loader
Foto

Galerie foto

Figuri legendare ale rezistenței: Grupul lui Gheorghe Pașca de pe Valea Izei

În fiecare zi de luni, la TVR 2, de la ora 22.00, realizatoarea Lucia Hossu-Longin vă invită să urmăriți la „Memorialul durerii” istorii marcante despre rezistența armată anticomunistă în munți: noi episoade din seria „Istoria Bravilor”.

 

Memorialul Durerii

După instaurarea regimului comunist în România, mulți români au respins stalinizarea forţată a ţării. Fenomenul rezistenței s-a accentuat odată cu impunerea măsurilor de tip sovietic, dar şi cu epurările cu caracter politic şi social. Așa au apărut focare de rezistenţă anticomunistă. Foşti ofiţeri, studenţi, elevi, intelectuali, unii legionari, alţii fără orientare politică au început lupta deschisă cu noul regim. ”Memorialul Durerii” revine cu o serie în premieră - ”Istoria bravilor”.

Gheorghe Pasca este una dintre cele mai importante figuri ale luptei anticomuniste armate din Maramureș și unul dintre partizanii care a rezistat cel mai mult in munți - timp de zece ani Gheorghe Pașca a stat ascuns. Toată securitatea din Maramureș și Năsăud era pe urmele lui. A reușit întotdeauna să scape.

(w882)

După alegerile din 1946 au fost uciși și arestați țărăniști, liberali și legionari care au protestat. Ceilalți s-au ascuns in munti. Lor li s-au adaugat și țărani care s-au opus colectivizării începute în 1949. Vânător excelent, Gheorghe Pașca devine spaima Securității. După moartea fratelui sau, Dumitru Pașca, Gheorghe Pașca rămâne singur în pădure și își folosește abilitățile de țintaș pentru doborarea dușmanilor. Deși în permanență vânat, Pașca trăiește în codri și o poveste romantică. Ioana Vlad, „momeala” trimisă de securiști pentru a-l prinde îi devine soție. Primul copil, o fetiță, se naște chiar în grota în care era ascuns. În urma unei prime trădari, Ioana Vlad, însărcinată și cu un copil de mână, este capturată. Fiica sa este dusă la orfelinat, iar fiul său se naște în închisoare. Pașca reușeste însă să țină legatura cu soția sa și chiar să o ajute. În februarie 1956, în urma unei trădări, Gheorge Pasca fost împușcat în deal la Bichigi. A murit pe valea Bichigiului, la capătul unei lupte crâncene cu securitatea. A prefera să se sinucidă, decât să fie îngenunchiat.

Sunt locuri în Dragomirești care-i poartă și azi numele: pârâul lui Pașca, Fântâna lui Pașca, pivnița lui Pașca.

***

Edițiile emisiunii Memorialul Durerii sunt disponibile online pe TVR+.

1:30 Universitaria

Redifuzare

*Emisiunea Universitaria va fi construită ca un puzzle al ofertelor şi realizărilor universitare, doctorale şi academice din diferite domenii de activitate, pentru a întări misiunea televiziunii publice de a educa românii.

Jurnalisti Ana Maria Mindu si Gabriela Voinea

Jurnalist senior si prezentator Camelia Moise

Producator : Larisa Avram

2:25 Ora de ştiri (R)

(+ Sport )

(Reluare)
 
Cupluri de poveste, la „Drag de România mea!”

Cupluri de poveste, la „Drag de România mea!”

publicat: miercuri, 08 mai 2024

Duminică, 12 mai, de la ora 15:00, la TVR 2 veți putea urmări o ediţie de colecție a emisiunii ”Drag de România mea!”, o confruntare a dragostei, ...

Întâlnire cu Păcală pentru un râs sănătos, duminică la TVR2

Comedia  „ Păcală", regizată de Geo Saizescu la începutul anilor '70, poate fi urmărită la TVR2 duminică, 12 mai, de la ora 20.00. În rolul ...

Concert extraordinar „Drag de România noastră

Duminică, 5 mai, la TVR 2 ați putut urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana Tudor şi susţinut de Paul ...

 

#tvr2