loader
Foto

Echipa „Cap compas” a învățat să prepare paella valenciană

În ediţia de sâmbătă, 24 noiembrie, de la ora 15:30, ne-am bucurat de atmosfera din Valencia, la TVR 2 şi TVR HD. Am descoperit monumentele istorice şi religioase, cafenelele şi restaurantele, oamenii locului şi obiceiurile lor.

 

Cap Compas

Calitatea contează cel mai mult dacă vrei ca produsul final să fie un preparat care respectă toate regulile şi trece de furcile caudine ale degustării finale.

Nu în ultimul rând, şofranul trebuie să fie din cel mai bun. Nici galben precum cel levantin şi nici orange, care înseamnă aici calitate medie. Şofranul brun se pare că este alegerea cea mai rafinată.

(w882)

Valencia este ceea ce se vede şi, în plus, tainele sunt cunoscute doar de cei avizaţi. Urbe cu o istorie care se întinde de la greci, cartaginezi, romani, vizigoţi până în 714 la arabi şi trecând în cele din urmă în stăpânirea spaniolilor.

Chiar în zile de toamnă târzie printre gene de închipuiri se conturează şi furnicarul unei clipe toride pe la orele amiezei, care, spre înserare, rămâne doar visare. Se simte, la fiecare pas, că localnicii vor ca totul să arate frumos. Aşa cum se cuvine unei grădini.

(w882)

Monumentele istorice se află aproape unele de altele, în zona odinioară închisă între zidurile cetăţii. Oraşul e tăiat de bulevarde elegante cu două sau trei benzi pe un sens străjuite de clădiri îngrijite și umbrite de palmieri. Cel puţin la fel de fermecătoare sunt şi străduţele precum nişte coridoare şi piaţetele ascunse pe care le găseşti după ce treci de porţile maiestuoase care sunt asemenea unor borne ale timpului aşezate de-a lungul zidurilor fortificate ale oraşului medieval.

(w882)

Cafeneaua Orelor

O ambianţă cosmopolită şi rafinată pentru un loc public cultivat, cu gusturi pretenţioase grefate pe un comportament domestic şi naturaleţe, conferă acestui loc o aură magică.

(w882)

Şi odată ajuns aici trebuie să guşti agua de Valencia. O băutură care nu are legătură cu apa. Este de fapt un cocktail lejer din votcă, vin spumant şi suc de portocale, care a căpătat notorietate şi a devenit un fel de marcă înregistrată a oraşului imediat după ce în anul 1959 a fost preparat într-unul din barurile locale.

Catedrala din Valencia te copleşeşte prin măreţia ei. Capela principală a fost începută de către Arhiepiscopul Luis Alfonso de los Cameros, în anul 1674, fiind decorată cu marmură şi bronz într-un stil ornamental specific acelei perioade. Şi asta nu este tot, fiindcă, la începutul secolului XVIII, s-a decis adăugarea unei faţade în stil baroc la intrarea principală. Apoi, o lucrare de restaurare care a avut loc în acelaşi secol, a dus la modelarea arcadelor ascuţite, schimbarea coloanelor gotice cu unele corintice şi redecorarea zidurilor. Din păcate, în timpul razboiului din anul 1808, frumoasa catapeteasmă din argint a fost luată şi topită pentru a face monedele necesare cu care să se poată acoperi o parte din costurile campaniei militare.

(w882)

Oraşul Artelor şi Știinţelor din Valencia a apărut în filmul Tomorrowland în 2015, protagonist fiind George Clooney. Sunt construcții excepționale, adevărate capodopere ale arhitecturii contemporane.

Festivalul Fallas are loc în fiecare an în luna martie în VALENCIA. Elementul de bază constă în construirea unor figuri sau a unei compoziții alegorice pe o structură din lemn.

Figurinele care sunt aşezate în centrele diferitelor cartiere se ard în ultima noapte a festivalului. Arta construirii din lemn și materiale inflamabile a vestitelor Fallas s-a transformat din tradiție în profesie din pasiune în competiţie, din moda frivolă în filozofie, din glumă în satiră politică, din pretext de joacă în prilej de mândrie patriotică. Personaje din poveşti cunoscute sau necunoscute sunt salvate de la foc prin votul popular.

(w882)

Reportaj realizat cu sprijinul Turkish Airlines (w60) sponsor ca

***

Vezi şi articolul - „Cap compas” ajunge în provincia Castellon din regiunea Valencia

Cap compas este un program de televiziune complex care comportă atât valenţe de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement.

0:15 TOTUL NU VA FI BINE, România-Ucraina, 2020

Film*

Regia şi scenariul: Adrian Pîrvu, Helena Maksyom

Producători: Ada şi Alexandru Solomon

*Documentar. După încheierea unei relaţii îndelungate, un realizator de film pe jumătate nevăzător, născut în 1986, pleacă din România ca să caute oameni care ar fi putut fi afectaţi de dezastrul de la Cernobîl. În căutările sale, se îndrăgosteşte şi viaţa lui porneşte într-o direcţie neaşteptată. Mama regizorului, însărcinată cu Adrian, călătorise în Ucraina exact în aprilie 1986, iar el s-a născut cu probleme de sănătate. Acum, Adrian lucrează la un film despre generaţia lui, a celor ale căror vieţi au fost influenţate de accidentul nuclear de la Cernobîl.

Redactor: Gabriela Onea

1:45 Ora de ştiri (R)

(+ Sport )

(Reluare)
 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2