loader
Foto

"E Vremea Ta!" - online pe perioada pandemiei | VIDEO

Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu vă aduc zilnic, pe Facebook şi YouTube, cele mai noi informaţii despre vreme şi climă.

 

Andrei Bărbulescu
E vremea ta!

În această perioadă grea pentru întreaga planetă, avem nevoie mai mult ca oricând de informații din toate domeniile pentru a ști cum este viața noastră afectată de actuala criză: transport și sport, starea planetei din punct de vedere climatic, sănătatea noastră, natura și necuvântătoarele, poluarea. Bineînțeles, prognoza meteo este un subiect zilnic al emisiunii iar, ca în fiecare sâmbătă, invitatul emisiunii este meteorologul Mihai Huștiu.

Duminică, 5 aprilieO parte a țării a fost astăzi sub cod galben de vânt și vorbim în special de județele din sudul și estul țării. Vântul se va mai  liniști din această seară, excepție făcând județele Constanța, Tulcea și Caraș Severin, unde vor mai fi intensificări ale vântului. Cum va arată vremea în următoarele zile aflați urmărind "E vremea ta!", ediția online.

Și tot din emisiunea noastră aflați sfaturile unui psiholog pentru părințîi care se văd nevoiți să le explice copiilor de ce nu mai pot să iasă în parc, în față blocului, de ce nu mai merg la grădiniță sau la școală, de ce nu își mai văd prietenii. Pentru mulți dintre cei mici, aceste lucruri sunt de neînțeles, iar pentru părinți înseamnă o provocare continuă căreia încearcă să ii facă față, învățând o dată cu copii.

Sâmbătă, 4 aprilie. O nouă atenționare meteorologică de cod galben de vânt puternic va intră în vigoare duminică dimineața, la ora 8.00 și va expiră seară la 21.00. Mai multe județe din sud estul țării și Capitala sunt vizate de avertizare. amănunte în ediția online a emisiunii #E vremea ta!

Și tot aici puteți află prognoza detaliată pentru săptămâna viitoare prezentată de meteorologul Mihai Hustiu. Vestea bună este că vremea se încălzește începând de miercuri.

Vineri, 3 aprilie este Ziua Jandarmeriei Române. Subiectele ediției : am aflat că vom avea o primăvara secetoasă, că în China se discută despre interzicerea permanentă a comerțului și consumului de animale sălbatice. La final au fost prezentate datele meteo pentru weekend.

Joi, 2 aprilie. Urmează încă o noapte rece pentru începutul lui aprilie, dar de mâine  vremea se încălzește ușor.Așadar, mâine, la nivelul întregii țări așteptăm maxime cuprinse între 7 si 15 grade. Cerul va fi mai mult senin. Prin regiunile sudice vor mai fi câțiva nori dar nu sunt anunțate precipitații. Vântul va sulfa, în general slab cu unele intensificări în Dobrogea. La munte doar vântul va sulfa cu putere pe creste. În rest se anunță vreme frumoasă. Apare soarele în toate stațiunile și se va încălzi ușor.Și în București  vremea se va încălzi, mâine maxima va urca până la 16 grade. Liliecii, câinii și pisicile se vând din nou în piețele din China. Pentru că oficial nu au mai fost declarate cazuri noi de coronavirus, piețele de carne, chiar și cele de la care a pornit epidemia, au fost redeschise. Mii de oameni s-au înghesuit să cumpere carne, dar și lilieci și scorpioni, considerați medicamente în această parte a Asiei.Amănunte, în emisiunea online " E vremea ta!"

Miercuri, 1 aprilie. Iată ce ne-au spus spus meteorologii: în dimineața zilei de 1 aprilie 2020 mercurul în termometre a scăzut până la -18.2 grade la Vf. Omu, iar în depresiuni, până la -11.9 grade la Toplița. Valorile termice înregistrate în această dimineața sunt și recorduri pentru această dată, cu alte cuvinte la 64 din stațiile​ meteo ale României a fost cea mai rece dimineața de 1 aprilie, iar la nivelul întregii țări, cea mai rece din ultimii 13

Pandemia de coronavirus ne pune la grea încercare pe fiecare dintre noi, indiferent de vârstă. Pe o rețea de socializare, o tânără de 18 ani a lansat un atac virulent la adresa persoanelor peste 70 de ani, pe care le acuză că ar distruge viitorul tinerilor ieșind la cumpărături în aceasta perioadă de restricții. Postarea a devenit virală așa că am rugat-o pe psihologul Monica Dinulescu să ne explice ce efect are izolarea asupra adolescenților.

A nins astăzi, marți, 31 martie, ca-n povești la munte, unde iarna pare să fi pus stăpânire peste întreg peisajul. În masivele sudice ninge de mai bine de 12 ore, iar in aceasta după-amiaza stratul de zăpada măsura aproape 20 de centimetri la Predeal, deși ieri aici nu era nici un strop  de zăpadă. La Balea Lac stratul de zăpada a crescut cu 20 de cm și măsoară în prezent 218 cm. Temperaturile au scăzut mult, se înregistrau valori negative în majoritatea masivelor. Vă reamintesc că până mâine în 14 județe din sudul Transilvaniei, din nordul Munteniei și din nord-vestul țării, pe lângă ninsori și vântul va sufla cu putere. La București s-a răcit tare, temperatura fiind astăzi mai scăzută decât ieri cu 16 grade. Amănunte în emisiunea ”E vremea ta!”

​ Pandemia Covid-19 poate duce la scăderea acurateții prognozelor meteo din cauza reducerii numărului de zboruri ale aeronavelor care furnizează date meteorologice vitale, spun experții în domeniu.
​În timpul unui trafic aerian obișnuit, sunt obținute, prin intermediul senzorilor, calculatoarelor și sistemelor de comunicații de la bordul aeronavelor, peste 700.000 de observații de înaltă calitate pe zi, referitoare la temperatura aerului, viteza și direcția vântului, umiditate, turbulențe. Acestea sunt utilizate pentru a îmbunătăți prognozele create de centrele naționale de predicție a vremii de pe glob. Pandemia a redus drastic numărul de zboruri în Europa și în Statele Unite, ceea ce ar putea duce la o scădere a acurateții prognozelor globale.

Dacă luni, 30 martie, am avut o vreme caldă de primăvară, mâine ne vom trezi cu frig, vânt, lapoviță și chiar ninsoare. Din această seară, de la orele 22, avem un cod galben de ninsori, strat de zăpadă local consistent și viscol în  zona montană înaltă. Codul este valabil până poimâine dimineață. Care sunt zonele afectate, aflați în emisiunea E vremea ta!

Majoritatea fabricilor din industria auto și-au oprit producția pe perioada pandemiei, dar sunt și unii producători care și-au anunțat intenția de a produce ventilatoare și măști, susținând astfel spitalele în lupta cu Covid 19. Până și echipele de Formula 1 din Marea Britanie s-au arătat gata să se alăture acestor inițiative.

Duminică, 29 martie, psihologul Monica Dinulescu ne-a vorbit despre izolarea persoanelor de peste 60 de ani, care sunt și cele mai vulnerabile în fața pandemiei.

Scăpăm de una, dăm de alta! Dacă poluarea produsă de mașini a scăzut semnificativ în ultimele zile, nu ne putem bucura prea mult: poluarea cu praf a atins cote alarmante în București, zilele acestea.

Și mai aflăm că vremea se răcește tare, începând chiar de luni, 30 martie.

Sâmbătă, 28 martie, am aflat despre o descoperire spațială foarte importantă, făcută de americani, despre starea de sănătate a binecunoscutei activiste de mediu Greta Thunberg. Am stat de vorbă și cu meteorologul Mihai Hustiu care ne prezintă prognoza săptămânii viitoare.

Vineri, 27 martie am aflat că în weekend vremea va fi frumoasă exceptând zonele sudice, estice și centrale, unde vor fi înnorări; cu totul izolat, va ploua. Vântul se va liniști, însă va mai prezenta ușoare intensificări pe crestele munților și în regiunile sud-estice.

Interviul realizat de Andrei Bărbulescu cu expertul în turism Cristi Pitulice ne arată cât de mult este afectată industria de turism de actuala pandemie.

Joi, 26 martie am aflat că suntem în continuare sub atenționare de cod portocaliu și galben de vânt până mâine dimineață la ora 10. Vestea bună este că de mâine, vremea se încălzește în aproape toata țara. Știați că există și un crivăț de vară? Urmărind emisiunea noastră veți afla cum se manifestă acesta.                                                                                                                                                                                                                                Milioane de lalele sunt distruse zilnic în Olanda din cauza pandemiei de coronavirus. Munți de lalele și crizanteme  rămân nevândute în Piața de flori. De o sută de ani, de când există piața, nu s-a mai întâmplat așa ceva. Se estimează că 70% din producția totală de flori a Olandei va fi distrusă.

Miercuri, 25 martie, rămân în continuare valabile cele două coduri portocaliu și galben până poimâine la ora 10 dimineața. Vor fi intensificări ale vântului în zona montană a județelor Caraș Severin, Mehedinți, Hunedoara și Gorj unde rafala poate să ajungă până la 80-100 de km/h iar în nordul Munteniei și pe litoral în jur de 55 - 80 de km/h. Avem și un cod galben de vânt puternic care intră în vigoare de mâine dimineață, de la ora 10 până seara, la ora 18. Zonele afectate sunt Muntenia, sudul Transilvaniei și zona litoralului.

Sunt foarte multe informații care se vehiculează pe rețelele de socializare; urmăriți ediția de astăzi a emisiunii ”E vremea ta!” și veți afla ce este adevărat și ce este fals în multe din aceste informații. Cel care ne-a îndrumat în aceasta selecție este dr. Mihail Pautov.

O ediție semnată de Adrian Bănuță și Andrei Bărbulescu. Realizator: Cristina Dănilă.


<

Marți, 24 martie, am aflat cum s-au modificat emisiile de CO2 la nivel global ca urmare a crizei povocate de COVID-19, câteva recorduri din domeniul stațiilor meteo în contextul Zilei Mondiale a Meteorologiei; nu au lipsit nici rubricile calendar științific mondial și ”meteo-dicționar”.


Luni, 23 martie, am aflat ce măsuri au luat autoritățile australiene ca urmare a răspândirii pandemiei cu COVID-19 și ce s-a întâmplat cu traficul din București în același context.
Realizator: Laurențiu Mandu

Echipa emisiunii: Camelia Boștină și Raluca Brumariu (producători), realizatori: Laurențiu Mandu (luni), Cristina Dănilă (marți), Adrian Băniță (miercuri), Mirela Goldic (joi), Andrei Bărbulescu (vineri), Cătălin Heson (duminică), (sâmbătă – echipa emisiunii); prezentatori: Cristina Soare și Andrei Bărbulescu.

Așteptăm întrebări de la telespectatori pe pagina de facebook a emisiunii.

 

10:00 Mic dejun cu un campion

Sezon Nou

* Invitat: acad. Maya Simionescu-biolog, cercetător șstiintific, co-fondator si director al Institutului de Biologie si Patologie Celulară ’’Nicolae Simionescu’’ din Bucuresti, fondator şi preşedinte al Societătii Române de Biologie Celulară, membru titular şi vicepreședinte al Academiei Române.

’’Mai mult învăţăm din eşecuri decât din succese. Nu trebuie să fim dezamăgiţi. Trebuie să mergem mereu pe drumul nostru’’ afirmă cu convingere doamna academician Maya Simionescu. După şaizeci de ani de carieră, conform clasamentului Standford din 2023, doamna academician Maya Simionescu se înscrie în acel procent subţire, de doar 2% dintre cercetătorii modiali cei mai citaţi la ora actuală pentru rezultatele ştiinţifice referitoare la biologia celulară. Miile de lucrări publicate în presa de specialitate cea mai bine cotată în lume, lucrările ştiinţifice de referinţă, participările la seminariile şi simpozioanele interne şi internaţionale, activitatea din cadrul Academiei Române, descoperirile esenţiale în domeniul medicinei regenerative, a celulelor stem, a patologiei celulare, a sistemului imunitar-toate, contureză profilul unei personalităţi excepţionale, dublate de forţa, eleganţa, frumuseţea şi inteligenţa unei femei care este, cu siguranţă un model de urmat.

Moderator: Daniela Zeca Buzura

Producător: Ileana Ploscaru Panait

11:00 D’ale lu’ Mitică (R)

Scenariu: Cristian Vlad

Reporter: Marian Marin

Producător: Liliana Vlad

(Reluare)
 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2