loader
Foto

„Educaţia la putere” şi „Universitaria”, emisiuni noi despre educaţie, la TVR 2

Ce se întâmplă în domeniul educației în România aflăm, din 17 octombrie, la TVR 2, în emisiunea „Educația la putere”, o dezbatere dedicată atât celor interesați, cât şi celor implicaţi în sistem. „Universitaria”, singura emisiune  despre mediul academic din România, ne va informa, din 22 octombrie, despre programe, burse și proiecte europene.

 

Educația la putere
Universitaria

Despre tot ce se întâmplă în domeniul educației în România aflăm, la TVR 2, în emisiunea „Educația la putere”, o dezbatere dedicată atât celor interesați, cât şi celor implicaţi în sistem. În acord cu misiunea sa publică, TVR înlesneşte accesul la informare şi educare şi oferă telespectatorilor programe despre problemele importante pentru societatea românească.

De marţi până vineri, de la ora 16:00, realizatoarea Monica Ghiurco va analiza sistemul educaţional românesc alături de invitați cu experiență în domeniu, din toate grupurile influenţate de sistemul de învătământ. Alături de echipa sa, Monica Ghiurco speră ca „Educația la putere” și dezbaterile care au loc în studioul TVR să devină o platformă de discuție pentru principalele probleme din educație, cu subiecte actuale, de la accesul la învăţământ, abandon, bullyng, droguri, relație elev-profesor, parenting sau parenting exagerat, până la cea mai mare problemă, rezistența la educație. Nu vor fi uitate nici problemele din învăţământul vocaţional, care vor fi aduse în discuţie în fiecare vineri.

(w882)

„Îmi propun să învingem rezistenţa la educaţie ce se manifestă în societatea noastră de azi. E o realitate absolut regretabilă, în faţa căreia trebuie să găsim argumentele convingătoare împreună cu specialiştii, dar şi cu publicul. Iar ca să reuşim, va trebui să vorbim cu onestitate despre probleme şi soluţii, despre valori autentice, dar şi despre oportunităţile pe care le conferă cunoaşterea. Şi să fim perseverenţi, iar echipa acestei emisiuni are toate calităţile necesare să aducem publicul de partea noastră pentru că vom vorbi despre lucrurile care ne preocupă pe toţi, pe care dacă nu le rezolvăm, vom avea parte de un viitor pe măsură.

Pentru mine e o mare şi onorabilă provocare profesională, practic intrăm în linie dreaptă într-un demers amplu, generos, despre lucruri ce într-adevăr contează. Iar reacţiile pe care le-am iscat în demersuri jurnalistice similare aici, la TVR 2, îmi conferă convingerea că proiectul Educaţia la putere va fi unul de succes. Şi extrem de util pentru noi toţi, pentru o societate mai bună”, spune Monica Ghiurco, realizatoare a emisiunii „Educaţia la putere”.

În fiecare zi de marţi, telespectatorii TVR 2 sunt invitaţi să vizioneze un serial documentar pe teme de educaţie, producător Alexandru Munteanu, însoţit de o dezbatere. În primul episod se va vorbi despre „Nevoia de școală”, pentru că nici o societate nu poate progresa fără o instituție a școlii bine consolidată. Printre alte teme se mai numără „Între tradiție și postmodernitate”, o incursiune în istoria sistemului de învățământ românesc, de la școlile lui Spiru Haret la nesfârșitele reforme contemporane.

„Ne dorim ca emisiunea să devină o platformă de discuție, atât pentru cei implicați în domeniul educației, cât şi pentru public. Ne dorim să sprijinim proiectele, inițiativele constructive şi să arătăm punctele vulnerabile. Dar cel mai important, ne dorim să arătăm că Educaţia înseamnă civilizație”, a spus Aimee D`Albon, producător al emisiunii „Educaţia la putere”.

„Universitaria”, emisiune despre mediul academic

Tot despre învăţământ, dar de această dată universitar, se va vorbi în emisiunea „Universitaria”, din 22 octombrie, la TVR 2. În fiecare duminică, de la ora 12:00, telespectatorii vor fi informaţi despre programe, burse și proiecte europene de mobilitate, pentru că mulți dintre tinerii români vor să aibă experiență şi în învăţământul din străinătate.

Realizatoarea Camelia Moise îi invită pe studenți, masteranzi, doctoranzi, absolvenți de doctorate sau cadre universitare să vorbească despre cum se mișcă lucrurile în învățământul superior românesc. „Când spunem „Universitaria”, ne referim la partea de mobilitate din cadrul învățământului universitar și ne propunem să îi întrebăm pe cei direct implicaţi care au fost experiențele academice pe care le-au avut atât în România, cât şi în alte țări, sau în alte universități și care lipsesc de la noi. „Universitaria” este singura emisiune de pe piața media despre mediul academic din România”, spune Camelia Moise.

(w882)

Nu mai puţin de 40.000 de tineri români se află la studii în străinătate, potrivit datelor UNESCO. Printre cele mai căutate destinaţii regăsim Marea Britanie, Olanda, Germania, Franța, Danemarca, Spania, Italia sau Austria.

Tinerii au început să își regândească modul în care își aleg profesia și, implicit, facultățile pe care doresc să le urmeze. Pe fondul crizelor multiple din ultimii ani, care au debutat cu pandemia de coronavirus și continuă în plan economic, absolvenții se îndreaptă, tot mai mult, spre studii care să le asigure locuri de muncă sigure şi remuneraţii generoase.

În emisiunea „Universitaria” va fi adusă în discuție și inserția pe piața muncii. O rubrică de interes atât pentru studenți și tineri, cât și pentru părinți, cei care sunt în spate și vor să știe ce e mai bine pentru viitorul copilului lor.

15:00 Dincolo de porţile palatelor

(L’Europe en chateaux, Germania-Franţa, 2012)

*Călătorie poetică prin unele dintre cele mai remarcabile castele şi palate europene, în spatele porţilor închise de obicei turiştilor, pentru a afla particularităţile şi singularităţile istorice, arhitecturale şi culturale, precum şi poveştile captivante aleconstructorilor şi locuitorilor lor.

Regii Europei şi-au ales domeniile pentru a-şi construi palatele şi reşedinţele de vară în cele mai frumoase locuri, dar şi cu rolstrategic.

Realizatori: Gero Von Boehm, Jeremy Jp. Fekete, Julia Zantl

*episodul 1: Piemont-Moştenirea Casei de Savoia

Ducii de Savoia au zidit nenumărate palate şi reşedinţe guvernamentale în regiunea Piemont şi mai ales în zona şi în oraşul Torino, între secolele al XVI-lea şi al XVIII-lea.

Redactor: Ştefan Asavei

16:00 Universitaria

Sezon Nou

*Emisiunea Universitaria va fi construită ca un puzzle al ofertelor şi realizărilor universitare, doctorale şi academice din diferite domenii de activitate, pentru a întări misiunea televiziunii publice de a educa românii.

*În seria de emisiuni dedicate învăţământului militar românesc, care a început cu Liceul Militar, a continuat cu Academiile Forţelor Terestre, Aeriene şi Navale, ajungem astăzi la Universitatea Naţională de Aparare “Carol I”, care, în anul 1889, la înfiinţare, era a şasea şcoală de stat major din Europa, după cele din Berlin, Viena, Paris, Torino şi Bruxelles. Care a fost evoluţia acestei prestigioase unităţi de învăţământ militar românesc, veţi afla în ediţia de luni, 29 aprilie, a emisiunii Universitaria, de la ora 16.00.​

Jurnalisti Ana Maria Mindu si Gabriela Voinea

Jurnalist senior si prezentator Camelia Moise

Producator : Larisa Avram

 
Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, am celebrat Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă” | VIDEO

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, a fost Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

 

#tvr2