loader
Foto

In memoriam Johnny Răducanu, „Mr. jazz de România”, la „Destine ca-n filme”

Iuliana Marciuc a pregătit o ediţie specială realizată la Brăila, în timpul celei de a VIII-a ediţii a celui mai important festival concurs de jazz din România care poartă numele lui Johnny Răducanu.

 

Iuliana Marciuc
Destine ca-n filme

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Pe 1 decembrie 1931, o pagină de istorie a orașului Brăila începea să se scrie. Într-o familie de romi se naștea un băiat ce avea să fie cunoscut în plan internațional și care avea să pună orașul port pe harta lumii muzicale: Răducanu Crețu.

„Destine ca-n filme” a pregătit o ediţie specială dedicată lui Johnny Răducanu, realizată la Brăila în timpul celei de a VIII-a ediţii a celui mai important festival concurs de jazz din România care îi poartă numele. Vorbesc şi cântă Michael Creţu (nepotul lui Johnny Răducanu, la rândul său contrabasist şi profesor stabilit în Manchester), Nicolas Simion, Teodora Enache, Florian Lungu, Irina Margareta Nistor, Ion Caramitru, organizatori, membri ai juriului şi concurenţi din străinătate.

Secvenţe antologice cu Aura Urziceanu, Anca Parghel, Richard Oschanitzky, Jancy Korossy, Cvintetul Bucureşti, concertul 70 de ani de jazz în România. Nu lipsesc nici amintirile inedite cu Willis Conover, Maria Tănase, Andrei Pleşu şi mulţi alţii.

Johnny Răducanu s-a stins din viață pe 19 septembrie 2011, dar rămâne cel mai important şi cel mai iubit exponent al jazz-ului românesc din istorie. Contrabasist, pianist, compozitor, aranjor şi lider de formaţie, apreciat atât în ţară cât şi în străinătate, artistul a fost supranumit de către marele jazzolog american Leonard Feather „Mr. Jazz of Romania”.

Johnny Răducanu a studiat la Şcoala de Muzică din Cluj (actualmente Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă”), începând cu anul 1950, pe care a absolvit-o, la clasa de contrabas, în anul 1953, apoi a studiat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, clasa contrabas - clasa profesorului Iosif Prunner - , în perioada 1953-1956.

Începând cu anul 1953, pe când avea 22 de ani, Maria Tănase - care lucrase şi cu tatăl lui, contrabasistul Creţu Costică - îl ia pe tânăr în formaţia ei, tot în calitate de contrabasist, efectuând concerte în Bucureşti şi în ţară.

Ediția poate fi urmărită marți, 30 noiembrie, de la ora 21:00, la TVR 2 și online pe TVR+.

4:10 Os de peşte

Film * Os de peşte (Fishbone/Ribena kost-Bulgaria, România, 2021)

Regia: Dragomir Sholev

Cu: Deyan Donkov, Suzy Radichkova, Valentin Andreev

*Dramă. Ivo, managerul unui camping de la malul mării, refuză să îngroape un nou delfin eșuat în zonă. De data aceasta vrea dreptate și este hotărât să pornească o anchetă pentru că, din păcate, corpul delfinului este ciuruit de gloanțe. Ivo, alături de locuitorii din camping, intră într-un război mocnit cu autoritățile şi poliţia locală, dar acestea nu prea vor să aibă de-a face cu cazul.

(Reluare)

5:55 Cap compas

* Roma-bazilicile majore * O calatorie prin cele patru bazilici papale ale Cetatii Eterne incepand de la San Giovani in Laterano care este si sediul Suveranului Pontif,continuand cu bazilicile papale San Paulo Fuori le Mura si Santa Maria Maggiore ajungand in final la Piata si Bazilica San Pietro,locul considerat km zero al lumii catolice​

Producător: Elena Dinu

(Reluare)
 
Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

publicat: vineri, 25 aprilie 2025

Un nou documentar "Cap Compas" este difuzat sâmbătă, 26 aprile, ora 17:30, la TVR 2 și TVR+.

Declin periculos în sistemul educațional românesc | VIDEO

Vineri, 25 aprilie, de la ora 16:00,  la TVR 2 și TVR+, Monica Ghiurco vă propune un interviu cu Marian Staş despre declinul educațional românesc.

Portretul Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu, într-un film documentar la TVR 2

Sâmbătă, 26 aprilie, TVR 2 ne invită să urmărim un documentar excepțional - producţie TVR - dedicat personalității Voievodului Constantin ...

 

#tvr2