loader
Foto

Festivalul „Crizantema de Aur”, în direct la TVR

Televiziunea Română transmite în direct a 57-a ediție a Festivalului Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei „Crizantema de Aur”, ce se desfășoară în perioada 17-19 octombrie 2024, în municipiul Târgovişte, sub patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO,

 

Romanța, regină între genurile muzicale și cântec al sufletului românesc, cum o numesc organizatorii festivalului, vă invită la o nouă întâlnire în cetatea istorică Târgoviște. Acesta este cel mai longeviv festival muzical din România, organizat neîntrerupt din anul 1968 la Târgoviște, cu scopul promovării Romanței - gen muzical de patrimoniu al culturii naţionale.

Tema ediției din acest an, ”Romanța românească - tradiție și identitate”, își propune celebrarea tradiției și a valorilor identitare românești slujite de Romanța românească. Gen muzical de patrimoniu al culturii naționale, dedicat promovării poeziei românești, a limbii române literare și a spiritului unionist, Romanța românească este purtătoare de DOR, DRAGOSTE, SPERANȚĂ, CREDINȚĂ, virtuți creștine care definesc spiritualitatea românească.

Concertele vor începe în fiecare seară, la ora 18.10, și vor fi transmise integral, în direct, de TVR 2 și TVR Craiova.

(w882) Crizantema

Joi, 17 și vineri, 18 octombrie, se va desfășura concursul de interpretare, concursul de creație va avea loc vineri, 18 octombrie, iar gala laureaților va fi sâmbătă, 19 octombrie. Joi, 17 octombrie, puteți urmări și concertul „La Izvoarele Romanței”, iar sâmbătă, 19 octombrie, se va organiza concertul ”Suflet de romanță”.  Vă puteți bucura, de asemenea, de seria de microrecitaluri „Petale de crizantemă”, susținute de laureați ai concursului de interpretare

Din programul festivalului mai fac parte medalioanele omagiale dedicate compozitorilor: Eugen Doga, Constantin Rusnac (Republica Moldova), Henry Mălineanu, Titel Popovici, Vasile Veselovski, Dan Mizrahy, Elly Roman, Paraschiv Oprea, Dan Stoian, precum și pentru compozitori din Bucovina - Dumitru Caulea și Luminița Demianic. Dar și cele în amintirea Marilor voci ale Romanței: Cristian Vasile, Ileana Sărăroiu, Emil Gavriș, Nicu Stoenescu, Dorina Drăghici, Mia Braia, Alexandru Grozuță.

La concursul de interpretare vor participa concurenţi, selecţionaţi în urma a șase preselecţii regionale și o preselecție online internațională, realizate în perioada 15 mai – 30 iunie 2024; iar la concursul de creaţie participă 13 creatori cu romanţe în primă audiţie, selecționate în urma preselecţiei naţionale realizate la 28 iunie 2024, în colaborare cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Uniunea Muzicienilor din Republica Moldova și cu Societatea Muzicienilor Români „Armonia” din Cernăuți - Ucraina.

Acompaniază Orchestra „Folclor” din Chișinău - dirijor Petre Neamțu – artist al poporului și Orchestra „Romanţa” din București - dirijor Alexandru Ilie.

Juriul Concursului de Interpretare va fi format din interpreţi prestigioși de romanţă şi din personalităţi ale vieţii muzicale care promovează romanța românească în țară și în străinătate.

Juriul Concursului de Creaţie va fi format din personalități artistice și compozitori desemnaţi de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Uniunea Muzicienilor din Moldova și de organizatorii festivalului.

• Prezentatori: Alexandra Velniciuc şi Octavian Ursulescu, Eda Marcus și Silviu Biriș.

• Scenografia: Alin Gavrilă

Televiziunea Română este co-producător al evenimentului. Parteneri media: Radio România; Revista „Actualitatea Muzicală” a Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR); Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR).

Producător TVR: Luiza Caravasile

Director artistic: Alina Mavrodin Vasiliu.

Organizatorii ediţiei sunt Primăria şi Consiliul Local Municipal Târgovişte, Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa, Teatrul „Tony Bulandra” din Târgovişte, în colaborare cu Ministerul Culturii, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România și cu Uniunea Muzicienilor din Moldova.

În cadrul festivalului participă concurenți și mari artiști de romanță românească din România, Republica Moldova, Germania, Austria, Ucraina, alături de prestigioși laureați ai festivalului.

Direcția artistica a festivalului este asigurată de Asociația Culturală „Cetatea Romanței” Târgoviște.

Foto: afișul Primăriei Târgoviște - Festivalul Național de Romanțe Crizantema de aur 2024

Informații oferite de organizatorii evenimentului.

 

8:00 Repere sacre

Duminica a patra din Advent Comentariu: Părintele Tarciziu Şerban, preot colaborator Producător: Claudia Robu Transmisiune directă de la Catedrala Romano-Catolică Sfântul Iosif din Bucureşti

9:00 Ferma

*Anul 25 *Editia 1201

Nu mai aveti loc la oras ? Încercati la tară !

Emisiune pentru actuali șsi viitori tineri fermieri.

*E BINE DE STIUT* IARBA VERDE DE ACASĂ

În lunca Oltului, un inginer constructor , care a lucrat multi ani în Israel șsi în Canada , s-a întors în țtară după ce a primit în urma retrocedărilor 1700 ha de teren. A înfiintat la început o fermă vegetală apoi a preluat un fost I.A.S. în comuna Cilieni si câteva terenuri într-o zonă neproductivă pe care le-a amenajat pentru păsunat. A creat o exploatatie zootehnică, la început cu căteva vaci Băltate. Acum are doar bovine de carne, în jur de 400 de capete, achizitionate din Tările de Jos, Irlanda si Scotia.A cumpărat prin Asociatia Aberdeen-Angus, al cărei presedinte a devenit,13 tauri de mare valoare genomică, la o licitatie din Germania.

Această rasă este rezistentă, avănd un temperament docil șsi usor de întretinut ,fără să necesite amenajări tehnice speciale. Foloseste păsunea minim 8 luni pe an si un singur îngrijitor se poate ocupa de peste 150 de capete. Conditiile pedoclimatice de la noi ,cadrul natural liber șsi semisălbatic reprezintă mediul perfect pentru bunăstarea lor. Au fătări usoare, sunt rezistente la boli, au un spor mediu zilnic ridicat, un randament mare la sacrificare, având șsi o carne de calitate superioară, marmorată. Pe lângă grajduri, padocuri, depozit pentru furaje, ferma are șsi lagune pentru dejectii dar șsi alte dotări specifice vitelor de carne.

Fermierul Marcel se îngrijeste de 2000de ha teren arabil pe care îl cultivă cu cereale si plante furajere. Asociatia pe care o conduce are 1450 de membri, cu peste 120.000 de taurine. Este acreditată pentru Registrul Genealogic al rasei Angus si cu Controlul Oficial al Performantelor.

Subventiile acordate de stat in cresterea șsi exploatarea acestor bovine sunt substantiale șsi includ-Pachetul pentru agromediu, Sprijinul cuplat zootehnic( S.C.Z.) si Ajutorul National tranzitoriu(ANT)

Conduce ca un general exploatatia agrozootehnică, fiind al patrulea Marcel dintr-o familie de generali.

Participă ing. Marcel Olteanu-fermier , comunaCilieni, jud. Olt

Presedintele Asociatiei Aberdeen Angus

Jurnalist tv Sergiu Marinescu

Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu Cosmeriuc

 
Horia Roman Patapievici:

"Nu au învins nici confiscarea ei, nici violenţa mineriadelor din simplul motiv că ideile lor nu s-au impus. Conţinutul revoluţiei a impus alte ...

De Crăciun, momente unice și programe pentru toţi la TVR 2 și TVR Cultural

Atmosferă de sărbătoare, transmisiuni speciale și spectacole de excepție – acestea sunt ingredientele care transformă programele de Crăciun ale ...

Iarba verde de acasă

Iarba verde de acasă

publicat: joi, 19 decembrie 2024

În lunca Oltului, un inginer constructor, care a lucrat mulţi ani în Israel și în Canada, s-a întors în țară după ce a primit în urma ...

 

#tvr2