„Cap compas” ajunge în provincia Castellon din regiunea Valencia
duminică, 11 noiembrie 2018
O nouă invitaţie la explorări istorice, geografice și culinare a pregătit echipa emisiunii „Cap compas” pentru sâmbătă, 17 noiembrie, de la ora 15.30, la TVR 2 și TVR HD.
Cap compas
Cap compas
Cap compas
Cap compas
Cap compas
cap compas
Cap compas
Cap compas
Cap compas
Cap compas
Cap compas
Cap compas
Cap compas
Cap compas
Cap compas
Cap compas
Cap compas
Cap compas
Cap compas
Cap compas
Cap compas
Cap compas
Cap compas
Cap compas
Cap compas
Cap compas
cap compas
Cap compas
Cap compas
Cap compas
Cap compas
Cap compas
Cap compas
Cap compas
Cap compas
Cap compas
Cap compas
Cap compas
Cap compas
Cap compas
Cap compas
Cap compas
Alte legături
Cap Compas

O peregrinare de o zi în sud-vestul Spaniei oferă ocazia unei imersiuni în spațiul regiunii Valencia și al provinciei Castellon.

Sub genericul "Palate în castel", realizatorii programului Cap Compas au reușit să surprindă esențele coastei florilor de portocali, celebra Costa Azahar, cum este cunoscută și promovată această zonă în care plajele sunt omniprezente, iar munții și podișurile devin legătura dintre orașe, stațiuni balneare, cetăți și fortificații medievale.

(w640) Cap compas

Desprinse parcă din penelul impresioniștilor, zonele montane din Castellon invită să vezi ceea ce ai putea numi palate cu totul altfel de accepții decât cea de edificii în provincia spaniolă Castellon. Castele naturale, dar și făurite de mâna omului răsfirate de la munți și până la Marea Mediterană.

(w640) Cap compas

În acest Levant, mărturii din zorii civilizației umane se întâlnesc la fiecare pas. Lângă micul sat Tirig un muzeu adăpostește unele dintre cele mai valoroase artefacte ale epopeii devenirii omului și a parcursului său spiritual.

O vizită de câteva minute înseamnă a păși cu zeci de mii de ani înaintea noastră. Picturile rupestre din această zona sunt diferite de cele întâlnite în peșterile din proximitatea sudului Mediteranei, în care oamenii preistorici au lăsat semnele trecerii lor prin viață.

(w640) Cap compas

Oamenii locului, dar și tratatele de istorie menționează că aici te afli în Levant. Este tipul de raportare geografică a hispanicilor față de teritoriile estice ale peninsulei. Un altfel de Levant decât cel înțeles de către sud-est europeni.

Măslinii se găsesc în multe zone mediteraneene, iar în Spania au devenit atracție pentru activități turistice care aduc aici tot mai mulți amatori.

(w640) Cap compas

Se spune că rădăcina măslinului nu moare niciodată. Măslinii din apropierea satului Jana au fost contemporani poate chiar cu împăratul cuceritor al Daciei, hispanicul Traian, născut în provincia romană din actuală Peninsulă Iberică. Lanțul muntos al deșertului palmierilor are 18 km lungime și cel mai înalt vârf depășește puțin peste 700 m altitudine. În zare, undeva spre sud, este capitala regiunii, orașul Castellon, iar spre răsărit se așterne atingând marea orașul Benicassim.

(w640) Cap compas

Este o zonă adeseori străbătută de turiști, de pelerini și chiar de sportivi. Călugării carmelitani au venit aici tocmai din ținuturile țării sfinte, din locul peșterii în care stătuse Sfântul prooroc Ilie pe Muntele Carmel. Cu timpul, călugării contemplativi au rămas în deșertul palmierilor, iar cei care au dorit să fie mai practici au inventat o băutură devenită celebră. Rodul plantelor culese de părinții carmelitani s-a materializat prin macerarea în alcool și prin distilare într-un produs tonic aducând sănătatea din pustie în mijlocul lumii. De la lichiorul tonic și până la vinul folosit la Sfânta Liturghie, cele câteva sortimente puține, dar bune și de multe ori în serii limitate lasă o amprentă de neuitat pentru pivnițele de la Bodegas carmelitano care preț de o clipă devin un altfel de spațiu palatin.

(w640) Cap compas

În Benicassim trăiesc permanent puțin peste 10 mii locuitori, dar foarte mulți oameni din apropiatul Castellon dețin aici apartamente și își petrec întreaga vară departe de tumultul urban. Plajele minunate și un climat mângâiat permanent de briză aduc plusvaloare orașului care se află atât lângă mare, cât și aproape de păduri, de munți, de podișuri și câmpii roditoare sau de cetăți medievale.

(w640) cap compas

Între zidurile vechi ale orașului Peniscola s-a conservat personalitatea de excepție a unei așezări unice din lumea valenciană, în timp ce dincolo de ziduri s-au dezvoltat facilitățile industriei ospitalității, un oraș care și-a adaptat moștenirea pentru a face față vreme de secole provocărilor unui aflux impresionant de vizitatori.

(w640) Cap compas

Cidul filmat parțial între zidurile fortăreței în 1960 și scene ale unui episod al Urzelii tronurilor turnate în 2015 sunt doar două exemple pentru vocația unei scenografii de excepție a orașului în relație cu cea de-a șaptea artă. Sunday Times a catalogat Peniscola drept locul în care poți găsi secretele unei destinații fermecătoare și reușite, într-un inspirat articol intitulat Weekend-urile tainice ale Spaniei.

Morella este considerat unul dintre cele mai frumoase orașe din Spania. Faima orașului Morella este adusă de fortăreața aflată în înaltul așezării. Te strecori pe alei înguste și urci pieptiș treptele care te duc la o înălțime de aproape 1.000 m. Morella este perla coroanei din palatul provinciei și al regiunii. Valencia și Castellon se mândresc cu acest edificiu unic.

(w640) Cap compas

Inițial, cetatea a fost o structură fortificată de tip islamic, împărțită pe trei nivele care corespundeau unor funcții practice ajungând în perioada de înflorire să aibă 6 porți, 14 turnuri și ziduri de apărare lungi de 2 km și jumătate. Biserica arhiepiscopală este unul dintre cele mai frumoase edificii religioase din zona Mediteranei. Caracteristica ce o face unică este corul adăugat în sec. al XV-lea, care se află în centrul navei principale. Altarul în stil churigueresque este un superlativ al barocul iberic dezvoltat pe baza curentului inițiat de arhitectul spaniol José Benito de Churriguera.

(w640) Cap compas

Peștera Sf. Iosif este surpriza de la capăt de cale, iar imediat după intrare vizitatorii trebuie să devină pentru aproape 1 km și jumătate navigatori sau mai bine zis pasageri, adunându-se câte 10-12 în fiecare barcă. Cel mai lung râu subteran din Europa îi poartă pe vizitatori prin tuneluri și săli într-o liniște solemnă. Luminile și culorile devin exemple ale unor amenajări de excepție.

(w640) Cap compas

Stalactite, stalagmite, coloane și draperii sunt botezate în funcție de formă și de asocierea cu făpturi fantastice sau reale. Peștera este împărțită în două secțiuni, partea navigabilă fiind continuată de un traseu cu lungimea de 225 m care conduce la un al doilea ponton. Vizita în fascinanta lume a formelor zămislite de natură de-a lungul a milioane de ani durează aproximativ 40 de minute.

 • 05:20
  Documentar 360°-GEO
  * Cuba-în ritmuri de flaşnetă (CUBA-DANSE AVEC LES ORGUES DE BARBARIE, Franţa-Germania, 2017) Realizator: Stefan Richts Redactor: Corina Feleagă
 • 06:25
  Teleshopping
 • 06:55
  Imnul României
 • 07:00
  Teleşcoala
  * Limbi străine Engleză Producator: Sinziana Milosoiu
 • 07:30
  România…în bucate
  TVR Timişoara * Sarea în bucate Emisiune realizată de TVR Timişoara Prezentator: Dan Liuţț Realizator: Veronica Mihoc Producător: Florin Mihoc Jurnalist: Cătălin Blebea Producător: Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 08:00
  În direct cu viaţa
  Producător: Daniel Paraschiv Realizator: Liana Stanciu Redactori: Adina Toderaşcu şi Sinziana Milosoiu
 • 08:50
  Teleshopping
 • 09:00
  Pistruiatul
  Serial* *Episodul 8: Informatorul In distributie : Costel Baloiu, Sergiu Nicolaescu, Reka Nagy, Zephi Alsec, Aurel Giurumia, Ion Dichiseanu, Vistrtian Roman, Margareta Pogonat, Constantin Codrescu, Gyorgy Kovacs, Florin Tanase, Viorel Comanici, Peter Paulhoffer, Goe, Haralambie Boros. Imaginea si camera Vasile Oglinda. Decorurile-Nicolae Dragan Costume-Tomina. Muzica-Horia Moculescu Scenariul si regia Francisc Munteanu Redactor Alice Săceanu AUDIENTA GENERALA (AG)
 • 09:45
  Secolul 22
  *Episodul 2 Realizator: Bogdana Pascal
 • 10:00
  Documentar 360°-GEO
  * Cuba-în ritmuri de flaşnetă (CUBA-DANSE AVEC LES ORGUES DE BARBARIE, Franţa-Germania, 2017) Realizator: Stefan Richts Redactor: Corina Feleagă
 • 11:00
  Magazin Deutsche Welle
  * Euromaxx Premieră (EUROMAXX-Magazin despre lifestyle, Germania, 2022) Magazin săptămânal ce prezintă cele mai diverse şi mai fascinante evenimente culturale şi sociale europene. Episodul 26 Redactor: Delia Clonaru
 • 11:30
  Prietenii de la radio
  Transmisiune directă Producător: Liana Damian
 • 12:00
  Telejurnal TVR2
  *Sport*Meteo Transmisiune directă Translator mimico-gestual Lena Dermengiu ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ
 • 12:40
  Teleshopping
 • 13:00
  Cultura minorităţilor
  *Germani Producător: Alexandru Mihăilescu
 • 13:30
  Opera comică pentru copii
  *Opera copiilor Producător: Valentina Băinţan
 • 14:30
  Documentar 360°-GEO
  * Curaçao-terapia cu delfini redifuzare (Curaçao, des dauphins thérapeutes, Franţa-Germania, 2021) Realizatori: Holger Riedel, Nazan Sahan Din anul 2004, în insula Curaçao funcţionează un centru de terapie cu delfini, unde persoane cu diverse dizabilităţi de tip fizic sau mental vin cu regularitate. Cinci delfini ajută pacienţii să-şi regăsească gustul de viaţă. Este unul dintre principalele scopuri ale acestui tip de terapie, a cărui eficacitate nu a fost recunoscută încă de comunitatea ştiinţifică. Redactor: Gabriela Onea
 • 15:30
  Teleşcoala
  *Clasa a VIII-a Matematică Producator: Sinziana Milosoiu
 • 16:00
  Teleşcoala
  * Limbi străine Franceză Producator: Sinziana Milosoiu
 • 16:30
  România…în bucate
  TVR Craiova * Tăst Show Rețete pregătite în județul Dolj, la Dăbuleni: păcele de oaie, pomana porcului, salată de gogonele cu usturoi pe grătar. Emisiune realizată de TVR Craiova Prezentator si realizator: Doru Ciolacu Producător : Simona Musuroi Jurnalist Cătălin Blebea Producător: Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 17:00
  În direct cu viaţa
  ​ Înregistrare Producător: Daniel Paraschiv Realizator: Liana Stanciu Redactori: Adina Toderaşcu şi Sinziana Milosoiu
 • 18:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport ) Transmisiune directă
 • 18:50
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori:Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători: Raluca Brumariu
 • 19:05
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 47 Dramă. În 1867, Michaela Quinn, tânără doctoriţă şi moştenitoarea unei familii bogate din Boston, lasă în urmă confortul în care a trăit până atunci şi se mută într-un orăşel din Vestul American încă sălbatic: Colorado Springs. Entuziastă, plină de bune intenţii şi dornică să se afirme într-o meserie dominată de bărbaţi, Michaela-poreclită "Dr. Mike"-e primită cu suspiciune de localnici, dar reuşeşte să-şi facă doi prieteni buni: Byron Sully, susţinătorul cauzei indienilor cheyenne, şi Charlotte Cooper, moaşa satului. Şi, de parcă adaptarea nu i-ar fi fost suficient de dificilă, un incident tragic schimbă şi mai mult viaţa Michaelei: muşcată de o viperă, Charlotte i-i încredinţează pe patul de moarte pe cei trei copii ai ei, Matthew, Colleen şi Brian. Devenită brusc şi mamă, şi medicul unei comunităţi care nu prea are încredere în capacităţile ei, Dr. Mike se înarmează cu curaj şi optimism pentru a schimba în bine vieţile celor din jur. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 20:00
  Destine ca-n filme
  * In memoriam Ioan Gyuri Pascu 55 de ani de viaţă şi 39 de ani de activitate. Un destin de artist care a interpretat numeroase roluri, nu doar alături de grupul Divertis, care i-a adus notorietate, ci şi în piese de teatru şi filme. A compus, a interpretat, a scris scheciuri, scenarii, cărţi. Şi, mai puţin ştiut astăzi, prin casa sa de discuri, a ajutat numeroşi alţi cântăreţi şi trupe să se lanseze. Ioan Gyuri Pascu, o stea căzătoare... ce ne luminează încă! Prezintă: Iuliana Marciuc Producător: Iuliana Marciuc Realizator: Doru Ionescu Redactor: Dana Ilie
 • 21:00
  Formidabilii-Români din Italia şi poveştile lor
  redifuzare *Românii din Italia reprezintă în continuare cea mai numeroasă comunitate din afara granițelor, iar după aproape două decenii de la formarea ei lumea lor s-a maturizat și nu mai poate fi judecată cu prejudecăți. Antreprenori, sportivi olimpici, creatori, specialiști din finanțe, domeniul digital sau al afacerilor europene fac o hartă a valorii și reușitelor surprinzătoare, făcând radiografia migrației românești ajunsă la vârsta maturității. Realizator: Irina Păcurariu Redactor: Alice Săceanu
 • 22:45
  Iarna amintirilor
  *Divertisment (Arhiva TVR) *Iarna amintirilor readuce în atenţia publicului marile valori din Arhiva de Aur a divertismentului creat de prima televiziune din viaţa românilor. Un program de varietăţi, muzică uşoară şi umor, susţinut cu măiestrie de cântăreţi şi actori consacraţi, care au încântat ani la rând generaţii de telespectatori. Jurnalişti: Adina Toderaşcu, Sorina Soare
 • 23:00
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 46 Dramă. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 00:00
  Luminiţa de la miezul nopţii
  Producător: Luminiţa Velciu Redactor: Transmisiune directă
 • 01:00
  Documentar 360°-GEO
  * Curaçao-terapia cu delfini (Curaçao, des dauphins thérapeutes, Franţa-Germania, 2021) Realizatori: Holger Riedel, Nazan Sahan Redactor: Gabriela Onea
 • 02:00
  REVIZIE TEHNICA