Incendiul de la bordul navei Vrachos, care ar fi putut distruge Galaţiul şi combinatul siderurgic, în ianuarie 1971, constituie subiectul filmului românesc realizat de Mircea Drăgan, după scenariul scris de Ioan Grigorescu. Duminică, ora 20.00, TVR 2
„(…)În apele portului Galaţi este semnalat un vas fantomă, fără echipaj, navigând în derivă şi aruncând flăcări. Aflate la bord, baloane de oxigen pot exploda în orice moment, aruncând întregul oraş în aer (...)” titra, la acea vreme, presa locală a Galaţiului, dar şi cea naţională.
„10 ianuarie 1971, Galaţi. Nava Vrachos, aparţinând unui armator grec cu acelaşi nume, dar navigând sub pavilion panamez, era trasă în Portul Docuri, la dana 27. La ora 13.00 se încărcaseră deja 3.700 din cele 4.000 de tone de azotat de amoniu pe care urma să le transporte, când s-a declanşat incendiul. Din neglijenţa unui fochist. Dacă nava ar fi sărit în aer, ar fi pulverizat, cu siguranţă, peste jumătate din oraş”, descrie cu detalii evenimentul şi adevarul.ro.
Pornind de la scenariul scris de Ioan Grigorescu, publicist român şi realizator TVR, regizorul Mircea Drăgan a transformat povestea reală din anul 1971 într-un film românesc de succes, „Explozia”, pe care îl vom vedea la TVR 2 duminică, 2 octombrie, ora 20.00. Pelicula, produsă de România Film, a fost vizionată de 3.059.666 de persoane în cinematografele din România, după cum atestă o statistică CNC privind numărul de spectatori înregistrat de filmele româneşti de la data premierei şi până la data de 31 decembrie 2014. În timpul negocierilor pentru vânzarea peliculei în străinătate, succesul filmului „Explozia” a favorizat o înţelegere în vederea realizării în coproducţie a unei continuări, „Cuibul salamandrelor”.
Pentru a reda povestea în cel mai credibil mod, regizorul Mircea Drăgan a configurat o distribuţie invincibilă: îi vom revedea astfel pe unii dintre cei mai mari actori ai filmului românesc: Gheorghe Dinică, în rolul pompierului petrolist Gheorghe Oprişan, zis Gică Salamandră; Radu Beligan, întruchipându-l pe profesorul Luca, Toma Caragiu - Ticu Corbea, prim-secretarul organizaţiei judeţene de partid Galaţi; Florin Piersic, drept marinarul străin; Dem Rădulescu, ofiţerul naval Neagu; Jean Constantin, drept lăutarul Tilică şi mulţi alţii.
Aşadar, drama „Explozia” ne pune faţă în faţă cu o poveste inspirată de un fapt real. La căpitănia portului Galaţi se recepţionează apeluri neclare prin care nava Poseidon, sub pavilion panamez, semnalează faptul că sala maşinilor a fost cuprinsă de un incendiu. Cuprinşi de panică, membrii echipajului, se aruncă în valurile Dunării. La sosirea şalupei căpităniei, vasul era deja abandonat şi incendiul se extinsese. Încărcătura vasului, formată din îngrăşăminte, era dinamită curată; se putea declanşa o adevărată catastrofă şi totul pe o rază de 10 kilometri putea fi distrus. Autorităţile, muncitorii de pe şantierul naval şi locuitorii Galaţiului, prinşi într-o situaţie dramatică, se mobilizează pentru a îndepărta pericolul.
Dunărea, Combinatul Siderurgic, Șantierul Naval, Turnul de televiziune (turn de 110 m, din beton armat), centrul Municipiului Galaţi, restaurantul „Olimpic” (cel mai vechi din Galaţi), Prefectura Judeţului Galaţi, Primăria Municipiului Galaţi, Faleza Dunării, Gara Fluvială, plaja „Cocuţa” sunt punctele-reper din Galaţi unde se desfăşoară acţiunea filmului.
Acestă producţie cinematografică poate fi considerată şi un film de propagandă politică şi de slăvire a moralei socialiste. Cu toate acestea, prezintă o realitate ce se poate produce oricând din diferite cauze: eroare umană, incident de ordin tehnic sau, pur şi simplu, accident, dar indiferent de conjunctură, orânduire sau orientare politică. Iar un astfel de pericol poate oricând ameninţa un oraş port fluvio-maritim în care se înregistrează un mare trafic de nave.
Filmul „Explozia” este unul dintre puţinele care redau fidel şi cu exactitate realitatea de atunci. În film nu au fost folosite trucaje. Exploziile, explozibilul folosit (dinamita/TNT), elicopterele IAR-Ghimbav ale Armatei, maşinile Pompierilor, toate au fost reale.
Sursa info: wikipedia.org