loader
Foto

Galerie foto

In Memoriam Constantin Codrescu, la „Duminica Filmului Românesc"

„Cercul magic" și „La Moara cu Noroc", filmele de referință din impresionanta carieră a actorului, au fost difuzate pe 20 noiembrie la "Duminica Filmului Românesc".

 

Profesor, regizor dar și ctitor de teatre, Constantin Codrescu a fost actorul care a trăit fericirea și tristețea așa cum au scris-o alţii, împachetând-o apoi în propriile trăiri, în propriile fericiri şi tristeţi și,
de-a lungul carierei sale, a dat viaţă excepţional unor personaje complexe. În această săptămână, "Duminica filmului românesc" este dedicată marelui actor Constantin Codrescu, care ne-a părăsit în urmă cu câteva zile la vârsta de 91 de ani.
Apreciat de publicul românesc, Constantin Codrescu a fost distins cu mai multe premii, în primăvară, ministrul Culturii, Lucian Romascanu, oferindu-i personal Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler acordat de Președintele României la propunerea Ministerului Culturii.
Din bogata sa filmografie, „Duminica Filmului Românesc" vă invită să urmăriți pe 20 noiembrie, de la ora 13:00, „Cercul magic", un film românesc din 1975 regizat de David Reu (debut regizoral în lungmetraje de ficțiune). Scenariul este bazat pe romanul polițist omonim scris de Nicolae Mărgeanu. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Octavian Cotescu, Constantin Codrescu și Mircea Anghelescu.

(w882)

În timp ce primește sarcina de a rezolva misterul unei crime şi de a stabili dacă suspectul, pictorul Onu, este vinovat sau nu, maiorul Vigu este apăsat de propriile îndoieli şi greşeli din trecut.
Filmările au avut loc în perioada 10 mai – 24 iulie 1975. Cheltuielile de producție s-au ridicat la 2.601.000 lei. Coloana sonoră este interpretata de Dida Drăgan, Dan Aldea și formația „Sfinx” pe versuri de Nina Cassian.

Filmul serii la TVR 2 a fost nominalizat la Festivalul Internațional de Film de la Cannes pentru marele premiu Palme d'Or, în anul 1957. De la ora 20:00, „Duminica Filmului Românesc" a programat celebra producție „La Moara cu Noroc (România, 1956), în regia lui Victor Iliu, cu Constantin Codrescu, Ioana Bulcă, Geo Barton.

(w882)

Ecranizare după nuvela „Moara cu noroc" de Ioan Slavici. Acțiunea se petrece în anii 1870, la un han izolat din împrejurimile Aradului. Ahtiat după bani, cârciumarul Ghiță se asociază la tâlhării cu Lică Sămădăul, însă își distruge viața și familia.
„Când am realizat „La moara cu noroc', s-a vorbit despre o influență a westernului, acest gen cinematografic atât de intim legat de tradițiile culturale și istoria poporului american. Într-adevăr, puteau fi regăsite unele din elementele pe care canoanele critice le stabiliseră drept caracteristice genului amintit: hanul izolat, la răscruce de drumuri, cavalcadele, caleașca, fuga prin pădure. Toate existau în nuvela pe care Slavici a scris-o, cu mult înainte de afirmarea westernului, în spiritul unui realism critic evoluat", spunea regizorul Victor Iliu în 1956.

22:05 Puternici, impreuna

*Emisiunea PUTERNICI, IMPREUNA este un program care aduce fata in fata o familie din randul oamenilor simpli (sau un reprezentant al familiei, de la caz la caz ) si o vedeta, o personalitate din lumea artistica, sportiva sau politica. Acestia isi expun in fata telespectatorilor problemele lor, probleme cu care se confrunta orice om indiferent de clasa sociala, pregatire profesionala sau sex. Emisiunea PUTERNICI, IMPREUNA poate deveni una dintre optiunile preferate ale telespectatorilor TVR2, care se regăsesc in tematica sa, dar si un bun prilej de a întâlni vedetele lor preferate cu problemele lor ascunse.Emisiunea, zilnica, de luni pana joi, va pune in discutie si va cauta solutii pentru aspecte ale vietii de familie ale românilor de rând, începand cu relatia in cuplu, cresterea șsi educarea copiilor, alegerea partenerului de viată, gestionarea situatiilor delicate in cuplu, etc.

*Tema: Provocarile imigrantilor
*Invitati: Andreea Gheorghe-consultant emigrare, Catalina Mali-Cms.sef MAI, Ionut Cardei-cms.sef MAI

Prezentator Liana Stanciu

Producator Liana Daman

23:05 Grădini de vis: geometrie, artă, viaţă

(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016)

Regia: Emmanuel Descombes, Aurélia Michon, Jean-Michel Vennemani

*Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.

Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.

*Ep.6: Courances

Pe uriaşul domeniu apa este omniprezentă şi structurează peisajul, iar arborii îi dau atmosfera romantică.

Courances se întinde pe 75 hectare de grădini şi 500 de hectare de terenuri agricole. În secolul al XVI-lea, Come Clausse, proprietarul, a instalat un sistem hidraulic revoluţionar.

În timp ce numeroase alte grădini au rămas “îngheţate” la imaginea lor din trecut, domeniul Courances, locuit şi deschis către modernitate, nu încetează să se reinventeze.

 
Ziua Limbii Turce, o sărbătoare despre identitate, apartenență și dialog intercultural

Ziua Limbii Turce este celebrată anual pe 5 iunie printr-o serie de evenimente dedicate tradițiilor ce definesc identitatea turcă. Urmărim o ...

Transformarea pomiculturii românești:

Familia Scutaru, cu o tradiție bine înrădăcinată în sectorul agricol, a reușit tranziția de la practicile tradiționale la o abordare modernă și ...

Cultura idiș, celebrată la TVR 2 – Festivalul Internațional de Teatru Idiș (TES FEST), la „Mozaika”

Vă invităm să urmăriți la "Mozaika" două ediții speciale dedicate unui eveniment cultural de anvergură internațională: Festivalul Internațional ...

 

#tvr2