loader
Foto

„Filmul de artă” îl aduce pe Belmondo în rolul lui Stavisky

TVR 2 difuzează luni, 15 decembrie, de la ora 23:10, „Stavisky”, producția din 1974 cu Jean-Paul Belmondo, nominalizată la Palme d’Or.

 

Laurențiu Damian
Filmul de artă

În Franţa anilor ′30, Serge Alexandre Stavisky este un consultant financiar puternic şi înstărit, proprietar al mai multor imobile. Relaţiile lui strânse cu personalităţi şi oameni politici îi conferă privilegii şi îl scutesc de eventuale probleme cu justiţia. Însă, din umbră, inspectorul Bonny conduce o anchetă pentru a-l acuza de deturnarea a milioane de franci; este începutul unui scandal uriaş, care s-a soldat cu revolte pe străzile Parisului, demisia a doi prim miniștri și moartea misterioasă a lui Stavisky.

Cu cei mai cunoscuți actori ai momentului, Stavisky a fost extrem de bine primit de publicul francez. Jorge Semprún, scenaristul pelicului, spunea încă dinainte să înceapă producția, că nu a existat nici un alt actor mai potrivit decât Jean-Paul Belmondo pentru rolul lui Stavisky. „Filmul este o fabulă despre viața societății burgheze corupte, despre colaborarea dintre bani și putere, poliție și crimă”, spunea Semprún.

The New York Times scria că Stavisky este unul dintre cele mai puternice roluri ale lui Belmondo, reușind să aducă cu picioarele pe pământ pe grandomanul Stavisky. Belmondo – actor asociat Noului Val al anilor 60 – s-a născut în 1933 și filmul care i-a adus succesul pe piața franceză a fost „À bout de souffle”, de Jean-Luc Godard, regizor cu care a colaborat o bună parte a carierei sale.

De altfel, filmul de luni, 15 decembrie, este precedat de o intervenție a criticului și profesorului de film Laurențiu Damian. El consideră că „filmul de artă şi de autor este acel cinema de elită, încărcat de sens şi semnificaţii în care valoarea conceptului dramaturgic se îmbină cu poetica marilor autori de film. Un cinema pe care îl gândeşti, un cinema cu secvenţe care te obsedează multă vreme, un cinema în care recunoşti autori de geniu: Michelangelo Antonioni, Federico Fellini, Akira Kurosawa, Kim Ki Duk, Lars von Trier,  Hou Hsiao Hsien, Ingmar Bergman, Andrei Tarkovski, Orson Welles, Margarethe von Trotta”.

12:00 Telejurnal TVR2

* Sport* Meteo

Transmisiune directă

Translator mimico-gestual Lena Dermengiu

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

12:40 Teleshopping

 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

Duminica Moromeților la TVR2

Duminica Moromeților la TVR2

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ecranizările regizorului Stere Gulea după opera lui Marin Preda au fost realizate la 30 de ani distanță. Filmul „Moromeţii” din 1987 este difuzat ...

 

#tvr2