Ema Stere: “Literatura fiind cea mai ieftină dintre arte… recomand scrisul oriunde”
sâmbătă, 17 octombrie 2020
Sâmbătă, 17 octombrie, la ’’Mic Dejun cu un Campion’’, Daniela Zeca Buzura a avut-o ca invitată pe Ema Stere, jurnalistă la Radio România Cultural, doctor în filologie şi cadru universitar la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei. | VIDEO

Edițiile emisiunii sunt disponibile online pe TVR+.

Cu atât mai surprinzătoare este direcţia carierei Emei Stere, cu cât nu a ajuns să profeseze vreodată în domeniul pentru care s-a pregătit – decât de la catedră – şi s-a îndreptat spre o cu totul altă direcţie, pentru care însă - longevitatea şi performanţa sa le dovedesc – a avut, cum se spune, ’’chemare’’ şi o conjunctură favorabilă.

Absolventă de medicină, Ema Stere s-a ’’clasicizat’’ în postura de jurnalist cultural. Alături de soţul său, Attila Vizauer, realizează emisiunea ’’Vorba de cultură’’ care, de paisprezece ani (din 2006), găzduieşte pe calea undelor, întâlnirea cu unii dintre cei mai cunoscuţi şi merituoşi intelectuali români. A fost o pasiune care s-a consolidat cu fiecare emisiune. ’’Radioul îţi rafinează urechea. Ajungi să ’vezi’ cuvintele. Am învăţat să trag cu urechea. Acum ştiu şi cele mai fine inflexiuni ale vocii invitaţilor mei. Îi pot recunoaşte dintr-o mie’’ – mărturiseşte Ema Stere.

(w640)

Este şi una dintre motivaţiile invitării sale la ’’Mic Dejun cu un Campion’’, alături de Daniela Zeca Buzura. Aşadar, doi jurnalişti, unul de radio, celălalt de televiziune, cu un îndelungat exerciţiu editorial care au în vedere lumea culturală românească, într-un context din ce în ce mai accesibil, datorat extinderii reţelelor de comunicare. Unul, la Radio România Cultural, celălalt la televiziunea naţională, două instituţii fundamentale în societatea românească. Dar şirul coincidenţelor nu se opreşte aici. Daniela Zeca Buzura este o scriitoare cu multe volume la activ – de beletristică şi de jurnalism.

Ema Stere abia a debutat cu un roman consistent, ’’Copiii lui Marcel’’. A fost răsplătită cu Premiul ’’Sofia Nădejde’’ pentru prima carte. Şi acum ajungem la cel de-al doilea motiv al prezenţei sale în platoul emisiunii, lansarea acestei cărţi a cărei istorie este subiectul acestei ediţii.

’’Ema Stere este dovada că drumul unui scriitor poate fi sinuos, cu cristalizări lente. După mai bine de două decenii la microfon, ea debutează convingător, cu un roman care tocmai a obţinut Premiul ’Sofia Nădejde’ pentru prima carte’’, spune Daniela Zeca Buzura.

Un volum pus pe hârtie cu râvnă, întotdeauna alături de o ceaşcă de cafea, întocmai ca astăzi la această discuţie de plăcere. Este o carte cu multe personaje, cu traiectorii pe care însuşi autorul nu le-a intuit integral de la început, care a suferit multe modificări pe parcurs, cu o scriitură barocă care necesită o lectură atentă. ’’Am scris nouă ani la carte. Când veneam de la emisiune. Scriam pe unde apucam. De multe ori mă ascundeam. Nouă ani! Mi se schimbase şi scrisul. Am lucrat ca pe vremuri. Cu multe notiţe, fişe, corecturi, adnotări’’ – mărturiseşte autoarea..

Prilejul cel bun s-a ivit odată cu anunţarea unui concurs pentru debut literar. ’’Asta m-a îndemnat să termin, să nu mai amân’’ – rememorează Ema Stere starea de dinainte de înscrierea în concurs. A fost o competiţie dură, la care s-au prezentat mulţi pretendenţi şi la care Ema Stere a depus cartea pe ultima sută de metri. De bun augur, am spune căci, din cele 94 de manuscrise trimise anul acesta, la cea de-a IV-a ediţie pentru concursul anual al Editurii Polirom, cel semnat de Ema Stere a fost selecţionat. ’’Un roman scris cu mână sigură şi cu umor debordant, din care nu lipsesc tensiunea, misterul şi răsturnările de situaţie’’ – avea să aprecieze juriul.

(w640)

Darul scrisului s-a concretizat şi până la această apariţie editorială. Publică în mod curent povestiri în revistele ’’Iocan’’ şi ’’Capital cultural’’; scrie scenarii originale sau adaptări pentru teatru radiofonic şi scenă adresate de multe ori copiilor, dar nu numai lor: ’’Muzicanţii din Bremen’’, în 2014 la Teatrul ’’Ţăndărică’’, o adaptare după clasica poveste a Fraţilor Grimm cu care a şi obţinut în 2018, Premiul pentru dramaturgie la Festivalul Internaţional a Teatrelor de Păpuşi şi Marionete ’’Puck’’ de la Cluj; ’’Bambi’’ (adaptare după Felix Salten, Teatrul ’’Excelsior’’, 2016); ’’George Topîrceanu. Amintiri din Marele Război’’ - spectacol radiofonic, Radio România, ’’Femeia, eterna poveste’’ - un muzical de succes pus în scenă la Teatrul ’’Stela Popescu’’ din Bucureşti şi ’’O poveste într-un acvariu’’ la Teatrul ’’Arlechino’’, din Braşov, toate în 2019. Anul 2020 a debutat cu un nou proiect, dintr-un cu totul alt registru, ’’Jos comunismul!’’ o producţie pentru teatrul radiofonic, în colaborare cu Vlad Ivanov, nominalizată la Premiile UNITER.

’’Povestea unui cuplu de succes, Ema Stere – jurnalist, scenarist şi scriitor şi soţul său Attila Vizauer – regizor, s-a dovedit o balanţă uşor de echilibrat. Viziunea meticuloasă, de scrupulos documentarist şi un condei exersat ca cel al Emei Stere, se completează fericit cu conceptul şi viziunea de ansamblu a regizorului Attila Vizauer. Orele de după emisiune, s-au umplut timp de mai mulţi ani, cu scurte schiţe care au devenit încet, încet materialul pentru romanul ’’Copii lui Marcel’’, recent lansat pe piaţă în format clasic şi electronic. Ne-am bucurat de o întâlnire cu un autor care a avut nevoie de aproape un deceniu pentru a apărea pe piaţă şi care, dincolo de cabina de înregistrări de la radio, a făcut dovada că destinul unui creator nu poate fi restricţionat de mijloace, ci dimpotrivă, diversitatea lor îl pot îmbogăţi, de data aceasta în favoarea noastră, a cititorilor’’ - Ileana Ploscaru Panait, producătorul emisiunii.

“Literatura fiind cea mai ieftină dintre arte… recomand scrisul oriunde. Oricând” – afirmă Ema Stere, invitata din această sâmbătă la Grădina Verona de la Cărtureşti, în compania Danielei Zeca Buzura.

(w640)

Portret de artist: MIRCEA ROMAN

’’Eu am făcut sculptură cu trup şi suflet. Sufletul trebuia să difere de trup. Trupul, să zicem aşa, avea sex şi picioare, pe când sufletului i-am pus portret, mână şi aripi ca să se înalţe şi să fie altfel decât trupul. Aşa că eu le-am făcut lucrărilor mele, suflete’’, mărturiseşte ca într-o profesiune de credinţă, Mircea Roman, românul care a trăit şi a lucrat o bună parte din viaţa sa, la Londra.

Artist al anilor ’80, Mircea Roman este astăzi unul dintre cei mai importanţi creatori contemporani, cu o operă care certifică valoarea sa în plan internaţional. Dar lumina orbitoare a succesului nu l-a pervertit, ci dimpotrivă. Iată ce dezvăluie despre Mircea Roman, criticul şi istoricul de artă Alexandru Davidian, cel care s-a ocupat de apariţia celui mai recent album al sculptorului:’’Uneori (este) imposibil de tăcut şi de rezervat, alteori, dureros de sincer şi de volubil în ceea ce priveşte arta lui. Extrem de îndârjit când vine vorba despre concesiile pe care un artist NU trebuie să le facă pentru a fi în pas cu timpul, cu modelele din afara sau dinlăuntrul ţării, incompatibile cu structura lui intimă. Mereu îmi spune: ’Nu există reţete de urmat, cum nu există artă fără sine’’. (’’Mircea Roman – din fragmente’’ de Alexandru Davidian).

(w640)

Recomandare de lectură din raftul Librăriei Cărtureşti: Astăzi, Ema Stere care a câştigat cu romanul ’’Copiii lui Marcel’’ concursul de debut al Editurii Polirom pentru anul 2020. Romanul poate fi găsit la Librăria Cărtureşti, în reţeaua de librării on-line şi în format digital.

***

Difuzare TVR2: sâmbătă, 17 octombrie 2020, ora 10:00

Reluare TVR2: luni, 19 octombrie 2020, ora 10:00

marţi, 20 octombrie 2020, ora 5:00

Difuzare TVR3: duminică, 25 octombrie 2020, ora 7:55

Difuzare TVRI: sâmbătă, 24 octombrie 2020, ora 9:00

Difuzare TVRM: sâmbătă, 17 octombrie 2020, ora 10:00

 • 15:00
  Drag de România mea!
  Sezon Nou *Prima parte Prezintă: Paul Surugiu-Fuego * DESPRE PRIETENIE, LONGEVITATE, CREDINȚĂ ȘI IUBIRE LA „DRAG DE ROMÂNIA MEA!” Fiecare gală „DRAG DE ROMÂNIA MEA!” înseamnă vorbe alese, eleganță, muzică și oameni speciali care merită cu prisosință să fie în fața dumneavoastră. Duminica aceasta, de la ora 15.00, Paul Surugiu-Fuego şi echipa sa ne propun un spectacol în care veți descoperi secretul longevității în cuplu, istorii de odinioară, muzică specială, amintiri cu actori de aur și multe alte surprize. Ne pășește pragul, în premieră, Sergiu Cioiu, artistul care, la cei 82 de ani, ne încântă cu talentele sale muzicale şi actoriceşti. Secretele iubirii dintre Maria Dragomiroiu și Alexandru "Bebe" Mihu le aflăm în gala specială "DRAG DE ROMÂMIA MEA!" de duminică. Actorul Silviu Biriș ne poartă în lumea muzicală interbelică, iar Monica Davidescu ne povesteşte despre bucuria de a fi artist şi despre marile nume din teatru sau cinematografie alături de care a jucat. Actriţa ne-a pregătit un moment special împreună cu Paul Surugiu-Fuego. Revin la noi două mari voci ale României, două artiste pline de talent, de patos și de frumusețe- LUMINIȚA ANGHEL şi NICO. Paul Surugiu-Fuego vine cu două premiere muzicale, ambele pe versurile marelui poet și academician din Basarabia, regretatul Nicolae Dabija! Producător Codruţa Prunariu Jurnaliști: Adina Toderașcu, Andreea Baciu
 • 16:00
  Drag de România mea!
  Sezon Nou *A doua parte Prezintă: Paul Surugiu-Fuego Producător Codruţa Prunariu Jurnaliști: Adina Toderașcu, Andreea Baciu
 • 17:00
  D’ale lu’ Mitică
  Sezon Nou Prezintă: Mitică Popescu * Urna scapă turma S cenariu: Cristian vlad Reporter: Marian Marin Producător: Liliana Vlad
 • 18:00
  Reteaua de idoli
  Sezon Nou *Invitata Cătălina Ponor Realizator Irina Pacurariu
 • 18:53
  Sport
  Transmisiune directă
 • 19:00
  Telejurnal TVR2
  Transmisiune directă
 • 19:35
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori: Laurenţiu Mandu, Călin Petrescu, Adrian Bănuţă, Mirela Goldic, Cristi Popescu, Miruna Moraru şi Cristina Dănilă. Producători: Camelia Boştină şi Raluca Brumariu
 • 20:10
  Duminica filmului românesc
  *Păcală se întoarce -România, 2006 Regia: Geo Saizescu Cu: Denis Ştefan, Sebastian Papaiani, Anemona Niculescu, Valentin Teodosiu *Comedie . Păcălici, un tânăr fără prea multe pretenţii de la viaţă, s-a săturat de hoinărit prin lume şi, mânat de dorul de casa părintească, se hotărăşte să se întoarcă în patrie. Începând de la graniţă, pe care o trece fără paşaport, răspunzând la ghicitorile vameşului, şi până acasă, el va trăi aventuri demne de numele său şi, îi va veni de hac celui de care toată lumea se teme, răspopitul Şorici. Redactor: Gabriela Onea
 • 22:55
  Surorile brontë
  Film de artă *(Les soeurs Brontë-Franţa, 1979) 115’ Prezentare prof univ dr Laurentiu Damian 5’ Realizator: Liliana Chiţescu Redactor: Ştefan Asavei Regia: André Téchiné Cu: Isabelle Adjani, Isabelle Huppert, Marie-France Pisier *Nominalizare la Palme d'Or-Festivalul de Film de la Cannes *Două nominalizări la premiile Cesar-pentru imagine şi montaj *Dramă . Reconstituire cinematografică a biografiei faimoaselor surori ale literaturii engleze-Charlotte, Emily şi Anne Bronte-a căror scriitură plină de viaţă şi de pasiune contrastează dramatic cu monotonia unei existenţe centrate mai ales pe disputele cu tatăl lor şi pe dădăcirea fratelui mai mic. Redactor: Corina Feleagă
 • 01:10
  Duminica filmului românesc
  Eu, tu şi Ovidiu -România, 1977 Regia: Geo Saizescu Cu: Florin Piersic, Violeta Andrei, Draga Olteanu-Matei, Coca Andronescu *Comedie . Redactor: Gabriela Onea
 • 03:00
  Sport
 • 03:07
  Telejurnal TVR2
 • 03:40
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori: Laurenţiu Mandu, Călin Petrescu, Adrian Bănuţă, Mirela Goldic, Cristi Popescu, Miruna Moraru şi Cristina Dănilă. Producători: Camelia Boştină şi Raluca Brumariu
 • 04:00
  Mystic
  Serial copii *(Mystic-Noua Zeelandă, 2020) PREMIERĂ *episodul 13 Cu: Macey Chipping, Laura Patch, Cathy Downes *Serial aventuri . *AUDIENŢĂ GENERALĂ (AG) Redactor: Gabriela Onea
 • 04:30
  Armăsarul sălbatic
  Serial copii * Armăsarul sălbatic (The silver brumby-Australia, 1994-1998) *Episodul 1 *Animaţie *AUDIENŢĂ GENERALĂ (AG) Redactor: Mirela Străinu
 • 05:00
  Ferma
  *Anul 22 * Editia 1016 Nu mai aveţi loc la oraş? Încercaţi la ţară!... Emisiune pentru actuali şi viitori tineri fermieri Jurnalist tv Sergiu Marinescu Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu