loader
Foto

Festivalul de Romanţe „Crizantema de Aur” 2023, în direct la TVR 2 şi TVR Craiova

Coproducători ai evenimentului, TVR 2 şi TVR Craiova au invitat publicul meloman să urmărească în direct, între 19 şi 21 octombrie, Festivalul Național de Interpretare și Creație a Romanței „Crizantema de aur” 2023. Concertele din istoricul oraş Târgoviște, supranumit „Cetatea Romanței”, au început de la ora 18:10.

 

Eveniment de tradiţie al lunii octombrie, Festivalul Național de creație și interpretare a romanței „Crizantema de Aur” s-a transmis în direct la Televiziunea Română. Coproducători ai evenimentului, TVR 2 şi TVR Craiova au invitat publicul meloman să urmărească în direct, între 19 şi 21 octombrie, Festivalul Național de Interpretare și Creație a Romanței „Crizantema de aur” 2023. Concertele din istoricul oraş Târgoviște, supranumit „Cetatea Romanței”, au început de la ora 18:10.

Joi, vineri şi sâmbătă, iubitorii genului s-au bucurat de muzică de calitate şi multă emoţie la cea de-a 56-a ediție a Concursurilor de Interpretare și de Creație, dar şi de recitaluri ale unor mari artişi din ţară şi din diaspora sau medalioane omagiale ale unor compozitori celebri.

Considerat cel mai longeviv festival muzical din România, manifestare organizată neîntrerupt din 1968, Festivalul „Crizantema de Aur” s-a desfășurat sub patronajul de onoare al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO și a celebrat „Romanțele dorului”. Direcţia artistică a fost semnată de Alina Mavrodin Vasiliu. Producător TVR - Luiza Cravasile.

(w882)

Concursurile de Interpretare și de Creație au reunit în „Cetatea Romanței” interpreți și compozitori valoroși din toate zonele istorice ale țării, dar și din diaspora, dornici să îşi adauge în palmares Trofeul „Crizantema de aur”.

Actorii Alexandra Velniciuc, Miruna Ionescu şi Silviu Biriş au prezentat evenimentul, alături de inegalabilul Octavian Ursulescu, prezentator al cărui nume se asociază cu istoria „Crizantemei de Aur”.

(w882)

Din program:

Medalion omagial Ciprian Porumbescu – Microrecitaluri: Geanina Meragiu (vioară) și Claudia Codreanu (mezzosoprană);

Medalion omagial Sabin Păutza, cu participarea compozitorului.

Microrecitaluri: Ana Maria Donose (Premiul I 2019); Elena Dincă Velica (Trofeu 2011) ;

Microrecitaluri „Tinerețea Romanței”: Zorina Bălan, Camelia Florescu, Diana Văluță (Republica Moldova), Carolina Jitaru (Ucraina), Nicoleta Vasile, Cristina Beldean Moșuțan, Georgeta Plută, Ciprian Cucu, Andrei Cocîrlea, Elena Dragomir, Petruț Dorobanțu, Mădălin Băldău;

Microrecitaluri „Seniori ai romanței”: Daniela Vlădescu, Gina Pătrașcu (Germania), Margareta Ivănuș (Republica Moldova), Alexandru Pugna, Aurel Niamțu, Domnica Dologa, Domnica Sorescu Voicu.

Concertul extraordinar „Romanțele dorului” a fost susținut de mari artiști din România și diaspora, laureați ai Concursului de Interpretare, dar și invitați speciali: în prima parte au urcat pe scenă Marieta Bratu (Franța), Alina Mavrodin Vasiliu și Paul Surugiu, iar în cea de-a doua parte Giorgio Martin (Germania) și Anca Bold Martin (Qatar), Silvia Goncear (Republica Moldova), Alexandru Chiriac, Alina Huțu, Marius Bălan.

(w882)

„Alătur romanța celor care cred în poezie și frumos, celor care știu să asculte. Romanța este muzica sufletului, este forma prin care poezia prinde glas și muzica dă sens deplin simplității. Romanța este cu adevărat un fenomen de spus mai departe, pentru că, iată, într-o lume a modernismului și a înlăturării aproape complete a muzicalității din peisaj, romanța răzbate, adună oameni, mișcă lucruri și naște patimi, iubiri și multă sensibilitate, nu doar prin creațiile de odinioară, dar și prin cele noi, atât de speciale și pline de emoție.

Festivalul „Crizantema de aur” de la Târgoviște este o sărbătoare culturală națională, care are ecouri de mult timp, care promovează arta adevărată, în numeroase forme și care duce la un alt nivel percepția publicului despre genul acesta atât de vitregit în prezent.

Romanța adună împreună suflete, unește simțiri și reușește să țină vie o flacără a culturii noastre autohtone. Ar trebui să dăm mai mare însemnătate acestui gen, să-l căutăm și să-l redescoperim. O felicit pe Alina Mavrodin pentru stoicismul de care face mereu dovadă, pentru perseverență, pregătire, inteligență, șarm și pentru faptul că fără ea, la modul real, romanța românească ar fi într-un con de umbră. Nu uitați, dragii mei, ascultați poezia romanței și simplitatea unor sentimente puse pe note muzicale. Romanța ne unește!

Sunt onorat că sunt în juriu, la secțiunea interpretare, că ofer în dar un tablou pentru câștigător, prin proiectul meu “ART BY FUEGO” și cânt în recital în seara de sâmbătă!”, a spus Paul Surugiu-Fuego, gazda emisiunii „Drag de România mea!”, de la TVR 2.

Festivalul Naţional de Romanţe „Crizantema de Aur” a fost transmis integral, în direct, pe postul TVR 2 şi la TVR Craiova în perioada 19-21 octombrie, începând cu ora 18.10.

10:00 Mic dejun cu un campion

Sezon Nou

Invitat: Florin Toma-scriitor de romane, nuvele şi eseuri, cronici plastice, jurnalist şi fotograf membru al Uniunii Scriitorilor din România, redactor la revista ’’Viaţa Românească’’.

Fost profesor de ţară, Florian Toma s-a încăpăţânat să creadă în talentul său de condeier cu har, a scris şi s-a afirmat nu doar ca scriitor ci şi ca redactor şi cronicar fervent. Din 1990 este membru al Uniunii Scriitorilor din România. Din 2009 este responsabilul secţiunii ’’Proză’’ şi semnatar al cronicii de artă plastică la redacţia revistei ’’Viața Românească’’.

A colaborat vreme de doi ani cu rubrici la revista on-line ’’Literatura de azi’’, este foarte activ în social-media şi colaborează deseori cu postul public Radio Romania Cultural, la emisiunea ’’Arte frumoase’’.

’’În general, sunt fericit și, în afară de multe griji, n-am nicio problemă’’. Minunată şi plină de umor concluzie care ne-a plăcut într-atât, încât ne-am hotărât s-o consemnăm şi noi pentru a mai sublinia încă o dată, dacă mai era nevoie, umorul fără saţ al invitatului Danielei Zeca Buzura din această dimineaţă de sâmbătă, la Mic dejun cu un Campion.

Moderator: Daniela Zeca Buzura

Producător: Ileana Ploscaru Panait

11:00 D’ale lu’ Mitică (R)

Scenariu: Cristian Vlad

Reporter: Marian Marin

Producător: Liliana Vlad

(Reluare)
 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2