loader
Foto

Filmul de artă continuă la TVR 2 cu „Belle de jour” de Luis Bunuel

Sâmbătă, 21 noiembrie, de la ora 22:15, Laurenţiu Damian ne-a prezentat o peliculă celebră a regizorului Luis Bunuel: „Belle de jour”, cu Catherine Deneuve în rol principal.

 

Laurențiu Damian
Filmul de artă

Filmul Frumoasa de zi (Franţa-Italia, 1967) are în palmares un Leu de Aur primit la Festivalul Filmului de la Veneţia. De altfel, pelicula a avut în Franţa un succes extraordinar la public.

Frumoasa Séverine Serizy, interpretată de Catherine Deneuve, are o căsnicie aparent fericită alături de un medic tânăr, frumos şi inteligent. În ciuda iubirii pe care i-o poartă soţului, Séverine nu se poate apropia fizic de acesta.

Séverine începe să-şi petreacă după-amiezile la o casă de toleranţă, unde dă frâu liber fanteziilor sale sexuale, lucrând ca prostituată sub pseudonimul „Belle de jour”.

În film, scenele de nuditate sunt aproape inexistente. Nevoia pe care Séverine o resimte la nivel psihic, de degradare, de umilire, se trage de la o traumă suferită în copilărie. În plus, viaţa dublă trăită de Séverine este reprezentativă pentru o societate a măştilor, în care fiecare se preface a fi altceva şi caută să găsească acea supapă care să îi ofere eliberarea interioară.

Catherine Deneuve a jucat în 120 de filme şi este una dintre puţinele actriţe din Franţa incluse în Hall of Fame, la Hollywood.

Luis Bunuel este regizorul unor filme importante din istoria cinematografiei mondiale, precum Un chien andalou, Cet obscur objet du désir şi Tristana. În 1972 Bunuel a devenit primul regizor spaniol care a obţinut premiul Oscar pentru cel mai bun film străin Le charme discret de la bourgeoisie.

***

De altfel, filmul de sâmbătă, 21 noiembrie, a fost precedat de o intervenție a criticului și profesorului de film Laurențiu Damian. El consideră că „filmul de artă şi de autor este acel cinema de elită, încărcat de sens şi semnificaţii în care valoarea conceptului dramaturgic se îmbină cu poetica marilor autori de film. Un cinema pe care îl gândeşti, un cinema cu secvenţe care te obsedează multă vreme, un cinema în care recunoşti autori de geniu: Michelangelo Antonioni, Federico Fellini, Akira Kurosawa, Kim Ki Duk, Lars von Trier, Hou Hsiao Hsien, Ingmar Bergman, Andrei Tarkovski, Orson Welles, Margarethe von Trotta”.

15:00 Teleşcoala

*Clasa a VIII-a Sezon Nou

* Matematica

Producator: Sinziana Milosoiu

15:30 Teleşcoala

* Limbi străine Sezon Nou

* Limba spaniola

Producator: Sinziana Milosoiu

 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă 27 aprilie, de la or 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2