loader
Foto

Ferma: Sisteme de agricultură integrată

Această fermă vegetală a ajuns la aproape 3000 de ha. Sunt folosiți hibrizi semi-timpurii cu toleranță la secetă și rezistenți la boli și dăunători, se bazează pe utilaje performante și tehnologii de ultimă oră. Dar pentru că visa o economie circulară, acest inginer agronom pasionat a hotărât să se ocupe și de zootehnie.

 

Ferma

Pe malul drept al Oltului, în Câmpia Romanaților, la 21 km de Corabia, într-un renumit bazin legumicol, la Izbiceni, locuitorii se ocupă cu cultivarea, în sere și solarii, a tomatelor, ardeilor, vinetelor, castraveților, dar au și culturi ecologice de zmeură și de roșii. Și cum munca merge și cu muzica, un localnic care a fost fermier, se implică acum în evenimente educative, culturale și artistice. A activat încă din tinerețe in Ansamblul de cântece și dansuri HORA, participând la spectacole și festivaluri interne și internaționale de amatori. Romanticul trubadur este pe drum cu....frumoase amintiri.

Participă : Ion Popa- cantautor și fost fermier, com.Izbiceni, jud. Olt

***

Un inginer agronom pasionat de munca în agricultură a început, după 2004, să-și facă, în satul Cunești, o fermă proprie. A luat în arendă 1970 ha, pe care le-a cultivat de-a lungul timpului cu grâu, orz, mazăre, porumb, triticale, oleaginoase, lucernă, porumb, siloz și soia, pe care abia a recoltat-o cu rezultate mulțumitoare.

Acum, ferma vegetală a ajuns la aproape 3000 de ha. Folosește hibrizi semi-timpurii cu toleranță la secetă și rezistenți la boli și dăunători. Deține utilaje performante, respectă tehnologii de ultimă oră, obținând culturi duble la porumb, după recoltarea orzului. Cu ajutorul irigațiilor, în care a investit aproape un milion de euro, a reușit să ude 2300 de ha. Și totuși temperaturile mari hotărăsc producțiile, mai puțin apa, spune fermierul.

Are o zonă de depozitare și de păstrare a cerealelor în silozuri și magazii și o altă zonă pentru conservarea furajelor. Dar pentru că visa o economie circulară, de fermă integrată, a hotărât să se ocupe și de zootehnie. A accesat fonduri europene pentru a construi cu ele grajduri, spații generoase cu confort, cu front de furajare, cușete pentru viței cu saltele de memorie și curățire automată a dejecțiilor. Are grajduri speciale pentru maternitate, pentru viței, pentru juninci, pentru tăurași la îngrășare, vaci în lactație și pentru cele abia înțărcate, iar alături, un spațiu special pentru sala de muls.

După terminarea acestor construcții, în anul 2012, a cumpărat 315 vaci Montbeliarde, toate gestante, aduse din Franța, în anul următor 50 de vaci din rasa Jersey din Danemarca și mai târziu tăurași de rasă pură Aubrac și Angus, pentru îngrășare și sacrificare. Deține acum 1350 de vaci de lapte cu 480 în lactație, iar laptele obținut, cam 250.000 de litri pe lună, este predat unui procesator. Hrana taurinelor este asigurată din ferma proprie, iar apa este din puțuri forate la mare adâncime.

Deține un abator, 4 carmangerii și magazine de desfacere. Dejecțiile din fermă sunt transformate - o parte în îngrășământ organic, iar o alta în biogaz într-o instalație specială. Lucrează în fermă cu toată familia sa.

Participă: ing.Alexandru Baciu - fermier sat Cunești, com. Grădiștea, Călărași

***

Echipa emisiunii:

Tudor Calotescu - ziarist independent

Jurnalist tv Sergiu Marinescu

Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu Cosmeriuc

***

Emisiunea ”Ferma” se difuzează duminică, 1 decembrie, de la ora 9:00, la TVR 2.

Foto credit: Shutterstock/Eco-economy/ Colaborator pentru fotografie Keshi Studio

19:05 Comisarul Rex: aventuri la Viena

Serial *Comisarul Rex: aventuri la Viena (Kommissar Rex-Austria, 1994-2004)

Cu: Tobias Moretti, Gedeon Burkhard, Alexander Pschill

*episodul 116

*Serial poliţist. Poliţia din Viena are o redutabilă Brigadă Omucideri, condusă de Richard Moser, dar vedeta echipei este câinele ciobănesc-german Rex, posesorul unui nas imbatabil şi al unei inteligenţe ieşite din comun. Moser şi colegii săi se confruntă cu cazuri dificile, iar Rex contribuie esenţial la rezolvarea lor şi chiar la salvarea multor vieţi. Dar, oricât de curajos şi de puternic este Rex, până şi el are o mare slăbiciune: sendvişurile cu şuncă!

Redactori: Corina Feleagă, Laura Bălan, Ştefan Asavei, Vlad Ţurcan

20:00 Puternici, impreuna

BOF

*Emisiunea PUTERNICI, IMPREUNA este un program care aduce fata in fata o familie din randul oamenilor simpli (sau un reprezentant al familiei, de la caz la caz ) si o vedeta, o personalitate din lumea artistica, sportiva sau politica. Acestia isi expun in fata telespectatorilor problemele lor, probleme cu care se confrunta orice om indiferent de clasa sociala, pregatire profesionala sau sex. Emisiunea PUTERNICI, IMPREUNA poate deveni una dintre optiunile preferate ale telespectatorilor TVR2, care se regăsesc in tematica sa, dar si un bun prilej de a întâlni vedetele lor preferate cu problemele lor ascunse.Emisiunea, zilnica, de luni pana joi, va pune in discutie si va cauta solutii pentru aspecte ale vietii de familie ale românilor de rând, începand cu relatia in cuplu, cresterea șsi educarea copiilor, alegerea partenerului de viată, gestionarea situatiilor delicate in cuplu, etc.

*Tema:

Prezentator Liana Stanciu

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti: Elena Cristescu, Luiza Caravasile

 
Caperele siciliene, savoarea Mediteranei

Caperele siciliene, savoarea Mediteranei

publicat: joi, 12 decembrie 2024

Caperul, una dintre cele mai vechi plante cultivate în bazinul Mediteranei, este foarte răspândit în sudul Italiei.

Cum rămânem oameni, într-o lume atât de... inteligentă? Răspunsuri - vineri, la „Forţa ideilor”

De la roboți care răspund la întrebări, până la AI care creează lecții personalizate, viitorul sună... smart! Provocarea ar putea fi adaptarea la ...

Stere Gulea:

Invitatul Danielei Zeca Buzura la "Mic Dejun cu un Campion" este Stere Gulea – regizor, scenarist, producător de film, profesor şi publicist. ...

 

#tvr2