loader
Foto

In memoriam Johnny Răducanu, „Mr. jazz de România”, la „Destine ca-n filme”

Iuliana Marciuc a pregătit o ediţie specială realizată la Brăila, în timpul celei de a VIII-a ediţii a celui mai important festival concurs de jazz din România care poartă numele lui Johnny Răducanu.

 

Iuliana Marciuc
Destine ca-n filme

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Pe 1 decembrie 1931, o pagină de istorie a orașului Brăila începea să se scrie. Într-o familie de romi se naștea un băiat ce avea să fie cunoscut în plan internațional și care avea să pună orașul port pe harta lumii muzicale: Răducanu Crețu.

„Destine ca-n filme” a pregătit o ediţie specială dedicată lui Johnny Răducanu, realizată la Brăila în timpul celei de a VIII-a ediţii a celui mai important festival concurs de jazz din România care îi poartă numele. Vorbesc şi cântă Michael Creţu (nepotul lui Johnny Răducanu, la rândul său contrabasist şi profesor stabilit în Manchester), Nicolas Simion, Teodora Enache, Florian Lungu, Irina Margareta Nistor, Ion Caramitru, organizatori, membri ai juriului şi concurenţi din străinătate.

Secvenţe antologice cu Aura Urziceanu, Anca Parghel, Richard Oschanitzky, Jancy Korossy, Cvintetul Bucureşti, concertul 70 de ani de jazz în România. Nu lipsesc nici amintirile inedite cu Willis Conover, Maria Tănase, Andrei Pleşu şi mulţi alţii.

Johnny Răducanu s-a stins din viață pe 19 septembrie 2011, dar rămâne cel mai important şi cel mai iubit exponent al jazz-ului românesc din istorie. Contrabasist, pianist, compozitor, aranjor şi lider de formaţie, apreciat atât în ţară cât şi în străinătate, artistul a fost supranumit de către marele jazzolog american Leonard Feather „Mr. Jazz of Romania”.

Johnny Răducanu a studiat la Şcoala de Muzică din Cluj (actualmente Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă”), începând cu anul 1950, pe care a absolvit-o, la clasa de contrabas, în anul 1953, apoi a studiat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, clasa contrabas - clasa profesorului Iosif Prunner - , în perioada 1953-1956.

Începând cu anul 1953, pe când avea 22 de ani, Maria Tănase - care lucrase şi cu tatăl lui, contrabasistul Creţu Costică - îl ia pe tânăr în formaţia ei, tot în calitate de contrabasist, efectuând concerte în Bucureşti şi în ţară.

Ediția poate fi urmărită marți, 30 noiembrie, de la ora 21:00, la TVR 2 și online pe TVR+.

15:30 Teleşcoala

* Limbi străine Sezon Nou

* Limba japoneza

Producator: Sinziana Milosoiu

16:00 Educatia la putere (R)

*Ne-am pierdut încrederea în educatie? Educatia a ajuns un domeniu al extremelor? Ne confruntăm cu lipsa de educatie sau cu negarea ei? Aceste întrebări vor fi puse în dezbatere, de marti până vineri de la ora 16:00. Monica Ghiurco va media, cea mai curajoasă dezbatere a momentului. Profesori, elevi, părinti, psihologi, specialisti si strategi sunt invitati să îsi spună părerea șsi să vă propună solutii pentru cele mai grele probleme din sfera educatiei. Vom crea împreună o platformă de susţinere a discuţiilor constructive, cu profesionalim si maturitate.

Realizator șsi moderator: Monica Ghiurco

Producător: Aimée D'Albon

Regizor artistic: Vitalie Lupascu

Jurnalisti: Antoanela De Cecco șsi Monica Colceriu.

(Reluare)
 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Plecăm iarăși la drum pentru noi aventuri în natură. Duminică, 31 martie, de la ora 10:30, la TVR 2.  

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...

 

#tvr2