loader
Foto

Galerie foto

In Memoriam Constantin Codrescu, la „Duminica Filmului Românesc"

„Cercul magic" și „La Moara cu Noroc", filmele de referință din impresionanta carieră a actorului, au fost difuzate pe 20 noiembrie la "Duminica Filmului Românesc".

 

Profesor, regizor dar și ctitor de teatre, Constantin Codrescu a fost actorul care a trăit fericirea și tristețea așa cum au scris-o alţii, împachetând-o apoi în propriile trăiri, în propriile fericiri şi tristeţi și,
de-a lungul carierei sale, a dat viaţă excepţional unor personaje complexe. În această săptămână, "Duminica filmului românesc" este dedicată marelui actor Constantin Codrescu, care ne-a părăsit în urmă cu câteva zile la vârsta de 91 de ani.
Apreciat de publicul românesc, Constantin Codrescu a fost distins cu mai multe premii, în primăvară, ministrul Culturii, Lucian Romascanu, oferindu-i personal Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler acordat de Președintele României la propunerea Ministerului Culturii.
Din bogata sa filmografie, „Duminica Filmului Românesc" vă invită să urmăriți pe 20 noiembrie, de la ora 13:00, „Cercul magic", un film românesc din 1975 regizat de David Reu (debut regizoral în lungmetraje de ficțiune). Scenariul este bazat pe romanul polițist omonim scris de Nicolae Mărgeanu. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Octavian Cotescu, Constantin Codrescu și Mircea Anghelescu.

(w882)

În timp ce primește sarcina de a rezolva misterul unei crime şi de a stabili dacă suspectul, pictorul Onu, este vinovat sau nu, maiorul Vigu este apăsat de propriile îndoieli şi greşeli din trecut.
Filmările au avut loc în perioada 10 mai – 24 iulie 1975. Cheltuielile de producție s-au ridicat la 2.601.000 lei. Coloana sonoră este interpretata de Dida Drăgan, Dan Aldea și formația „Sfinx” pe versuri de Nina Cassian.

Filmul serii la TVR 2 a fost nominalizat la Festivalul Internațional de Film de la Cannes pentru marele premiu Palme d'Or, în anul 1957. De la ora 20:00, „Duminica Filmului Românesc" a programat celebra producție „La Moara cu Noroc (România, 1956), în regia lui Victor Iliu, cu Constantin Codrescu, Ioana Bulcă, Geo Barton.

(w882)

Ecranizare după nuvela „Moara cu noroc" de Ioan Slavici. Acțiunea se petrece în anii 1870, la un han izolat din împrejurimile Aradului. Ahtiat după bani, cârciumarul Ghiță se asociază la tâlhării cu Lică Sămădăul, însă își distruge viața și familia.
„Când am realizat „La moara cu noroc', s-a vorbit despre o influență a westernului, acest gen cinematografic atât de intim legat de tradițiile culturale și istoria poporului american. Într-adevăr, puteau fi regăsite unele din elementele pe care canoanele critice le stabiliseră drept caracteristice genului amintit: hanul izolat, la răscruce de drumuri, cavalcadele, caleașca, fuga prin pădure. Toate existau în nuvela pe care Slavici a scris-o, cu mult înainte de afirmarea westernului, în spiritul unui realism critic evoluat", spunea regizorul Victor Iliu în 1956.

18:00 Ora de ştiri

(+ Sport )

Transmisiune directă

18:50 E vremea ta!

Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu

E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii.

Redactori: Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache

Producători : Raluca Brumariu

 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2