”Memorialul Durerii” a pregătit noi episoade pentru această toamnă, în seria ”Istoria bravilor”. Luni, 26 octombrie, de la ora 22:00, Lucia Hossu-Longin v-a invitat să urmăriți istorii tulburătoare.
Ediția este disponibilă online pe TVR+.
În ciclul "figuri legendare ale rezistenţei", Memorialul Durerii îl prezintă pe părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa.
Între reeducarea din Piteștiul anilor 50 și Aiudul anilor 80, părintele Calciu a cunoscut întregul spațiu concentraționar românesc.
O viață de roman, între cedarea sub tortură și cele „Șapte cuvinte către tineri” ce aveau să-l trimită mai întâi din nou în carceri iar apoi, la presiunea occidentală, în exil.
După instaurarea regimului comunist în România, mulți români au respins stalinizarea forţată a ţării. Fenomenul rezistenței s-a accentuat odată cu impunerea măsurilor de tip sovietic, dar şi cu epurările cu caracter politic şi social. Așa au apărut focare de rezistenţă anticomunistă în munţi. Foşti ofiţeri, studenţi, elevi, intelectuali, unii legionari, alţii fără orientare politică au început lupta deschisă cu noul regim.
Grupul Apostol, din zona Argeșului, Grupul Dobrogenilor și Grupul Arnota, care, în nordul Olteniei, au reprezentat mișcări de masă și în urma lor au rămas gropi comune, în care au fost aruncați eroii. Sute de țărani arestați și condamnați și doar troițe singuratice amintind de sacrificiul lor.
Documentele Securității menționează pentru primii zece ani de ocupație sovietică 1944-1954, un număr de 1196 de organizații și grupări subversive. Ceea ce nu se știe însă, este că încă există martori oculari care așteaptă să povestească ororile pe care le-au văzut. Printre aceștia și un martor care avea 15 ani în 1949 când a fost decimat ”cuibul de vulturi” de la Arnota.
Cu lacrimi în ochi, el a mărturisit că ”ne așteaptă de mulți ani”. De aproape 30 de ani, de când a văzut primele episoade din Memorialul Durerii și a realizat câți partizani eroi au fost pe teritoriul României.