loader
Foto

Galerie foto

Filmul de artă: alcool, disidenţă şi Rolling Stones cu regizorul Şahnazarov

În cea de-a doua sâmbătă dedicată regizorului ruso-armean Karen Şahnazarov, seria „Filmul de artă” aduce lungmetrajul „Imperiul dispărut” (Ischeznuvshaya Imperiya),  realizat în 2008. De la ora 22:10, la TVR 2.

 

Laurențiu Damian
Filmul de artă

În Moscova anilor '70, tinerii studenţi Serghei, Stepan şi Liuda sunt prinşi într-un triunghi amoros şi cuceriţi de tentaţiile care se strecoară în Uniunea Sovietică de „dincolo", din Vestul Europei. Acaparați de propriile vieți și povești de dragoste, tinerii nu intuiesc faptul că țara în care s-au născut și în care trăiesc va trece în curând prin transformări de neînchipuit.

Dragostea şi idealismul tineresc sunt puse la încercare odată cu destrămarea Uniunii Sovietice; Serghei este un student care se descrie drept disident, spunându-le tuturor celor care-l ascultă că el vrea să ajute la aducerea democraţiei în URSS; felul său încrezător şi deschis l-a făcut popular în rândul fetelor din campus, contrar prietenului său Stepan, care-i împărtăseşte opiniile politice, dar nu şi aptitudinile sale sociale.

Serghei are o relaţie cu Liuda, una dintre cele mai frumoase studente de la Universitate, dar, deşi o iubeşte, el nu pare să aprecieze cât de specială este ea. Stepan, de partea cealaltă, este imediat atras de Liuda şi o iubeşte de la distanţă, în timp ce Serhei este cuprins de opiniile sale politice şi pofta de alcool.

Regizat de Karen Şahnazarov, „un prolific şi subapreciat regizor rus”, după cum îl descria The New York Times, filmul „Imperiul dispărut” descrie colapsul URSS ca pe „o inevitabilă combinaţie între impulsul natural al tinerei generaţii de a respinge trecutul şi puterea seducătoare a culturii pop monolitice care poate depăşi orice graniţă, oricât de bine păzită ar fi aceasta”, adăuga cotidianul american.

Şahnazarov, care şi-a început cariera cinematografică în timpul regimului sovietic şi avea aceeaşi vârstă în 1973 ca protagoniştii lungmetrajului, conferă autenticitate materialului, precum şi un dram de melancolie în „excelenta reconstituire a Moscovei din era Breznev” (San Francisco Gate).  Imperiul dispărut a fost nominalizat la Premiile Nika pentru cel mai bun film şi cel mai bun actor în rol secundar.

 

***

În fiecare săptămână, TVR 2 aduce Filmul de artă: un adevărat regal cinematografic, unde vom putea urmări filme cu un palmares impresionant la festivalurile de gen din lume, producţii cu mari distribuţii, mari regizori. În plus, regizorul Laurenţiu Damian vine, la fiecare ediţie, cu câte o scurtă prezentare a fiecărei producţii.

De altfel, filmul de sâmbătă, 14 mai, este precedat de o intervenție a criticului și profesorului de film Laurențiu Damian. El consideră că „filmul de artă şi de autor este acel cinema de elită, încărcat de sens şi semnificaţii în care valoarea conceptului dramaturgic se îmbină cu poetica marilor autori de film. Un cinema pe care îl gândeşti, un cinema cu secvenţe care te obsedează multă vreme, un cinema în care recunoşti autori de geniu: Michelangelo Antonioni, Federico Fellini, Akira Kurosawa, Kim Ki Duk, Lars von Trier, Hou Hsiao Hsien, Ingmar Bergman, Andrei Tarkovski, Orson Welles, Margarethe von Trotta”.


4:30 Puternici, impreuna (R)

Prezentator Liana Stanciu

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

(Reluare)

5:20 Teleşcoala (R)

*Clasa a VIII-a

* Matematica

Producator: Sinziana Milosoiu

(Reluare)
 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care cântăm, ne distrăm și ne ...

Duminica Moromeților la TVR2

Duminica Moromeților la TVR2

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ecranizările regizorului Stere Gulea după opera lui Marin Preda au fost realizate la 30 de ani distanță. Filmul „Moromeţii” din 1987 este difuzat ...

 

#tvr2