loader
Foto

Estonia, „o ţară precum un parc”

Tallinn e una dintre bijuteriile Europei care trebuie descoperită şi vizitată de fiecare pasionat al călătoriilor. V-am oferit câteva motive duminică, 6 decembrie, într-o nouă ediţie „Cap compas”. De la 12:00, la TVR 2, TVR HD şi TVR+.

 

Cap Compas

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Estonia se respectă pe sine însăşi, respectând mai întâi cetăţenii şi mediul înconjurător. "O ţară precum un parc" nu este o sintagmă neavenită, nici în partea continentală a ţării şi nici în spaţiul insular. Aici încă mai întâlnesşti locuri parcă neatinse de mâna omului, fără însă a le defini drept sălbătice.

Tallinn puzzle

Clima nordică nu permite cultivarea unor specii de plante care nu au destulă vreme, ca în scurtele veri, să îşi facă un ciclu biologic de la floare şi până la fruct. Însă Peke Eloranta a dorit să ofere mai mult acestor locuri, astfel că el a avut curajul să aducă în ţinuturile baltice viţa de vie. Rezultatul? Îl aflăm în ediţia de duminică a emisiunii Cap compas.


Apa se potriveşte de minune ca asociere cu porturi şi vapoare, cu marinari şi cu răbdarea aşteptării vântului bun cu mult curaj. Coborâti de pe feribotul care ne-a purtat din insule către Tallinn, căutăm surpriza altui fel de port decât cel de tip comercial.

Transbordaţi direct pe Suur Tõll, spărgătorul de gheaţă estonian construit în 1914 în Germania, găsim în chip de muzeu şi de mărturie un nou liman. „Ba chiar am putea spune un loc cu atribut de superlativ unic în Europa”, zice Elena Dinu, producătoare emisiunii.

Suur Tõll era, în vremurile sale de glorie, cel mai mare şi mai puternic spărgător de gheaţă din Europa, fiind conceput pentru condiţiile dure ale asprelor ierni nordice.

Ansamblul muzeal este adăpostit într-o construcţie novatoare din punct de vedere arhitectonic, iar aici găsim şi submarinul Lembit, perla coroanei şi atracţia de excepţie din Lennusadam.

În anul 2011, când a încetat să plutească sau să se scufunde în serviciul forţelor navale, era cel mai bătrân submarin din lume în funcţiune. A fost construit în 1936 în şantierele navale englezeşti din Barrow-in-Furness şi a fost osteanul de nădejde în aprige vremuri, atât pentru marina estoniană, cât şi pentru cea sovietică. Submarinul a fost proiectat în secret de estonieni, în cooperare cu inginerii finlandezi, iar numele tipului a fost ales după cel al eroului naţional fondator al Estoniei, personajul mitologic Kalev întemeietor al Tallinului.

***

Tallin este fermecător călătorilor care optează pentru imersiunea într-o atmosferă medievală.  Au aici parte de un regal. Tallinn, ca toponim, vine de la eroul mitic Kalev şi în cronicile slave este întâlnit sub numele de Kolvan. El este văzut ca întemeietor şi fondator, întrucât centrul oraşului denumit Colina Tompeea este, de fapt, un tumulus ridicat în memoria Lindei, soţia eroului mitic.

Unul dintre cele mai reprezentative monumente eclesiastice din capitala estoniană este biserica rusă dedicată Sfântului Alexandru Nevski; Catedrala Sfintei Fecioare se află în răspântia drumurilor oraşului vechi şi are o putere simbolică aparte. Originar catolică,  catedrala a devenit luterană în 1561, iar în prezent este sediul arhiepiscopului evanghelic luteran din Tallin.

Biserica Sf Nicolae este dedicată patronului spiritual al pescarilor şi al navigatorilor şi a fost singura biserică din Tallinn neatinsă de iconoclasmul reformei protestante. După incendii şi distrugeri repetate a fost reparată, iar în prezent adăposteşte colecţiile ecleziastice ale muzeului de artă al Estoniei.

„Tallinn se reinventează permanent şi asemenea unui joc de puzzle îşi recompune novator părţile, care se formează de fiecare dată în alte chipuri ale unui întreg, care, deşi nu este acelaşi, este oarecum clona evoluată a unei feţe anterioare”, spune Titi Dincă, realizatorul Cap compas.

***

„Cap compas” este un program de televiziune complex care comportă atât valente de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement. Lyon, Madrid, Tanzania, Dubai, Malta, Moscova, Ierusalim sunt destinaţii pe care jurnaliştii TVR Titi Dincă, Emilia Nicolaescu, Ana Preda, Elena Dinu vi le arată la TVR.

Pe TVR+ găsiţi toate edițiile din arhiva emisiunii Cap Compas.

 

6:00 Primavara amintirilor

6:55 Imnul României

 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2