loader
Foto

Ecranizări după Caragiale și Rebreanu, la Duminica Filmului Românesc

„În vreme de război” de I.L. Caragiale și „Ciuleandra” de Liviu Rebreanu au fost ecranizate de Alexa Visarion și Sergiu Nicolescu. Filmele „Înainte de tăcere" (ora 13.10) și „Ciuleandra" (ora 20.10) s-au difuzat pe 3 iulie la TVR2.

 

Duminica Filmului Românesc – 3 iulie, TVR2

Ora 13.10 - Înainte de tăcere (România, 1978)

Regia şi scenariul: Alexa Visarion

Ecranizare a nuvelei „În vreme de război” de I.L. Caragiale

În distribuție apar Liviu Rozorea, Valeria Seciu, Ion Caramitru, Mircea Diaconu, Florin Zamfirescu, Gilda Marinescu, Adriana Trandafir, Dorel Vișan.

Actorul originar din Sibiu Liviu Rozorea a emigrat în Germania în 1980, după ce jucase zece ani în România în filme regizate de Mircea Veroiu, Alexa Visarion, Radu Gabrea sau Dan Pița.

(w882) Liviu in C

„Înainte de tăcere” este debutul în regia de film al regizorului de teatru Alexa Visarion. Acţiunea dramei se desfăşoară în mediul rural, în perioada Războiului de Independenţă.

Imaginea filmului din 1978, semnată de Nicu Stan (regizor, scenarist, director de imagine), a fost recompensată cu două trofee, de ACIN și la Festivalul Internațional de la San Sebastian. ACIN a mai acordat și premiile „Opera Prima” şi pentru interpretare feminină Valeriei Seciu, pentru rolul din acest film.

(w882) Seciu cara

Cele mai izbutite episoade din filmul său sunt acelea în care regizorul, găsind măsura exactă a expresiei, urmăreşte amestecul bizar şi tragic de sentimente degradate, din care se naşte ura şi violenţa. De mare precizie este, în acest sens, alegerea interpreţilor: Liviu Rozorea — compunând un hangiu aidoma celui descris de Caragiale, cu capul înfundat între umeri, mic, cu ochii sticloşi, furaţi de o nălucă; Valeria Seciu — figurând dulceaţa înşelătoare a Anei, elanurile ei inconsistente, ambiguitatea lunecoasă, între tentaţie şi teamă, ingenuitate şi păcat; lon Caramitru — preotul−bandit, fixând în privirile-i avide şi în zâmbetul tăios o lipsă de scrupul demenţială. Autorul încearcă şi o extensie a sugestiiIor, în sens social şi istoric, fie prin efecte de imagine, decor sau ambianţă — casa izolată la răscruce de drumuri, cu pereţii goi, cufundată într-o lumină de acvariu (cea mai bună imagine din filmografia operatorului Nicu Stan), iarna în mijlocul unui pustiu de gheaţă, vara între un pământ de noroaie şi lumina stinsă a cerului — fie prin apariţia cam demonstrativă, dar funcţională, a unor grupuri de ţărani flămânzi, în bejenie. Este sugestia, dacă nu chiar analiza, mecanismului funest care transformă, în acest perimetru al căpătuielii, al sărăciei şi bejeniei, slăbiciunea în viciu şi neputinţa în crimă. “ (Cinema nr. 10/ 1978, Cronică de film de Valerian Sava, apud aarc.ro)

***

Ora 20.10 - Ciuleandra (România-RFG, 1985)

Regia: Sergiu Nicolaescu

Cu: Ştefan Iordache, Gheorghe Cozorici, Ion Riţiu, Anca Nicola, Ulrike Blome, Gilda Marinescu

Drama este ecranizarea romanului cu acelaşi titlu de Liviu Rebreanu.

(w882) Ciuleandra

lată și o declarație a lui Liviu Rebreanu din 1930, la întâia ecranizare a scrierii sale: „Scenariul filmului s-a lucrat după romanul meu, bineînțeles fără să se respecte întocmai arhitectura romanului, lucru ce ar fi fost de altfel imposibil". „Ciuleandra” lui Sergiu Nicolaescu are o tensiune, un adevăr grav, o frumusețe tulbure care îl vor impune, probabil, ca film, romanul urmând a fi, evident, citit în continuare și provocând — cine știe? — poate și alte tentative cinematografice în mileniul ce vine... “ (Cinema nr. 6/ 1985, Glose de la o premieră, de Valentin Silvestru, apus aarc.ro)

În 1930 a avut loc premiera filmului „Ciuleandra”, primul film sonor vorbit în limba română, coproducţie româno-germană, regizată de Martin Berger care a fost și producător. Filmul alb-negru, cu Elvira Godeanu, Petre Sturdza, Jeana Popovici-Voina şi Hans Stuwe, a fost difuzat în Germania și SUA.

Surse: program TVR, aarc.ro, descopera.ro, cinemagia.ro.

***

Mai multe detalii despre filmele difuzate la TVR2 puteți afla aici.

16:00 Educatia la putere (R)

Realizator si moderator: Monica Ghiurco

Producător: Aimée D'Albon

Regizor artistic: Vitalie Lupascu

Jurnalisti: Antoanela De Cecco si Monica Colceriu.

(Reluare)

17:30 România…în bucate

*Best Of Sezon Nou

TVR Iaşi

* Descriptio Moldaviae

Emisiune realizată de TVR Iaşi

Prezentator si realizator: Raluca Chirilă Aftene

Producător: Vasile Arhire

Jurnalist: Cătălin Blebea

Producător: Cristina Murgu

Producător delegat: Alexandra Tiniche

 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă 27 aprilie, de la or 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2