loader
Foto

„Educaţia la putere” şi „Universitaria”, emisiuni noi despre educaţie, la TVR 2

Ce se întâmplă în domeniul educației în România aflăm, din 17 octombrie, la TVR 2, în emisiunea „Educația la putere”, o dezbatere dedicată atât celor interesați, cât şi celor implicaţi în sistem. „Universitaria”, singura emisiune  despre mediul academic din România, ne va informa, din 22 octombrie, despre programe, burse și proiecte europene.

 

Educația la putere
Universitaria

Despre tot ce se întâmplă în domeniul educației în România aflăm, la TVR 2, în emisiunea „Educația la putere”, o dezbatere dedicată atât celor interesați, cât şi celor implicaţi în sistem. În acord cu misiunea sa publică, TVR înlesneşte accesul la informare şi educare şi oferă telespectatorilor programe despre problemele importante pentru societatea românească.

De marţi până vineri, de la ora 16:00, realizatoarea Monica Ghiurco va analiza sistemul educaţional românesc alături de invitați cu experiență în domeniu, din toate grupurile influenţate de sistemul de învătământ. Alături de echipa sa, Monica Ghiurco speră ca „Educația la putere” și dezbaterile care au loc în studioul TVR să devină o platformă de discuție pentru principalele probleme din educație, cu subiecte actuale, de la accesul la învăţământ, abandon, bullyng, droguri, relație elev-profesor, parenting sau parenting exagerat, până la cea mai mare problemă, rezistența la educație. Nu vor fi uitate nici problemele din învăţământul vocaţional, care vor fi aduse în discuţie în fiecare vineri.

(w882)

„Îmi propun să învingem rezistenţa la educaţie ce se manifestă în societatea noastră de azi. E o realitate absolut regretabilă, în faţa căreia trebuie să găsim argumentele convingătoare împreună cu specialiştii, dar şi cu publicul. Iar ca să reuşim, va trebui să vorbim cu onestitate despre probleme şi soluţii, despre valori autentice, dar şi despre oportunităţile pe care le conferă cunoaşterea. Şi să fim perseverenţi, iar echipa acestei emisiuni are toate calităţile necesare să aducem publicul de partea noastră pentru că vom vorbi despre lucrurile care ne preocupă pe toţi, pe care dacă nu le rezolvăm, vom avea parte de un viitor pe măsură.

Pentru mine e o mare şi onorabilă provocare profesională, practic intrăm în linie dreaptă într-un demers amplu, generos, despre lucruri ce într-adevăr contează. Iar reacţiile pe care le-am iscat în demersuri jurnalistice similare aici, la TVR 2, îmi conferă convingerea că proiectul Educaţia la putere va fi unul de succes. Şi extrem de util pentru noi toţi, pentru o societate mai bună”, spune Monica Ghiurco, realizatoare a emisiunii „Educaţia la putere”.

În fiecare zi de marţi, telespectatorii TVR 2 sunt invitaţi să vizioneze un serial documentar pe teme de educaţie, producător Alexandru Munteanu, însoţit de o dezbatere. În primul episod se va vorbi despre „Nevoia de școală”, pentru că nici o societate nu poate progresa fără o instituție a școlii bine consolidată. Printre alte teme se mai numără „Între tradiție și postmodernitate”, o incursiune în istoria sistemului de învățământ românesc, de la școlile lui Spiru Haret la nesfârșitele reforme contemporane.

„Ne dorim ca emisiunea să devină o platformă de discuție, atât pentru cei implicați în domeniul educației, cât şi pentru public. Ne dorim să sprijinim proiectele, inițiativele constructive şi să arătăm punctele vulnerabile. Dar cel mai important, ne dorim să arătăm că Educaţia înseamnă civilizație”, a spus Aimee D`Albon, producător al emisiunii „Educaţia la putere”.

„Universitaria”, emisiune despre mediul academic

Tot despre învăţământ, dar de această dată universitar, se va vorbi în emisiunea „Universitaria”, din 22 octombrie, la TVR 2. În fiecare duminică, de la ora 12:00, telespectatorii vor fi informaţi despre programe, burse și proiecte europene de mobilitate, pentru că mulți dintre tinerii români vor să aibă experiență şi în învăţământul din străinătate.

Realizatoarea Camelia Moise îi invită pe studenți, masteranzi, doctoranzi, absolvenți de doctorate sau cadre universitare să vorbească despre cum se mișcă lucrurile în învățământul superior românesc. „Când spunem „Universitaria”, ne referim la partea de mobilitate din cadrul învățământului universitar și ne propunem să îi întrebăm pe cei direct implicaţi care au fost experiențele academice pe care le-au avut atât în România, cât şi în alte țări, sau în alte universități și care lipsesc de la noi. „Universitaria” este singura emisiune de pe piața media despre mediul academic din România”, spune Camelia Moise.

(w882)

Nu mai puţin de 40.000 de tineri români se află la studii în străinătate, potrivit datelor UNESCO. Printre cele mai căutate destinaţii regăsim Marea Britanie, Olanda, Germania, Franța, Danemarca, Spania, Italia sau Austria.

Tinerii au început să își regândească modul în care își aleg profesia și, implicit, facultățile pe care doresc să le urmeze. Pe fondul crizelor multiple din ultimii ani, care au debutat cu pandemia de coronavirus și continuă în plan economic, absolvenții se îndreaptă, tot mai mult, spre studii care să le asigure locuri de muncă sigure şi remuneraţii generoase.

În emisiunea „Universitaria” va fi adusă în discuție și inserția pe piața muncii. O rubrică de interes atât pentru studenți și tineri, cât și pentru părinți, cei care sunt în spate și vor să știe ce e mai bine pentru viitorul copilului lor.

19:05 Anne cu "e" la sfârşit

* Anne cu "e" la sfârşit (ANNE WITH AN "E"-Canada, 2017-2019)

Cu: Amybeth McNulty, Geraldine James, R.H. Thomson, Lucas Jade Zuman

*Episodul 3

*Dramă family-adaptare a romanului "Anne de la Green Gables" de Lucy Anne Montgomery. În 1896, pe Insula Prinţul Edward din estul Canadei, Matthew şi Marilla Cuthbert, frate şi soră, trăiesc liniştiţi la mica lor fermă numită Green Gables. Apropiindu-se de vârsta a treia, cei doi se gândesc să adopte un băiat orfan care să-i ajute la treburile mai grele ale casei. Când ajunge la gară să ia copilul, Matthew descoperă că orfelinatul le-a trimis în schimb o fetiţă de 13 ani pe nume Anne Shirley, roşcată, guralivă, isteaţă foc şi cu o imaginaţie debordantă. Bărbatul se ataşează imediat de simpatica puştoaică, dar severa Marilla nu se lasă cucerită cu una, cu două. Nici restul comunităţii n-o primeşte cu braţele deschise pe orfana săracă, însă ea face faţă provocărilor cu inteligenţă, perseverenţă şi mai ales multă generozitate. Luptând să se facă acceptată şi să-şi găsească, în sfârşit, un cămin al ei, Anne va reuşi să transforme în bine viaţa noii sale familii şi a întregului orăşel.Redactori: Laura Bălan, Corina Feleagă

20:00 Puternici, impreuna

Premiera

*Emisiunea PUTERNICI, IMPREUNA este un program care aduce fata in fata o familie din randul oamenilor simpli (sau un reprezentant al familiei, de la caz la caz ) si o vedeta, o personalitate din lumea artistica, sportiva sau politica. Acestia isi expun in fata telespectatorilor problemele lor, probleme cu care se confrunta orice om indiferent de clasa sociala, pregatire profesionala sau sex. Emisiunea PUTERNICI, IMPREUNA poate deveni una dintre optiunile preferate ale telespectatorilor TVR2, care se regăsesc in tematica sa, dar si un bun prilej de a întâlni vedetele lor preferate cu problemele lor ascunse.Emisiunea, zilnica, de luni pana joi, va pune in discutie si va cauta solutii pentru aspecte ale vietii de familie ale românilor de rând, începand cu relatia in cuplu, cresterea șsi educarea copiilor, alegerea partenerului de viată, gestionarea situatiilor delicate in cuplu, etc.

*Invitat:

Prezentator Liana Stanciu

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

 
Gală de colecție cu muzică din Basarabia la

Sezonul 11 al emisiunii "Drag de România mea!" înseamnă varietate şi gale unice cu artiști de seamă, oameni plini de talent, cu performanţe pe ...

Bijuteria ascunsă a Africii

Bijuteria ascunsă a Africii

publicat: luni, 04 decembrie 2023

Sâmbătă, 9 decembrie, de la ora 12:30, la TVR 2 însoțim echipa Cap Compas într-o călătorie în Algeria, un tărâm fascinant care ne așteaptă să-i ...

La TVR2, revedem un serial pentru temerari: „Toate pânzele sus!

Peripeţiile căpitanului Anton Lupan şi ale prietenului său Pierre Vaillant pot fi urmărite la TVR2, de luni până vineri de la ora 10.30, din 4 ...