În dimineaţa zilei de 7 mai, sâmbătă, la „Mic dejunul cu un campion” a fost prezentă scriitoarea şi jurnalista Gabriela Adameşteanu. De la ora 9:30, la TVR 2 şi de la ora 13:00, la TVRHD, cu moderatoarea Daniela Zeca Buzura.
Ediția este disponibilă online pe TVR+.
Astăzi, 7 mai, alături de noi la o cafea şi o limonadă proaspătă, o avem pe scriitoarea şi jurnalista Gabriela Adameşteanu. „Când mă uit la mine ca la o persoană străină, presupun că am o anumită doză de vitalitate, un impuls de a merge mai departe, chiar în momente dificile”, este mărturisirea de suflet a invitatei de astăzi.
Autoare a unor cărţi de mare succes ale literaturii române contemporane, Gabriela Adameşteanu a fost redactor şef al Revistei 22, o publicaţie militantă apărută după evenimentele din decembrie 1989, o revistă de atitudine în sfera culturală şi politică. Este redactor-şef al suplimentului Bucureştiul cultural şi membru fondator al Grupului pentru Dialog Social (GDS).
Absolventă a Facultăţii de Limbă şi Literatură Română din Universitatea Bucureşti (1965), Gabriela Adameşteanu a fost de-a lungul anilor redactor al Editurii Enciclopedice (ulterior Editurii Ştiinţifice şi Enciclopedice) şi al Editurii Cartea Românească. Scrie nuvelistică, eseuri şi romane de mare succes, iar opera sa literară este tradusă în multe ţări ale lumii. Ea însăşi este o traducătoare redutabilă, volumele sale apar la Editura Polirom din Iaşi, dar şi la celebra Editură Gallimard din Franţa, iar cu prilejul Târgului Internaţional de Carte din 2013 de la Paris, unde România a fost invitată de onoare, Gabriela Adameşteanu a fost cel mai bine vândut autor străin.
Îndrăgostită de poezie – în copilărie recita integral Luceafărul lui Eminescu – Gabriela Adameşteanu devine o prozatoare prolifică, dar şi o jurnalistă incisivă. Este cea care a reuşit să înregistreze ultimul şi singurul interviu al lui Ioan Petru Culianu cu doar o lună înainte de a fi asasinat, interviu publicat în aprilie 1991, în exclusivitate în Revista 22, alături de câteva fotografii ale acestuia. Adevărurile crunte ale Revoluţiei Române erau devoalate prin prisma a doi mari intelectuali aflaţi într-un dialog dincolo de clişeele oficiale. O conversaţie ce concluziona amar că „Revoluţia Română a fost o pierdere de timp, de oameni, de energie”.
„Eu sunt copilul războiului şi mult timp am fost un produs al epocii comuniste, oricum aş lua-o. Am fost crescută în regimul acela”, mărturisea ea. Dar, acum, la cei 50 de ani de activitate literară, poate spune cu siguranţă că salvarea a venit de la faptul că „eram dependentă de literatură”. Formula succesului nu numai în literatură, ci şi în viaţă este „să ai deschidere şi respect pentru oameni”. „Cred în noroc, în întâmplări. Viaţa are o ordine secretă... Orice succes nu măsoară neapărat valoarea, el depinde de foarte multe lucruri. Da, am fost şi sunt un autor norocos”, spunea Gabriela Adameşteanu.
Titluri precum Dăruieşte-ţi o zi de vacanţă (1979); Vară-primăvară (1989); Drumul egal al fiecărei zile (1975); Dimineaţa pierdută (1983); Întâlnirea (2003); Provizorat (2010); Obsesia politicii (interviuri, 1995); Cele două Românii (publicistică, 2000) – ca să enumerăm doar câteva dintre ele – au fost şi sunt succese de librărie. Cele mai multe sunt reeditate, aflându-se în prezent la a cincea sau la a şasea ediţie. Şi cum vitalitatea şi elanul la Gabriela Adameşteanu se măsoară în cărţi, aşteptăm cu nerăbdare o nouă lansare: „Există o carte nouă, pe care vreau s-o scot până la sfârşitul anului şi care se numeşte Fontana di Trevi”.
Numele scriitoarei este un succes garantat pentru orice editor român sau străin, iar reputaţia ca jurnalist este certitudinea unei atitudini şi a unei prese de calitate, care ne îndeamnă la reflecţie şi acţiune responsabilă. Dovadă că perioada pe care şi-a petrecut-o la Revista 22 n-a fost timp „pierdut”.
„Citesc acum Provizorat, un bestseller al Târgului de Carte de la Paris din 2013. Doamna Adameşteanu mi l-a dăruit cu dedicaţie la finalul filmărilor. Îi mulţumesc pentru asta şi pentru faptul că, citindu-l, mi-am adus aminte de o epocă în care eu eram un copil fericit şi iubit, care nu vedea deloc ce era în jurul lui. Acum sunt mai atentă la ce se întâmplă, nu neapărat pentru mine cât pentru băiatul meu. Îi mulţumesc pentru intrasigenţă. Îi mulţumesc pentru cărţile sale care se citesc până la capăt, fără putinţa de a le lăsa din mână. Volumul dăruit de Gabriela Adameşteanu va sta pe un raft preţios al bibliotecii mele”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătoarea emisiunii.
***
Emisiunea este difuzată şi pe TVR HD (sâmbătă, 7 mai, ora 13:00), TVR Internaţional (marţi, 10 mai, ora 16:00) şi TVR Moldova (sâmbătă, 14 mai, ora 9:00)
***
„Dorim să mulţumim încă o dată partenerilor noştri, Librăriile Cărtureşti, unde, săptămână de săptămână, datorită filmărilor pe care le realizăm în Grădina Verona, le dăm peste cap programul de prânz. Şi nu se supără, ba, dimpotrivă, mai dau şi o mână de ajutor pentru a ne servi cu promptitudine o cafea aromată sau cele mai noi reţete de limonade. Un loc cu autentică tradiţie culturală unde oaspeţii emisiunii Mic Dejun se simt atât de bine”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătoarea TVR al emisiunii.
***
Dragi prieteni, începând cu această ediţie, ne-am hotărât să ne implicăm într-o acţiune de solidaritate cu protestul artiştilor vizuali profesionişti, membri ai Uniunii Artiştilor Plastici din România care, datorită unor decizii abuzive şi interesate, au pierdut aproape toate spaţiile de expunere din galeriile de artă din Bucureşti. O situaţie gravă, care cere o remediere imediată ceea ce ne-a determinat să acţionăm în consecinţă pentru a strânge adeziunile tuturor acelora cărora le pasă de cultura română.
Simpla justificare că funcţionează în clădiri cu grad seismic ridicat nu este suficientă, atâta timp cât nu se oferă o soluţie alternativă, un interval de timp determinat pentru soluţionare şi lasă loc speculaţiilor că în spatele acestor decizii ale primăriei, stau şi alte considerente.
Alături de actorii Teatrului Nottara, artiştii plastici revendică redeschiderea Galeriei Simeza, un spaţiu ce aparţine Uniunii Artiştilor Plastici de mai bine de 50 de ani şi unde au expus generaţii de creatori. În semn de protest pentru că nu mai dispun de simezele interioare, artiştii au demarat proiectul „Arta la fereastră, cu o ritmicitate săptămânală. La fel, în fiecare ediţie a emisiunii noastre vom invita câte un artist reprezentativ pentru a expune lucrările sale în „platoul” de la Cafe Verona.
Primul invitat este colegul nostru, Iuri Isar (1961-2014), prematur dispărut dintre noi. Graficianul şi profesorul Iuri Isar a fost, ani de zile, unul dintre curatorii programului expoziţional al Galeriei Simeza. A fost membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, profesor la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”, doctor în arte vizuale la Universitatea de Artă Bucureşti, membru în juriu şi curator al Fundaţiei Principesa Margareta.
Activitatea sa profesorală şi expoziţională, ca şi specializările pe care le-a urmat, atelierele şi taberele de creaţie pe care le-a organizat şi îndrumat au făcut din Iuri Isar unul dintre cei mai activi şi relevanţi artişti români contemporani.
A fost onorat cu premii importante precum: 2002–Premiul I pentru gravură la Anuala de gravură „Constantin Găvenea” de la Tulcea; 2010-Premiul pentru organizarea şi coordonarea Taberei de gravură ARCUŞ acordat de Ministerul Culturii şi Cultelor din România; 2012-Premiul pentru Grafică „Arte în Bucureşti” şi în 2012 Premiul UAP la Bienala „Ion Andreescu“ de la Buzău.
Ultima sa expoziţie personală la Galeria Simeza din Bucureşti a avut loc în 2009 şi purta titlul premonitoriu, „Amintiri din realitatea imediată”.
Ileana Ploscaru Panait, producător