loader
Foto

Galerie foto

La granița dintre basm și realitate: „Frumoasa şi Bestia”

Luni, 2 ianuarie, urmăriți ecranizarea îndrăgitului basm „Frumoasa şi Bestia”. De la 21:00, la TVR2.

 

TVR2 a programat pentru seara de luni un film fantastic bazat pe basmul publicat de scriitoarea franceză Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve în 1740.”Frumoasa și Bestia” este una dintre cele mai cunoscute și îndrăgite povești din lume.

Povestea scrisă de Madame de Villeneuve a cunoscut mai multe modificări și adaptări de-a lungul timpului. Dar esența ei a dăinuit. Și se pare că în spatele acestui basm se află un caz real.

Cel al lui Petrus Gonsalvus, un bărbat din Tenerife, care s-ar fi născut în jurul anului 1537, suferind de o boală foarte rară, hipertricoza. Potrivit unor surse, Petrus ar fi fost bine educat la curtea regală franceză și a ajuns să ia în căsătorie o frumoasă tânără numită Catherine.

(w882)

***

Frumoasa şi Bestia (LA BELLE ET LA BETE – Franţa, Germania, Spania, 2014)

Regia: Christophe Gans

Cu: Lea Seydoux, Vincent Cassel, Andre Dussolier, Eduardo Noriega

După ce i s-au scufundat vapoarele cu mărfuri, un negustor ruinat se retrage la ţară, împreună cu cei şase copii ai săi. Cea mai mică dintre fete se numeşte Belle, o tânără blândă, iubitoare şi plină de graţie. Într-o zi, negustorul se rătăceşte în pădure şi descoperă domeniul fermecat al unei bestii înfricoşătoare, care-l condamnă la moarte pentru furtul unui trandafir din grădina sa. Simţindu-se vinovată, căci ei îi era destinat trandafirul, Belle hotărăşte să se sacrifice în locul tatălui ei.

Dar la castel n-o aşteaptă moartea, ci o viaţă ciudată, în care se amestecă clipe feerice cu momente de spaimă şi tristeţe. Frumoasa fată şi Bestia se întâlnesc în fiecare seară la cină, învăţând să se îmblânzească reciproc şi să-şi deschidă inimile, în ciuda blestemului aruncat demult asupra Bestiei.

 

 

5:00 Documentar360°GEO

* Maeştrii culinari de la templu (Temple Food, l’âme de la cuisine coréenne, Franţa-Germania, 2021)

*În templul Gameunsa din Coreea du Sud, aflat în munţi departe de agitaţia urbană, locuiesc trei călugăriţe budiste hotărâte să conserve tradiţiile gastronomice practicate în mânăstirile coreene de şaptesprezece secole.

Adevăraţi maeştri culinari, ele respectă reţetele ancestrale şi gătesc doar cu ingrediente naturale. Unele dintre preparatele gătite astfel au şi virtuţi terapeutice antiinflamatorii, anticancerigene...

(Reluare)

6:00 Cap compas

* Cronologii la timpul prezent

*Cunoastem șsi aflam franturi din cărti din albume de artă, din splendoarea unor filme istorice ori din scene ale minunatelor productii cinematografice din ce perspective poate fi cunoscuta Roma
Orasul este insa iubit si pentru fiecare crampei de sacralitate decupat din universul citadin.
Piazzete,scalinate,fontane... termeni deveniti aproape o lingua franca...sunt companioni de-a lungul unui itinerar in Cetatea Eterna in care se impletesc profanul cu sfintenia.

Producător: Elena Dinu

(Reluare)
 
Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

publicat: vineri, 25 aprilie 2025

Un nou documentar "Cap Compas" este difuzat sâmbătă, 26 aprile, ora 17:30, la TVR 2 și TVR+.

Declin periculos în sistemul educațional românesc | VIDEO

Vineri, 25 aprilie, de la ora 16:00,  la TVR 2 și TVR+, Monica Ghiurco vă propune un interviu cu Marian Staş despre declinul educațional românesc.

Portretul Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu, într-un film documentar la TVR 2

Sâmbătă, 26 aprilie, TVR 2 ne invită să urmărim un documentar excepțional - producţie TVR - dedicat personalității Voievodului Constantin ...

 

#tvr2