loader
Foto

Galerie foto

Filmul de Artă: Kevin Costner şi clasicul „Dances with wolves”

Sâmbătă, 18 iunie, de la 21:50, seria Filmului de Artă difuzează lungmetrajul premiat cu şapte premii Oscar: „Cel care dansează cu lupii”. Difuzat pe TVR 2, filmul începe cu o prezentare din partea criticului Laurenţiu Damian.

 

Laurențiu Damian
Filmul de artă

Cel care dansează cu lupii poartă semnătura lui Kevin Costner atât ca regizor, cât şi ca actor principal, avându-i ca parteneri pe Mary McDonnell şi Graham Greene. Locotenentul John W. Dunbar încearcă să-şi ia viaţa într-o misiune sinucigaşă, dar, printr-o ironie a sorţii, devine erou fără voie.

Trimis la o unitate îndepărtată din Dakota de Sud, este atras de viaţa simplă a indienilor Sioux şi, după ce îşi ia numele de „Cel care dansează cu lupii”, devine un membru îndrăgit al tribului. Existenţa sa paşnică este totuşi ameninţată de soldaţii unionişti care sosesc înarmaţi de planuri ce includ pământul aparţinând indienilor.

În ciuda tuturor aşteptărilor, filmul s-a dovedit un succes instant, bucurându-se de recenzii pozitive, dar şi de încasări uriaşe; în box office-ul american a luat 184 milioane de dolari, iar la nivel global, mai bine de 424 milioane de dolari. Acestui film i se datorează şi revitalizarea genului Western, la Hollywood; iar pentru impactul său, el a fost conservat  în Registrul filmului de la Biblioteca Congresului pentru rolul său „cultural, istoric sau estetic”.

În plus, pentru impactul pe care l-a avut filmul asupra imaginii americanilor nativi, Naţiunea Sioux l-au adoptat pe Kevin Costner ca membru de onoare. La cea de-a 63-a ediţie a Oscarurilor, „Cel care dansează cu lupii” a primit 12 nominalizări Oscar, câştigând şapte din ele, printre care Cel mai bun scenariu adaptat, Cea mai bună regie şi Cel mai bun film. La Globurile de Aur, lungmetrajul a plecat cu trofeul de la următoarele categorii: Cel mai bun film, cea mai bună regie şi scenariu.

„Filmul este o poveste simplă, dar spusă într-un mod maginific”, scria Roger Ebert, cineastul de la Chicago Sun-Times. Pe lângă claritatea unui western marca John Ford, marele plus al acestui film, adauga criticul, este că abandonează născorile unei intrigi, pentru a reflecta asupra modului în care străinii ajung să se cunoască între ei.

„În 1985, înainte de a deveni un star, Costner a jucat într-un western intitulat Silverado doar pentru că el voia să joace într-un western. Acum şi-a realizat acest vis din nou, făcând unul dintre cele mai bune lungmetraje de acest gen pe care l-am văzut vreodată. Filmul încearcă să repare greşelile făcute de sutele de westernuri raciste şi încuiate la minte care au fost înainte”, adăuga criticul Ebert.

***

În fiecare săptămână, TVR 2 aduce Filmul de artă: un adevărat regal cinematografic, unde vom putea urmări filme cu un palmares impresionant la festivalurile de gen din lume, producţii cu mari distribuţii, mari regizori. În plus, regizorul Laurenţiu Damian vine, la fiecare ediţie, cu câte o scurtă prezentare a fiecărei producţii.

De altfel, filmul de sâmbătă, 18 iunie, este precedat de o intervenție a criticului și profesorului de film Laurențiu Damian. El consideră că „filmul de artă şi de autor este acel cinema de elită, încărcat de sens şi semnificaţii în care valoarea conceptului dramaturgic se îmbină cu poetica marilor autori de film. Un cinema pe care îl gândeşti, un cinema cu secvenţe care te obsedează multă vreme, un cinema în care recunoşti autori de geniu: Michelangelo Antonioni, Federico Fellini, Akira Kurosawa, Kim Ki Duk, Lars von Trier, Hou Hsiao Hsien, Ingmar Bergman, Andrei Tarkovski, Orson Welles, Margarethe von Trotta”.

2:45 Micuţa toboşăreasă (R)

Serial * Micuţa toboşăreasă (The little drummer girl-Regatul Unit, SUA, 2018)

*ep.1/8

Regia: Park Chan-wook

Cu: Florence Pugh, Alexander Skarsgard, Michael Shannon

*Thriller

*

Redactori: Cristina Crăciun, Anca Radu

(Reluare)

3:30 Documentar 360°GEO (R)

* Arnica, regina Munţilor Vosgi (ARNICA, LA REINE DES VOSGES, Franţa-Germania, 2019)

Realizator: Vincent Froehly

Redactor: Ştefan Asavei

(Reluare)
 
Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...

Emisiuni speciale, In memoriam George Nicolescu, la TVR 2 şi TVR 3 | VIDEO

Televiziunea Română își exprimă regretul profund față de pierderea iubitului artist și îi aduce un sincer omagiu prin difuzarea unor programe ce ...

O comedie despre calvarul vieții de soldat, în ecranizarea romanului satiric „Buffalo Soldiers

Sâmbătă, 30 martie, de la ora 22.50, pe TVR2 și TVR+ puteți urmări filmul „Bişniţari în uniformă" (Buffalo soldiers – Marea Britanie, Germania, ...

 

#tvr2