loader
Foto

Galerie foto

Farmecul de poveste al Estoniei, în noul reportaj „Cap Compas”

Duminică, 18 octombrie, echipa emisiunii ajunge pe Muhu, Pärnu şi lacul Kaali din Estonia. Descoperim frumuseţea baltică, de la ora 12:00, la TVR 2, TVR HD şi TVR+.

 

Cap Compas

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Pe cât de frumoase şi de pline de personalitate sunt marile metropole, pe atât de atractive sunt zonele în care te poţi regăsi într-un solitar subiectiv şi ambiental. Estonia este o ţară cu o suprafaţă mică în raport cu alte state europene, însă varietatea peisajului, configuraţia rurală sau spaţiul urbanistic aduc un farmec de poezie acestui ţărm de Europa.

Oprim pentru început în insula Muhu, unde morile de vânt şi cabanele cu acoperiş de stuf sunt principalele obiective turistice. Aici totul pare aşezat ca într-un decor de piesă de teatru, cu puţine case şi puţini oameni. Muhu este un spaţiu plin de tradiţii care datează din 1227, când o armată de creştini a traversat gheaţa, punând capăt Cruciadei Estoniene.

Kaali are un diametru de aproximativ 100 de metri si este umplut cu apa, al cărei nivel variază în funcţie de sezon.
Craterul Kaali a fost denumit „Sfântul Lac” şi a fost loc ritual cu o deosebită semnificaţie religioasă în timpurile păgâne. Înainte de 1930, se credea că principalul crater era o caldeiră vulcanică. Originile sale meteoritice au fost  pentru prima dată demonstrate de către Ivan Reinvald în 1937. Se crede că impactul a avut loc demult in protoistorie, în urmă cu 4000 de ani.

Pärnu este o frumoasă staţiune istorică din sud-vestul Estoniei. Nisipurile albe, apele limpezi, viaţa culturală dinamică şi numeroasele locurile transformă oraşul în „capitala de vară a Estoniei”. Printre estoniei chiar umblă o vorbă care spune că „dacă nu ţi-ai întâlnit prietenii în timpul anului, cu siguranţă îi vei vedea la Pärnu”

***

„Cap compas” este un program de televiziune complex care comportă atât valente de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement. Lyon, Madrid, Tanzania, Dubai, Malta, Moscova, Ierusalim sunt destinaţii pe care jurnaliştii TVR Titi Dincă, Emilia Nicolaescu, Ana Preda, Elena Dinu vi le arată la TVR.

Pe TVR+ găsiți toate edițiile din arhiva emisiunii Cap Compas

 

15:00 Rivalii

Sezon Nou

* Tema: ,, PĂRINTI SEVERI sau PĂRINTI PERMISIVI?”

Invitati: Matei Stanculescu, AdrianCuculis, Sanda Ladosi, Romica Tociu, Roxana Ciuhulescu, Roxana Goga (dir. adj. Colegiul Spiru Haret), Catalin Botezatu (prin Skype).

Momentele artisitice sunt sustinute de Sanda Ladosi, Liviu Marin, Daniela Bejan

Producator: Marina Almasan,

Organizator productie: Laurentiu Baciu

Colaboratori: Costin Teodorescu si Raluca Tudor

Prezentatori: Marina Almasan si Dan Helciug

Jurnalisti: Mirela Vasile, Andreea Baciu

Realizatori: Marina Almasan, Adrian Banuta

Regizor artistic: Dan Manoliu

Coproducator: Astra dell Arte

17:00 Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală

*O istorie care nu se învată la scoală Redifuzare

*Caractere

Într-o lume deformată, mutilată moral de un regim politic criminal, au existat oameni care au reusit să-si păstreze demnitatea, refuzând orice formă de compromis. De cele mai multe ori această verticalitate morală a fost pedepsită cu ani grei de închisoare. Această serie reuneste figuri emblematice ale rezistentei anticomuniste românesti.

* Iuliu Hossu-A biruit Dreptatea

Tânărul episcop greco-catolic cu un rol determinant în Unirea de la 1 Decembrie a fost condamnat pentru credința sa. Numit cardinal „in pectore”, Iuliu Hossu a trăit până la sfârșitul zilelor sale în stare de arest. Simpla sa apariție între credincioși era văzută de regimul comunist ca un pericol.

Un film de Lucia Hossu Longin

Redactor: Doina Teodoru

Producător: Alexandru Munteanu

Un film de Lucia Hossu Longin

O coproducţie TVR-APTR

 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2