William Morgan Sheppard * Dramă -după un roman al scriitoarei americane Janette Oke. Proaspăt căsătoriţi, Missie şi Willie LaHaye hotărăsc să-şi ducă planul la bun sfârşit, construindu-şi viitorul prin forţe proprii. Lăsând în urmă ferma din prerie a părinţilor lui Missie, cei doi tineri pornesc mai departe în inima Vestului american neexplorat. În noul lor orăşel îi aşteaptă multă muncă şi multe încercări, dar şi promisiunea unei vieţi pline de iubire şi de aventură. Redactor: Ştefan Asavei
 • 22:00
  Răzbunarea pistolarului
  Film* Răzbunarea pistolarului (THE GUNDOWN-SUA, 2011) Regia: Dustin Rickert Cu: Peter Coyote, Andrew Walker, William Shockley, Sheree J. Wilson Western, film de acţiune. După ce a rătăcit multă vreme prin deşertul Arizonei, aventurierul Cole Brandt ajunge într-un orăşel unde face legea tiranicul Travis McCain. Inevitabila confruntare a celor doi va avea loc, mai ales când McCain o ameninţă pe femeia de care Brandt e îndrăgostit. Redactor: Corina Feleagă
 • 00:00
  Drag de România mea!
  Prezintă: Paul Surugiu-Fuego Producător Codruţa Prunariu Jurnaliști: Adina Toderașcu, Andreea Baciu
 • 02:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport )
 • 02:45
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori:Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători: Raluca Brumariu
 • 02:55
  Răzbunarea pistolarului
  Film * Răzbunarea pistolarului (THE GUNDOWN-SUA, 2011) Regia: Dustin Rickert Cu: Peter Coyote, Andrew Walker, William Shockley, Sheree J. Wilson Western, film de acţiune. Redactor: Corina Feleagă
 • 04:35
  Lungul drum al dragostei
  Film *(LOVE'S LONG JOURNEY-SUA, 2005) Regia: Michael Landon Jr. Cu: Erin Cottrell, Logan Bartholomew, William Morgan Sheppard * Dramă -după un roman al scriitoarei americane Janette Oke. Redactor: Ştefan Asavei