loader
Foto

Ediție specială E VREMEA TA de Ziua Mondială a Alimentaţiei

În ediţia „E Vremea Ta” din 16 octombrie am vorbit despre invaziile de lăcuste, o ameninţare serioasă pentru milioane de oameni de pe glob, şi despre un experiment inedit al unor cercetători britanici, care au studiat comportamentul lăcustelor.

 

E vremea ta!

Norii uriaşi de lăcuste de desert provoacă anual adevărate ravagii în regiuni din Africa, Orientul Mijlociu, Asia și Australia.

În Africa sub-sahariană trăiesc aproape 240 de milioane de oameni care suferă de foame, iar acest fenomen le înrăutăţeşte semnificativ situaţia, potrivit Organizaţiei pentru alimentaţie şi agricultură a Naţiunilor Unite (FAO).

În 2020, Etiopia, Kenya şi Somalia au fost devastate de cele mai grave invazii din ultimul sfert de secol. La care a contribuit vremea neobişnuit de ploioasă care a favorizat înmulţirea excesivă a lăcustelor de desert. Schimbările climatice provoacă agravarea dezastrelor naturale, printre care se numără şi invaziile lăcustelor de deşert.

(w882)

Un grup de cercetători britanici, matematicieni la Universitățile din Bath, Warwick și Manchester, a analizat mișcările diferitelor grupuri de lăcuste şi a construit un model matematic care descrie comportamentul colectiv al lăcustelor. Studiul a fost publicat în anul 2015 în jurnalul Physical Review şi ar putea ajuta, au spus cercetătorii, la dezvoltarea de noi strategii de control al migrației lor devastatoare.

Christian Yates, lector principal în cadrul Departamentului de Științe Matematice și co-director al Centrului de Biologie Matematică de la Universitatea din Bath, este autorul principal al acestui studiu. Yates este şi autorul unui best-seller publicat în 2019, tradus recent şi în limba română - Matematica vieţii şi a morţii. Cercetările sale demonstrează că matematica poate fi utilizată pentru a descrie tot felul de fenomene din lumea reală: de la formarea embrionilor la comportamentul unui roi de lăcuste. Potrivit autorului, matematica este povestea vieţii din jurul nostru, dar şi un instrument deosebit de util, inclusiv în lupta cu încălzirea globală.

16 octombrie este Ziua Mondială a Alimentaţiei, instituită de ONU la 5 decembrie 1980. Este marcată anual în 150 de ţări, inclusiv în România. Într-ozi atât de specială, emisiunea „E Vremea Ta” va difuza un interviu în exclusivitate cu cercetătorul Christian Yates, sâmbătă 16 octombrie, de la ora 18:50.

Realizatorul ediţiei: Cristina Dănilă

Producător: Raluca Stroe Brumariu

 

10:00 Mic dejun cu un campion

Sezon Nou

* Invitat: acad. Maya Simionescu-biolog, cercetător șstiintific, co-fondator si director al Institutului de Biologie si Patologie Celulară ’’Nicolae Simionescu’’ din Bucuresti, fondator şi preşedinte al Societătii Române de Biologie Celulară, membru titular şi vicepreședinte al Academiei Române.

’’Mai mult învăţăm din eşecuri decât din succese. Nu trebuie să fim dezamăgiţi. Trebuie să mergem mereu pe drumul nostru’’ afirmă cu convingere doamna academician Maya Simionescu. După şaizeci de ani de carieră, conform clasamentului Standford din 2023, doamna academician Maya Simionescu se înscrie în acel procent subţire, de doar 2% dintre cercetătorii modiali cei mai citaţi la ora actuală pentru rezultatele ştiinţifice referitoare la biologia celulară. Miile de lucrări publicate în presa de specialitate cea mai bine cotată în lume, lucrările ştiinţifice de referinţă, participările la seminariile şi simpozioanele interne şi internaţionale, activitatea din cadrul Academiei Române, descoperirile esenţiale în domeniul medicinei regenerative, a celulelor stem, a patologiei celulare, a sistemului imunitar-toate, contureză profilul unei personalităţi excepţionale, dublate de forţa, eleganţa, frumuseţea şi inteligenţa unei femei care este, cu siguranţă un model de urmat.

Moderator: Daniela Zeca Buzura

Producător: Ileana Ploscaru Panait

11:00 D’ale lu’ Mitică (R)

Scenariu: Cristian Vlad

Reporter: Marian Marin

Producător: Liliana Vlad

(Reluare)
 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2