loader

”In direct cu viața” online și în această săptămână| VIDEO

Liana Stanciu vă așteaptă cu noi ediții ale emisiunii "În direct cu viața", în perioada 6-9 aprilie, de la ora 17.40, pe Facebook și YouTube. Puteți viziona edițiile online, în articolul de mai jos.

 

Liana Stanciu
În direct cu viața

Joi, 9 aprilie, Liana Stanciu a discutat cu Sorin Lucaci, psiholog și PR Editura Herald, despre abuzul de informație din această perioadă. Am primit, de la invitatul în emisiune, sfaturi despre cum să trecem peste fricile și anxietățile noastre.

Am făcut cunoștință cu doi elevi olimpici, Vlad Ciomîrtan și Darius Iulian Pașca, care s-au hotărât să profite de vacanță devenind utili: s-au apucat să fabrice viziere cu ajutorul unei imprimante 3D și a colegilor, mentorilor și părinților lor. Primesc ajutor la fabricarea vizierelor, la distribuirea lor către cei care adaugă alte componente și către spitale. Dar se gândesc să meargă mai departe, să producă ventilatoare necesare secțiilor de terapie intensivă, după ce vor fi obținut aprobarea necesară de la D.S.P.

Pentru că se apropie Paștele, dacă aveți fetițe, v-am dat sugestii pentru cadou: Raluca Creangă, antreprenor și mamă a trei copii, confecționează rochițe care, după fiecare spălare, arată în alt fel. O față a rochiței poate fi colorată, spălată, colorată și tot așa. Din luna noiembrie, Raluca Creangă a decis să fabrice și uniforme pentru personalul medical, și, recent, măști de protecție.

Miercuri, 8 aprilie am aflat despre inițiative ale unor oameni care caută să fie de folos în lupta cu criza generată de Coronavirus.

Alina Bârsan este învățătoare în orașul Câmpina. Pentru a-i învăța pe copii ce înseamnă omenia, a început acțiuni de voluntariat, cu trei ani în urmă. Împreună au strâns bani pentru oameni nevoiași. Un proiect recent, alături de Radu Ionescu - coordonator Happy Street Brotherhood, a fost construirea unei case pentru cei a căror casă arsese. Acum strâng bani pentru Spitalul Municipal din Câmpina.

Mihaela Feodorof, Executive coach, Business Consultant, vine cu sugestii pentru fiecare dintre noi. Cum va arăta piața muncii după pandemie? Cum ne putem reinventa ca societate? Un răspuns ar putea fi: prin conștientizarea valorii personale și punerea capacităților pe care la avem în folosul societății. Criza poate deveni oportunitate. În spatele fiecărui rol este omul. Și dacă omul este dornic să muncească și să-și pună la dispoziție competențele în folosul altui om, vom deveni o societate mai bogată sufletește și ne vom reformula relațiile profesionale.

Un exemplu de urmat este și proiectul spitalului modular pentru pacienții cu coronavirus, din curtea Spitalului Elias. Oana Gheorghiu, membru fondator al Asociației Dăruiește Viață (fondată de Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu), ne-a vorbit despre spitalul modular, care ar urma să fie gata în patru săptămâni.

Marți, 7 aprilie, am aflat că o bunicuță de 104 ani, Ada, din Italia, a fost declarată vindecată de Covid. Numărul de infectări a început să scadă în China, Italia, dar și în New York.

”În direct cu viața” ne-a prezentat povestea a doi oameni implicați în salvarea vieților omenești: Cristina Munteanu - asistent SABIF și Ștefan Mureșeanu - voluntar SABIF, producător video, publicitar. Cum putem ajuta și noi SABIF? Ne spune Viorica Rădulescu - membru OFF Road Adventure Romania. Iar la final, Radu Tudoroiu ne dă rețeta sa de supraviețuire în izolare.

Luni, 6 aprilie, Liana Stanciu ne-a propus două subiecte: ”Ce activități pot desfășura copiii în casă, în timpul vacanței de Paște?” și ”Utilitatea roboților pentru curățenie în spitale”. A stat de vorbă cu profesoara Ruxandra Mercea, director al Colegiului Transylvania College Cluj-Napoca și cu ing. Ana Maria Stancu, fondatoare RobotHub.

11:00 Comori uitate din bazinul Mediteranei

Documentar* (Tresors oublies de la Mediterranee, Franţa, 2016) PREMIERA

*Bazinul mării Mediterane este regiunea care adăposteşte cele mai multe situri înscrise în patrimoniul mondial UNESCO din lume. Această bogăţie este atât de strălucitoare, încât lasă în umbră adevărate bijuterii: comorile uitate ale Mediteranei.

Regia: Jerome-Cecil Auffret

* Muzeul de arheologie din Salonic

După 2.000 de ani de tăcere şi mister, sora vitregă a lui Alexandru Macedon-regina Thessalonica, soţia regelui Cassandru-ne spune povestea ei, cea a poporului ei şi a oraşului Salonic, înfiinţat de soţul ei.

Muzeul de arheologie din Salonic adăposteşte între zidurile sale statui, obiecte folosite în viaţa de zi cu zi, opere de artă, bijuterii, rugăciuni emoţionante scrise pe papirus.

11:30 Hoţomanii de la templu

(Monkey Thieves, Olanda, 2008)

Regia: Richard Kirby

Narator: Sean Pertwee

Oraşul Jaipur din nord-vestul Indiei este căminul celei mai obraznice şi mai zgomotoase cete de maimuţe pomenită vreodată. Banda Galta numără 60 de membri, toţi din specia macacus rhesus, cu un statut privilegiat: deoarece localnicii îi consideră descendenţi din Hanuman, Regele-maimuţă, li se permite să locuiască lângă un templu hindus de la periferia oraşului şi credincioşii care vin să se roage le aduc ofrandă fructe şi alune.

Seria Hoţomanii de la templu le spune povestea.

 
Ziua Limbii Turce, o sărbătoare despre identitate, apartenență și dialog intercultural

Ziua Limbii Turce este celebrată anual pe 5 iunie printr-o serie de evenimente dedicate tradițiilor ce definesc identitatea turcă. Urmărim o ...

Transformarea pomiculturii românești:

Familia Scutaru, cu o tradiție bine înrădăcinată în sectorul agricol, a reușit tranziția de la practicile tradiționale la o abordare modernă și ...

Cultura idiș, celebrată la TVR 2 – Festivalul Internațional de Teatru Idiș (TES FEST), la „Mozaika”

Vă invităm să urmăriți la "Mozaika" două ediții speciale dedicate unui eveniment cultural de anvergură internațională: Festivalul Internațional ...

 

#tvr2