loader
Foto

În numele Atenei: Bătălia de la Maraton

Docu-ficțiunea ”Au nom d’Athènes”, produsă de Fabrice Hourlier, este dedicată războaielor medice dintre greci și persani, de la începutul secolului al V-lea î.Hr.

 

Filmul, în două episoade, prezintă o serie de interviuri cu istorici specializați în perioada antică (Patrice Brun, Dominique Lenfant and Anton Powell) și conține deopotrivă reconstituiri de scene istorice din perioada războaielor medice, desfășurate între anii 500 și 448 î.Hr..

Episodul 1, despre Bătălia de la Maraton (petrecută în anul 490 î.Hr), urmărește etapele cele mai importante ale primului război medic. Această luptă a fost decisivă, marcând finalul primei invazii a perșilor în Grecia. Perșii au fost învinși și nevoiți să se retragă și, deși războaiele dintre persani și greci au continuat mulți ani, Bătălia de la Maraton a fost dovada clară că perșii nu erau de neînvins.

Dintre luptele duse de cele două armate, cea greacă cu Temistocle în frunte şi cea persană cu Xerxes, două s-au evidenţiat: cea de la Maraton, pe uscat, şi cea de la Salamina, pe mare.

Primul episod din docu-ficțiunea ”Pentru Atena” (Au nom d’Athènes, Franţa, 2012) se difuzează la TVR 2 luni, 23 septembrie, de la ora 20:00.

Realizator: Fabrice Hourlier

Cu: Jean-Pierre Michael, David Atrakchi, Marc Duret

Foto: Pixabay/ Athena

ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)

20:00 Un trecut secret

Film* Un trecut secret (His secret past-SUA, 2016)

Regia: Randy Carter

Cu: Brigid Brannagh, Gatlin Green, Austin James, Patrick Muldoon

*Thriller. Lily, fiica unei celebre scriitoare de romane poliţiste, este atacată de un individ în timp ce făcea jogging, dar un tânăr misterios, pe nume Mick, o salvează la ţanc. Între cei doi pare să se înfiripe o idilă, dar mama lui Lily şi şeriful local au îndoieli cu privire la trecutul lui Mick şi încep să facă investigaţii.

Redactor: Gabriela Onea

21:40 Drag de România mea! (R)

Drag de România mea!

​Prezintă: Paul Surugiu-Fuego

Producător Codruţa Prunariu

Jurnaliști: Adina Toderașcu, Andreea Baciu

(Reluare)
 
În numele Atenei: Bătălia de la Maraton

În numele Atenei: Bătălia de la Maraton

publicat: vineri, 20 septembrie 2024

Docu-ficțiunea ”Au nom d’Athènes”, produsă de Fabrice Hourlier, este dedicată războaielor medice dintre greci și persani, de la începutul ...

Liana Stanciu: „Românii sunt campioni mondiali, intergalactici și interplanetari la colinde!”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii ...

Specialist în informatică agricolă, într-o fermă a viitorului

Tinerii dau speranțe agriculturii viitorului, dincolo de greutățile de azi. Prin tehnologii inovative, care să asigure sustenabilitatea și ...

 

#tvr2