loader

Elisabeta Rizea, „viteaza din Nucşoara”

Sâmbătă, de la ora 16:00, „Memorialul Durerii” a prezentat povestea Elisabetei Rizea, unul dintre cele mai puternice simboluri ale rezistenţei anticomuniste. Emisiunea poate fi urmărită la TVR 2 şi, online, pe TVR+.

 

Memorialul Durerii

Ediție disponibilă online pe TVR+

Născută în 1912, Elisabeta Rizea a sprijinit, împreună cu soţul ei, gruparea anticomunistă condusă de comandantul Arsenescu. Numită „duşman al poporului”, ea a fost închisă, torturată, plimbată prin temniţele de la Jilava sau Mislea.

„Până mor, eu tot aşa lupt”, spunea bătrâna. Iar aceleaşi vorbe le-a spus şi când a fost atârnată de un cîrlig, fiind ţinută de părul ei, bătută peste stomac de căpitanul Cârnu sau când i s-au strâmbat picioarele şi degetele de la mâini. Nu şi-a trădat soţul şi nici pe ceilalţi partizani, iar în 1956, după ce a fost eliberată, a continuat să-i ajute, ştiind că este urmărită de Securitate.

Prinsă din nou, ajunge la penitenciarul din Piteşti, unde va fi supusă din nou bătăilor. Scapă în 1964, însă va fi urmărită în permanenţă de forţele Securităţii. Prima apariţie a ei în presa românească a fost în 1992, când Lucia Hossu Longin i-a luat un interviu pentru seria „Memorialul Durerii”. Ulterior, România o nume pe Elisabeta „eroina din Nucşoara”. În semn de recunoştinţă, ea a fost vizitată de regele Mihai în 1992, cât şi în 2001. A murit, în Nucşoara, la 5 octombrie 2003, în urma unei pneumonii virale.

Despre Memorialul Durerii

„Memorialul Durerii” este singurul proiect de televiziune care oferă una dintre cele mai complexe şi documentate imagini asupra regimului comunist din România. "Memorialul Durerii" a rămas în memoria colectivă a poporului român, iar după 20 de ani de la difuzarea primelor episoade, el este mai mult decât un brand al TVR, e un simbol al luptei pentru păstrarea vie a memoriei româneşti.

***
Emisiunea poate fi urmărită ș
i pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!


1:35 Istorii de bun gust

*Arsenie Boca

*Arsenie Boca este considerat cel mai mare duhovnic român al secolului XX, dar si una dintre personalitătile cele mai interesante si complexe ale României. La mormântul său de la Mănăstirea Prislop din Tara Hategului, se perindă zilnic sute de pelerini. În timpul vietii a fost urmărit, supravegheat, cercetat, iar cuvintele şi atitudinile sale au devenit subiect de interpretări, răstălmăciri şi, cateodata, rea-voinţă. Dar, mai mult decât oricine în România contemporană, a dat sens şi nădejde celor deznădăjduiti. Din dosarul informativ al Părintelui Arsenie Boca aflăm că, începând din anul 1946, Părintele era „cunoscut de Gheorghiu-Dej şi de Teohari Georgescu, cei care voiau să-l promoveze într-un post de episcop”. Conform mărturiei Mitropolitului Bartolomeu Anania, după anul 1948, însuşi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Justinian Marina, plănuia să-l ridice pe Părintele Arsenie la rangul de arhiereu: Acesta a marturisit: „Ştiu cu siguranţă că Patriarhul se gândea să-l cheme la treapta arhieriei, dar, precum se cunoaşte, Arsenie a fost arestat, dus în lagăre de muncă forţată şi apoi, practic, obligat să rămână inactiv” Se mai consemneaza, de asemenea, că în acea vreme Părintele Arsenie Boca se afla în bune relaţii cu Petru Groza. Prin urmare, nu i-ar fi fost deloc greu să profite de pe urma acestor „simpatii”! De ce a preferat în locul puterii-arestările, în locul confortului-urmăririle, în locul recunoaşterii-marginalizarea, este la îndemâna oricui să răspundă!​

Realizator: Camelia Moise

(Reluare)

2:30 Ora de ştiri

(Reluare)
 
Transformarea pomiculturii românești:

Familia Scutaru, cu o tradiție bine înrădăcinată în sectorul agricol, a reușit tranziția de la practicile tradiționale la o abordare modernă și ...

Cultura idiș, celebrată la TVR 2 – Festivalul Internațional de Teatru Idiș (TES FEST), la „Mozaika”

Vă invităm să urmăriți la "Mozaika" două ediții speciale dedicate unui eveniment cultural de anvergură internațională: Festivalul Internațional ...

EMOȚIE, UMOR ȘI TALENT LA ”DRAG DE ROMÂNIA MEA!”

O nouă gală de senzație a emisiunii ”Drag de România mea!” vă așteaptă la TVR 2, sâmbătă, 12 iulie, ora 20:00 şi duminică, 13 iulie, ora 15:00.

 

#tvr2