loader
Foto

Galerie foto

Ema Stere: “Literatura fiind cea mai ieftină dintre arte… recomand scrisul oriunde”

Sâmbătă, 17 octombrie, la ’’Mic Dejun cu un Campion’’, Daniela Zeca Buzura a avut-o ca invitată pe Ema Stere, jurnalistă la Radio România Cultural, doctor în filologie şi cadru universitar la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei. | VIDEO

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Edițiile emisiunii sunt disponibile online pe TVR+.

Cu atât mai surprinzătoare este direcţia carierei Emei Stere, cu cât nu a ajuns să profeseze vreodată în domeniul pentru care s-a pregătit – decât de la catedră – şi s-a îndreptat spre o cu totul altă direcţie, pentru care însă - longevitatea şi performanţa sa le dovedesc – a avut, cum se spune, ’’chemare’’ şi o conjunctură favorabilă.

Absolventă de medicină, Ema Stere s-a ’’clasicizat’’ în postura de jurnalist cultural. Alături de soţul său, Attila Vizauer, realizează emisiunea ’’Vorba de cultură’’ care, de paisprezece ani (din 2006), găzduieşte pe calea undelor, întâlnirea cu unii dintre cei mai cunoscuţi şi merituoşi intelectuali români. A fost o pasiune care s-a consolidat cu fiecare emisiune. ’’Radioul îţi rafinează urechea. Ajungi să ’vezi’ cuvintele. Am învăţat să trag cu urechea. Acum ştiu şi cele mai fine inflexiuni ale vocii invitaţilor mei. Îi pot recunoaşte dintr-o mie’’ – mărturiseşte Ema Stere.

(w882)

Este şi una dintre motivaţiile invitării sale la ’’Mic Dejun cu un Campion’’, alături de Daniela Zeca Buzura. Aşadar, doi jurnalişti, unul de radio, celălalt de televiziune, cu un îndelungat exerciţiu editorial care au în vedere lumea culturală românească, într-un context din ce în ce mai accesibil, datorat extinderii reţelelor de comunicare. Unul, la Radio România Cultural, celălalt la televiziunea naţională, două instituţii fundamentale în societatea românească. Dar şirul coincidenţelor nu se opreşte aici. Daniela Zeca Buzura este o scriitoare cu multe volume la activ – de beletristică şi de jurnalism.

Ema Stere abia a debutat cu un roman consistent, ’’Copiii lui Marcel’’. A fost răsplătită cu Premiul ’’Sofia Nădejde’’ pentru prima carte. Şi acum ajungem la cel de-al doilea motiv al prezenţei sale în platoul emisiunii, lansarea acestei cărţi a cărei istorie este subiectul acestei ediţii.

’’Ema Stere este dovada că drumul unui scriitor poate fi sinuos, cu cristalizări lente. După mai bine de două decenii la microfon, ea debutează convingător, cu un roman care tocmai a obţinut Premiul ’Sofia Nădejde’ pentru prima carte’’, spune Daniela Zeca Buzura.

Un volum pus pe hârtie cu râvnă, întotdeauna alături de o ceaşcă de cafea, întocmai ca astăzi la această discuţie de plăcere. Este o carte cu multe personaje, cu traiectorii pe care însuşi autorul nu le-a intuit integral de la început, care a suferit multe modificări pe parcurs, cu o scriitură barocă care necesită o lectură atentă. ’’Am scris nouă ani la carte. Când veneam de la emisiune. Scriam pe unde apucam. De multe ori mă ascundeam. Nouă ani! Mi se schimbase şi scrisul. Am lucrat ca pe vremuri. Cu multe notiţe, fişe, corecturi, adnotări’’ – mărturiseşte autoarea..

Prilejul cel bun s-a ivit odată cu anunţarea unui concurs pentru debut literar. ’’Asta m-a îndemnat să termin, să nu mai amân’’ – rememorează Ema Stere starea de dinainte de înscrierea în concurs. A fost o competiţie dură, la care s-au prezentat mulţi pretendenţi şi la care Ema Stere a depus cartea pe ultima sută de metri. De bun augur, am spune căci, din cele 94 de manuscrise trimise anul acesta, la cea de-a IV-a ediţie pentru concursul anual al Editurii Polirom, cel semnat de Ema Stere a fost selecţionat. ’’Un roman scris cu mână sigură şi cu umor debordant, din care nu lipsesc tensiunea, misterul şi răsturnările de situaţie’’ – avea să aprecieze juriul.

(w882)

Darul scrisului s-a concretizat şi până la această apariţie editorială. Publică în mod curent povestiri în revistele ’’Iocan’’ şi ’’Capital cultural’’; scrie scenarii originale sau adaptări pentru teatru radiofonic şi scenă adresate de multe ori copiilor, dar nu numai lor: ’’Muzicanţii din Bremen’’, în 2014 la Teatrul ’’Ţăndărică’’, o adaptare după clasica poveste a Fraţilor Grimm cu care a şi obţinut în 2018, Premiul pentru dramaturgie la Festivalul Internaţional a Teatrelor de Păpuşi şi Marionete ’’Puck’’ de la Cluj; ’’Bambi’’ (adaptare după Felix Salten, Teatrul ’’Excelsior’’, 2016); ’’George Topîrceanu. Amintiri din Marele Război’’ - spectacol radiofonic, Radio România, ’’Femeia, eterna poveste’’ - un muzical de succes pus în scenă la Teatrul ’’Stela Popescu’’ din Bucureşti şi ’’O poveste într-un acvariu’’ la Teatrul ’’Arlechino’’, din Braşov, toate în 2019. Anul 2020 a debutat cu un nou proiect, dintr-un cu totul alt registru, ’’Jos comunismul!’’ o producţie pentru teatrul radiofonic, în colaborare cu Vlad Ivanov, nominalizată la Premiile UNITER.

’’Povestea unui cuplu de succes, Ema Stere – jurnalist, scenarist şi scriitor şi soţul său Attila Vizauer – regizor, s-a dovedit o balanţă uşor de echilibrat. Viziunea meticuloasă, de scrupulos documentarist şi un condei exersat ca cel al Emei Stere, se completează fericit cu conceptul şi viziunea de ansamblu a regizorului Attila Vizauer. Orele de după emisiune, s-au umplut timp de mai mulţi ani, cu scurte schiţe care au devenit încet, încet materialul pentru romanul ’’Copii lui Marcel’’, recent lansat pe piaţă în format clasic şi electronic. Ne-am bucurat de o întâlnire cu un autor care a avut nevoie de aproape un deceniu pentru a apărea pe piaţă şi care, dincolo de cabina de înregistrări de la radio, a făcut dovada că destinul unui creator nu poate fi restricţionat de mijloace, ci dimpotrivă, diversitatea lor îl pot îmbogăţi, de data aceasta în favoarea noastră, a cititorilor’’ - Ileana Ploscaru Panait, producătorul emisiunii.

“Literatura fiind cea mai ieftină dintre arte… recomand scrisul oriunde. Oricând” – afirmă Ema Stere, invitata din această sâmbătă la Grădina Verona de la Cărtureşti, în compania Danielei Zeca Buzura.

(w882)

Portret de artist: MIRCEA ROMAN

’’Eu am făcut sculptură cu trup şi suflet. Sufletul trebuia să difere de trup. Trupul, să zicem aşa, avea sex şi picioare, pe când sufletului i-am pus portret, mână şi aripi ca să se înalţe şi să fie altfel decât trupul. Aşa că eu le-am făcut lucrărilor mele, suflete’’, mărturiseşte ca într-o profesiune de credinţă, Mircea Roman, românul care a trăit şi a lucrat o bună parte din viaţa sa, la Londra.

Artist al anilor ’80, Mircea Roman este astăzi unul dintre cei mai importanţi creatori contemporani, cu o operă care certifică valoarea sa în plan internaţional. Dar lumina orbitoare a succesului nu l-a pervertit, ci dimpotrivă. Iată ce dezvăluie despre Mircea Roman, criticul şi istoricul de artă Alexandru Davidian, cel care s-a ocupat de apariţia celui mai recent album al sculptorului:’’Uneori (este) imposibil de tăcut şi de rezervat, alteori, dureros de sincer şi de volubil în ceea ce priveşte arta lui. Extrem de îndârjit când vine vorba despre concesiile pe care un artist NU trebuie să le facă pentru a fi în pas cu timpul, cu modelele din afara sau dinlăuntrul ţării, incompatibile cu structura lui intimă. Mereu îmi spune: ’Nu există reţete de urmat, cum nu există artă fără sine’’. (’’Mircea Roman – din fragmente’’ de Alexandru Davidian).

(w882)

Recomandare de lectură din raftul Librăriei Cărtureşti: Astăzi, Ema Stere care a câştigat cu romanul ’’Copiii lui Marcel’’ concursul de debut al Editurii Polirom pentru anul 2020. Romanul poate fi găsit la Librăria Cărtureşti, în reţeaua de librării on-line şi în format digital.

***

Difuzare TVR2: sâmbătă, 17 octombrie 2020, ora 10:00

Reluare TVR2: luni, 19 octombrie 2020, ora 10:00

marţi, 20 octombrie 2020, ora 5:00

Difuzare TVR3: duminică, 25 octombrie 2020, ora 7:55

Difuzare TVRI: sâmbătă, 24 octombrie 2020, ora 9:00

Difuzare TVRM: sâmbătă, 17 octombrie 2020, ora 10:00

15:00 Teleşcoala

*Clasa a VIII-a Sezon nou

* Matematica

Producator: Sinziana Milosoiu

15:30 Teleşcoala

* Limbi străine Sezon nou

* Limba franceza

Producator: Sinziana Milosoiu

 
Călătorie în Lefkada

Călătorie în Lefkada

publicat: marţi, 05 noiembrie 2024

Echipa „Cap Compas" propune pe 10 noiembrie, de la ora 12.30, pe TVR2, o călătorie în insula Lefkada, spațiu legendar care a fost identificat de ...

Corespondență SUA. Ramona Avramescu: „Imigrația și problemele de la graniță au apărut cel mai des în conversații”

Ne pregătim de „NOAPTEA AMERICANĂ” şi „VOTUL CARE POATE SCHIMBA LUMEA”, maratonul jurnalistic al Televiziunii Române dedicat alegerilor din ...

Cupluri de poveste la „Drag de România mea!”, în a treia Gală a sezonului cu numărul 13

Sâmbătă, 9 noiembrie, de la ora 20.00 (în reluare duminică, de la ora 15.00), la TVR 2 vă așteptăm cu noi surprize la „Drag de România mea”!, ...

 

#tvr2