loader
Foto

GIGI CĂCIULEANU la „Rețeaua de idoli”: „Trăim într-o lume a clătinăturilor”

Un nume apreciat și respectat în lumea dansului internațional a fost invitatul Irinei Păcurariu în ediția de luni, 1 noiembrie, de la ora 21:00, la TVR 2. Emisiunea poate fi revăzută vineri, 6 noiembrie, ora 22:00.

 

Irina Păcurariu
Rețeaua de idoli

Filmat în teatru, în locul său favorit unde pune în scenă spectacole avangardiste, dansatorul, coregraful și profesorul Gigi Căciuleanu a răspuns cu sinceritate totală la întrebări legate de profesie, familie și colegii de scenă.

La 74 de ani, după o carieră de aproape 60 de ani, în care a dansat și impresionat cu spectacolele sale, Gigi Căciuleanu a fost distins cu numeroase premii, printre care și medaliile Ordre des Arts et des Lettres (Franţa) - cu gradul Chevalier și Steaua României (România) - cu gradul de Cavaler, dar mai ales a adunat multe amintiri dragi.

(w882)

„Vom vedea una dintre cele mai personale mărturisiri ale celebrului coregraf si dansator român si sunt fericită că a ales „Rețeaua de idoli” pentru a face publice cele mai intime fotografii de familie care îi desenează destinul de moștenitor al unei bunici botezate de ultimul țar al Rusiei. Gigi Căciuleanu, artistul generos și flamboiant, a devenit, pentru o parte din discuția noastră, băiețelul crescut de Bob, câinele lup care i-a fost cel mai bun prieten din copilărie, adică puțin vulnerabil, ușor nostalgic, cu tandrețe pentru întâlnirile care l-au marcat și, poate, cu detașarea și recunoștința unui om pe care viața l-a iubit din plin”, spune realizatoarea Irina Păcurariu.

(w882)

„Bunica mea, care a emigrat în Basarabia în anul 1900, deci a cunoscut Revoluția Rusă deja în Basarabia, căsătorindu-se cu un moldovean, spunea: „Eu sunt româncă de două ori”. În primul rând pentru că a ajuns în Basarabia, iar după 1940 a fost primită în România. Bunica a plâns la plecarea Regelui Mihai ani de zile și, copil fiind, primul lucru care mi-a atras atenția a fost o monedă cu chipul Regelui. Bunica plângea și spunea: „Țara asta se duce de râpă din momentul în care aplecat Regele”. Pentru mine era abstract, era un rege pe o monedă. Am rămas cu această idee. Nu știu dacă un Rege este o soluție în România, nu știu dacă un țar era cel mai bun lucru care putea să i se întâmple Rusiei, probabil că nu, dar nici Revoluția n-a fost cel mai bun lucru. Probabil că trăim într-o lume a clătinăturilor. Se clatină podeaua sub noi și este important să facem față, așa cum marinarii fac față la furtuni și la puntea care se clatină”, spune Gigi Căciuleanu la „Rețeaua de Idoli”, în ediția de luni, 1 noiembrie de la ora 21:00.

(w882)

În România, Gigi Căciuleanu a fost elevul lui Miriam Răducanu, apoi a studiat la Teatrul Balşoi din Moscova, după care s-a înscris în compania de dans Folkwang Ballet, condusă de Pina Bausch. Este membru fondator al Centrului Internaţional al Dansului de pe lângă Unesco, iar din 2001 a fost director artistic al Companiei Naţionale de Balet din Chile. În octombrie 2021 a avut loc premiera celui mai recent spectacol regizat şi coregrafiat de artist: ”Kiiritza sau jocul de-a...”, pornind de la textul lui Vasile Alecsandri.

Ați fost de mic miop și a trebuit să ascundeți lucrul acesta…

E ca la militărie, dacă ești miop nu poți să faci balet.

Când ați fost la Școala de balet de la Moscova purtați ochelari?

Purtam deja, dar acolo mi-au dat voie pentru că eram după prima școală de coregrafie. Și am descoperit acolo băieți care erau cu miopie avansată. Eu pot să mă descurc și fără ochelari. Dar mi-am făcut o notă personală din asta. Îmi plac ochelarii… mă îmbracă”, spune Gigiă Căciuleanu la „Rețeaua de idoli”.

(w882)

 

4:10 Os de peşte

Film * Os de peşte (Fishbone/Ribena kost-Bulgaria, România, 2021)

Regia: Dragomir Sholev

Cu: Deyan Donkov, Suzy Radichkova, Valentin Andreev

*Dramă. Ivo, managerul unui camping de la malul mării, refuză să îngroape un nou delfin eșuat în zonă. De data aceasta vrea dreptate și este hotărât să pornească o anchetă pentru că, din păcate, corpul delfinului este ciuruit de gloanțe. Ivo, alături de locuitorii din camping, intră într-un război mocnit cu autoritățile şi poliţia locală, dar acestea nu prea vor să aibă de-a face cu cazul.

(Reluare)

5:55 Cap compas

* Roma-bazilicile majore * O calatorie prin cele patru bazilici papale ale Cetatii Eterne incepand de la San Giovani in Laterano care este si sediul Suveranului Pontif,continuand cu bazilicile papale San Paulo Fuori le Mura si Santa Maria Maggiore ajungand in final la Piata si Bazilica San Pietro,locul considerat km zero al lumii catolice​

Producător: Elena Dinu

(Reluare)
 
Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

publicat: vineri, 25 aprilie 2025

Un nou documentar "Cap Compas" este difuzat sâmbătă, 26 aprile, ora 17:30, la TVR 2 și TVR+.

Declin periculos în sistemul educațional românesc | VIDEO

Vineri, 25 aprilie, de la ora 16:00,  la TVR 2 și TVR+, Monica Ghiurco vă propune un interviu cu Marian Staş despre declinul educațional românesc.

Portretul Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu, într-un film documentar la TVR 2

Sâmbătă, 26 aprilie, TVR 2 ne invită să urmărim un documentar excepțional - producţie TVR - dedicat personalității Voievodului Constantin ...

 

#tvr2