loader
Foto

ÎN DIRECT LA TVR: Finala Turneului Mondial de Fotbal Feminin

Spania - Anglia vor juca în Marea Finală, din 20 august, la Sydney. Partida se transmite în direct pe TVR 1, de la ora 13:00. Sâmbătă, 19 august, de la ora 10:55, la TVR 2 se va disputa partida Suedia - Australia pentru locul trei în Finala Mică.

 

De la ora 12:35 începe festivitatea de închidere a Campionatului de Fotbal Feminin, Australia - Noua Zeelandă 2023.

„E cel mai surprinzător turneu final prin prisma rezultatelor înregistrate în faza grupelor și în optimi. Germania, dublă campioană mondială, China, de asemenea cu două trofee în palmares, Brazilia, finalista din 2007, Italia și Canada au plecat acasă la finalul primei runde. Au fost urmate de SUA și Norvegia, eliminate în optimi”, ne pune în temă jurnalistul TVR Emil Hossu-Longin cu evoluţia competiţiei mondiale de fotbal feminin.

Sâmbătă, 19 august, iubitorii fotbalului feminin sunt invitați la TVR 2, de la ora 10:55, pentru a urmări în direct de pe stadionul din Brisbane meciul Suedia - Australia. Echipele îşi vor disputa locul trei în Finala Mică a Campionatul Mondial de Fotbal feminin găzduit de Noua Zeelandă și Australia. Comentatori Dragoș Bocanaciu și Cosmin Bica. Marea Finală se va juca duminică, 20 august, de la ora 12:53. Partida Spania - Anglia va fi comentată de Dragoș Bocanaciu și Bogdan Tomulica și va fi transmisă în direct de la Sydney pe TVR 1.

(w882)

Cupa Mondială 2023 a dus fotbalul feminin la un alt nivel

Anglia, campioana europeană en-titre, va juca în premieră în finala Cupei Mondiale, același lucru fiind valabil și pentru echipa națională a Spaniei. Este pentru prima oară în istoria celor nouă ediții de până acum, ale Cupei Mondiale la fotbal feminin, când finala se joacă fără una dintre echipele Statelor Unite sau Germaniei.

Cupa Mondială la fotbal feminin din 2023 a fost deja denumită drept cea mai reușită din istorie, cu un record de 1,4 milioane de bilete achiziționate pentru cele 64 de meciuri, care vor culmina cu finala de duminică, transmisă în direct de Televiziunea Română. Iar audiența, la nivel global, a fost și ea una ridicată.

Însă turneul din Australia și Noua Zeelandă va intra în istorie prin premierele pe care le-a înregistrat. În primul rând eliminarea echipei Germaniei, încă din faza grupelor. Germania era considerată una dintre favoritele la titlu, dar remiza cu echipa Coreei de Sud, în ultimul meci din grupă, a scos din joc fetele antrenate de Martina Voss-Tecklenburg, care au terminat pe locul al treilea în grupa H, cu 4 puncte, în spatele Columbiei și Marocului. A fost pentru prima oară în istoria competiției când naționala germană nu s-a calificat mai departe din faza grupelor.

Și a mai fost „surpriza” oferită de Statele Unite, eliminată încă din faza optimilor de către Suedia, la loviturile de departajare. Americancele au dominat Cupa Mondială feminină încă de la prima ei ediție, în 1991. În palmaresul lor figurează patru titluri mondiale, un loc secund și alte trei clasări pe poziția a treia. Practic, după o dominație de trei decenii, echipa Statelor Unite eșuează pentru prima dată în încercarea de a intra în semifinale, ocupând locul 9 în clasamentul final, iar selecționerul Vlatko Andonovski – numit în octombrie 2019, așteaptă decizia Federației Americane, care va hotări în zilele următoare dacă îl păstrează pe bancă sau îl va pune pe liber.

În semifinale, Spania, fără o serie de jucătoare care au rămas acasă din cauza conflictului cu selecționerul Jorge Vilda, a reușit să învingă Suedia cu scorul de 2-1, după un meci cu un final incredibil. Golul marcat de Olga Carmona la numai un minut după ce suedezele egalaseră scorul de pe tabelă (Rebecka Blomqvist, 1-1 în minutul 88) a dus naționala iberică în prima ei finală mondială, acolo unde Spania va înfrunta Anglia.

Naționala din Albion a întrecut Australia chiar la Sydney, într-un meci câștigat cu 3-1, iar Lauren Hemp și Alessia Russo au șanse să lupte pentru titlul de golgeter al competiției, alături de suedeza Amanda Ilestedt, australianca Hayley Raso sau ibericele Aitana Bonmati sau Alba Redondo.

Indiferent de cine va învinge duminică, în marea finală de la Sydney, ediția 2023 va intra în istorie ca fiind prima Cupa Mondială feminină comparabilă cu un turneu final masculin.

Credit foto: Shutterstock

8:00 Coconut, micul dragon

Film animatie* Coconut, micul dragon (Coconut, the little dragon-Germania, 2014)

Regia: Hubert Weiland, Nina Wels

Voci: Adina Lucaciu, Alina Teianu, Ernest Fazekas, Eugen Cristea

*Animaţie. Coconut, un dragon de foc mititel, este însărcinat să păzească iarba de foc care îi conferă neamului său un dar unic, acela de a sufla flăcări, dar se trezește că cineva a furat-o de sub nasul lui. Prin urmare, Coconut se hotărăşte să pornească în căutarea ierbii focului, şi îşi uneşte forţele cu Oscar, dragonul mâncăcios, şi Matilda, un porcuşor ţepos.

*AUDIENTA GENERALA (AG)

Redactor: Adriana Vulpe

9:35 Primavara amintirilor

 
Programe speciale de Paşte, la TVR

Programe speciale de Paşte, la TVR

publicat: joi, 02 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Concert extraordinar „Drag de România noastră

În prima zi de Paşte, duminică, 5 mai, la TVR 2 veți putea urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana ...

Pr. Emanoil Băbuş:

În aşteptarea Învierii Domnului, echipa "Mic Dejun cu un Campion" a pregătit  o ediţie de o complexitate aparte din care nu lipsesc întrebările ...

 

#tvr2