Felicia Mihali: A-ţi iubi trecutul, jumătatea rămasă în ţară, nu este un handicap
miercuri, 20 octombrie 2021
Invitata Danielei Zeca Buzura la "Mic dejun cu un campion", sâmbătă, 23 octombrie, de la ora 10:00, a fost jurnalista și romanciera Felicia Mihali.

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Se subînţelege că un scriitor, invitat la Mic Dejun cu un Campion nu vine singur ci acompaniat de opera sa. În acest caz, un roman publicat în Canada, tradus în româneşte şi apărut recent, în vara lui 2021, la Editura Vremea.

Pornind de la propria experienţă a dezrădăcinării – autoarea a plecat în Canada în anii 2000 -, romanul ’’A doua şansă pentru Adam’’ semnat de Felicia Mihali, împărtăşeşte povestea de viaţă a unui cuplu de români emigraţi pe continentul nord american.

(w640)

Obsesia trecutului, motivaţia dependenţei în cuplu, condiţionările interioare şi cele ale unei societăţi străine în care au trebuit să se integreze, apartenenţa la o comunitate de imigranţi, toate acestea definesc o carte plină de substanţă, ancorată într-o realitate complexă în care individul caută resurse de adaptare.

’’Un roman despre iubire şi iertare’’, publicat în Canada, iniţial în limba engleză, ’’reprezintă o contribuţie majoră la ceea ce poate fi considerată a treia singurătate, cea reprezentată de imigranţi’’, aprecia Caroline Jarry, în ’’Le Devoir’’ în 2016.

(w640)

Felicia Mihali, care în prezent scrie și traduce în trei limbi și conduce editura ’’Hashtag’’ din Montreal, este o scriitoare care a plecat din România şi care activează de mai bine de 20 de ani departe de ţară. Parcursul său literar este considerat de Raymond Desmarteau, RDI International (2018), drept ’’unul dintre cele mai interesante de pe planetă’’.

Jurnalistă, romancieră, profesoară cu un master în istorie, ea a publicat până acum trei titluri scrise în limba română, nouă romane în franceză și două în engleză la edituri de prestigiu din Quebec. În prezent, Felicia Mihali scrie și traduce în trei limbi și conduce editura ’’Hashtag’’ din Montreal.

Dar, nu numai atât. Pe lângă exemplul remarcabil al adaptării la o societate nouă, cea canadiană (în cea mai însemnată proporţie anglofonă) şi, în mod special, în cea din Quebec (vorbitoare de limbă franceză), românca Felicia Mihali se aventurează într-o experienţă chinezească (unde predă limba franceză), ajunge până în ţinuturile îngheţate ale ienuiţilor, parcurge mii de kilometri, nu se dă în lături de la nicio experienţă inedită (practică chiar şi meseria de asistent stomatolog în cabinetul fiicei sale), este o veşnică studentă (studiază şi se specializează în istorie şi istoria artei, dar şi în limba engleză), se confesează: ’’Îmi place grozav să învăţ. Am fost întotdeauna o elevă şi o studentă foarte serioasă’’. Acum, ca manager de editură, s-a înconjurat de oameni de nădejde şi are planuri mari. În ambele sensuri, şi în Canada, şi în România.

(w640)

’’Îmi lipsesc România culturală adevărată, artiştii ei autentici, scriitorii ei buni’’ – spune ea, încercând să redescopere odată cu revenirea pentru lansarea cărţii, ritmul vieţii culturale pe care l-a lăsat în urmă acum 20 de ani. Ca să se simtă confortabil şi tocmai pentru a fi cât mai mult în miezul evenimentelor, şi-a cumpărat un mic apartament în Bucureşti pe care intenţionează să-l umple repede cu lucrări de artă şi multe, multe cărţi. Cu ce altceva!

Doreşte să se întâlnească cu prieteni vechi. Să-şi facă alţii noi. Nu cred că va fi ceva foarte complicat pentru că este de o energie şi de o perseverenţă debordante, cu o conversaţie sclipitoare care face plăcere oricărui interlocutor.

(w640)

’’Viaţa este făcută din tot felul de întâmplări. Unele bune, altele nefericite. Peste cele bune nu are rost să zăboveşti. Oricum te împlinesc. Testul îl dai atunci când te poticneşti, când întâmpini necunoscute, dificultăţi, răutăţi, când nu eşti sigur pe tine. Dar eu nu m-am descurajat niciodată. Îmi place familia mea. M-a înţeles întotdeauna. Sunt bucuroasă de fiica mea, medic stomatolog, sunt o bunică fericită, am o familie care-mi asigură echilibrul ca femeie şi în profesie. Îmi place ceea ce fac. Aşa că nu pot să mă plâng de nimic’’ – mărturiseşte zâmbind, invitata de sâmbătă, 23 octombrie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion".

Portret de artist: Ştefan Pelmuş – pictor şi desenator

Ştefan Pelmuș este un pictor a cărui artă este ancorată într-o simbolistică arhaică a simbolurilor, în care îmbină simboluri creștine, cu cele șamanice și esoterice. Din această alăturare surprinzătoare rezultă o lume fabuloasă și abundentă, plină de mister și farmec aflată la granița dintre existență și elevată spiritualitate.

’’Maniera lui Pelmuș de a privi lumea, de a recupera un trecut artistic niciodată prea bine cunoscut, îl singularizează în peisajul artei contemporane românești. El încearcă să comunice cu publicul prin intermediul imaginilor, privite nu atât ca niște hieroglife ale trecutului, ci ca un mănunchi de semne care să atragă atenția, să stârnească curiozitatea și dorința de cunoaștere’’, aprecia criticul de artă Ileana Pintilie, cu prilejul vernisajului expoziției de pictură ’’Magia semnelor’’ la Institutul Cultural Român Budapesta.

Ștefan Pelmuș este un artist prolific. Expune în țară și în străinătate, lucrările sale se bucură de succes și sunt tranzacționate la licitații, a fost onorat cu premiul Uniunii Artiştilor Plastici pentru pictură, cu cel al Bienalei de artă al Fundației ’’Soleil de L’Est’’ din Franța și cu premiul Muzeului de Artă din Chișinău.

Fiecare tablou, fiecare desen aduc o inovație în plus, adaugâd încă un strat de înțelesuri ascunse printr-o extraordinară minuțiozitate a detaliilor, ce descompun fiecare suprafață în module din ce în ce mai mici și mai prețioase, până la deplina descifrare a misterului. O multitudine de lumi ce se conțin unele în altele, fiecare dintre ele cu o semnificație aparte ce invită parcă la o lectură infinită, la o revelatoare descoperire, la o bucurie contagioasă a culorilor stenice, vibrante, vitale. Ştefan Pelmuş este un artist care se definește prin amprenta sa stilistică atât de particulară ce este caracterizată de o naturalețe a imaginii - repetitivă și surprinzătoare, în egală măsură.

’’Poate că în altă viață oi fi fost vreun scrib. Așa îmi concep lucrările ca pe o scriere antică ce, în loc de cuvinte se folosește de imagini. Mă impresionează mult arta egipteană. Totodată m-am inspirat și din iconografia românească, mai ales din pictura vechilor iconari... Toate aceste simboluri trebuie citite ca pe un manuscript vechi. Aș vrea să reușesc, prin intermediul picturii mele, să nu-mi mai fie frică de moarte, să regăsesc echilibrul interior’’ - mărturisește cu franchețe, artistul.

Recomandarea de lectură: de astăzi este o carte fastuoasă: ’’Basmele de aur ale românilor’’ - doar cinci dintre ele - scrise de un clasic al literaturii române, Petre Ispirescu. Cu adevărat de subliniat, pe lângă estetica deosebită a cărţii este şi prezentarea autorului şi a operei sale, într-o manieră sintetizată dar cu atât mai necesară pentru cultura generală a copiilor.

’’Basmele de aur ale românilor’’ a apărut la editura Laurent în 2021 într-o viziune grafică remarcabilă semnată de Sandra și Călin Chivu. În desen şi acuarelă dar şi prin intermediul graficii digitale, graficienii au încercat să se înscrie în imaginarul tradiţional al basmelor româneşti dar au intenţionat să aducă şi o notă modernă, în sensul sensibilităţii copiilor de astăzi. Cu coperţi cartonate şi corp de hârtie aurit, cu o ilustraţie bogată pe fiecare pagină a cărţii, împodobită cu ancadramente şi vignete precum în vechile manuscrise medievale, această producţie editorială fixează standarde înalte în piaţa de carte destinată celor mici. Ne exprimăm speranţa ca şi alte basme scrise de Petre Ispirescu sau de alţi autori de poveşti să se bucure de acelaşi interes din partea editorilor care să pună în valoare autorul şi opera lui, dar şi pe graficienii de carte români care excelează în acest domeniu.

***

Difuzare TVR 2: sâmbătă, 23 octombrie 2021, ora 10:00

Reluare TVR 2: luni, 25 octombrie 2021, ora 8:00

Difuzare TVR 3: duminică, 24 octombrie 2021, ora 7:55

Difuzare TVRi: sâmbătă, 30 octombrie 2021, ora 8:00

Difuzare TVR MOLDOVA: sâmbătă, 30 octombrie 2021, ora 7:00.

 • 17:00
  Educaţie la înălţime
  Educaţie la înălţime şi… de la înălţime! Despre zone de vis şi oameni speciali, personalităţi şi pionieri ai lumii, despre mistere şi legende, mitologie, istorie şi geografie, despre parcuri naţionale şi case memoriale, dar şi despre muzee şi locuri speciale. Totul presărat cu reportaje, jocuri şi experimente care dau aripi profesorilor şi elevilor. Cu emisiunea Educaţie la înălţime, procesul de învăţare este plin de surprize şi poveşti captivante, iar informaţiile necesare la şcoală sunt mult mai uşor de înţeles şi reţinut de către elevi. Aşa că… vă aşteptăm în faţa micilor ecrane, în fiecare vineri, de la ora 17,00, pe TVR2, la un nou sezon al emisiunii Educaţie la înalţime, o emisiune relizată cu drona de specialişti şi profesionişti pentru toate şcolile din România şi Republica Moldova. * TURNUL EIFFEL Are peste 300 de metri înălţime, este pe schelet din oţel, oţel ce ar fi fost fabricat la Reşiţa, iar tehnologia folosită la construcţia sa a fost inventată de inginerul Gheorghe Pănculescu. Turnul Eiffel este cel care a fost inaugurat în 1889 cu prilejul expoziţiei Universale, organizată cu ocazia centenarului Revoluţiei franceze. Iar echipa de la Educaţie la înălţime nu putea să rateze unul dintre simbolurile Franţei. Vă aşteptăm vineri, 9 decembrie de la ora 17,00, pe TVR2 să vedeţi una dintre lecţiile eveniment prezentată de profesorii Irina Constantinescu și Marcel Bartic. O emisiune realizată de Asociaţia Însemne, în parteneriat cu Departamentul pentru o Dezvoltare Durabilă, Guvernul României. Producător: Alice Săceanu Coproducţie TVR-SC Media Factory Unit SRL
 • 18:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport ) Transmisiune directă
 • 18:55
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori: Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători : Raluca Brumariu
 • 19:05
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 50 Dramă. În 1867, Michaela Quinn, tânără doctoriţă şi moştenitoarea unei familii bogate din Boston, lasă în urmă confortul în care a trăit până atunci şi se mută într-un orăşel din Vestul American încă sălbatic: Colorado Springs. Entuziastă, plină de bune intenţii şi dornică să se afirme într-o meserie dominată de bărbaţi, Michaela-poreclită "Dr. Mike"-e primită cu suspiciune de localnici, dar reuşeşte să-şi facă doi prieteni buni: Byron Sully, susţinătorul cauzei indienilor cheyenne, şi Charlotte Cooper, moaşa satului. Şi, de parcă adaptarea nu i-ar fi fost suficient de dificilă, un incident tragic schimbă şi mai mult viaţa Michaelei: muşcată de o viperă, Charlotte i-i încredinţează pe patul de moarte pe cei trei copii ai ei, Matthew, Colleen şi Brian. Devenită brusc şi mamă, şi medicul unei comunităţi care nu prea are încredere în capacităţile ei, Dr. Mike se înarmează cu curaj şi optimism pentru a schimba în bine vieţile celor din jur. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 20:00
  Gala umorului
  Emisiunea "Gala umorului" continuă seria momentelor comice și în grila de toamnă a canalului TVR2, avându-i ca gazde pe Corina Dănilă și Dragoș Huluba, în fiecare vineri seara, de la ora 20:00. În noul sezon, cel de-al 18-lea, pe lângă fabuloasele secvențe selectate din Arhiva de Aur a Televiziunii Române, vă propunem și scenete comice în premieră, din a căror distribuție fac parte: Rodica Popescu Bitănescu (invitat special) și mai tinerii actori de comedie Mirela Zeța, Marius Rizea, Adrian Ciobanu și Silviu Debu. "Pensionarii, la raport..." Prezintă: Corina Dănilă şi Dragoş Huluba Producător: Cosmin Dumitru
 • 22:00
  Reţeaua de idoli
  Producător: Irina Păcurariu din 05 decembrie / /
 • 23:00
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 49 Dramă. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan din 08 decembrie / /
 • 00:00
  RIVALII…cu Marina Almăşan
  * Emisiunea RIVALII…cu Marina Almășan, îsi propune să aducă față-n față cele două tabere : tinerii și vârstnicii, primii-cu forța și entuziasmul și celelalte “instrumente” și caracteristici specifice vârstei, ceilalți-cu înțelepciunea, experiența și cumpatarea, pe care le-o oferă anii din buletin. Prezintă: Marina Almășan Comoderator: Costin Teodorescu Producator: Marina Almășan Jurnalişti: Elena Cristescu, Liana Damianşi Daniela Guţu
 • 02:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport )
 • 02:45
  Mic dejun cu un campion
  Producător: Ileana Ploscaru Panait
 • 03:35
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori:Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători: Raluca Brumariu
 • 03:50
  Teleşcoala
  *Limba română pentru ucraineni Producator: Sinziana Milosoiu
 • 04:15
  Teleşcoala
  Limba semnelor române Producator: Sinziana Milosoiu ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ
 • 04:40
  Documentar 360°
  * Slovenia, regatul albinelor (LA SLOVÉNIE, LE ROYAUME DES ABEILLES, Franţa-Germania, 2020) Realizator: Therese Engels Redactor: Delia Clonaru