loader
Foto

Filmul de Artă de la TVR2: „Favorita", în regia lui Yorgos Lanthimos

Duminică, 22 octombrie, de la ora 22.05, în premieră la TVR2 s-a difuzat filmul „Favorita", în regia lui Yorgos Lanthimos, cu tripleta feminină de aur a cinematografiei actuale: Olivia Colman, Emma Stone și Rachel Weisz.

 

La începutul secolului al XVIII-lea, Anglia e condusă de fragila şi instabila regină Anne, pentru care guvernarea ţării e mult mai puţin importantă decât cursele de raţe sau îngrijirea iepurilor. În realitate, destinele ţării sunt în mâinile confidentei reginei, Lady Sarah Churchill, ducesă de Marlborough. Dar apariţia la curte a lui Abigail, o rudă săracă a ducesei, schimbă jocurile de putere. Seducătoare, ambiţioasă şi lipsită de scrupule, Abigail încearcă s-o dea la o parte pe Sarah şi să devină favorita reginei.

De la prima creionare a scenariului până la filmări, au trecut 20 de ani. Unul dintre motive a fost faptul că Yorgos Lanthimos a așteptat ca toate actrițele pe care le dorea în distribuție să fie disponibile pentru filmul lui. Regizorul a spus că doar pe Olivia Colman o vedea în rolul Reginei Anne, că numai pe Rachel Weisz (cu care lucrase în „Homarul") dorea să o distribuie în rolul Sarah și că o voia pe Emma Stone pentru partitura lui Abigail.

(w882) Favorita O

„Favorita” a fost scrisă inițial ca piesă de teatru radiofonic, în 1998, de către Deborah Davis pe care o regăsim ca producător executiv și coscenarist pe genericul filmului. În 2006, trei producători de film (Ceci Dempsey, Ed Guiney și Andrew Lowe) au preluat proiectul, iar după ce Lanthimos s-a remarcat la nivel internațional cu filmul „Dogtooth”(Canin), cei trei i-au trimis scenariul cu propunerea să devină primul lui film de limbă engleză.

(w882) Favorita R

„Favorita” este primul film pe care grecul l-a regizat și pe care nu l-a scris împreună cu Efthymis Filippou, dar regizorul a subliniat că procesul creației nu a fost cu totul diferit. „Am lucrat inițial cu prima scenaristă, Deborah Davis, scenariul era interesant, dar voiam să fac un film foarte diferit ca ton. Am restructurat povestea astfel încât să fie concentrată mai mult pe cele trei femei și mai puțin pe politică”. După ce a petrecut mult timp la rescrierea filmului, Lanthimos a căutat un scenarist care să găsescă tonul specific pe care îl avea în minte. Au urmat sute de încercări până a ajuns la scenaristul australian Tony McNamara.

(w882) Favorita E

Filmările au durat 40 de zile și s-au desfășurat la Hatfield House în Hertfordshire și la Hampton Court în Richmond, în Marea Britanie. Preocuparea pentru a nu deteriora interioarele a fost una esențială pentru echipă.

(w882) Favorita s

Olivia Colman, Emma Stone și Rachel Weisz sunt bune prietene. Olivia Colman mărturisea: „Petrecem timp, ieșim împreună, le-am avut invitate la mine acasă la masă. Ne scriem mesaje, ne trimitem clipuri. Au fost cele mai distractive filmări din cariera mea, am râs mult.“ În cele trei săptămâni de repetiții, cele trei actrițe s-au cunoscut mai bine și au jucat jocuri pe care le stabilea regizorul. „Eram ca niște copii, dar era o întreagă metodă în nebunia lui - știa că pe urmă puteam să facem orice pe platou”.

Yorgos Lanthimos a câștigat la Cannes, în 2017, premiul pentru cel mai bun scenariu cu „Uciderea cerbului sacru”, în 2015 premiul juriului cu „The Lobster” (Homarul), în 2009 premiul secțiunii Un certain regard cu „Dogtooth” (Canin). În 2023, la festivalul de la Veneția, noul său film „Poor things" a câștigat Leul de Aur, după ce tot acolo Lanthimos luase în 2018 premiul special al juriului cu „Favorita". Oscarul nu i-a fost acordat, dar are trei nominalizări – cel mai bun film și cel mai bun regizor („Favorita”), cel mai bun scenariu („Homarul”).

***

Favorita (The Favourite – Irlanda, Regatul Unit, SUA, 2018)

PREMIERĂ

Regia: Yorgos Lanthimos

(w882) Filmari Fa

Premii:

* Premiul Oscar 2019 pentru cea mai bună actriţă (Olivia Colman) şi alte 9 nominalizări la premiile Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film şi cel mai bun regizor;

*Premiul Globul de Aur pentru cea mai bună actriţă (Olivia Colman) şi alte trei nominalizări;

*Premiul Special al Juriului şi premiul pentru cea mai bună actriţă - Festivalul de Film de la Veneţia;

*Şapte premii BAFTA 2019, pentru: cel mai bun film britanic, cea mai bună actriţă în rol principal (Olivia Colman), cea mai bună actriţă în rol secundar (Rachel Weisz), scenariu, scenografie, costume, machiaj.

Credit foto: © 2018 - Fox Searchlight

Surse: Program TVR, imdb.com, screendaily.com

***

Mai multe informații despre filmele programate la TVR puteți afla aici.

15:00 Rivalii

Sezon Nou

* Tema:CUM E MAI BINE : SĂ VORBEȘTI SAU SĂ TACI?

Invitati: Matei Stanculescu, Adrian Cuculis, dr. Monica Pop, prof. Dumitru Bortun, Adrian Paunescu

Momentele artisitice sunt sustinute de Adrian Paunescu, Scarlet Aura, Silviu Biris, Dan Helciug

Producator: Marina Almasan,

Organizator productie: Laurentiu Baciu

Colaboratori: Costin Teodorescu si Raluca Tudor

Prezentatori: Marina Almasan si Dan Helciug

Jurnalisti: Andreea Baciu, Adrian Banuta

Realizatori: Marina Almasan, Mirela Vasile

Regizor artistic: Dan Manoliu

Coproducator: Astra dell Arte

17:00 Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală

*O istorie care nu se învată la scoală Redifuzare

*Caractere

Într-o lume deformată, mutilată moral de un regim politic criminal, au existat oameni care au reusit să-si păstreze demnitatea, refuzând orice formă de compromis. De cele mai multe ori această verticalitate morală a fost pedepsită cu ani grei de închisoare. Această serie reuneste figuri emblematice ale rezistentei anticomuniste românesti

* Primăvara creștină

Un episcop martir: Anton Durcovici

Anton Durcovici a fost un episcop romano-catolic al diecezei de Iași în anii 1948-1949. Perioada a una de confruntare deschisă cu regimul comunist, iar episcopul Durcovici și-a făcut pe deplin datoria. A fost arestat în iunie 1949 și a murit la Sighet, în 10 decembrie 1951. A fost beatificat la data de 17 mai 2014 la Iași.

Un film de Lucia Hossu Longin

Redactor: Doina Teodoru

Producător: Alexandru Munteanu

Un film de Lucia Hossu Longin

O coproducţie TVR-APTR

 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2