loader
Foto

Galerie foto

Elisabeta Rizea, „viteaza din Nucşoara”

Sâmbătă, de la ora 16:00, „Memorialul Durerii” a prezentat povestea Elisabetei Rizea, unul dintre cele mai puternice simboluri ale rezistenţei anticomuniste. Emisiunea poate fi urmărită la TVR 2 şi, online, pe TVR+.

 

Memorialul Durerii

Ediție disponibilă online pe TVR+

Născută în 1912, Elisabeta Rizea a sprijinit, împreună cu soţul ei, gruparea anticomunistă condusă de comandantul Arsenescu. Numită „duşman al poporului”, ea a fost închisă, torturată, plimbată prin temniţele de la Jilava sau Mislea.

„Până mor, eu tot aşa lupt”, spunea bătrâna. Iar aceleaşi vorbe le-a spus şi când a fost atârnată de un cîrlig, fiind ţinută de părul ei, bătută peste stomac de căpitanul Cârnu sau când i s-au strâmbat picioarele şi degetele de la mâini. Nu şi-a trădat soţul şi nici pe ceilalţi partizani, iar în 1956, după ce a fost eliberată, a continuat să-i ajute, ştiind că este urmărită de Securitate.

Prinsă din nou, ajunge la penitenciarul din Piteşti, unde va fi supusă din nou bătăilor. Scapă în 1964, însă va fi urmărită în permanenţă de forţele Securităţii. Prima apariţie a ei în presa românească a fost în 1992, când Lucia Hossu Longin i-a luat un interviu pentru seria „Memorialul Durerii”. Ulterior, România o nume pe Elisabeta „eroina din Nucşoara”. În semn de recunoştinţă, ea a fost vizitată de regele Mihai în 1992, cât şi în 2001. A murit, în Nucşoara, la 5 octombrie 2003, în urma unei pneumonii virale.

Despre Memorialul Durerii

„Memorialul Durerii” este singurul proiect de televiziune care oferă una dintre cele mai complexe şi documentate imagini asupra regimului comunist din România. "Memorialul Durerii" a rămas în memoria colectivă a poporului român, iar după 20 de ani de la difuzarea primelor episoade, el este mai mult decât un brand al TVR, e un simbol al luptei pentru păstrarea vie a memoriei româneşti.

***
Emisiunea poate fi urmărită ș
i pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!


21:45 Drag de România mea! (R)

Drag de România mea!

​Prezintă: Paul Surugiu-Fuego

Producător Codruţa Prunariu

Jurnaliști: Adina Toderașcu, Andreea Baciu

(Reluare)

23:45 Grădini de vis: geometrie, artă, viaţă (R)

(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016)

Regia: Lelio Moehr

*Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.

Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.

(Reluare)
 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2