loader

Experienṭa artei: Cine pe cine influențează?

“Artisticul se amestecă în cotidian cu industrialul, delimitarea lor fiind adeseori foarte greu de făcut”. Un comentariu de Bogdan Ghițulescu.

 

Sănătate cu de toate

Distribuţia culturii prin media, mai ales prin televiziune, este un reflex al vieţii sociale. Ce se distribuie şi ce nu se distribuie survine dintr-o necesitate a pieţei, din nivelul cultural al societăţii, care poate sau nu să absoarbă cultura.

Educaţia artistică este subordonată unei cunoaşteri care poate fi scrisă, directă sau audiovizuală, cea din urmă având în ultimul timp o pondere tot mai mare. De aceea putem spune că descoperirea artei începe ,,printr-o experienţă“.

Artisticul se amestecă în cotidian cu industrialul, delimitarea lor fiind adeseori foarte greu de făcut.

Să luăm ca exemplu designul unui automobile, care este rodul unei îndelungi cercetări sociologice, tehnice, economice şi artistice. Trebuie aflat pentru cine se fabrică, pentru a şti cum să creezi silueta unui mijloc de transport care trebuie să intre în conştiinţa consumatorului. Acestuia, în final, îi place sau nu, de alegerea sa depinzând existenţa unui concern.

Arta are nevoie la rândul ei de cumpărători. În impactul cu piaţa, teatrul de televiziune se situează pe un loc perdant, “datorită” atât unei concurențe acerbe, cât şi unor greşeli de abordare, care l-au redus la nivelul de preluare a unui spectacol din sală.

Întrecut acum de telenovelă, teleplay, serialul de televiziune şi multe alte formate, teatrul ne apare ca un nobil scăpătat, care se plimbă fără adresă printre alte programe îmbrăcate sclipitor.

Influenţa mass-mediei şi în primul rând a televiziunii asupra culturii este foarte mare, iar aspectul formativ-cultural al societăţii este uriaş. Dacă educaţia noastră include şi imaginea de pe micul ecran, asta nu înseamnă că nu putem avea criterii estetice ce ne pot călăuzi prin varietatea de curente, orientări şi expresii ale audiovizualului ce ne înconjoară, ne marchează şi ne modifică existenţa zilnică.

Bogdan Ghițulescu

Realizator Sănătate cu de toate – duminică, ora 12.30, TVR2

22:00 Puterea minţii

Film* Puterea minţii (Critical thinking-SUA, 2020)

Regia: John Leguizamo

Cu: John Leguizamo, Jorge Lendeborg Jr., Angel Bismark Curiel, Will Hochman

*Dramă -bazată pe o poveste reală. Cinci adolescenţi latino-americani şi negri din cel mai dur ghetou din Miami ajung să domine Campionatul Naţional de Şah, sub îndrumarea profesorului lor neconvenţional şi inspirat, Mario Martinez (John Leguizamo).

0:10 Comisarul Rex: aventuri la Viena

Serial *Comisarul Rex: aventuri la Viena (Kommissar Rex-Austria, 1994-2004)

Cu: Tobias Moretti, Gedeon Burkhard, Alexander Pschill

*episodul 104

*Serial poliţist.

(Reluare)
 
În vacanţă facem bingeing: serialul „Toate pânzele sus!” ne umple duminicile de aventură, la TVR 2

Peripeţiile legendare ale căpitanului Anton Lupan pe velierul „Speranţa”, în căutarea prietenului său francez Pierre Vaillant, pot fi ...

Cea mai recentă producţie „Ocolul pământului în 80 de zile” se vede la TVR 2

Coproducție Franţa, Germania, Italia şi Regatul Unit a anului 2021, „Ocolul pământului în 80 de zile” a fost filmat în Africa de Sud și România, ...

TVR - programe In memoriam MIHAI LEU

TVR - programe In memoriam MIHAI LEU

publicat: miercuri, 02 iulie 2025

România a pierdut o legendă a sportului: Mihai Leu, primul campion mondial la box profesionist al țării. Televiziunea Română regretă dispariţia ...

 

#tvr2