loader
Foto

Galerie foto

Iată unde se desfăşoară CM de Fotbal Feminin 2023!

Nu mai puţin de zece stadioane, din nouă oraşe, un număr record, găzduiesc meciurile Campionatului Mondial de Fotbal Feminin 2023, din Noua Zeelandă și Australia. Infrastructura sportivă de clasă mondială, zonele naturale unice în lume, dar şi orașele cu tradiţie în organizarea evenimentelor sportive internaționale se numără printre atracţii.

 

TVR 1 şi TVR 2 transmite în direct, în lunile iulie şi august, meciurile Campionatului Mondial de Fotbal Feminin 2023. Partidele vor fiind comentate de Emil Hossu-Longin, Cristian Mîndru, Narcis Şelaru, Cosmin Bică, Bogdan Tomulică, Tudor Furdui şi Dragoş Bocanaciu.

Campionatul Mondial 2023 va alinia la start 32 de echipe naționale, iar anul acesta va doborî şi câteva recorduri. Evenimentul sportiv, care se desfășoară în aceeași manieră ca turneul masculin, o dată la patru ani, se va juca pe zece arene, șase din Australia și patru din Noua Zeelandă. Numărul de stadioane reprezintă un record pentru mondialul de fotbalul feminin, precedentele ediții deționătoare ale acestui renume cele din 2019 și 2011, cu câte nouă arene omologate. Dacă ne raportăm la numărul de orașe în care se vor juca partidele, Cupa Mondială se va desfășura în cinci orașe din Australia (Adelaide, Brisbane, Melbourne, Sydney și Perth) și alte patru din Noua Zeelandă (Auckland, Dunedin, Hamilton, Wellington).

Melbourne

(w882)

Infrastructura sportivă de clasă mondială a oraşului australian Melbourne a prilejuit momente sportive deosebite la Jocurile Olimpice din 1956, Jocurile Commonwealth 2006, Presidents Cup 2011, ICC Men’s Cricket World Cup 2015 și AFC Asian Cup Australia 2015. Melbourne organizează, de asemenea, anual, Australian Open Tenis și Formula One Grand Prix. Orașul găzduiește unele dintre cele mai prestigioase și recunoscute universități din Australia, printre care și Universitatea din Melbourne. Melbourne este un inovator în multe domenii științifice, inclusiv medicină și tehnologie.

Considerată una dintre marile capitale sportive ale lumii, Melbourne are tradiţie în fotbal și găzduiește echipele W-League și A-League Melbourne City, Melbourne Victory și Western United.

Adelaide

(w882)

Considerat a fi drept unul dintre cele mai viabile orașe din lume, Adelaide, capitala Australiei de Sud, este situat pe coasta de sud a Australiei, între Muntele Lofty Ranges și Golful St. Vincent, pe pământurile aborigenilor Kaurna.

Adelaide găzduiește clubul W-League și A-League Adelaide United. Istoria orașului care găzduiește sporturi, include meciuri de fotbal masculin de la Jocurile Olimpice de la Sydney 2000, calificările Socceroos FIFA World Cup™, Cupa Asiatică a Femei AFC 2006 și marea finală a A-League din 2016.

Brisbane

(w882)

Oraşul Brisbane, din Australia, este înconjurat de plaje şi insule idilice, dar și de păduri tropicale incluse în Patrimoniul Mondial, cascade și parcuri naționale, cum ar fi Parcul Național Springbrook și Muntele Tamborine. Marea Barieră de Corali, inclusă în Patrimoniul Mondial, se află pe o mare parte a coastei Queenslandului.

Sportul joacă un rol important în stilul de viață din Brisbane. Orașul găzduiește echipele Brisbane Roar W-League și A-League. Oraşul a găzduit o varietate de evenimente fotbalistice, inclusiv competiția de fotbal a Jocurilor Olimpice de la Sydney 2000, marea finală a W-League în 2008, marea finală a A-League în

2011, 2012 și 2014 și AFC Asian Cup Australia 2015. Alte evenimente sportive de amploare din Brisbane: Jocurile Commonwealth din 2018, ICC Men's Cricket World Cup 2015, Rugby World Cup 2003 și Rugby League World Cup 2017.

Sydney

(w882)

Sydney este capitala celui mai populat stat din Australia. Este situat pe unul dintre cele mai frumoase porturi din lume și oferă o serie de atracții naturale, istorice și arhitecturale emblematice. Cele două echipe locale de W-League și A-League, Sydney FC și Western Sydney Wanderers, se bucură de o rivalitate acerbă care aprinde pasiunile fanilor sportului din Sydney. Orașul are o istorie lungă de evenimente internaționale importante de fotbal, în special Jocurile Olimpice din 2000. În 2015, fanii au urmărit pe Stadium Australia Australia câștigând pentru prima dată Cupa Asiei AFC, iar în 2019, peste 20.000 de fani au urmărit pe Western Sydney victoria asupra Chile.

Perth

(w882)

Plaja emblematică Cottesloe, plaja Scarborough și locul preferat pentru snorkeling, Mettam’s Pool, se numără printre locurile care oferă turiştilor care vizitează Australia o experiență diversă. Frumosul oraș de pe litoral, Fremantle, este ușor accesibil, în timp ce, Insula Rottnest este cunoscută pentru cele 60 de plaje însorite, recife de corali și animale sălbatice unice.

Locuitorii din Perth sunt pasionați de echipele lor, W-League și A-League Perth Glory. Echipa W-League este câștigător al premierului și de două ori mare finalist al W-League. Perth a găzduit, de asemenea, o serie de meciuri internaționale de fotbal masculin și feminin.

Auckland

(w882)

Auckland, cel mai mare oraș din Noua Zeelandă şi metropolă multiculturală, are un peisajul natural impresionant. Auckland găzduiește programul de dezvoltare Future Ferns, Federația de Fotbal de Nord și echipa Northern Lights National Women’s League. Tot aici sunt Federația de Fotbal Auckland, echipa Ligii Naționale a Femeilor din Auckland, precum și echipele bărbaților din liga națională. Auckland City a atras atenția pe scena internațională prin câștigarea medaliei de bronz la Cupa Mondială a Cluburilor FIFA Maroc 2014.

Dunendin

(w882)

În Peninsula Otago se găsesc priveliști superbe. De-a lungul peninsulei, la Capul Taiaroa, se află Centrul Albatrosului Regal, singurul loc din lume pentru observarea Albatrosului Regal de Nord în habitatul său natural. Peninsula găzduiește, de asemenea, unele dintre cele mai rare colonii de pinguini din lume.

Dunedin beneficiază de singurul stadion acoperit din Noua Zeelandă. Această regiune găzduiește Federația de Fotbal de Sud, precum și Liga Națională a Femeilor și clubul din liga națională masculină Southern United.

Wellington

(w882)

Telecabina emblematică roșu aprins oferă vederi ale peisajului spectaculos din regiune. Wellington găzduiește singura echipă A-League din Noua Zeelandă, Wellington Phoenix. De asemenea, găzduiește Federația Capitalei de Fotbal și Echipa Națională de Fotbal al Ligii Naționale a Femeilor, precum și clubul masculin din liga națională Team Wellington, care a mai participat la Cupa Mondială a Cluburilor FIFA.

4:20 Puternici, impreuna (R)

Prezentator Liana Stanciu

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

(Reluare)

5:10 Cei cinci faimoşi (R)

Film * Cei cinci faimoşi (Fünf freunde-Germania, 2012)

Regia: Mike Marzuk

Cu: Valeria Eisenbart, Quirin Oettl, Justus Schlingensiepen, Neele Marie Nickel

* Film de aventuri

*AUDIENTA GENERALA (AG)

Redactor: Laura Bălan

(Reluare)
 
Pr. Emanoil Băbuş:

În aşteptarea Învierii Domnului, echipa "Mic Dejun cu un Campion" a pregătit  o ediţie de o complexitate aparte din care nu lipsesc întrebările ...

Miercuri, 1 mai, de la ora 21:00, sub genericul "Povești și secrete pe Podul Mogoșoaiei”, Adriana Irimescu, prezentatoarea emisiunii "Cursa prin ...

Ion Nedelcu – Ned: „În Joia Mare m-am gândit la cea mai preţioasă imagine din Univers: Icoana Maicii Domnului”

Invitatul Cameliei Moise la „Istorii de bun gust”, în ediţia de joi, 2 mai, de la ora 21:00, la TVR 2, este Ion Nedelcu – Ned, scenograf, pictor, ...

 

#tvr2